ACTUALITATE
2023 debutează cu forță artistică și creativă la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște
Conferință de presă, astăzi – 13 ianuarie, la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște. Prima din 2023. În fața jurnaliștilor s-a aflat regizorul MC Ranin – managerul instituției, secondat de directorul artistic – criticul de teatru Marinela Țepuș, venită la Târgoviște de la Teatrul Nottara din Capitală, unde a ocupat, de-a lungul timpului, pozițiile de director și secretar literar. Cei doi au vorbit despre unele dintre evenimentele cultural-artistice care se vor derula anul acesta la Teatrul Tony Bulandra.
Intervențiile maestrului Mc Ranin au fost, ca de obicei, destinse, cu multă informație și, pe alocuri, cu ușoare accente de umor deștept, ironic, bine construit. Regizorul Ranin a pornit discursul său cu un comentariu ușor acid asupra unui film care a fost lansat de curând și care, după cum a precizat maestrul, nu are treabă cu arta, cu artiștii, cu actul cultural creativ, ci mai degrabă cu microbul societății în care trăim și care se cheamă distracție, în orice ton, cu orice chip și cu orice risc.
„Rolul unui teatru este, în primul rând, să educe. Nu sunt un om care nu gustă umorul sau care nu are un anumit tip de umor, dar întotdeauna am fugit de proasta creștere și de mitocănie. Noi, artiștii, trebuie să fim un exemplu”, a mărturisit regizorul Mc Ranin.
După ce a mai trecut printr-o dulce secvență filozofică, parafrazând-l pe Emil Cioran, care, într-una din cărțile sale, a spus că fiecare dintre noi se ratează, maestrul Ranin a afirmat că „Cioran a ales să se rateze la Paris, la editura Galimard (nota redacției: unde și-a publicat cărțile de filozofie). Eu am ales la Paris să mă ratez la Târgoviște”. De fapt, regizorul în exprimarea sa plastică, a vrut să spună că a decis să trudească aici în numele pasiunii sale și al harului unic de creator de artă. Aici, la Tony Bulandra, nu a plantat un copac, ci o întreagă pădure de… actori.
Mc Ranin a vorbit apoi despre experiența algeriană de la sfârșitul anului trecut, când a participat, în calitate de invitat special, la prima ediție a Festivalului de Teatru „Nopți sahariene”. Împreună cu maestrul Ranin s-a aflat și actorul Liviu Cheloiu care a făcut parte din juriul acestui eveniment, la care au fost prezente trupe de teatru din 16 țări arabe.
Managerul Teatrului Tony Bulandra a vorbit, cu mândrie și satisfacție deplină, despre faptul că alegerienii, care, în vara anului trecut, au participat la Festivalul Babel desfășurat la Târgoviște, au învățat multe, s-au experimentat și au aplicat la ei acasă cele asimilate la Târgoviște despre modul cum trebuie organizat un festival de teatru. Zilele petrecute în deșertul saharian alături de oameni de alte credințe, tradiții, obiceiuri și concepte despre viață, au reprezentat o experiență interesantă pentru regizorul român.
„Uneori, când vii dintr-o țară ca aceasta, cu regimul politic respectiv, cu tradițiile și problemele de acolo, îți dai seama ce bine este în România, unde toată lumea se vaită”.
A vorbit maestrul Ranin și despre inițiativa anulată de a participa la un festival de teatru din Iran. A refuzat să ajungă în acea țară aflată sub un regim dictatorial de factură religioasă, după ce, în urmă cu ceva timp, acolo au fost condamnați la moarte și executați niște oameni care militau pentru libertate.
Rămânând în același context nefericit al conflictelor armate, a mai spus Mc Ranin că nici anul acesta, din cauza războiului din Ucraina, nu vor participa la Festivalul Babel artiștii de la Teatrul Mare din Moscova și nici membrii unei companii teatrale renumite din țara invadată de armata lui Putin. Festivalul Babel, a mai adăugat managerul Teatrului Tony Bulandra, merge înainte.
„Noi suntem spre finalul organizării evenimentului. Tema de anul acesta este reprezentată de formele teatrale. De la comedia clasică până la circul contemporan”.
Deocamdată, la Teatrul Tony Bulandra încă se lucrează. Sala mare de spectacol este aproape gata. După cum a precizat managerul Ranin, spațiul în care publicul se va întâlni cu artiștii va fi altfel. Scena va fi una acționată hidraulic. Se poate ridica și coborî pentru a fi folosită în funcție de decor, de spectacol. A fost redus numărul de scaune de la 222 la 199 și au fost create locuri speciale pentru persoanele cu diferite dizabilități.
Activitatea artistică la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște va debuta anul acesta, duminică – 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, cu un spectacol dedicat marelui poet Mihai Eminescu, care, așa cum a spus maestrul Mc Ranin, a reinventat limba română. Evenimentul se va desfășura în foaierul teatrului. Un regal de muzică și poezie la care și-au anunțat participarea nume mari ale artei interpretative. De precizat că la acest tip de manifestare artistică desfășurată la Târgoviște, de-a lungul anilor, au solidificat această tradiție artiști de primă mână ai scenei românești. Îi amintim pe Maia Morgenstern, Ion Caramitru, Valeria Seciu, Marius Bodochi, Virgil Ogășeanu, Ovidiu Iuliu Moldovan.
Urmează, pe 11 februarie, Împărăteasa Chinei. Un excepțional spectacol pus în scenă de regizorul Alexander Hausvater. Toate personajele acestei montări complexe sunt însuflețite de actori ai Teatrului Tony Bulandra, alături de care se vor afla doi artiști de la Teatrul Nottara, Ada Nafrot și Tache Florescu. Costumele acestui spectacol sunt create de maestrul Mc Ranin – după cum a precizat Marinela Țepuș, noul director artistic al Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște.
ACTUALITATE
BNS: Portofoliul atribuit României în viitoarea Comisie Europeană, o vulnerabilitate!
Blocul Național Sindical (BNS) spune că atribuirea către România a portofoliului Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie în viitoarea Comisie Europeană este mai degrabă o vulnerabilitate, un compromis politic, având în vedere că țara noastră este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene cel mai puțin performante la aceste capitole.
„Din 2007 și până în prezent, România n-a fost în stare să rezolve probleme fundamentale ale pieței muncii, ale drepturilor sociale, ale educației sau demografiei. Oare ce valoare adăugată va putea să aducă România la masa Comisiei Europene în aceste domenii de maximă importanță în politica europeană?
Declarația plină de optimism a președintei Comisiei Europene face trimitere la responsabilitățile noului comisar european care vizează „o Uniune a competențelor” și Pilonul European al Drepturilor Sociale. Ambele teme sunt abordate la un nivel extrem de scăzut ca performanțe și indicatori în politicile publice ale României.
Ne exprimăm îngrijorarea pentru această decizie politică. În opinia noastră, doamna Roxana Mînzatu ar fi fost un comisar mult mai bun, de exemplu, în gestionarea portofoliului Coeziune și reforme”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de către BNS.
ACTUALITATE
16 octombrie, termen important pentru fermieri. Încep plățile!
Ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că APIA va demara, în data de 16 octombrie 2024, plata avansurilor către fermieri. În acest sens, a fost alocat un buget de aproximativ 1 miliard de euro.
„Am solicitat și obținut această derogare de la Comisia Europeană, astfel că venim, și în acest an, în sprijinul fermierilor, pentru a-i ajuta să depășească mai ușor problemele de lichidități cu care se confruntă și acordăm avansurile plăților directe în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)”, a precizat ministrul PSD al Agriculturii – Florin Barbu.
-
ACTUALITATEacum 4 zile
La Casa de Pensii Dâmbovița, s-au impus măsuri de revizuire a deciziilor doar pentru 150 de contestații
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Așa ceva! Instanța refuză expertizarea tehnică a Complexului Mondial Târgoviște, deși legea impune această obligație
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Târgoviște: „Meciul Vedetelor” 2024, delectare, sudoare și… consolare!
-
Giurgiuacum o săptămână
Patru tineri răniți într-un accident rutier între Mârșa și Videle
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Titu: Primarul ales Laurențiu Costache, apel către locuitorii orașului
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Adjunctul șefului IPJ Dâmbovița este cercetat penal sub control judiciar
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Comunicat de presă Universitatea „Valahia” din Târgoviște
-
Ialomiţaacum 7 zile
Șarpe, găsit înfășurat în… perdeaua de la geamul casei!