Connect with us

ACTUALITATE

Ionuț Vulpescu, deputat: Cultura înseamnă devenire, transformare, identitate și rezistență, zi de zi!

Publicat

pe

Ziua Culturii Naționale a trecut. Celebrarea marelui poet național Mihai Eminescu, făuritor de vers și limbă îmbrăcată într-o haină presupusă a fi de sărbătoare, cu motive naționale, a fost oarecum forțată și cu manifestări dezvoltate mai mult pe rețelele de socializare. Cu metafore, fotografii, citate, aforisme, îndemnuri, meditații și garda de oficialități. După câteva ore, toată sărbătoarea a fost împinsă de la spate de tumultul obișnuit al Facebook-ului. Acest lucru l-a observat și deputatul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și critic dur, deși este politician, al vremurilor pe care le trăim.

„Acum, că aproape s-a încheiat festivalul Facebook de Ziua Națională a Culturii, ne putem întreba dacă întoarcerea la Eminescu e genuină sau nu. Părem, la finalul acestei zile, o națiune însetată de poezie. Numai că virtualul nu e real și românii nu sunt acești eminescologi dedicați când vine vorba de cultura și identitatea lor. Poate că întoarcerea la Eminescu nu e doar din considerente culturale, ci mai degrabă denotă criza liderilor și a modelelor către care România și-ar putea întoarce fața, dacă ar avea spre ce. Pe de altă parte, festivismul durează o zi, o dată la un an. Or cultura înseamnă devenire, transformare, identitate și rezistență, zi de zi. Cultura e despre ce se întâmplă în celelalte 364 de zile din an. Aduc azi omagiul și recunoștința mea celor care fac cultura vie de-a lungul lor, în România, în condiții deloc simple.

Faptul că suntem o societate cu prea puține afinități culturale nu e un secret. Dar avem un talent aparte de a face din statuia lui Eminescu, din fața Ateneului, loc de depunere a florilor, o dată pe an, și din poeziile lui (pre)text pentru postări pe social-media. Ce înseamnă cultură astăzi? Trenduri mainstream, influenceri, mult PR pentru puține idei și foarte mult interimat. Mă tem că și în producția de cultură lucrăm ca în managementul cultural, cu interimate: proiecte provizorii, autori de împrumut, producții citate fără a fi citite. Am mari dubii că Eminescu ar fi fost un influencer de top în zilele noastre. Tot așa cum am mari dubii că ar fi reușit să formeze în lumea albastră a internetului o comunitate, ca echivalent al unui public. Ce știu însă e că regretatul D.R. Popescu avea dreptate: națiunea română e mai degrabă sub semnul lui Caragiale decât al lui Eminescu. Și Laurențiu Ulici, într-o carte a sa, spunea că societatea noastră se zbate între Mitică și Hyperion. Dar mai mari sunt șansele să întâlnești un Mitică, adică un agent al bășcăliei, umorului necalitativ, inculturii. Chiar și sub semnul lui Caragiale, România nu a fost mai izbăvită. La 170 de ani la nașterea lui Caragiale, când celebrăm tot atâția ani ai teatrului care îi poartă numele, sărbătoarea a fost modestă, aproape trecută cu vederea. În cultura română încă supraviețuim de pe urma tradiției și a precedentelor. Salvarea noastră ține de faptul că încă mai avem titani.

De pildă, astăzi am difuzat la podcastul Avangarda mărturiile lui Constantin Balăceanu-Stolnici despre ultimul veac de cultură al României și mândria lui de a fi român. Și chiar la această oră îl avem pe Victor Rebengiuc, care joacă la TNB în Regele moare. E drept însă, în afara artei propriu-zise, lumea e tot mai aproape de cum o vedea E. Ionesco: absurdă, nefirească. De Ziua Culturii Naționale, Regele are dreptate, să nu îi uităm cuvintele: „Ce vă uitați așa la mine? E ceva anormal? Nu mai e nimic anormal, că anormalul a devenit obișnuit. Așa se împacă totul”, încheie textul postat pe Facebook autorul deja celebrului podcast „Avangarda”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CJAS Dâmbovița, agenda de contractare aprilie 2023

Publicat

pe

de

Citește în continuare

ACTUALITATE

La Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște sunt în derulare cele mai mari investiții de după 1989

Publicat

pe

Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, în frunte cu președintele Corneliu Ștefan, s-a aflat, astăzi – 27 martie 2023, la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, unde se află în plină derulare cel mai important proiect investițional de după 1989. Practic, este vorba despre trei mari obiective, respectiv: extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe (UPU), execuția Ambulatoriului de Specialitate, extinderea și modernizarea Secției de Cardiologie, cărora li se adaugă cea mai mare campanie de achiziție de aparatură medicală și mobilier pentru toate saloanele și compartimentele de specialitate ale unității sanitare dâmbovițene.

Astfel, pentru pentru Secția de Radiologie, au fost achiziționate 4 aparate mobile de specialitate, valoarea acestora fiind de 3.500.000 lei. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene. Tot pentru Spitalul Județean s-au mai cumpărat 700 de noptiere. Acest tip de mobilier nu a mai fost schimbat de peste 25 de ani. Investiția se ridică la aproape 580.000 de lei.

Tot cu finanțare europeană se derulează un contract pentru furnizarea de echipamente medicale în valoare de aproximativ 13.300.000 de lei. După cum ne-a precizat președintele Corneliu Ștefan, au fost efectuate deja achiziții de 10.200.000 de lei. Spitalul Județean dispune acum de echipamente noi la terapie intensivă, radiologie și imagistică medicală, tărgi și paturi pentru ATI. Urmează să mai sosească la Târgoviște încă un lot de aparatura de laborator de peste 2.000.000 de lei.

Un alt contract atribuit, cu o valoare de 13.400.000 de lei, prevede achiziția de echipamente de protecție pentru cadrele medicale. Până acum, au fost deja cumpărate materiale de 6.500.000 de lei. Și lucrurile nu se opresc aici. Mai sunt în derulare, în diferite faze, procedurile de achiziție publică în valoare de aproximativ 16.000.000 de lei pentru aparatură medicală și echipamente de laborator, dezinfectanți și reactivi.

„A fost deschisă licitația și pentru aparatul angiograf, necesar Secției de Cardiologie. Valoarea estimată a acestuia este de 10.500.000 de lei. Mai avem în derulare, în diferite faze, proceduri de achiziții publice, în valoare de aproximativ 16.000.000 pentru aparatură medicală și echipamente de laborator, dezinfectanți și reactivi. Un total al investițiilor în echipamente și aparatură medicală se ridică, în acest moment, la aproximativ 56.000.000 de lei, adică 11.500.000 de euro.

Adăugând și lucrările la Ambulatoriul de Specialitate, de 3.400.000 de euro, Unitatea de Primiri Urgențe – 1.700.000 de euro și Secția Cardiologie – 2.000.000 de euro, investițiile noastre pentru sănătatea dâmbovițenilor se ridică, în prezent, la 18.500.000 de euro. Este cel mai mare plan investițional din istoria Spitalului Județean Târgoviște”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

La vizita de astăzi de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, Corneliu Ștefan a fost însoțit de vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, de secretarul general al CJ Dâmbovița – Dan Popa și de managerul unității sanitare – dr. Claudiu Dumitrescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats