Connect with us

ACTUALITATE

Cum procedez dacă nu sunt angajat și vreau să mă asigur pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

Publicat

pe

Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, nici alte venituri asimilate salariilor şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare – ne informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

„Contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Citește și: Comunicat CNAS: O aplicare justă, echitabilă şi nediscriminatorie pentru calculul indemnizaţiei de maternitate

Contractul poate fi încheiat pentru o perioadă determinată / nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate. Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii (3.000 lei începând cu 1 ianuarie 2023) şi nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime.

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării. Contribuţia lunară de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% şi se aplică asupra venitului înscris în contract”.

Citește și: Nu ai loc de muncă și vrei să te asiguri în sistemul public de sănătate? Află procedura aici!

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

„În cazul în care nu au fost realizate venituri în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puţin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații beneficiază de concedii şi indemnizaţii, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul unor situaţii de excepţie, respectiv în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin Hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, riscului maternal, carantinei, precum şi în cazul izolării urmare a infectării cu Covid-19)”, ne mai informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Muzeele din județul Dâmbovița nu se închid în minivacanța de Mica Unire 24 – 26 ianuarie 2025)

Publicat

pe

De

Muzeele din județul Dâmbovița sunt deschise pentru vizitare în minivacanța prilejuită de sărbătorirea Unirii Principatelor sau Mica Unire, moment de o însemnătate crucială în istoria României – ne informează Consiliul Județean Dâmboviţa.

Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, Muzeul „Casa Romanţei”, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul „Vasile Blendea”, Casa-Atelier „Gheorghe Petraşcu” și Ansamblul Brâncovenesc Potlogi vor fi deschise spre vizitare, conform programului obișnuit, între orele 09:00 – 17:00 (ultimul acces la ora 16:30)

Peștera Ialomiței poate fi vizitată în intervalul orar 09:00 – 17:00 (ultimul acces la ora 16:00)

Casa-Atelier „Gabriel Popescu” din comuna Vulcana-Pandele, Casa Memorială „Ion Luca Caragiale”, Muzeul de Etnografie Pucioasa, Muzeul Etnografic „Dumitru Ulieru” Pietroşiţa vor fi deschise între orele 8:00 – 16:00 (ultimul acces la ora 15:30).

Preţul unui bilet este:
– 20 lei – Ansamblul Monumental „Curtea Domnească” Târgovişte, Ansamblul Brâncovenesc Potlogi, Peștera Ialomiței;
– 12 lei – Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic);
– 10 lei – Muzeul „Vasile Blendea”, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul „Casa Romanței” Târgoviște, Casa-Atelier „Gheorghe Petraşcu”, Casa-Atelier „Gabriel Popescu” din comuna Vulcana-Pandele, Casa Memorială „Ion Luca Caragiale”, Muzeul de Etnografie Pucioasa, Muzeul Etnografic „Dumitru Ulieru” Pietroşiţa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Percheziții la Primăria Sinaia și la locuința edilului Vlad Oprea

Publicat

pe

Percheziții, în această dimineață, la Primăria Sinaia și la locuința edilului Vlad Oprea, într-un dosar DNA în care se fac cercetări pentru trafic de influență și luare de mită. Vlad Oprea este vizat în legătură cu proprietățile sale imobiliare, printre care și o vilă de vacanță la Sinaia.

Potrivit Adevărul, care citează surse judiciare, percheziţii au loc şi la un apropiat al edilului, dar şi la şefa Poliţiei Locale Sinaia. Ancheta vizează fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu emiterea unor autorizaţii de construcţie.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite