ADMINISTRAŢIE
S-a dat startul lucrărilor pe mega-proiectul de apă și canalizare din județul Dâmbovița
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a demonstrat că drumul de la promisiune la faptă există cu adevărat, nu este doar o teoremă electorală expusă de politicieni și de cei care conduc administrațiile publice locale și județene.
Anul trecut, Corneliu Ștefan ne anunța că, la începutul lui 2023, vor demara lucrările în cadrul celui mai mare proiect de investiții care s-a derulat vreodată în județul Dâmbovița și unul dintre cele mai mari, ca valoare și cuprindere, din România. 450 de milioane de euro au fost alocați, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru înființarea și extinderea rețelelor de apă și de canalizare în județul Dâmbovița. Zeci de localități din județ vor deveni șantiere de unde, la final, va erupe confortul și civilizația de tip european.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița și echipa de implementare din cadrul Companiei de Apă Târgoviște-Dâmbovița au întreprins tot ce le-a stat în putință pentru a demara aceste investiții.
„52 de localități din cele 89 sunt incluse în acest proiect privind rețelele de apă și canal, ceea ce înseamnă reabilitare, modernizare și chiar înființare de rețele noi de canalizare și construirea de stații de epurare. În acest moment, avem 6 contracte semnate și deja se lucrează. Celelalte loturi sunt în faza de proiectare. În perioada următoare, firmele care au câștigat aceste licitații vor prezenta către Compania de Apă proiectele tehnice pentru a da ordin de începere pentru lucrările propriu zise. Și, nu în ultimul rând, în această perioadă, avem 6 loturi în procedura de achiziție publică.
Împreună cu conducerea Companiei de Apă, cu toți membrii care fac parte din ADI Apă și cu primarii din cele 52 de localități, vom sprijini cât se poate aceste proceduri de licitație pentru a le închide cât mai repede și, anul acesta, să putem lucra în toate cele 52 de localități, așa cum ne-am propus și cum am promis dâmbovițenilor”, a precizat Corneliu Ștefan.
Iată că s-a ajuns și la această zi deosebit de importantă în plan investițional pentru întregul județ Dâmbovița. Astăzi – 3 februarie 2023, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, vicepreședinte Antonel Jîjîie, directorul general al Companiei de Apă Târgoviște-Dâmbovița, managerul unității de implementare al acestui mega proiect – Sergiu Neculaescu, directorul Asociației Intercomunitare ADI Apă – Cătălin Olteanu și, bineînțeles, reprezentanții firmelor implicate în proiect și primarii s-au aflat pe teren, acolo unde s-au deschis șantierele pe primul lot al acestei investiții. Din acest prim lot în care au demarat lucrările fac parte orașul Răcari și comunele Contești, Braniștea, Produlești și Lungulețu. Pentru acest prim lot, se vor investi 36 milioane de euro.
Incursiunea în teren a pornit de la Răcari. Utilajele firmei constructoare erau deja pe teren, pe o stradă din satul Mavrodin unde se săpaseră primii metri de șanț în care va fi instalate conductele de canalizare.
„Vom desfășura aici ample lucrări privind realizarea rețelelor de apă și canal. Valoarea totală a investiției derulată în Mavrodin, Gherghani și Răcari este de 13,6 milioane de euro”, a subliniat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
Primarul orașului Răcari, Marius Caravețeanu, a spus că este un moment istoric pentru întreaga localitate.
„Suntem în fața unui mare proiect, un pas pentru normalitatea orașului Răcari. Avem rețelele de apă și canal în cartierele Răcari, Gherghani și Mavrodin. Un proiect gestionat de către Compania de Apă, cu adresabilitate către locuitorii orașului Răcari. Aproape în paralel, în cealaltă aglomerare urbană -Ghimpați, Colacu, Săbiești și Stănești, ne aflăm în organizarea de șantier, iar săptămâna viitoare o să asistăm la un alt moment istoric – prima cupă de canal săpată în acea zonă. Este un proiect finanțat prin Programul Național „Anghel Saligny” .
Directorul general al Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița, Adrian Dumitru, a spus că și pentru firma pe care o conduce odată cu acest mega proiect începe un nou capitol din existența sa. Adrian Dumitru a mulțumit președintelui Corneliu Ștefan pentru permanenta implicare și sprijinul acordat în pornirea motoarelor acestei investiții impresionante, primarului municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, și celorlalți edili din județ. A mai promis directorul Companiei de Apă că va fi în permanență lângă constructorii care vor lucra pe șantierele ce se vor deschide în cele 52 de localități dâmbovițene.
De la Răcari s-a ajuns la Contești, la ieșirea din satul Boteni spre Titu, unde utilajele firmei constructoare deja erau în pâine. Valoarea investiției de la Contești, Crângași și Boteni este de 6,3 milioane de euro. Se are în vedere, după cum a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, extinderea rețelei de canalizare în cele trei sate enumerate. Lungimea totală a rețelei va fi de 23 km.
„Cu următorul proiect care se realizează pe teritoriul localității privind extinderea rețelei de alimentare cu apă, vom închide tot ceea ce înseamnă rețele de apă și canalizare în localitatea Contești”, a mai adăugat Corneliu Ștefan.
Primarul localității, Marian Alexandru, a vorbit despre proiectele de infrastructură derulate în Contești și despre sprijinul acordat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa pentru ducerea la capăt a unor investiții . Edilul de la Contești este convins că execuția rețelei de canalizare se va încheia la termen. A luat ca etalon de calcul concentrarea de forțe de pe șantierul deschis și efectuarea lucrărilor într-un ritm susținut, serios, bine calculat.
De la Contești am ajuns pe un alt șantier deschis al primului lot din mega proiectul județean. La Dâmbovicioara, comuna Braniștea, lângă orașul Titu. La vizita de lucru a participat și deputatul Marian Țachianu, fost primar al localității, cel care a inițiat o multitudine de proiecte de dezvoltare în Braniștea și care a gândit și promovat și proiectul privind realizarea rețelelor de apă și canalizare în comună.
Valoarea investiției de la Braniștea este de 3, 4 milioane de euro. Se va lucra intens pentru înființarea rețelei de canalizare și extinderea celei de apă.
Deputatul Marian Țachianu, care cunoaște în amănunt acest proiect pe care l-a profilat teoretic, a spus că lungimea rețelei de canalizare este de 8,7 km, cu 430 de branșamente la gospodării, iar conducta de apă va măsura 8,6 km cu același număr de branșamente. A mai adăugat fostul primar al localității că fără sprijinul Consiliului Județean acest proiect nu putea porni.
Ultima oprire din acest periplu de lucru pe șantierele primului lot al celui mai mare proiect de infrastructură derulat în Dâmbovița a fost în comuna Produlești. Și aici constructorii erau la datorie. Utilajele „mușcaseră” deja din pământ, iar șanțurile în care vor fi montate conductele rețelei de canalizare erau deja conturate. Investiția de la Produlești se ridică la 6,7 milioane de euro.
ADMINISTRAŢIE
Încep lucrările de reabilitare și modernizare a două pavilioane de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște
Președintele Consiliului Județean Dâmboviţa a semnat, ieri – 9 octombrie 2024, contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare și modernizare a Secției Recuperare și a clădirii Pavilionului Administrativ din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.
Este vorba despre un proiect în valoare de 7,6 milioane de lei, fonduri nerambursabile accesate prin Programul Național de Redresare și Reziliență – precizează Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița.
Cele două clădiri, Secția Tratamente Recuperatorii, cu o suprafață construită desfășurată de 3.091 mp, și Pavilionul Administrativ, cu o suprafață construită desfășurată de 877 mp, vor beneficia de următoarele lucrări:
– Reabilitare termică;
– Instalare, reabilitare și modernizare a sistemelor de încălzire;
– Reabilitare și modernizare a sistemului de iluminat;
– Îmbunătățirea sistemelor de climatizare și ventilare pentru a asigura o mai bună calitate a aerului din interior;
– Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu.
„Totodată, se vor amenaja și două stații electrice de reîncărcare a automobilelor electrice. În ultimii patru ani, proiectele Consiliului Județean Dâmbovița la Spitalul Județean de Urgență s-au ridicat la 100.000.000 de lei. Nu ne oprim însă aici. Vom investi în continuare pentru a îmbunătăți infrastructura medicală și pentru a oferi cele mai bune servicii pacienților din județul Dâmbovița”, a declarat Corneliu Ștefan – președintele CJ Dâmbovița.
ADMINISTRAŢIE
Malu cu Flori, în ciuda bugetului local precar, merge cu fruntea sus pe drumul dezvoltării
Să mergi la Malu cu Flori toamna este minunat! Natura își schimbă veșmintele. Ușor, inspirată la un soi de nesupunere de soarele care încă dogoare pe cer a vară. Verdele încă rezistă, picurat fin cu nuanțe de ruginiu. De data aceasta nu am mers în frumoasa localitate de pe Valea Dâmboviței pentru a descrie pitorescul și farmecul locurilor în mijloc de toamnă. Altul a fost scopul nostru. Acela de a afla ce a mai făcut bun în localitate și ce urmează să mai realizeze pentru comunitate primarul Ion Constantin, Onișor cum îl știu oamenii. Știm că efortul pe care îl depune nu este unul tocmai ușor.
Comuna Malu cu Flori nu dispune de resurse financiare nebănuite. Bugetul local se formează greu. Doar din taxe și impozite colectate de la cetățeni. Agenții economici sunt puțini și mititei. Investitori care să se lipească de Malu cu Flori nu prea sunt, deși localitatea ar putea să ofere resurse pentru cei care ar dori să dezvolte agroturismul, dar și alte activități. Edilul speră ca, până la urmă, să se deschidă și această poartă. Până atunci, vrea să pună la punct întreaga infrastructură de utilități. Trăim vremuri în care civilizația și confortul sunt cele mai importante elemente existențiale, așa că mai este de lucrat pentru execuția totală a rețelelor de apă și canalizare. Se vrea la Malu cu Flori și sistem de alimentare cu gaze naturale, însă acest proiect este mai greu de implementat. Tocmai de aceea pentru realizarea sa s-au înhămat mai multe localități din această zonă, inclusiv din Argeș.
Cu toate greutățile existente, primarul Ion Constantin nu a disperat. Cu calm și răbdare, cu încredere și multă implicare, a reușit să depășească multe obstacole, să ducă la capăt unele investiții pe care alții nu le-ar mai fi crezut finalizate. Evident, sprijinul a venit și prin finanțarea nerambursabilă obținută prin diferite programe europene, guvernamentale sau de la Consiliul Județean Dâmbovița, prin Programul Județean de Dezvoltare Locală pus în practică de președintele Corneliu Ștefan. Vorbim despre Școala din centrul localității. Proiectul de reabilitare, extindere, modernizare și dotare a acestei instituții a primit finanțare prin Programul Operațional Regional derulat prin Agenția de Dezvoltare Sud Muntenia.
A mai reușit edilul de la Malu cu Flori să achiziționeze pentru comunitate un tractor și utilajele aferente, absolut necesare pentru efectuarea unor lucrări de interes gospodăresc sau pentru a interveni în cazuri de urgentă necesitate, vorbim despre zăpezi abundente, reparații de drumuri, alunecări de teren, inundații etc. A fost pus la punct și iluminatul public stradal printr-un proiect de creștere a eficienței energetice derulat cu bani de la Autoritatea Fondului de Mediu.
O altă prioritate a primarului Ion Constantin au reprezentat-o drumurile de interes comunal. Într-o zonă de deal, căile de comunicație, din cauza geografiei locului, necesită maximă atenție atunci când sunt reabilitate și modernizate. De obicei, asfaltarea trebuie să fie însoțită de o serie de amenajări hidrotehnice, șanțuri dalate, podețe etc.
Primăria Malu cu Flori, printr-un proiect derulat prin PJDL, modernizează circa 4 km de drum în Micloșanii Mari. Finanțarea provine 50% de la Consiliul Județean Dâmbovița, iar cealaltă jumătate trebuie asigurată de administrația publică locală. Valoarea acestei investiții este de 3 milioane de lei. Lucrările au fost executate într-un procent de 70%. Ion Constantin dorește ca, anul viitor, drumul să fie gata. Ar mai rămâne circa 2 km de asfaltat să se ajungă până la granița cu comuna Bărbulețu. Pe Programul Național vde Investiții „Anghel Saligny” la Malu cu Flori se vor mai moderniza încă 3,5 km de drumuri sătești. Vorbim despre 24 de străduțe în toate satele. Proiectul, ne-a spus primarul Ion Constantin, se află în faza de licitație. Odată definitivate și aceste lucrări, administrația publică locală de la Malu cu Flori se va putea lăuda că drumurile au fost modernizate în proporție de 85%. Ne-a precizat primarul că acest proces va mai dura totuși. Edilul vrea să încheie mai întâi lucrările de montare a conductelor rețelelor de apă și de canalizare și abia apoi să continue programul de modernizare a drumurilor.
Malu cu Flori beneficiază de o rețea de canalizare funcțională pe o lungime de 7 km. Pentru a fi acoperită întreaga comună, ar fi nevoie de circa 40 de km. Printr-un proiect realizat prin Programul Național „Anghel Saligny”, se vor mai executa 20 de km de rețea de canalizare și 15 km rețea de apă potabilă. Proiectul este în faza de licitație.
„Noi sperăm ca anul viitor să începem lucrările pentru ambele proiecte. Vrem să introducem mai întâi apa și canalizarea și apoi să continuăm cu asfaltarea, să nu mai facem greșeala din trecut, să modernizăm drumul după care să-l stricăm”, ne-a spus primarul Ion Constantin.
Nu a fost uitat nici proiectul privind introducerea rețelei de gaze naturale. Pentru ca investiția să reușească, s-au asociat mai multe comune, respectiv: Stoenești și Cetățeni din Argeș, Văleni și Malu cu Flori din Dâmbovița. Deocamdată, pentru această investiție, s-a alocat, prin „Anghel Saligny”, suma de 10 milioane de lei. Banii se pare că ajung doar pentru a fi făcute conexiunile la conducta magistrală care trece prin Stoenești.
„Vrem să ajungem măcar să ne legăm de conductă. Apoi, putem dezvolta singuri un proiect, să obținem finanțare pentru execuția lucrărilor în comuna noastră”, precizează edilul de la Malu cu Flori.
Un alt proiect important privește componenta de digitalizare. Este vorba despre o investiție de 2 milioane de lei, fonduri obținute prin PNRR pentru achiziționarea de computere, softuri pentru Primărie și montarea a 120 de camere video de supraveghere stradală. În program este inclusă realizarea unei stații de încărcare electrică, plus achiziționarea unui microbuz școlar electric.
Mai dorește primarul de la Malu cu Flori să transforme fosta școală de la Micloșanii Mici într-un cămin de bătrâni. Proiectul speră să îl pună în practică prin asociere cu un partener privat. De asemenea, ne-a spus că urmează reabilitarea, modernizarea și dotarea dispensarului medical. Totodată, a fost depus un proiect la Compania Națională de Investiții (CNI), pentru construirea unei săli de sport în vecinătatea școlii.
Un alt proiect care ar urma să primească finanțare prin Programul Operațional Regional are în vedere construirea unei grădinițe noi. Unitatea de învățământ preșcolar ar urma să fie ridicată în zona Capul Coastei, pe amplasamentul unei foste școli. Grădinița va dispune de două săli de grupă, sală de mese și o incintă multifuncțională pentru organizarea diferitelor evenimente.
„Un alt proiect pe care așteptăm să îl semnăm vizează realizarea unei platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd. Tot pe PNRR. Avem deja locația pregătită pentru execuția acestui obiectiv, undeva pe islazul comunal, ca să putem folosi ulterior îngrășământul rezultat. Depozitul va fi unul de o capacitate mai mică, în conformitate cu numărul de animale care mai sunt deținute de gospodarii noștri. Pe lângă fondurile pentru construcția platformei de gunoi de grajd, vom primi un buldoexcavator, un tractor cu vidanjă, dar și o remorcă. Suntem acum în faza de semnare a contractului. În 6 luni cred că vom fi gata”, ne-a mai informat primarul de la Malu cu Flori.
Tot în cadrul acestui proiect vor fi amenajate, în vecinătatea gospodăriilor celor care cresc animale, și 12 mini platforme de depozitare a gunoiului de grajd.
Și nu a epuizat lista cu proiecte primarul de la Malu cu Flori! Ne-a spus că vrea întâi să le ducă la bun sfârșit pe cele enumerate mai sus. Dar, nu a exclus posibilitatea apariției unor oportunități, așa, pe rapid. Ion Constantin este pregătit să acceseze orice proiect de interes comunitar cu finanțare nerambursabilă. Pentru o localitate ca Malu cu Flori, care are un buget local destul de mic, proiectele cu finanțare nerambursabilă, europeană sau guvernamentală, sunt aur curat.
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Conducerea PSD Râul Alb a fost demisă. Vicepreședintele Mihai Istrate preia frâiele organizației
-
ADMINISTRAŢIEacum 2 zile
Malu cu Flori, în ciuda bugetului local precar, merge cu fruntea sus pe drumul dezvoltării
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Eveniment religios important la Biserica Târgului din Târgoviște (Centrul Vechi)
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Baschetbalista de la CSM Târgoviște s-ar fi sinucis din cauza unei decepții în dragoste
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Grav accident rutier la Potlogi. Un bărbat de 28 de ani a fost preluat cu elicopterul SMURD
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Încă un obiectiv de importanță pentru comuna Voinești este aproape la gata!
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Candidații PSD Dâmbovița pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Școala Gimnazială Telești Ludești a marcat „Ziua Educației” împreună cu dascălii pensionari