ACTUALITATE
Deputatul Ionuț Vulpescu, cuvânt la moartea academicianului Răzvan Theodorescu: „Așa e viața, nu știi niciodată când ai ultimul moment de preț din inima ei”
Profesorul universitar Răzvan Theodorescu, un munte de cultură și respect. Un patriot prin excelență, dar nu dintre aceia care se bat cu cărămidă în piept. Un om care a trecut prin toate culoarele, văzute și nevăzute ale istoriei de după 1989. Răzvan Theodorescu un prieten al Dâmboviței. Un cercetător asiduu al trecutului acestor locuri. Un politician rasat, politicos, cu ținută demnă și plină de subtilități. Un ministru cu maniere și conduită cum puțin mai întâlnești.
„S-a stins din viață profesorul Răzvan Theodorescu. E o pierdere uriașă, a celui pe care, deși îl simțeam astfel, nu am îndrăznit să îl numesc prieten. Însă Răzvan Theodorescu tot timpul mă numea astfel: „mai tânărul și dragul meu prieten”. Iar aceasta a fost pentru mine cea mai mare onoare, venind dinspre el. Pentru această prietenie matură, caldă, umană, pentru culisele unui fel aparte de grijă pe care Răzvan Theodorescu mi-a purtat-o, ziua de astăzi pentru mine este una pe care nu știu cum să o trăiesc altcumva decât cu durere.
Unul dintre privilegiile acestei vieți a fost că cineva ca Răzvan Theodorescu a gândit cea mai bună lume posibilă pentru mine atunci când i-am cerut sfatul și mai ales atunci când nu l-am cerut, dar aveam nevoie. Fotografia pe care v-o împărtășesc este de la lansarea volumului „Hagia Sophia: Bisericile Înțelepciunii lui Dumnezeu”, eveniment pe care l-am organizat la finalul anului trecut și care reprezintă, cred, ultimul eveniment public la care Răzvan Theodorescu a participat, la Camera Deputaților. Nici nu știam atunci, când ne-am strâns mâna de bucurie, că va fi ultima dată când istoricul dedicat al României, Răzvan Theodorescu, se va auzi la microfonul Parlamentului. Dar așa e viața, nu știi niciodată când ai ultimul moment de preț din inima ei. Cât despre ce rămâne în urma unui titan al Culturii, știți bine: unii se vor autodenunța prietenii lui din oportunism; alții îl vor păstra ca pe un nume de referință al unor instituții pe care le-a construit, dar care în timp au încăput pe mâna unor amatori; iar cei mai mulți știu că azi România e mai săracă, dar nu le e clar de ce.
Va fi foarte greu să mai avem un profesor, un prieten, ca Răzvan Theodorescu, mai ales că știa să le facă pe toate într-o manieră umană, empatică, boierească, a se citi manierată. Lecția mea de la Răzvan Theodorescu e că timpul, deși nu pare, uneori e de partea ta, și că cea mai frumoasă vârstă din viața unui om e „tinerețea matură”. I-am promis că o să o mă bat pentru partea mea de adevăr și dreptate și asta face ca ziua de astăzi să nu fie pentru mine una în care obiceiul românesc de a judeca oamenii în alb și negru poate fi reluat: azi e o zi a nuanțelor, a portretelor blânde, a celor care degajă putere prin prezența și cuvântul lor. Așa era Răzvan Theodorescu. Și așa rămâne pentru mine. Oamenii mari știu că singura relație de putere care contează e aceea cu Dumnezeu. Care rămâne un mister. Dincolo e cealaltă jumătate a paradoxului”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Ionuț Vulpescu.
ACTUALITATE
Pucioasa: Nu rata proiecția celui mai premiat film românesc al momentului! ENESCU, jupuit de viu
Pe 28 ianuarie 2025, de la ora 17:30, Centrul Cultural European Pucioasa prezintă protecția celui mai premiat film românesc al anului 2024 – „ENESCU, jupuit de viu”, în prezența regizorului Toma Enache, a unora dintre actori și a producătorului, care vor răspunde întrebărilor publicului.
„ENESCU, jupuit de viu” este singurul film românesc selectat în programul oficial al celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Jaipur, India (17 – 22 ianuarie 2025), în competiția pentru cel mai bun lungmetraj.
În țară, filmul a fost vizionat până acum de peste 25.000 de spectatori, în 54 de premiere de gală. Începând cu 25 ianuarie 2025, la Ateneul Român din București, va debuta seria de proiecții speciale dedicate aniversării a 70 de ani de la plecarea în stele a compozitorului George Enescu. Această serie va continua pe tot parcursul anului 2025, în toată țara și în întreaga lume, aducând un omagiu unuia dintre cei mai mari artiști români.
„Am avut parte de reacții extrem de puternice și sincere din partea spectatorilor, care nu doar că au fost emoționați de povestea de viață a lui Enescu, dar au simțit și nevoia de a discuta despre temele atinse în film. Reacțiile spectatorilor, atât la nivel local, cât și internațional, ne confirmă că am reușit să dăm naștere unei povești care rezonează profund cu experiențele și trăirile oamenilor de pretutindeni. Aceasta este, pentru noi, dovada clară că <ENESCU, jupuit de viu>, nu este doar un film, ci și o invitație la o discuție mai amplă despre pasiune și iubire, dar și despre artă și sacrificiu”, spune regizorul Toma Enache.
„ENESCU, jupuit de viu” a reușit să ajungă la inima unui public divers, provocând nu doar o reacție emoțională, dar și o dorință de a căuta răspunsuri și de a-l înțelege mai bine pe omul și geniul Enescu. Succesul la festivaluri și premiile obținute sunt o recunoaștere a acestui impact.
Premiere și recunoașteri internaționale
De la lansarea sa, filmul a parcurs un traseu impresionant, astfel:
– Premiera mondială la a 17-a ediție a International Sound & Film Music Festival – ISFMF Croația, unde a câștigat trofeul pentru Cea mai bună muzică originală de film semnată de Sebastian Androne Nakanishi.
– Premiera americană la Los Angeles, în cadrul celei de-a 27-a ediții a ARPA International Film Festival, unde regizorul Toma Enache a fost distins cu premiul Outstanding Achievement in Filmmaking ( Realizari Remarcabile in Cinematografie).
– Premiat în Veneția, unde regizorului Toma Enache si lui Stefano Nicolao, cel care a semnat costumele, li s-a decernat „Premio Cultura”, in cadrul evenimentului cultural „Leoni, Gattopardi di Sicilia”, organizat sub patronajul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților din Italia și al Consiliului Internațional al Dansului UNESCO.
– Premiera franceză la Monaco, unde filmul a câștigat Tofeul Angel Film Awards pentru Cel mai bun film.
Premii internaționale
Filmul a fost selectat și a câștigat peste 37 de premii la festivaluri de prestigiu, printre care:
– ARPA International Film Awards (Los Angeles)
– Angel Film Awards (Monaco)
– Festivalul Internațional de Film de la Girona (Spania)
– Festivalul Internațional de Film de la Salerno (Italia)
– Festivalul Internațional de Film – Premiile Afrodita de Aur (Cipru)
– Five Continents International Film Festival (Venezuela)
– Festivalul Rome Prisma Film Awards (Italia)
– Festivalul Internațional de Film de Artă de la Atena (Grecia)
– European Cinematography Awards (Olanda)
– Festivalul de Film de la Florența (Italia)
– Festivalul Internațional de Film BRIDGES, Corinthia Peloponnese (Grecia)
– British Film Awards (Marea Britanie).
ACTUALITATE
Comunitatea din Titu sărbătorește Mica Unire în Parcul Orășenesc
Primăria și Consiliul Local Titu invită comunitatea locală în Parcul Orășenesc, lângă bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, să sărbătorească 166 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri (1859). Vineri – 24 ianuarie 2025, de la ora 10:00.
Evenimentul este realizat cu sprijinul următoarele instituții cultural-educative:
– Biblioteca Orășenească Titu
– Casa de Cultură Titu
– Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu”
– Școala Gimnazială Nr. 2 Titu Târg
– Liceul Tehnologic „Goga Ionescu”
– Liceul Teoretic „Iancu C. Vissarion”.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Două mașini s-au făcut praf la intrare în Târgoviște, pe Calea București
-
Argeșacum 5 zile
Două case s-au făcut scrum azi-noapte în județul Argeș
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un bărbat din Lăculețe, județul Dâmbovița, își duce traiul într-o troiță în mijlocul pădurii
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șoferiță băută, implicată într-un accident rutier în Dărmănești
-
Argeșacum 4 zile
Trei răniți într-un accident rutier în Țițești, Argeș. Șoferul vinovat era băut
-
Prahovaacum o zi
Un tânăr motocliclist a decedat într-un accident rutier în Prahova. Alte patru persoane au fost rănite
-
SOCIALacum 2 zile
Bătrân de 90 de ani, găsit decedat într-o casă cuprinsă de foc!
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Primăria Târgoviște subvenționează taxa de habitat. Populația va plăti 35 de lei, nu 62 de lei