Connect with us

ACTUALITATE

Eșecul neadmiterii în Schengen se simte dureros pe orice aeroport european!

Publicat

pe

Momentul pierderii intrării în spațiul Schengen a trecut. Ba chiar s-a uitat. Am revenit rapid la oile noastre care pasc blând și în tăcere. Ați auzit ca, după acel eșec istoric, vreun politician de marcă să-și fi dat demisia? Să iasă unul măcar în față și să spună: Bă, nu am reușit să obțin intrarea în Schengen, nu a fost suficient ce am făcut, am fost slab, cred că este momentul să mă retrag din funcție, așa este corect, democratic etc. Aiurea! A recunoscut vreunul dezastrul? Se cred puși acolo pe vecie. Țara e a lor. Cu Schengen sau fără!

Noi, prostimea, am simțit pe pielea noastră eșecul clasei politice în materie de libertate. Exemplificare pe bune. Aeroportul din Sevilla. Frumos. Imens. Elegant. Cetățenii europeni, împărțiți în două. Cei liberi în spațiul comunitar și noi, cei fără de Schengen. Mulți ar zice că nu este mare lucru, dar nu-i chiar așa! Eu unul m-am simțit umilit, nereprezentat, părăsit. Am văzut ce a însemnat pierderea acestui statut pe care l-am fi meritat. Cetățenii europeni circulă liber. Înainte de îmbarcare nu este nevoie să prezinte documentele de identitate la control, nu stau la cozi. Nu sunt scanați… ochiometric de polițiștii de frontieră. Nu sunt priviți cu nuanțe de suspiciune.

La non-Schengen este altfel. Poarta de îmbarcare, ultima. Aproape 1000 de metri mai la vale… Pe măsură ce înaintam, totul era mai cenușiu, anost și rece, cu adevărat. Înainte de a intra în sectorul fără Schengen, unde erau afișate cursele spre București și alte orașe de prin Africa, am fost verificați de polițiști. La ghișeu. Câțiva români înjurau printre dinți politica din România.

„Na, uite ce înseamnă să nu fim în Schengen. Se vede umilința de la o poștă. Suntem considerați paria Europei. Am mai pierdut un tren”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Reclama
Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Admitere 2024: Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității Valahia din Târgoviște

Publicat

pe

De

Facultatea de Științe Economice, din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște vă invită să vă alăturați unei comunități academice dinamice și inovative.

Oferim programe de studii moderne și variate, adaptate cerințelor pieței muncii și dedicate pregătirii viitorilor specialiști în domeniul economic.

Programe de studii de licență, cu durata de studiu de 3 ani:

 • Business administration;
 • Contabilitate și informatică de gestiune;
 • Economia comerțului, turismului și serviciilor;
 • Finanțe și bănci;
 • Management (IF/ID);
 • Marketing.

Programe de studii de master, cu durata de studiu de 2 ani:

 • Auditul entităților publice și private;
 • Contabilitate;
 • Management financiar-bancar;
 • Managementul informațiilor;
 • Managementul organizației;
 • Marketing.

Domenii de studii doctorale:

 • Contabilitate;
 • Management.

Vă așteptăm să faceți parte din comunitatea noastră academică!

Înscrierile pentru concursul de admitere se pot face atât online, pe site-ul oficial al Universității „Valahia” din Târgoviște, cât și la sediul facultății.

Pentru informații suplimentare despre înscriere și admitere, vă invităm să vizitați site-ul www.admitere.valahia.ro.

Reclama

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Prețul energiei electrice a explodat. În România, de trei ori mai mare decât în Germania!

Publicat

pe

Deputatul Radu Popa, care a venit, în permanență, cu soluții în vederea redresării sistemului energetic național, de punere în valoare a resurselor energetice de care dispunem, atrage atenția asupra problemelor cu care se vor confrunta românii din cauza costurilor vieții care o vor lua spre aiurea, stimulate de creșterea prețurilor la energie.

„Prețul energiei livrate mâine a sărit și pragul de 4.500 de lei /MWh iar pe preț mediu orar al zilei, România are cel mai mare preț din Europa, din nou”, a remarcat Radu Popa.

Mai spune deputatul social-democrat că premierul Marcel Ciolacu are dreptate să fie supărat pe Ministerul Energiei. Într-o ultimă declarație a primului ministru pe tema energiei, a fost vizat și fostul ministru de resort – Virgil Popescu.

„Toată această explozie a prețurilor se datorează volumului mare de energie fotovoltaică pe care nu reușim să îl estimăm și să îl calculăm anticipat din lipsa digitalizării rețelelor și de aici pleacă toate problemele: nu putem să-i modelăm un preț și nici nu avem posibilitatea să stocăm energia pentru a o vinde la un preț competitiv. Asta e stocarea pe care o cerea premierul și pe care Virgil Popescu “a uitat” să o planifice. Părerea mea e că nu a uitat, e doar un golan idiot care a prins fotoliul de ministru și în urma căruia azi contabilizăm dezastrele.

Vă dau un singur exemplu: dacă ar fi terminat centrala de la Iernut, așa cum a asumat la prima numire în funcție, azi am fi avut cu 400 MWh mai multă energie în sistem. Dacă ar fi introdus în PNRR, era ministru când s-a scris, și digitalizarea rețelelor, astăzi nu discutam despre căderea rețelelor la Spitalul Fundeni.

Reclama

Gândiți-vă doar la un aspect: rețeaua de transport a energiei electrice a fost proiectată în anii 60 și finalizată tot pe atunci. În perioada aceea, România nu avea 32% dintre gospodării alimentate cu aparate de aer condiționat, românii nu aveau toți televizoare și nici frigidere și nici mașini de spălat și nici centrale cu pompe! Acestea toate sunt acum în consum și trag din rețea. De unde consumă și când ar fi trebuit să ne spună digitalizarea”, a precizat Radu Popa.

A mai adăugat deputatul că, dacă în martie 2023, costul total pentru echilibrarea sistemului a fost de 14 milioane de euro, prețul energiei active fiind de 81 de euro/MWh, în martie 2024 acesta a ajuns la 59 de milioane de euro, prețul fiind de 415 euro/MWh.

Așa că am ajuns într-o zonă periculoasă pentru viața de zi cu zi a românilor. Prețul de azi al energiei pe piața din România este 236 euro/MWh în timp ce în Germania este 72 și în Franța 76 euro/MWh. Tot să trăiești bine!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Reclama
Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite