Connect with us

ACTUALITATE

Copiii nu judecă, noi, însă, devenim judecători de ocazie!

Publicat

pe

Părintele vicar eparhial Ionuț Ghibanu are perfectă dreptate când afirmă, într-un text publicat pe Facebook, că oamenii s-au transformat, sprijiniți de tehnică, de abundența de informații, de cele mai multe ori distorsionată și special canalizată, în judecători de ocazie. Nimeni și nimic nu scapă de acest tip de linșaj apărut din nevoia unora de a-și da cu părerea, luând doar falsul și superficialitatea ca argumente supreme.

„Fie că îți arunci un ochi pe telefon privind la ultimele știri on line, fie că deschizi televizorul sau pur și simplu interacționezi cu vreun cunoscut, vei constata că ceea ce pare a domina realitatea contemporană este aplecarea teribilă spre a judeca, spre deosebire de copii, care au, încă, inocență și nu o fac. Adulții nu stau mult pe gânduri și, fără a se preocupa de altceva, pare că cel mai ușor este să devină judecători unii față de alții.

A judeca pare astăzi cel mai lejer exercițiu antropologic, cea mai simplă poziționare față de multitudinea de informații ce abundă în spațiul nostru cotidian. Pe lângă faptul că este un mare consumator de energie sufletească, este și păgubos acest obicei care năruiește reputația, imaginea și încrederea unui om, la distanță de un clik. Pentru că o informație nu este întotdeauna în mod cert bine intenționat difuzată.

Poate fi 90 % adevărată și numai 10% falsă și totuși distruge un om și munca lui de o viață, pentru că de regulă oamenii nu sunt obișnuiți, nu au exercițiul și mulți nici capacitatea de a privi dincolo de perdeaua de cuvinte primară pentru a decripta adevărul. O vorba aruncată aiurea de unul strică prietenii, distorsionează relații și transformă uneori comunitatea într-o masă amorfă de judecători necruțători.

De altfel, avertismentul Mântuitorul de a nu judeca pentru a nu fi judecați și acela că măsura cu care noi judecăm pe alții va fi măsura cu care noi vom fi judecați, tocmai la această realitate se referă.

Nu să fim judecătorii unii altora ne este vocația, ci să colaborăm, să fim solidari, să ne ajutăm, să ne sprijinim și de ce nu, să ne iubim! Să ne manifestăm ca o comunitate, în comuniune și nu să fim o adunătură de judecată, un grup neidentificat profesional de judecători cu vocație virtuală, fulgurantă și tranzitorie!

O altă constatare tristă este cea referitoar la faptul că semenul nostru ne este cel mai aprig și nemilos judecător pentru faptele noastre reale sau pentru cele numai imaginate de el.

Sunteți curioși nu? La ce acuze mă refer? Păi, simplu, la orice îi trăsnește unuia sau altuia prin cap, amețit de gloria de judecător, născut, nu făcut, gata de a vedea orice pai din ochii aproapelui și a neglija propria bârnă! De fapt, aici este cheia, dacă ne-am judeca mai puțin unii pe alții, dacă am fi precum copiii, ne-am respecta și ne-am aprecia, dacă am avea mai multă încredere și dacă am fi preocupați de chestiunile cu adevărat urgente și majore ale lumii noastre, s-ar transforma în bine chipul comunităților noastre și al nostru, al fiecăruia.

Să nu uităm că Îi atribuim lui Dumnezeu calitatea de Suprem Judecător, dar El nu este nicidecum asemenea unui judecător omenesc. Dreptatea Lui este întotdeauna milostivirea și iubirea Lui. Iar, El nu are nici-o umbră de părtinire, răutate sau interes, ci este ca un Tată Atotmilostiv pentru fiecare dintre noi, fiii și fiicele Lui, copiii Lui.

Dacă am fi judecători în stilul Lui am fi numai și numai iubire și milostivire și nimic altceva, dar din nefericire, unii preferă să fie judecători de tipul celor ce condamnă la alții, pe drept sau nu, ceea ce îi sperie la ei, ori știu că-i domină!

Mila și iubirea sunt mai mari întotdeauna decât dreptatea, oricare ar fi ea!

Judecata lui Dumnezeu înseamnă vindecarea de orice rău, a oricărei traume și luminarea cu iubire totală a întunericului ce nu ne dă pace. Judecata Lui este Iubirea Lui! Să încercăm, pe cât se poate, să fim ca El”, a scris vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ambasadoarea Greciei la București a participat la activitățile organizate la Potlogi, de „Zilele Județului Dâmbovița”

Publicat

pe

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost animat, astăzi – 3 iunie 2023, de o activitate inedită prin care organizatorii, Complexul Muzeal Curtea Domnească, Universitatea București – Facultatea de Limbi Străine, Consiliul Județean Dâmbovița și Ambasada Greciei la București, au dorit să le dezvăluie iubitorilor de istorie obiceiuri și tabieturi de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, întâmplate la Curtea Palatului construit în localitatea de pe Valea Sabarului.

Expoziția de elemente de îmbrăcăminte, decorațiuni, podoabe, obiecte și ustensile folosite în odăile Palatului la pregătitul și servitul mesei și a băuturilor s-a desfășurat sub titulatura „Rânduiala oaspețelor domnești în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a principiilor fanarioți”. Majoritatea pieselor care comun această expoziție tematică provin din colecții particulare. Și nu a fost numai atât! Oaspeții și ceilalți vizitatori aflați astăzi la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi au putut să guste din bucate preparate după rețete asemănătoare cu cele folosite în bucătăriile domnești cu câteva sute de ani în urmă.

Gazda acestui eveniment parte a manifestărilor socio-culturale și sportive desfășurate sub egida „Zilele Județului Dâmbovița – 511 ani de atestare documentară” a fost directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească – Ovidiu Cârstina. Invitat special – ambasadorul Greciei la București, Excelența Sa doamna Sofia Grammata. Înaltul oaspete a fost primit și însoțit în această vizită de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan. De asemenea, au participat la acest eveniment vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, deputații Carmen Holban, Marian Țachianu și Radu Popa, secretarul general al județului – Dănuț Popa, primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan, primarul interimar al comunei Potlogi, Viorel Draghici, alți reprezentanți ai vieții publice dâmbovițene și numeroși turiști veniți din toate colțurile țării.

Șeful administrației județene i-a adresat ambasadoarei Greciei un cuvânt de bun venit pe meleagurile dâmbovițene, în mod deosebit la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Corneliu Ștefan i-a spus Excelenței Sale Sofia Grammata că este oricând invitată în județul Dâmbovița pentru a vizita și a cunoaște și alte obiective de importanță turistică și istorică, tradițiile și ospitalitatea dâmbovițeană.

Ambasadorul Greciei a mulțumit gazdelor pentru primirea făcută. A vorbit despre prietenia româno-greacă, depre istoria comună și legăturile avute în timp, despre credința creștin-ortodoxă care ne unește, grecii și românii fiind singurele popoare neslave care își ghidează viața, conduita, crezul, după dogmele creștin ortodoxe.

Specialiștii în istorie au făcut o prezentare a expoziției, insistând asupra fiecărui element etalat, asupra provenienței sale și a utilității. Expoziția va putea fi vizitată pe tot parcursul lunii iunie.

Înainte de mult așteptata degustare de bucate gătite după rețete domnești, oaspeții au fost invitați la un miniconcert de muzică medievală susținut de formația „Trei Parale”, care are în componență cercetători de la Muzeul Țăranului Român.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Babel FAST 2023: Program Ziua a II-a, duminică – 4 iunie

Publicat

pe

Ediția de anul acesta a Festivalului Artelor Spectacolului Babel FAST (3 – 11 iunie 2023) reunește la Târgoviște trupe din 25 de țări, care dau viață la peste 100 de evenimente.

Există, după cum ne-a spus directorul Festivalului și al Teatrului Tony Bulandra Târgovişte, maestrul Mc Ranin, și un program pentru cei cărora… le este frică de teatru, pentru cei care nu rezonează cu sălile de artă dramatică. În piețele publice din municipiu și la Teatrul de Vară, vom avea muzică rock, tarafuri și spectacole de stradă. De asemenea, la această ediție a Babel FAST se va pune accent și pe film.

Program Babel FAST 2023 – Ziua a II-a, duminică – 4 iunie

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats