Connect with us

POLITIC

Titus Corlățean, senator: A trecut 1 an de război în Ucraina. Cine se putea gândi că Europa va mai trece printr-un asemenea coșmar?

Publicat

pe

Cu toții am sperat că războiul din Ucraina nu va dura. Că diplomația Europeană va fi capabilă să intervină și să pună capăt acestui conflict sângeros. Credeam că marile cancelarii europene vor putea să-l determine pe Putin să își retragă armatele din Ucraina, să îl facă să înțeleagă că a greșit. Iată că nu s-a întâmplat acest lucru. Speranțe deșarte! Fapt constatat, cu multă tristețe, și de senatorul PSD Titus Corlățean.

„Dacă cineva mi-ar fi spus acum un an și jumătate că, în secolul XXI, în Europa s-ar putea întâmpla un asfel de coșmar, i-aș fi spus că trăiește într-o lume paralelă și nu știe ce spune. S-a spus, scris și filmat foarte mult pe tema asta. Așa că nu voi repeta. Poate doar să spun că sute de copii au murit, nici nu se mai știe câți au fost răniți, alte câteva mii au fost răpiți și duși în Rusia, sute de mii, dacă nu milioane, sunt refugiați în alte țări, cei mai mulți separați de tații lor, pe care poate i-au privit ultima oară pe geamul trenului sau autobuzului cu care au fost evacuați din localitățile bombardate de soldatul „eliberator” rus.

Domnul este bun, însă, chiar și în această nenorocire uriașă, s-au născut alți 300.000 de bebeluși, unii dintre ei în buncăre. Să ne rugăm pentru acești oameni încercați și să nu obosim să fim solidari cu ei!

Cu autoritățile lor e puțin altă poveste, avem de discutat cu ele și de reglat două chestiuni sensibile și sper până la urmă că tot efortul ăsta uriaș al națiunii române le va determina să trateze cu respect și corectitudine așteptările noastre legitime”, a precizat Titus Corlățean.

Chiar în ziua comemorării unui an de război, senatorul Titus Corlățean a purtat un dialog cu Ghiță Ignat, un moldovean de pe plaiurile Sucevei. Românul, bun creștin, este coordonatorul unui ONG implicat în sprijinirea a sute de copii ucraineni rămași orfani sau ai căror tați luptă cu arma în mână pentru țara lor.

„Încerc să îl ajut cu ce pot, m-aș bucura însă ca autoritățile locale, județene și naționale să se asocieze și să susțină și ele cele patru centre în care copiii sunt adăpostiți, hrăniți, educați și îngrijiți în fiecare zi de către un ONG creștin românesc. Mai ales că Ghiță mi-a spus că vor începe o lucrare de sprijin și pentru văduvele de război.

În Isaia 1:17 este scris : „Învățați-vă să faceți binele, căutați dreptatea, ocrotiți pe cel asuprit, faceți dreptate orfanului, apărați pe văduvă!”

Sunt mai mulți în România care poate nu știu acest verset, dar care au avut în perioada asta grijă de copii, de orfani și de văduve. Domnul să le răsplătească. Sper ca autoritățile ucrainene să înțeleagă cu adevărat ce fac românii în aceste clipe dramatice pentru națiunea lor și să respecte acest lucru”, a scris parlamentarul social-democrat pe pagina sa de Facebook.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

Moțiunea senatorului Corlățean „Practici abuzive de separare a copiilor de mediul lor familial”, dezbătută la APCE

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean a fost invitat, săptămâna trecută, în calitate de vorbitor principal, alături de alți doi experți internaționali, la audierea organizată la Paris de Comisia Afaceri Sociale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Audierea a avut la bază moțiunea de rezoluție „Practici abuzive de separare a copiilor de mediul lor familial” pe care președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a inițiat-o în urmă cu câteva luni la Consiliul Europei.

În deschiderea dezbaterilor de la Paris, senatorul Corlățean a făcut o prezentare detaliată a demersurilor pe care le-a desfășurat, în ultimii ani, împreună cu colegi din Parlamentul României, la solicitarea mai multor familii de români din străinătate, ca urmare a separării brutale a copiilor de părinți, cu încălcarea gravă a procedurilor de către angajați ai serviciilor sociale din țara de domiciliu și prin invocarea unor motivații netemeinice, a căror veridicitate a fost prea puțin analizată.

„Moțiunea a fost inspirată din drame trăite de numeroase familii de români care trăiesc în state din Europa de Vest și Nordică, dar și de familii având alte cetățenii.

Am evocat cu această ocazie traumele suferite de-a lungul timpului de familiile Bodnariu în Norvegia, Furdui în Germania, Rotundu în Danemarca, Hermina Gheorghe în Danemarca, Mihaela Seidler în Germania și, mai nou, drama trăită de familia Samson în Suedia.

Sper ca după această audiere, în ciuda obstacolelor vizibile sau mai puțin vizibile din partea celor care se simt vizați, să putem avansa spre decizia APCE/ Comisia afaceri sociale de a desemna un raportor european pe această temă, în vedere adoptării unui raport, cu concluzii și recomandări adresate statelor.

Chiar dacă unii europeni prezenți la audiere nu s-au simțit confortabil, destui alții au fost șocați să audă în detaliu tipul de abuzuri și tratamente discriminatorii aplicate de agenții unor servicii sociale din state europene, altfel vechi și prospere democrații, tot mai mult însă secularizate și tot mai insensibile față de importanța covârșitoare a relației părinți-copii”, a precizat Titus Corlățean.

Senatorul român a mai arătat că acest proces de separare este în foarte multe situații unul ireversibil, care lasă în urmă traume cu consecințe incalculabile pentru părinți și copii. Titus Corlățean a atras atenția că, în lipsa unei proceduri care să implice în mod obligatoriu o decizie judecătorească și un proces transparent, în care părinții să aibă dreptul la apărare, pot exista încălcări de procedură dictate de alte interese decât interesul superior al copilului, norma juridică prin care se poate admite, decide separarea copilului de părinți.

Senatorul Titus Corlățean a vorbit despre numărul mare de cauze finalizate prin decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de încălcare a dreptului la respectarea vieții de familie, prevăzut în art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, a dreptului la instruire și dreptului părinților de a asigura educația copiilor conform convingerilor lor religioase si filozofice, prevăzut în Primul Protocol Adițional al Convenției (art. 2), a libertății de gândire și de conștiință și a libertății religioase (art. 9 al Convenției) și a dreptului la nediscriminare (interzicerea discriminării potrivit art. 14 al Convenției).

„A mai făcut referire senatorul Corlățean la principiile generale pe care Marea Cameră a CEDO le-a stabilit în anul 2019 prin decizia în cauza Strand Lobben și alții v Norvegia, între care principiul separării doar în cazuri absolut excepționale și în urma unor măsuri clare de sprijin din partea autorităților pentru ameliorarea situației, respectiv al obligației de a permite menținerea legăturilor dintre părinți și copii și păstrarea rădăcinilor și originilor în cazul copiilor separați de părinți.

La rândul lor, cei doi invitați au susținut punctele de vedere exprimate de senatorul român, prin exemple și date relevante și prin evaluări rezultate în urma implicării lor directe în acțiuni de sprijin al unor familii aflate în situații similare.

De asemenea, dl Andenas și dna Dambach au recomandat o evaluare atentă din partea Comitetului Miniștrilor și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei asupra modului în care statele membre ale Consiliului Europei își respectă obligațiile juridice potrivit standardelor în materie impuse de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de Convenția ONU privind drepturile copilului.

Membrii comisiei au avut la rândul lor intervenții cu privire la modul în care este reglementat la nivel național mecanismul prin care se poate declanșa procedura de separare a copiilor de părinți, procedura de adopție, respectiv posibilitatea reîntregirii familiei, subliniind, totodată, faptul că, incontestabil, cel mai bun loc pentru copii lor este în rândul familiei și de aceea sunt obligatorii mecanisme clare și o monitorizare cât mai atentă pentru a elimina posibile erori.

În încheierea dezbaterii, președinta Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE, dna Selin Sayek Böke (Turcia, SOC) a concluzionat că, în acord cu cele discutate, membrii comisiei vor avea în vedere demersuri și modalități specifice pentru continuarea dezbaterilor și analizei pe această temă”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

POLITIC

Senatorul Titus Corlățean se află într-o misiune oficială în Irak

Publicat

pe

Activitatea diplomatică a senatorului social-democrat Titus Corlățean este una deosebit de densă. Astăzi – 25 septembrie 2023, a condus, în calitate de președinte, reuniunea de la Paris a Comisiei speciale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru audierea și alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea statelor membre ale Organizației.

După încheierea acestei ședințe, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a plecat într-o misiune oficială în Irak. La Bagdad, Titus Corlățean va purta discuții cu reprezentanții Guvernului central și conducerea Parlamentului Irakian. Senatorul român va merge și la Erbil în Kurdistanul irakian.

„Sunt numeroase interese bilaterale politice, economice, energie, de securitate și apărare, de schimburi universitare etc, iar România din păcate a cam lipsit din peisaj în ultimii ani. E cazul să încercăm sa recuperăm.Dacă după aceea se vor mișca și miniștrii români, cu atât mai bine”, a spus Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats