POLITIC
Eveniment emoționant la Ialoveni, Republica Moldova la 105 de la Unirea Basarabiei cu România
27 martie 2023, cu ocazia aniversării a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, în orașul Ialoveni din Republica Moldova, în cadrul unui eveniment deosebit, au fost dezvelite busturile a doi mari făuritori ai Unirii Basarabiei cu România: Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț.
La ceremonie au participat numeroase personalități politice, administrative, culturale și religioase, atât din România cât și din Republica Moldova, respectiv: Igor Grosu – președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marcel Ciolacu – președintele Camerei Deputatilor din România, Titus Corlățean – senator al României, Sergiu Prodan – ministrul Culturii al Republicii Moldova, Lucian Romașcanu – ministrul Culturii al României și Cristian Leon Țurcanu – ambasadorul României în Republica Moldova.
Oaspeții au fost primiți cu aplauze de către publicul prezent la eveniment și cu părintească căldură și bucurie duhovnicească de către Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.
După oficierea slujbei a avut loc ceremonia de dezvelire a busturilor celor doi făuritori, instalate în parcul „Sfatul Țării” de pe „Aleea Deputaților din Sfatul Țării” din municipiul Ialoveni și depunerea de coroane de flori.
„La eveniment au luat cuvântul deputați din Parlamentul Republicii Moldova și al României, respectiv conducătorii Ministerelor Culturii ale celor două țări. Aceștia au subliniat importanța Unirii Basarabiei cu România pentru poporul nostru, ca simbol al unității și solidarității românilor de pretutindeni, vorbind despre legătura istorică strânsă dintre cele două maluri ale Prutului.
Domnul Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților din România, a afirmat că, la fel ca acum 105 ani, România va fi mereu alături de Republica Moldova și va apăra interesele și integritatea teritorială a poporului de pe malul stâng al Prutului, care are datoria de a-și cinsti cum se cuvinte neamul, limba, pământul și istoria.
De asemenea, a mai afirmat că „după decenii întregi de discriminare și inechitate, se face în sfârșit dreptate pentru Mitropolia Basarabiei”, prin decizia legislativului de la Chișinău de a transmite cu titlu gratuit clădirea fostului Seminar de Teologie ultimului său proprietar de drept, care este Mitropolia Basarabiei.
În același timp, Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a apreciat sprijinul constant acordat de România Republicii Moldova și a exprimat speranța că clasa politică actuală va avea puterea să ia decizii istorice în aceste momente decisive, așa cum au făcut-o și făuritorii Unirii.
ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a subliniat importanța comemorării acestui moment istoric. În opinia Înaltpreasfinției Sale, acesta este un eveniment care ne amintește de necesitatea și datoria noastră de a lupta pentru același ideal al unirii, în beneficiul viitoarelor generații. De asemenea, a vorbit despre importanța unității și solidarității poporului român, indiferent de frontierele politice și geografice.
Înaltpreasfințitul Petru a subliniat și faptul că, în acest moment, avem datoria să respectăm și să onorăm memoria celor care au contribuit la realizarea acestei Uniri, făcând apel la toți românii să fie uniți și să continue să lucreze împreună pentru același scop – consolidarea unității și identității naționale românești.
La final Părintele Mitropolit a înălțat o rugăciune pentru binecredinciosul popor român de pretutindeni, invocând pacea și binecuvântarea Harului Sfântului Duh peste toți cei care au contribuit și contribuie necontenit la consolidarea relațiilor dintre frații de credință, de neam și de limbă”, a precizat Mitropolia Basarabiei, într-un comunicat de presă.
POLITIC
Deputat Radu Popa: Modificarea legii în favoarea lui Klaus Iohannis ar crea un precedent periculos
Vestea că președintele Klaus Iohannis vrea să candideze pentru un loc de senator independent, dar pe listele PNL, a bulversat lumea politică românească, atâta câtă este ea.
Pentru atingerea acestui deziderat care sfidează toate regulile, ar trebui să fie făcută de urgență o modificare legislativă pentru ca drumul lui Iohannis să fie sigur, fără opintișuri. Liberalii, dar nu toți, ar fi pregătiți să facă acest favor președintelui României. Rămâne de văzut dacă și partenerii de coaliție, PSD, îmbrățișează această idee.
Deputatul social-democrat Radu Popa care, în postările sale pe rețelele de socializare, și-a exprimat direct indignarea și revolta vizavi de o asemenea manevră ce ar urma să schimbe regulile în timpul jocului, doar pentru a-i găsi lui Iohannis un post călduț și imunitate, spune că gestul pe care vor să-l facă liberalii este unul sinucigaș din punct de vedere politic.
„KWI e cel mai dezaprobat politician astăzi, dar chiar și cu acest talent al lor, cu această vocație a dezastrului, le va fi greu să găsească voturile pentru a modifica legea în beneficiul unui singur om. Ar fi un precedent periculos”, a scris Radu Popa.
A mai precizat parlamentarul PSD că legea îi dă dreptul lui Klaus Iohannis să candideze pentru un post de deputat sau senator, este un drept constituțional.
„Însă, dreptul lui nu se poate transforma în obligația noastră. Având în vedere calendarul electoral, ar mai fi doar câteva săptămâni care s-ar suprapune pe perioada mandatelor. KWI are varianta să demisioneze, să preia Ciucă interimatul și, din 20 decembrie, noul președinte să se instaleze în funcție. Dar KWI nu vrea asta și mulți m-ați întrebat de ce nu optează pentru acest parcurs. Răspunsul e simplu: ar pierde privilegiul de a primi pensie de președinte cu două mandate complete. În sensul legii, poți primi pensia doar dacă ai mandat complet de parlamentar, președinte”, a mai adăugat Radu Popa.
POLITIC
Senator Titus Corlățean: România a negociat bine și este în cercul de decizie al Comisiei Europene
România a obținut, pentru prima dată de la intrarea în Uniunea Europeană, în anul 2007, postul de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene. Asta înseamnă – a declarat senatorul PSD de Dâmbovița Titus Corlățean în cadrul unei emisiuni la Antena3, că țara noastră este „în cercul de decizie al Comisiei Europene”. A mai spus parlamentarul că portofoliul dat României – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale – prefigurează „noua generație de politici de coeziune, banii de dezvoltare ai Uniunii Europene”.
„Ce se decide prin acest portofoliu va influența inclusiv dezvoltarea României. Nu mai spun de dimensiunea socială, de educație, de pregătire… Sunt lucrări care, și din perspectiva unui stat ca România, contează foarte mult. 235 de miliarde de euro înseamnă foarte mult”, a declarat senatorul Titus Corlățean.
Cât o privește pe reprezentanta României, Roxana Mînzatu (44 de ani), parlamentarul PSD de Dâmbovița spune că este unul dintre specialiștii României pe zona fondurilor europene.
„Roxana Mînzatu a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative – specializarea Ştiinţe Politice Engleză în cadrul Universităţii din Bucureşti (2002), deţine un master în integrare europeană (2005) şi este absolventă a programului Public Leadership Credential al Harvard Kennedy School of Government (2022).
A fost 13 ani consilier județean și a lucrat cu fonduri europene. A fost subprefect la Brașov, dar și președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. Între 2016 și 2020 a fost deputat PSD, iar în iunie 2024 a fost aleasă europarlamentar PSD, din postura de secretar de stat numit la conducerea Departamentul pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, structură aflată în subordinea directă a premierului”, a precizat senatorul Titus Corlățean.
-
ACTUALITATEacum 7 zile
La Casa de Pensii Dâmbovița, s-au impus măsuri de revizuire a deciziilor doar pentru 150 de contestații
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Așa ceva! Instanța refuză expertizarea tehnică a Complexului Mondial Târgoviște, deși legea impune această obligație
-
Dâmboviţaacum o zi
A murit într-un autobuz în Târgoviște, după ce șoferul a pus frână brusc
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Drumul dintre Runcu și Râul Alb, un traseu mirific prin „Apusenii” Dâmboviței. FOTO
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Bărbulețu, o comună unde vechiul și noul crează o simbioză plăcută. Primarul Marian Alexe a implementat proiecte importante
-
ACTUALITATEacum 4 zile
21-22 septembrie 2024. Hai la sărbătoarea pastorală „Răvășitul oilor” în comuna Runcu!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Titu: Primarul ales Laurențiu Costache, apel către locuitorii orașului
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Adjunctul șefului IPJ Dâmbovița este cercetat penal sub control judiciar