Connect with us

ACTUALITATE

21 aprilie: Mare sărbătoare la Nucet, Izvorul Tămăduirii și Ziua comunei

Publicat

pe

În prima vineri de după Sfintele Paști, la finalul Săptămânii Luminate, cum numesc creștinii ortodocși această perioadă de contopire caldă între cer și pământ, se sărbătorește Izvorul Tămăduirii. Zi încărcată de semnificații mistice în care în toate așezămintele bisericești se săvârșește slujba de sfințire a Aghiasmei Mici.

La Nucet, cu mulți ani în urmă, s-a luat hotărârea ca de Izvorul Tămăduirii să se sărbătorească și Ziua Localității, eveniment la care întreaga suflare a comunei și nu numai este invitată să participe la slujba religioasă desfășurată la Mănăstire, apoi la manifestările cultural-artistice care se vor consuma pe o scenă special amenajată lângă școală.

Sfințirea Aghiasmei Mici se va săvârși la Fântana de Leac din pădurea de lângă obștea mănăstirească. Luisa Bărboiu, primarul comunei Nucet a făcut o scurtă istorioară cu tâlc a acestui loc sfânt.

„În pădurea Mănăstirii Nucet, era o fântână, în care copiii satului aruncau bănuți, fântână care a dispărut într-o vreme. Prin 1985, un preot venit în satul nostru, a început a cauta fântână despre care auzise de la bătrânii satului și pe care, găsind-o, prin săpături repetate, a redat-o comunității. La această fântână, care, ulterior, a fost pusă în valoare prin 2004, se sfințește apa de Izvorul Tămaduirii, Fântână de Leac”.

Pe 21 aprilie, de Ziua Comunei, la Nucet au fost invitați reprezentanții Consiliului Județean Dâmbovița, ai Instituției Prefectului, parlamentari, șefi de instituții deconcentrate etc.

Pe scenă vor evolua Florentina Mîinea, Ileana Pavelescu și Loredana Dobrescu, artiști ai Ansamblului Chindia din cadrul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, dar și trupe celebre, respectiv: Diana Matei și Taraful Cleante, Taraful de la Vărbilău. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra Chindia dirijată de Ionuț Dumitrescu. Nu va lipsi de pe scenă de acum cunoscuta formație de dansatori populari „Cununa Nucetului”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ambasadoarea Greciei la București a participat la activitățile organizate la Potlogi, de „Zilele Județului Dâmbovița”

Publicat

pe

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost animat, astăzi – 3 iunie 2023, de o activitate inedită prin care organizatorii, Complexul Muzeal Curtea Domnească, Universitatea București – Facultatea de Limbi Străine, Consiliul Județean Dâmbovița și Ambasada Greciei la București, au dorit să le dezvăluie iubitorilor de istorie obiceiuri și tabieturi de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, întâmplate la Curtea Palatului construit în localitatea de pe Valea Sabarului.

Expoziția de elemente de îmbrăcăminte, decorațiuni, podoabe, obiecte și ustensile folosite în odăile Palatului la pregătitul și servitul mesei și a băuturilor s-a desfășurat sub titulatura „Rânduiala oaspețelor domnești în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a principiilor fanarioți”. Majoritatea pieselor care comun această expoziție tematică provin din colecții particulare. Și nu a fost numai atât! Oaspeții și ceilalți vizitatori aflați astăzi la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi au putut să guste din bucate preparate după rețete asemănătoare cu cele folosite în bucătăriile domnești cu câteva sute de ani în urmă.

Gazda acestui eveniment parte a manifestărilor socio-culturale și sportive desfășurate sub egida „Zilele Județului Dâmbovița – 511 ani de atestare documentară” a fost directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească – Ovidiu Cârstina. Invitat special – ambasadorul Greciei la București, Excelența Sa doamna Sofia Grammata. Înaltul oaspete a fost primit și însoțit în această vizită de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan. De asemenea, au participat la acest eveniment vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, deputații Carmen Holban, Marian Țachianu și Radu Popa, secretarul general al județului – Dănuț Popa, primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan, primarul interimar al comunei Potlogi, Viorel Draghici, alți reprezentanți ai vieții publice dâmbovițene și numeroși turiști veniți din toate colțurile țării.

Șeful administrației județene i-a adresat ambasadoarei Greciei un cuvânt de bun venit pe meleagurile dâmbovițene, în mod deosebit la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Corneliu Ștefan i-a spus Excelenței Sale Sofia Grammata că este oricând invitată în județul Dâmbovița pentru a vizita și a cunoaște și alte obiective de importanță turistică și istorică, tradițiile și ospitalitatea dâmbovițeană.

Ambasadorul Greciei a mulțumit gazdelor pentru primirea făcută. A vorbit despre prietenia româno-greacă, depre istoria comună și legăturile avute în timp, despre credința creștin-ortodoxă care ne unește, grecii și românii fiind singurele popoare neslave care își ghidează viața, conduita, crezul, după dogmele creștin ortodoxe.

Specialiștii în istorie au făcut o prezentare a expoziției, insistând asupra fiecărui element etalat, asupra provenienței sale și a utilității. Expoziția va putea fi vizitată pe tot parcursul lunii iunie.

Înainte de mult așteptata degustare de bucate gătite după rețete domnești, oaspeții au fost invitați la un miniconcert de muzică medievală susținut de formația „Trei Parale”, care are în componență cercetători de la Muzeul Țăranului Român.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Babel FAST 2023: Program Ziua a II-a, duminică – 4 iunie

Publicat

pe

Ediția de anul acesta a Festivalului Artelor Spectacolului Babel FAST (3 – 11 iunie 2023) reunește la Târgoviște trupe din 25 de țări, care dau viață la peste 100 de evenimente.

Există, după cum ne-a spus directorul Festivalului și al Teatrului Tony Bulandra Târgovişte, maestrul Mc Ranin, și un program pentru cei cărora… le este frică de teatru, pentru cei care nu rezonează cu sălile de artă dramatică. În piețele publice din municipiu și la Teatrul de Vară, vom avea muzică rock, tarafuri și spectacole de stradă. De asemenea, la această ediție a Babel FAST se va pune accent și pe film.

Program Babel FAST 2023 – Ziua a II-a, duminică – 4 iunie

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats