Connect with us

ACTUALITATE

Programul „Noaptea Muzeelor 2023” în judeţul Dâmboviţa

Publicat

pe

Sâmbătă – 13 mai 2023, are loc evenimentul cultural „Noaptea Europeană a Muzeelor”, ajuns anul acesta ce cea de-a XIX ediție, prilej cu care Consiliul Județean Dâmboviţa invită publicul la o plimbare nocturnă prin istoria și arta judeţului. Astfel, între orele 18:00-24:00, dâmboviţenii și nu doar ei pot vizita, gratuit, atât expoziţiile permanente ale muzeelor, cât şi pe cele temporare:

– expoziția de fotografie „Cum respiră pământul” a regizorului Dan Mihalcea (Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște)
– expoziția de artă creștină „Agnus Dei. Mielul lui Dumnezeu. Cel ce ridică păcatul lumii” (Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște)
– expoziția de pictură „Atestat”, ce cuprinde lucrările elevilor clasei a XII-a din cadrul Liceului de Arte „Bălașa Doamna” (Muzeul de Artă din municipiul Târgoviște)
– expoziția de artă „Ștefania Grimalschi Dobref – Undă și corpuscul. Mică retrospectivă” (Muzeul de Artă din municipiul Târgoviște)
– expoziție de pictură și sculptură a artiștilor Gheorghe Petre, Anăstăsoaei Gabriela și Ovidiu Dumitrescu (Casa Atelier Gravor „Gabriel Popescu” Vulcana-Pandele)
– expoziția „Comori recuperate” (Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște)

„Pe lângă vizitarea expozițiilor, cadre didactice și cercetători din Universitatea „Valahia” Târgoviște vă propun o călătorie în lumea științelor, inspirată din ideile și materialele propuse de proiectul Horizon 2020: „CONNECT: Inclusive open schooling through engaging and future oriented science”. Astfel, atelierele care se vor desfășura în spațiul Muzeului de Istorie, vor avea drept temă generică dezvoltarea sustenabilă, fiind orientate pe importanța energiei verzi pentru mediul înconjurător și economie, reducerea amprentei de carbon, dar și pe aplicarea unor metode fizico-chimice și microbiologice în evaluarea calității produselor alimentare din punct de vedere nutrițional, al conținutului de compuși biologic activi și al siguranței alimentare”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Muzeele din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, deschise cu ocazia acestui eveniment sunt:
• Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”
Din motive de siguranță pentru public, accesul în Turnul Chindiei nu va fi permis.
• Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Românești
• Muzeul de Artă
• Muzeul de Istorie
• Muzeul Evoluției Omului şi Tehnologiei în Paleolitic
• Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”
• Casa Atelier „Gheorghe Petraşcu”
• Muzeul „Vasile Blendea”
• Muzeul „Casa Romanţei”
• Ansamblul Brâncovenesc Potlogi
• Casa Atelier „Gabriel Popescu”
• Muzeul de Etnografie Pucioasa
• Muzeul Etnografic „Dumitru Ulieru” Pietroşiţa
• Casa Memorială „Ion Luca Caragiale”

„Noaptea Muzeelor” este un eveniment european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).
România este participantă încă de la prima ediție, iar numărul muzeelor implicate a crescut anual. Rețeaua Națională a Muzeelor din România (organizaţie unde Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște este membru fondator) coordonează organizarea și promovarea evenimentului în România, fiind partener oficial al acestuia la nivel internațional.
Partener: Universitatea „Valahia” din Târgoviște

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Târgoviște: Director de liceu a demisionat, ca reacție la nepăsarea celor din Ministerul Educației

Publicat

pe

Când un onorabil director de liceu își dă demisia pubic, își anunță retragerea din funcția de conducere pe rețelele de socializare, nu este de șagă, este clar că, pe undeva, este ceva putred, sistemul de învătământ este în avarie. Mult promisul program „România Educată” al președintelui mut, nesemnificativ pentru țară, al președintelui Iohannis a fost ratat. Era de așteptat. Nu are decât valoare de lozincă.

Profesoara Ana-Maria Gheorghe, directorul Liceului Teoretic Petru Cercel, și-a depus demisia la Inspectoratul Școlar Dâmbovița. Vestea a dat-o în ședința Consiliului Profesoral. Atunci, le-a spus colegilor că este pentru ultima oară când conduce acest format de întâlniri în calitate de director. Ana-Maria Gheorghe nu a expus în motivația deciziei sale generalități, cum de fapt se obișnuiește, grosul problematicii rămânând neștiut, ci a menționat tot ceea ce a nemulțumit-o.

„Scăparea din legislație a prevederii ca, pentru unitățile care învață în două schimburi, să existe poziția de director adjunct, indiferent de numărul de clase (legea permite 1 director adjunct dacă sunt peste 25 de clase; iceul Teoretic Petru Cercel are 24); deși am corespondat cu Ministerul Educației pe această speță, propunând soluții de modificare a legislației prezente, în sensul individualizarii ei, nu am obținut amendament pe noua lege sau pe ROFUIP.

Obligația de catedră a directorului unic la 8 h, față de 6 h atunci când exista și director adjunct (practic, o anomalie).

90% funcție de execuție și doar 10% de conducere.

Eliminarea indemnizației de conducere (începând cu anul 2016, indemnizație care putea urca până la 25%, dacă nu mă înșeală memoria).

Imposibilitatea de recompensare financiară și de stimulare a competiției în cadrul instituției prin eliminarea „salariului de merit” (10%) sau a bonusului de 2% (prin anii 2000 și un pic).

Dragi prieteni, sunt și directori de instituții publice (printre care mă numar) care au ridicat școlile pe care le-au condus, care au organizat concursuri corecte de ocupare a posturilor (didactic, auxiliar, nedidactic), concursuri transparente, care au adus oameni de calitate în școală, prin criterii specifice unității, care au dotat școala prin proiecte cu finanțare externă, care au reușit să obțină autorizarea ISU (când acest lucru era în sarcina lor), care au obținut evaluarea externă cu FB pe linie, care au obținut titlul de „Școală Europeană”, care au oferit perspective noi elevilor și profesorilor prin programele Erasmus, care au stimulat participarea elevilor la olimpiade naționale, aducând premii și onoare școlii. Directori care au avut ca singur beneficiu creșterea încrederii comunității in instituția respectivă.

Am văzut astăzi în ochii colegilor mei si tristețea. Bucuria lor că o să am mai mult timp pentru mine, dar tristețea că nu le mai sunt director. Așa cum ei au spus: „am traversat o perioadă frumoasă, în care școala a crescut mult, atmosfera a fost una democrată, transparentă, de colaborare și respect”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Ana-Maria Gheorghe, directorul demisionar al Liceului Teoretic Petru Cercel din Târgoviște.

A mai precizat profesoara că închide mandatul, anterior expirării lui, cu un procent de promovabilitate la Bacalaureat de 93%, cu titlul de „Școală Europeană”, o școală sigură, curată, prietenoasă.

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Întâlnire emoționantă dintre parlamentarii români și absolvenții din Kurdistanul irakian ai facultăților românești

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean se află acum la Madrid, unde va participa la Reuniunea președinților Comisiilor de Politică Externă, respectiv cea de Apărare și Securitate Națională din Parlamentele Naționale ale Statelor membre UE. Despre dialogurile și intervențiile președintelui Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României la reuniunea de la Madrid vom reveni. Acum, ne vom referi la ultima întâlnire pe care Titus Corlățean a avut-o în Irak. Una cu caracter emoționant, petrecută la Erbil în compania absolvenților din Kurdistanul irakian care au studiat în anii ’80 în universitățile din România. Gazda evenimentului a fost a fost Sabah Barceloglu, absolvent al Facultății de Construcții din București.

„A fost o bucurie atât pentru acești oameni cu părul argintat, care vorbesc incredibil limba română după atâția ani și care au păstrat România în inimile lor, dar și pentru noi, senatori români din diferite grupuri parlamentare. Mi-au spus, pe rând, „eu sunt oltean” (omul terminase la Craiova), „eu sunt moldovean” (altul terminase la Iași), „eu sunt ardelean” (terminase la Cluj) sau „noi suntem bucureșteni”.

Ingineri, constructori, arhitecți, medici, absolvenți de ASE, toți oameni de succes în patria lor de origine, Irak, împliniți profesional, chiar foarte prosperi, dar tânjind după România, pe care o vizitează periodic.

Să nu uit, acești oameni se întâlnesc de două ori pe săptămână ca să vorbească românește, să își sune foștii colegi români aflati în țară, să își aducă aminte de perioada tinereții și de studenția în România, așa cum era acea perioadă comunistă, pe care nu au în nici un caz, ne-au spus ei, de ce să o judece.

Mărturisesc cu regret că am văzut nu puțini români care mi-au lăsat impresia că își iubesc țara mai puțin decât acești oameni minunați din Kurdistanul irakian.Cinste acestor oameni care iubesc România.

Pe unii îi vom revedea zilele următoare în România, își programaseră de mai mult timp o deplasare la București..Așa că le-am spus că îi invităm să viziteze Parlamentul. S-au simțit foarte onorați, iar noi chiar mai mult decât ei”, a scris senatorul Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite