ACTUALITATE
„Florin Pomicultorul”, un tânăr care a făcut legământ cu pământul în Priboieni-Argeș

Un călător cu treburi care umblă poate mai mult ca noi, jurnaliștii, prin țara asta ne-a făcut o mărturisire. Ne-au spus că, undeva, aproape de Dâmbovița, într-o localitate argeșeană, trăiește un tânăr dăruit total agriculturii. Cu har, cu menire pentru acest tip de îndeletnicire, de care, nu este greu să observi, tinerii fug din păcate, atrași fiind de alte activități care să nu îi epuizeze fizic și care să le aducă câștiguri mari și, ce este mai important pentru ei, într-un timp relativ scurt.
„Mergeți acolo și scrieți ceva frumos despre acel băiat. Merită „, ne-a sugerat, aproape rugător, cunoștiința noastră.
Ne-a scris pe un colț de hârtie un număr de telefon, am mai schimbat câteva vorbe, după care și-a văzut de drum, dar nu înainte de a ne îndemna încă o dată, cu un zâmbet clar în colțul gurii, „să nu uitați să ajungeți la Priboieni, sigur o să vă placă”.
Prinși cu treburi și încurcați de ploile dese și reci de primăvară, au trecut câteva zile până ce am hotărât să apelăm la numărul de telefon lăsat de amicul nostru. Și, uite așa, am ajuns în Priboieni, județul Argeș, o localitate înșirată pe valea pârâului Cârcinov, printre dealurile din sud-vestul județului, la câțiva kilometri de orașul Topoloveni. Nu intrăm prea mult în istoria locurilor, nu vrem să ne abatem de la demersul nostru jurnalistic și nici să plictisim. Putem spune doar că pe aceste dealuri, acum împresurate mai mult de vegetație sălbatică, au existat, până la începutul anilor ’90, vii mănoase, iar vinul obținut aici era recunoscut în toată Muntenia. Din păcate, terasele cu vie au dispărut, înghițite de vremuri și de indiferență. Din loc în loc, mai vezi câte o insulă pictată simetric în verdele haotic. Câte o livadă de cireși, meri sau pruni. Rare! Și, după cum am aflat un pic mai târziu, lucrate cu greutate!
Fermierul Florin Chiuță ne-a așteptat în sat, lângă o suprafață de teren pe care avea o cultură de căpșuni. Ce ți-e și cu tehnologia asta! Nu ne-a trebuit busolă să ne orientăm, nu a trebuit să întrebăm din poartă în poartă. Am primit un „share location” și a fost suficient! Florin ne-a impresionat încă de la început prin atitudinea sa, prin stăpânirea de sine și, ce este mai important, prin încrederea în ziua de mâine și prin dorința de a face ceva util, în ton cu tradiția. Tânărul din Priboieni este unul dintre românii care au pariat pe curaj, muncă și, după cum ne-a spus, pe proiectele cu finanțare europeană prin AFIR. Și a reușit să își îndeplinească visul!
Am fost conduși în zona unde Florin Chiuță deține o triplă cultură de căpșuni, una în câmp deschis, care cohabita excelent cu o plantație de peri, despre care vom vorbi puțin mai târziu, alta pe folie, și cealaltă – acoperită, pentru a fi ferită de intemperii și a grăbi procesul de coacere. Între timp, a sosit în plantație și tatăl lui Florin – Ion Chiuță, cel care a fost permanent lângă tânărul fermier și i-a insuflat și întreținut pasiunea pentru agricultură.
Împreună, tată și fiu, ne-au ținut o lecție din vasta tehnologie a culturilor de căpșuni. Ceva de sezon. La data în care noi ne aflam la Priboieni, căpșunile din soiul Premial erau înflorite. Florin a preconizat că, după 20 mai, va trece la recoltat. Totul se face în etape, ritmic, fără grabă.
Am revenit cu discuțiile la livada de peri. Doar am promis! Aici, s-a format Florin Chiuță, în plantația care are astăzi o vârstă de 15 ani. Perii nu sunt din cine știe ce soi sofisticat. Fructele zemoase, dulci și gustoase, dorite de bucureșteni, provin de la peri sălbatici, luați de pe deal de tatăl lui Florin, plantați, apoi trecuți prin procesul de altoire. Rezistă până la 40 de ani, față de cei obținuți în stațiunile de cercetare, care nu trec de 15 ani.
„Eu eram copil când tata altoia perii. S-a documentat și el. A mai avut și eșecuri, dar nu s-a dat bătut. Așa s-a format livada aceasta. Vă închipuiți. Tata a fost croitor. Ca și mine, a trebuit să treacăt și el prin fazele cunoașterii, să câștige experiență”.
Dar, lucrurile nu se opresc la tradiție. În livada lui Florin Chiuță, au apărut și soiuri noi de păr. Monica, de pildă, este obținut la Institutul Mărăcineni. Se încearcă adaptabilitatea la sol, nivelul redus de tratamente, calitatea, randamentul, cum sunt primite fructele de către clienți.
Ne-au atras atenția dozele de bere agățate de crengile perilor Am întrebat, curioși, la ce folosesc. Răspunsul a venit scurt. Este vorba despre un tratament ecologic. Berea atrage dăunătorii. Insectele care pot face mult rău pomilor fructiferi vin la bere, puzderie, și rămân înecate în doze. Și, astfel, sunt reduse considerabil pierderile și nici nu mai este nevoie să se facă exces de insecticide.
„Acestă metodă ecologică ne poate înlocui trei tratamente chimice pe sezon. Punem berea undeva la începutul lunii iunie, când încep fluturii să zboare, și la 20 de zile trebuie schimbată”, ne-a explicat Florin.
Părul este un soi foarte productiv. Din păcate, anul acesta producția este slabă din cauza frigului. Ne-a spus tânărul fermier că livada de peri este mult mai aproape de sufletul său.
VIDEO
„Aici m-am deprins eu cu viața de fermier. Aici am învățat de la tata să tund și să curăț pomii, să altoiesc. Mi-a intrat în sânge această îndeletnicire care m-a împins către Facultatea de Horticultură de la București”, ne-a povestit Florin, în timp ce pășeam, cu atenție și cu plăcere, printre rândurile de căpșuni.
După încheierea studiilor superioare, tânărul s-a întors acasă și a încheiat legământ cu pământul. A accesat și primele fonduri europene. Și-a sporit suprafețele de pământ. A cumpărat teren, a arendat și, astfel, a construit, încet-încet, o fermă agricolă cum puține sunt în zonă.
Am uitat să spunem! Florin este căsătorit și tatăl a două fetițe superbe. Terenul îl lucrează în familie. Este sprijinit în toate activitățile specifice de soție și de părinți.
„Prin fonduri europene obținute prin AFIR, prin Programul Tânăr Fermier, am reușit să ne dezvoltăm exploatația, să ne achiziționăm utilaje agricole, pompe de stropit, motocositori, motopompe. Toate aceste elemente ne-au ușurat mult munca și ne-au ajutat să performăm. Am plantat și mai mulți pomi. Ne-am lărgit activitatea, trecând de la un simplu hobby, de la o plăcere simplă, la o adevărată afacere, care să ne aducă și profit. Am reușit să trăim din agricultură”, ne-a spus Florin Chiuță.
Tânărul fermier are acum în derulare un alt proiect deosebit de important pentru dezvoltarea exploatației agricole, pentru atingerea unor rezultate. Este vorba de un proiect de promovare a produselor obținute în fermă.
„Noi vrem să vindem pe piața locală. Vrem să formăm un lanț scurt cu alți fermieri de la noi din zonă, cu magazinele de aici. Avem parteneri locali. Le vindem fructele noastre și produsele secundare, dar livrăm, la cerere, și în București”.
Ne-a mai vorbit Florin și despre fructele pe care le obține, despre folosirea unor tehnologii ecologice, astfel încât să reducă la maximum folosirea substanțelor chimice.
„Fructele noastre au gust și savoare, nu ce găsim de obicei în supermarket. Am început și cu procesarea fructelor, să obținem sucul de mere, dulcețuri. Soiul de căpșuni pe care îl cultivăm este unul deosebit și ne permite să producem un gem fără adaos de zahăr, sirop, sucuri concentrate, produse pe care să le putem oferi clienților noștri tot timpul anului. Acesta este scopul final. Să nu pierdem nimic din fructele pe care le obținem. Și, foarte important, să fie curate, fără prea multe tratamente aplicate”, a adăugat tânărul fermier.
Și am mai aflat multe secrete ale meseriei de pomicultor, de horticultor, dar mai avem timp. O să ne întoarcem curând la Priboieni.
Va urma.
ACTUALITATE
Bolnavii de cancer sunt purtați pe drumuri! Semnal de alarmă tras de pensionarii din Dâmbovița

Astăzi – 25 aprilie 2025, de Izvorul Tămăduirii, la sediul Instituției Prefectului Dâmbovița, s-a desfășurat ședința lunară a membrilor Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice. Întâlnirea a fost prezidată, ca de obicei, de președintele acestei structuri civice – economistul Gheorghe Popa. Au venit, în calitate de invitați permanenți, pentru a interveni și a aduce lămuriri cu privire la sistemul de pensii și cel al protecției sociale, directorul Casei Județene de Pensii – Mihai Toni Ciprian și cel al Agenției de Plăți și Inspecție Socială – Bogdan Iancu. Au lipsit prefectul și subprefectul, fiind prinși în alte activități importante. Dar, lucrurile au mers bine și așa.
Ședința a fost una scurtă, însă interesantă, interactivă. Reprezentanții bătrânilor din Dâmbovița au pus pe tapet câteva probleme deosebit de importante. De fapt, au tras un semnal de alarmă asupra unor situații apărute în sistemul medical și care crează stres unei anumite categorii de pacienți care luptă pentru viața lor.
A mai fost pe ordinea de zi o informare venită din partea conducerii Casei Județene de Asigurări de Sănătate, a managerului Cristina Sima, care a ținut în permanență aproape de Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice și i-a sprijinit în toate demersurile pe care aceștia le-au inițiat, implicându-se rapid pentru rezolvarea problemelor sesizate. Materialul prezentat se referă la procesul de asigurare, în anul 2025, a fondurilor necesare pentru medicamente compensate și pentru efectuarea de analize medicale.
Reprezentantul vârstnicilor din zona Pucioasa, Emil Pleșa, a prezentat celor de față o situație gravă cu care se confruntă unii bolnavi de cancer care, din cauza unor modificări a normelor în vigoare, trebuie să alerge mai mult pentru efectuarea tratamentului de care depinde viața lor. Aceștia beneficiau la spital de un tratament sprijin pentru sistemul imunitar puternic răvășit de cura de citostatice. Până acum, primeau tratamentul în spital, la Secția Oncologie. Acum, întrucât tratamentul nu mai este distribuit prin intermediul spitalelor, pacienții, în baza unei rețete medicale, trebuie să umble din farmacie în farmacie pentru a procura fiolele pentru imunitate. A mărturisit Emil Pleșa, trist, că pentru bolnavii de cancer este un adevărat calvar să umble după acest medicament. Fie sănătatea nu îi ajută să umble de colo până colo, fie nu au la cine apela pentru a le procura medicamentul, fie nu este de găsit. Nu am mai pus la socoteală faptul că farmaciile, de obicei, nu au pe stoc respectivul tratament, ci în baza unei cereri care are în spate documente medicale este făcută comanda. Un adevărat calvar. Emil Pleșa a solicitat, în numele bolnavilor de cancer care se confruntă cu astfel de probleme, să se revină la vechiul sistem, de a se furniza tratamentul prin spital, fără ca pacientul, care este și așa spus unui stres imens, să mai treacă prin astfel de episoade nefericite.
ACTUALITATE
Ziua caldă, ca de vară, și credința în Iisus Hristos au adunat la Nucet, de Izvorul Tămăduirii, mii de creștini ortodocși

Profitând de vremea frumoasă, ca într-o zi caldă de vară, mii de pelerini de pe cuprinsul Dâmboviței, ba chiar și din județele învecinate, au venit la Mănăstire Nucet, aflată la umbra pădurii seculare din comună, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie prilejuită de marea sărbătoare creștină „Izvorul Tămăduirii”. Slujbele religioase din Biserica Mănăstirii și de la Izvorul de Leac, aflat în pădure, au fost ținute de un sobor de preoți condus de Înalt Prea Sfinția Sa, Nifon – rhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei.
A intrat deja în tradiție ca alături de miile de credincioși, de reprezentanții administrației publice locale, să participe și oficialitățile județului și parlamentari. Lângă primărița Luisa Bărboiu s-au aflat astăzi președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al CJD – Dănuț Popa, prefectul județului Marian Tănase, subprefectul Teodor Rădoi, parlamentarii Carmen Holban, Titus Corlățean și Aurelian Cotinescu, consilieri locali și județeni, șefi de instituții deconcentrate, primari ai localităților învecinate.
ÎPS Nifon, arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, după consumarea Sfintei Liturghii, a vorbit celor prezenți despre însemnătatea teologică și misionară a sărbătorii „Izvorului Tămăduirii”. A precizat Înalt Prea Sfinția Sa că această măreață sărbătoare ”poate fi înțeleasă deplin numai prin intermediul Învierii Domnului, minunea atât de copleșitoare care a marcat decisiv, ireversibil și profund secolele, punându-și binefăcătoarea ei amprentă asupra întregii spiritualități, culturi și civilizații umane”.
Înaltul Ierarh a evocat legătura dintre Izvorul Tămăduiri și Maica Domnului, spunând că ”cea mai cinstită și mai sfântă făptură, arătând rolul deosebit de important pe care îl are în istoria umanității, fiindcă este cea care a făcut posibilă mântuirea și L-a primit pe Dumnezeu în numele întregii omeniri. Izvorul Tămăduirii este simbolul iubirii milostive a Bunului Dumnezeu, revărsată în lume prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, sărbătoare ce ne invită la vindecare deplină, mai ales a acelor boli ale sufletului, precum răutatea, violența, trădarea, minciuna și calomnia, aflate la rădăcina războaielor, conflictelor, crizelor și dezechilibrelor care încearcă în prezent civilizația noastră”.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a mărturisit că această zi în care sărbătorim „Izvorul Tămăduirii” este una cu o profundă încărcătură spirituală pentru toți creștinii ortodocși.
„Astfel de momente ne reamintesc să ne oprim din agitația de zi cu zi, să ne rugăm și să ne bucurăm de lucrurile care contează cu adevărat: sănătate, liniște, credință și sprijinul celor dragi. În rugăciune și comuniune ne regăsim echilibrul, iar în credință, forța de a merge mai departe, împreună, cu încredere și speranță”, a transmis Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
După sfințirea apei scoase cu câteva ore înainte de săvârșirea ritualului religios din fântâna de leac și adunată în butoaie, credincioșii au primit Agheazma Mică, despre care spune tradiția ortodoxă că are puteri miraculoase și este bine să fie băută de persoanele care se confruntă cu diverse suferințe fizice și sufletești. Apa sfințită de „Izvorul Tămăduirii” este încărcată cu energiile Sfântului Duh.
-
Argeșacum 4 zile
Adolescentă de 15 ani a decedat după ce a căzut de pe o trotinetă electrică
-
Dâmboviţaacum 20 de ore
Târgoviște: Accident rutier în zona sensului giratoriu de la ieșirea spre Ulmi. Un TIR a intrat în gardul unui imobil
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Găești: 50 de persoane evacuate după un accident rutier pe DN72
-
POLITICacum o zi
Alexandra Mădălina Savin face alianță cu cetățenii orașului Bușteni
-
SOCIALacum 20 de ore
Șofer nevinovat a murit într-un accident rutier provocat de un tânăr de 22 de ani
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Accident cu o victimă încarcerată, în Racovița, județul Dâmbovița
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Urs reperat bântuind prin Valea Voievozilor, lângă Târgoviște
-
Argeșacum 7 zile
Incendiul de pădure de la Cetățeni s-a extins. 150 de oameni sunt mobilizați la fața locului