ADMINISTRAŢIE
Președintele Curții de Conturi a României s-a întâlnit cu primarii din județul Dâmbovița

Primarii din Dâmbovița, nu toți, au onorat astăzi cu prezența Sesiunea ordinară a Filialei județene a Asociației Comunelor din România. La această întâlnire tip dezbatere, invitat de onoare a fost președintele Curții de Conturi a României – Mihai Busuioc. Înaltul demnitar a venit să-i salute pe reprezentanții administrației publice locale și județene din Dâmbovița, să îi cunoscă și, totodată, să expună problematica largă a instituției pe care o conduce, să vorbească despre demersurile de acum și despre cele de viitor ale Curții de Conturi, despre relația care trebuie să existe între această entitate de prevenție și control și primăriile din România, ca diriguitoare ale banului public.
La adunarea primarilor dâmbovițeni au mai participat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul județului Claudia Gilia, subprefecții Adrian Chițescu și Corneliu Sălișteanu și președintele Asociației Comunelor din România – Emil Draghici, primarul comunei Vulcana Băi.
Singurul parlamentar prezent a fost Radu Popa. Lipsa celorlalți aleși l-a supărat un pic pe președintele Corneliu Ștefan, care și-a exprimat public nemulțumirea, afirmând că acest cerc al muncii, al activității din județ trebuie să fie închis cu parlamentarii. Și ei trebuie să se afle în aceeași barcă, în aceeași mașină. Reproșuri a avut șeful administrației județene și la adresa edililor care au lipsit.
Amfitrionul întâlnirii a fost Dorinel Soare, primarul comunei Niculești și președintele Filialei județene a Asociației Comunelor din România. Dezinvolt, cald, chiar cu mult umor și tentă, Dorinel Soare și-a dus cu bine la capăt misiunea.
Prima parte a întâlnirii a avut un caracter tehnic, cu vot, procese verbale, prezentarea raportului de activitate și alte elemente ce țin de bucătăria asociației.
Au urmat alocuțiunile. Prefectul Claudia Gilia i-a felicitat pe reprezentanții Asociației pentru faptul că țin steagul sus și își expun tranșant opiniile, părerile, problemele cu care se confruntă administrațiile publice locale.
„Dumneavoastră, primarii, sunteți baza, sunteți fundamentul administrației locale. Dumneavoastră sunteți cei mai apropiați de oameni, sunteți motorul comunităților locale”, a precizat Claudia Gilia.
Președintele Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, l-a felicitat pe șeful Curții de Conturi a României pentru faptul că a schimbat imaginea instituției pe care o conduce. Curtea de Conturi nu mai este percepută ca un bau-bau. A mai vorbit Corneliu Ștefan despre proiectele care se derulează în Dâmbovița. Prin implicare, colaborare, printr-un parteneriat viabil cu primăriile, s-a reușit, în ultimii doi ani, realizarea celui mai mare plan investițional din întreaga istorie a județului. A mai spus președintele Consiliului Județean că, în toate demersurile sale de elaborare și materializare a unor proiecte, a fost în permanență sprijinit de reprezentanții Guvernului României.
Concluzia trasă de președintele Consiliului Județean a fost că toate problemele, eventualele sincope, se pot rezolva doar printr-o strânsă colaborare între primării, Curtea de Conturi, consilii județene, prefecturi și celelalte instituții implicate în activitatea administrativă. Corneliu Ștefan a spus că și din partea Asociației Comunelor din România ar trebui să existe un interes mai mare, să vină către Guvern, către Consiliul Județean cu măsuri concrete.
Președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, a avut un discurs obiectiv, concis, general, s-a ferit să dea naștere la speculații sau interpretări. Nu a promis multe, nu a lansat acuze. A dat doar sfaturi la modul introductiv, fără să intre în chestiuni de concretețe. Nu a dat consultanță, iar la întrebări venite din sală nu prea a trebuit să răspundă, fiindcă nu au existat. Doar primarul de la Șotânga, Constantin Stroe, obișnuit să disece legislația administrativă bucățică cu bucățică, pentru a-i afla toate secretele, a ridicat câteva probleme la care nu a primit răspunsuri pe placul său. Dar a existat insistența.
Mihai Busuioc, pe un ton politicos, a lansat și un avertisment la adresa primarilor, sfătuind-i să aibă grijă cum cheltuiesc banii publici, fiindcă Curtea de Conturi va da publicității rapoartele de control cu tot ceea ce conțin, bun sau rău, după 30 de zile de la data verificării. Cetățenii pot astfel evalua activitatea edililor, pot afla cum au fost cheltuiți banii comunității, iar reversul se poate vedea la alegeri.
Președintele Curții de Conturi a insistat pe idea înființării a unei instituții de control între Curtea de Conturi și administrațiile publice, după un model american. Încă o idee prezentată de Mihai Busuioc care trebuie reținută: țara nu trebuie condusă și dezvoltată prin teroare, ci prin responsabilitate voluntară, prin conformare voluntară.
Primarul Constantin Stroe a spus că există riscul ca, prin publicarea rapoartelor de control, cetățeanul să nu înțeleagă clar cum au stat lucrurile. Necunoscând metodologiile, legislația, practica în domeniu, acesta poate interpreta eronat și acuzator documentele publicate. Edilul de la Șotânga nu a înțeles nici cum vine treaba cu crearea unei alte instituții de control. Sub supravegherea cui să funcționeze? Președintele Curții de Conturi i-a răspuns că ar trebui să fie independentă. Dosr că, la noi, independența unei structuri poate crea abuzul și un pic de teroare!
A mai luat cuvântul și președintele Asociației Comunelor din România, Emil Draghici, punând pe tapet diferite probleme din administrație.
La finalul lucrărilor, Corneliu Ștefan i-a înmânat președintelui Curții de Conturi a României „Diploma de excelență” a județului Dâmbovița, pentru întreaga activitate desfășurată.
ADMINISTRAŢIE
A prins contur creșa cu cinci săli de grupă pe care o construiește Primăria Titu

Lucrările care vizează construirea unei creșe cu cinci săli de grupă și multiple facilități în orașul Titu se desfășoară fără sincope. Imobilul edificat de Primărie a prins deja contur. Capacitatea unității va fi de 75 de locuri pentru copii cu vârste între 1 și 3 ani.
Pe lângă cele cinci săli de grupă, creșa va mai avea două zone de acces cu vestiare, două săli multifuncționale, bucătărie și depozit de alimente, zonă de îngrijire medicală, gospodărie de apă – construcție subterană, platforme pentru amplasarea grupului electrogen, platformă pentru gunoi, locuri de joacă, spaţii verzi şi gard pentru împrejmuirea incintei.
„Fiecare sală de grupă va avea grup sanitar propriu și ieșire pe terasă acoperită de pe care se va realiza accesul către curtea de joacă în aer liber. Pentru evitarea încălzirii excesive, pe timpul sezonului cald terasele vor fi prevăzute cu sisteme de umbrire fixe (în copertină acoperitoare) și mobile – panouri glisante – trafor din lemn amplasate în dreptul ferestrelor, pe terasă”, se precizează într-un comunicat al Primăriei Titu.
ADMINISTRAŢIE
Primăria Moreni execută lucrări de reabilitare și modernizare pe strada Mihai Eminescu

Municipalitatea morenară desfășoară, în această perioadă, ample lucrări de modernizare și reabilitare pe strada Mihai Eminescu. Investiția este realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii publice urbane în municipiul Moreni”, finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional.
Lucrările incluse în acest proiect prevăd asfaltarea străzilor Mihai Eminescu, Ana Ipătescu, Democrației, Culturii și Aleea Prahovei și amenajarea sensului giratoriu (în zona LIDL), plus parcări și trotuare.
„Se mai are în vedere realizarea canalizării pluviale pe străzile Ana Ipătescu, Democrației, Culturii și cale de acces spre Piața Agroalimentară”, ne-a precizat primarul Constantin Dinu.
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Imobilizat în pat de 19 ani, Marian își dorește să poată folosi un scaun cu rotile! Haideți să-l ajutăm să ajungă la recuperări! VIDEO
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Managerul Spitalului Județean din Târgoviște, dr. Claudiu Dumitrescu, exemplu de onestitate și profesionalism
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște are, de luna aceasta, și Cabinet de Medicină Sportivă
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Târgoviște: Conducerea Spitalului Județean își cere scuze public față de pacientul consultat cu întârziere de medicul neurolog aflat de gardă
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Gata! Fără documente pe hârtie în Primăria Târgoviște. Și interacțiunea cu cetățeanul va trece în online
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Târgoviște: Urmează să intre în reabilitare încă un bulevard important din centrul orașului
-
Dâmboviţaacum o săptămână
UPDATE: Mama și copilul accidentați în Lungulețu au fost duși la spitale din București
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Program Festival „Ion Dolănescu”. Târgoviște, 21-22 septembrie 2023