Connect with us

ACTUALITATE

Semnal BNS: Proiectele Legilor Educației sunt o amenințare la adresa pieței muncii!

Publicat

pe

Dumitru Costin - președintele BNS

Blocul Național Sindical semnalează o anomalie prezentă în proiectele Legilor Educației, care au intrat de ieri în dezbaterea comisiilor din cadrul Senatului României, în speță faptul că mediul universitar intenționează să preia, pe lângă cursurile universitare de licență, masterat și doctorat, și cursurile de formare profesională adresate adulților.

„Considerăm că acest demers este degradant pentru mediul universitar românesc și credem că nu este dorit de universități prestigioase din România, ci mai degrabă de cele care au o ofertă educațională slabă și neatractivă pentru studenți. În disperare de cauză pentru a supraviețui, din lipsă de alternative, recurg la acest demers pentru a se finanța. Un astfel de demers afectează imaginea întregului mediu universitar. În loc să fie orientate spre educație inițială de calitate, spre cercetare, dezvoltare, universitățile îi vor forma, pe viitor, pe cei care au terminat liceul, dar n-au luat examenul de Bacalaureat”, a declarat Dumitru Costin – președintele Blocului Național Sindical.

În prezent, programele de formare profesională a adulților pot fi desfășurate de organizații de drept public sau privat autorizate ca furnizori de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Comisiile de Autorizare Județene.

„În viitor, așa cum prevăd aceste proiecte, o parte din programele de formare profesională (programe de formare continuă / specializare / perfecționare) pentru absolvenții de studii universitare vor fi asimilate programelor postuniversitare și vor fi derulate de instituțiile de învățământ superior. Conform acestei intenții, programe ca „manager de proiect”, „specialist recrutare”, „analist de mediu”, „expert achiziții publice” și multe altele, programe care aveau o durată variabilă, nu mai mare de 180 de ore, vor deveni programe postuniversitare, ceea ce va presupune durate de timp mai lungi, derulare mai puțin flexibilă, atât de necesară în formarea profesională a adulților, dar mai ales costuri mai mari, costuri care vor afecta bugetele companiilor și buzunarul persoanelor care vor să evolueze profesional. Același lucru va fi valabil, așa cum prevăd aceste proiecte, și pentru programele de formare profesională nivel 5 (care reprezintă, în fapt, școala postliceală sau școala de maiștri), asimilate și ele programelor postuniversitare și care vor fi derulate de instituțiile de învățământ superior (deși nivelul 5 CNC nu este subsumat învățământului superior). De exemplu, o persoană care dorește să se califice profesional ca maistru va trebui să urmeze un curs postuniversitar din cadrul unei instituții de învățământ superior pentru a putea primi certificarea.

Actuala formă a proiectului privitor la cursurile de formare profesională a adulților nu are în vedere provocările cu care se confruntă piața muncii din ziua de astăzi. În prezent, liceenii sunt atrași de universități străine prin burse și programe ofertante. În loc să se adapteze provocărilor actuale, dat fiind că numărul de studenți români este în scădere, mediul universitar își propune să ia o halcă importantă din formarea profesională a adulților”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de către Blocul National Sindical.

„În disperare de cauză, după ce au spulberat sute de milioane de euro nerambursabili pentru finanțare de studii doctorale (care au creat și continuă să creeze probleme uriașe României) s-au gândit acum că este bine să se înfrupte și din banii destinați formării profesionale continue a adulților. Privind aceste modificări, ne așteptăm ca, în curând, mediul universitar să ceară amendamente la aceste legi și să ne trezim că în cadrul instituțiilor de învățământ superior se vor organiza cursuri postuniversitare pentru spălători de vitrine și lucrători salubrizare spații verzi.

Oare cum vă sună acest articol:  «Instituțiile de învățământ superior sunt acreditate pentru a organiza, pentru tinerii absolvenți de liceu care nu au diplomă de bacalaureat, programe de formare profesională a adulților, de nivel 5, în vederea pregătirii pentru examenul de Bacalaureat». Și oare pe ce bani?”, a adăugat Dumitru Costin – președintele BNS.

Blocul Național Sindical atrage atenția că Legea învățământului superior este o lege distinctă de Ordonanța de Urgență 129/2000 privind formarea profesională a adulților, iar noile prevederi incluse în proiectele Legilor Educației nu pot fi amestecate în niciun fel, mai ales că furnizorii de formare profesională au propria metodologie de autorizare și propria metodologie de certificare a formării profesionale.

Pe această cale, Blocul Național Sindical transmite Senatului României să îndrepte aceste erori grave din proiectele Legilor Educației, care reprezintă prin conținutul lor voit nepotrivit, o intruziune intolerabilă asupra pieței de formare profesională continuă a adulților și, în același timp, o amenințare la adresa pieței muncii din România.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Târgoviște: Director de liceu a demisionat, ca reacție la nepăsarea celor din Ministerul Educației

Publicat

pe

Când un onorabil director de liceu își dă demisia pubic, își anunță retragerea din funcția de conducere pe rețelele de socializare, nu este de șagă, este clar că, pe undeva, este ceva putred, sistemul de învătământ este în avarie. Mult promisul program „România Educată” al președintelui mut, nesemnificativ pentru țară, al președintelui Iohannis a fost ratat. Era de așteptat. Nu are decât valoare de lozincă.

Profesoara Ana-Maria Gheorghe, directorul Liceului Teoretic Petru Cercel, și-a depus demisia la Inspectoratul Școlar Dâmbovița. Vestea a dat-o în ședința Consiliului Profesoral. Atunci, le-a spus colegilor că este pentru ultima oară când conduce acest format de întâlniri în calitate de director. Ana-Maria Gheorghe nu a expus în motivația deciziei sale generalități, cum de fapt se obișnuiește, grosul problematicii rămânând neștiut, ci a menționat tot ceea ce a nemulțumit-o.

„Scăparea din legislație a prevederii ca, pentru unitățile care învață în două schimburi, să existe poziția de director adjunct, indiferent de numărul de clase (legea permite 1 director adjunct dacă sunt peste 25 de clase; iceul Teoretic Petru Cercel are 24); deși am corespondat cu Ministerul Educației pe această speță, propunând soluții de modificare a legislației prezente, în sensul individualizarii ei, nu am obținut amendament pe noua lege sau pe ROFUIP.

Obligația de catedră a directorului unic la 8 h, față de 6 h atunci când exista și director adjunct (practic, o anomalie).

90% funcție de execuție și doar 10% de conducere.

Eliminarea indemnizației de conducere (începând cu anul 2016, indemnizație care putea urca până la 25%, dacă nu mă înșeală memoria).

Imposibilitatea de recompensare financiară și de stimulare a competiției în cadrul instituției prin eliminarea „salariului de merit” (10%) sau a bonusului de 2% (prin anii 2000 și un pic).

Dragi prieteni, sunt și directori de instituții publice (printre care mă numar) care au ridicat școlile pe care le-au condus, care au organizat concursuri corecte de ocupare a posturilor (didactic, auxiliar, nedidactic), concursuri transparente, care au adus oameni de calitate în școală, prin criterii specifice unității, care au dotat școala prin proiecte cu finanțare externă, care au reușit să obțină autorizarea ISU (când acest lucru era în sarcina lor), care au obținut evaluarea externă cu FB pe linie, care au obținut titlul de „Școală Europeană”, care au oferit perspective noi elevilor și profesorilor prin programele Erasmus, care au stimulat participarea elevilor la olimpiade naționale, aducând premii și onoare școlii. Directori care au avut ca singur beneficiu creșterea încrederii comunității in instituția respectivă.

Am văzut astăzi în ochii colegilor mei si tristețea. Bucuria lor că o să am mai mult timp pentru mine, dar tristețea că nu le mai sunt director. Așa cum ei au spus: „am traversat o perioadă frumoasă, în care școala a crescut mult, atmosfera a fost una democrată, transparentă, de colaborare și respect”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Ana-Maria Gheorghe, directorul demisionar al Liceului Teoretic Petru Cercel din Târgoviște.

A mai precizat profesoara că închide mandatul, anterior expirării lui, cu un procent de promovabilitate la Bacalaureat de 93%, cu titlul de „Școală Europeană”, o școală sigură, curată, prietenoasă.

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Întâlnire emoționantă dintre parlamentarii români și absolvenții din Kurdistanul irakian ai facultăților românești

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean se află acum la Madrid, unde va participa la Reuniunea președinților Comisiilor de Politică Externă, respectiv cea de Apărare și Securitate Națională din Parlamentele Naționale ale Statelor membre UE. Despre dialogurile și intervențiile președintelui Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României la reuniunea de la Madrid vom reveni. Acum, ne vom referi la ultima întâlnire pe care Titus Corlățean a avut-o în Irak. Una cu caracter emoționant, petrecută la Erbil în compania absolvenților din Kurdistanul irakian care au studiat în anii ’80 în universitățile din România. Gazda evenimentului a fost a fost Sabah Barceloglu, absolvent al Facultății de Construcții din București.

„A fost o bucurie atât pentru acești oameni cu părul argintat, care vorbesc incredibil limba română după atâția ani și care au păstrat România în inimile lor, dar și pentru noi, senatori români din diferite grupuri parlamentare. Mi-au spus, pe rând, „eu sunt oltean” (omul terminase la Craiova), „eu sunt moldovean” (altul terminase la Iași), „eu sunt ardelean” (terminase la Cluj) sau „noi suntem bucureșteni”.

Ingineri, constructori, arhitecți, medici, absolvenți de ASE, toți oameni de succes în patria lor de origine, Irak, împliniți profesional, chiar foarte prosperi, dar tânjind după România, pe care o vizitează periodic.

Să nu uit, acești oameni se întâlnesc de două ori pe săptămână ca să vorbească românește, să își sune foștii colegi români aflati în țară, să își aducă aminte de perioada tinereții și de studenția în România, așa cum era acea perioadă comunistă, pe care nu au în nici un caz, ne-au spus ei, de ce să o judece.

Mărturisesc cu regret că am văzut nu puțini români care mi-au lăsat impresia că își iubesc țara mai puțin decât acești oameni minunați din Kurdistanul irakian.Cinste acestor oameni care iubesc România.

Pe unii îi vom revedea zilele următoare în România, își programaseră de mai mult timp o deplasare la București..Așa că le-am spus că îi invităm să viziteze Parlamentul. S-au simțit foarte onorați, iar noi chiar mai mult decât ei”, a scris senatorul Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite