Connect with us

OPINII

Greva profesorilor a blocat rotativa!

Publicat

pe

Profesorii au declanșat greva generală. Se dorește salarii mai mari. Acum, când urlă criza pe noi. Când țara e întinsă precum plastilina de datorii. Dacă stai bine și pui lucrurile cap la cap, ajungi, fără mare subtilitate, la concluzia că și greva asta miroase a făcătură politică.

Se știe, cadrele didactice nu fac parte din categoria votanților fideli PSD. Au cam vibrat pe lângă liberali. Faptul că acum, fix când să se producă rotativa, se declanșează greva generală naște destule speculații pe palierul politic. Când să preia conducerea Guvernului Marcel Ciolacu, hop protestul, hop greva!

Condițiile puse de sindicaliști, cu minimum 4.000 de lei net pentru dascălul debutant și minimum 7.000 de lei pentru profesorul cu vechime, mi se par aberante. Forțate. Înțeleg, bat sus, spre normalitatea europeană! Mă întreb chiar de ce nu se solicită și pensii speciale.

Revenind la greva generală a profesorilor, mi se pare ceva putred în tot acest mecanism democratic. În ultimii trei ani, cadrele didactice nu au spus nimic, nu a existat niciun protest, nicio zvâcnire. Nu au cerut salarii mai mari celor trei guverne liberale. Nu au protestat la porțile Cotroceniului. Primul om în stat este la origine profesor, iar soția, la fel. Nu i-a deranjat nimeni! Liniște pe toată linia. Pe deasupra, a mai avut Iohannis și acel proiect eșuat „România educată”. Acum, în pragul rotativei, hai în stradă! Preiau PSD-iștii cârma guvernării, ia să-i vedem cum mișcă în front. Cum depășesc această criză. Să le punem în cârcă și această povară. Ingenioasă mișcare.

Numai că Ciolacu, circumspect, văzând cum stau lucrurile, a oprit motorul rotativei guvernamentale până când se rezolvă problema cu lefurile profesorilor. Oricum, vor avea de acoperit multe găuri.

Sunt de acord cu cererea profesorilor. Vor salarii mai mari, dar, hai, să avem și rezultate, promovabilitate, aplecare spre actul educațional, note bune la titularizări. Să facem carte în școală, nu la meditații plătite cu 100 de lei ședința!

Apropo, ce vină au părinții care nu au în această perioadă cu cine să își lase copiii acasă? Pe ei cine îi despăgubește? Și apoi, după ce sunt satisfăcute revendicările, o să auzim că vor fi chemați elevii sâmbăta la școală, să recupereze orele pierdute în grevă. Asta e! Democrația, dorința normalității, a îndestulării produc victime colaterale. Ne sacrificăm unii pe alții…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Viața, în vremuri de grevă, libere și rotativă blocată

Publicat

pe

Nu vi se pare că trăim într-un confuz, într-o zonă crepusculară, unde parcă totul se consumă într-un oribil și bine regizat neprevăzut? Avem greva profesorilor. Au cerut salarii mai mari. Guvernul le-a dat 1.000 de lei. De la 1 iunie. Frumos cadou. Se publică ordonanța de majorare în Monitorul Oficial. Protestele, în schimb, nu încetează. Ce mai este mia de lei în ziua de azi, ar zice dascălii.

Vremea și timpurile sunt neprielnice și pentru vacanța de 5 zile a bugetarilor, și pentru rotativa guvernamentală rămasă înțepenită în calcule, în terorii ale imaginii. Ce a spus Ciucă ieri nu se întâmplă azi. Nu mai sunt nici generalii ce au fost odată! Acum, taman când să le îmbobocească înțelepciunea și sublima încredere, se pensionează. Dau bir cu fugiții spre zona de profundă și liniștită îndestulare. Dragoste de țară și neam, cât cuprinde!

Iohannis înghite în sec. Nu ar vrea nici mort să cedeze funcția de premier social-democraților. Are, așa, o strângere de inimă.

Apropo, ce manevre mai pune în scenă Dâncu? Cui a vrut să arate pisica neagră. Scenariul cu ieșirea de la restaurantul libanez, cu Coldea în trening de lux și cu un pic de zeamă de AUR a fost bine ticluit. Au vrut să se vadă. Și s-a văzut! Unii ar întreba: pentru cine bați clopotele, domnule Dâncu?

Hai să ne bucurăm de vacanță! De zilele libere. De ploaie și de pensiile speciale. Parcă am auzit că judecătorii vor și ei grevă? Nu le prea convine noua lege a pensiilor, deși nu este mare brânză. Se râcâie un pic mizeria de deasupra, consistența rămâne.

Una peste alta, copiii se bucură de ziua lor. Dacă în piața publică plouă și nimeni nu s-a gândit să pună un cort, se duc la Mall. Asta dacă nu îi cheamă și astăzi, pe unii, profesorii la meditație. Trebuie să acopere și domniile lor gaura din buget cauzată de grevă!

Din nou, la Ciucă. A bătut cu pumnul în masă. A mai scos pe gură o declarație cu valoare de poveste: greva profesorilor va la sfârșit astăzi. Care astăzi?

Citește în continuare

OPINII

Țara, ca o rotativă…

Publicat

pe

Țara este o fericire. Rotativa s-a blocat. În așchia, totdeauna la guvernare, numită UDMR! Profesorii se pregătesc de grevă. Și de vacanță. Elevilor, sărăcii, nu prea le surâde mișcarea. Știu ei ce știu! Vor trebui să recupereze, sâmbăta, orele pierdute în bătălia dascălilor pentru drepturi salariale.

UDMR-riștii nu vor să lase din mână Ministerul Dezvoltării. E de bon-ton. Cu vizibilitate în Europa. Domeniu cu bani și băgat în seamă pe vremurile astea. Liberalii au pus ochii pe Dezvoltare. Le-ar mai ridica un pic procentele de încredere pierdute în supa lungă numită coaliție.

Aaaaa! Am uitat. Angajații din penitenciare s-au reactivat din nou. Excitația protestatară a fost transmisă de profesori. Au anunțat polițiștii de prin închisori că vor ieși și ei în stradă alături de cadrele didactice. Nici pe la răcoare nu este în ordine cu salariile! Mai vor ceva. Acolo, să țină de cald.

PSD-ul este în vână. Forțos. Mai tare ca niciodată. Cu liberalii o scot la capăt. Au ajuns cam pe aceeași undă. Beau același ceai. Mai trebuie potolit UDMR-ul. Vor reuși. Un secretar de stat, doi în plus, ceva pe la vreo agenție. Poate un prefect…

Marcel Ciolacu deja se simte premier. Se vede de la o poștă. Dacă îl analizezi discret, îți dai seama că are așa, un tonus și un echilibru de prim-ministru. Zâmbetul în barbă este mai sigur. Discursul, mai netraductibil.

Mai zic unii că nu se va duce la capăt rotativa. Că plesnește. Ba se duce! Iohannis, călătorul, are nevoie de liniște. Trebuie să își aranjeze și el niște ape, acum, la final de mandat. Dacă nu este acalmie în țară, guvern acolo, cum o fi, nu dă bine la Europa și dincolo de Ocean.

Asta le-ar mai trebui, în România aflată la câteva sute de kilometri de războiul din Ucraina, o criză politică. Bulibășeală. Să nu știi pe cine să tragi de brăcinari.

Așa că lucrurile merg înainte. Cu grevă sau fără. Cu Grindeanu la Transporturi sau nu. Și Dâncu? Mai există? Nu am mai auzit nimic despre acest personaj. Se aude că va fi debarcat la Cluj. Mai departe de București. Oricum, nu mai face valuri. Pare discret. Dar, cine nu este în PSD? Discret, adică.

Doar Ciolacu iese tare. Tot panoul de comandă este la dispoziția sa. Ceva de genul: democrația în partid sunt eu! Unicul buton.

Până și Firea s-a domolit. A creat ceva animozități și nerv cu legea aia, nu spun care, știu cei de la AUR, dar trece. Românul este supus și iertător. Sau invers. Iese la fel! Adică, nu ne alegem cu nimic. Ba da. Cu rotativa! Cea mai tare invenție politică de potolit pohtele puterii!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats