Connect with us

Dâmboviţa

Proiect de lege care va modifica modul de calcul al contribuţiei clawback pentru medicamente

Publicat

pe

La propunerea PSD, Guvernul României a aprobat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2011, privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea de cheltuieli în domeniul sănătăţii. În lege, este vorba despre contribuţia de clawback ca obligaţie de plată ce trebuie achitată trimestrial de către posesorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor.

„Conform acestui demers legislativ, începând cu trimestrul III al anului 2023, contribuţia trimestrială se va calcula diferenţiat doar pentru două tipuri de medicamente, faţă de trei, aşa cum este în prezent. În consecinţă, va fi implementat un regim unitar, în funcţie de clasificarea medicamentului şi nu de statul de provenienţă al acestuia, care va fi aplicat atât pentru medicamentele fabricate în România, cât şi pentru cele produse în alte state membre din Uniunea Europeană”, ne-a precizat deputatul Carmen Holban – membră în Comisia pentru Sănătate și Familie din cadrul Parlamentului României.

Conform actului normativ, contribuţia trimestrială urmează să fie diferenţiată, pentru medicamentele de tip I păstrându-se procentul actual de 25%. Pentru cele de tip II, medicamentele generice, va fi utilizat un procent aferent contribuţiei datorate de 15%.

„Medicamentele de tip I sunt cele originale, pentru care nu există în ultima lună din fiecare trimestru cel puţin un generic/biosimilar care să îndeplinească condiţiile de comercializare pe teritoriul României, iar cele de tip II sunt medicamente originale şi generice / biosimilare pentru care există în ultima lună din fiecare trimestru cel puţin un echivalent terapeutic, care să îndeplinească condiţiile de comercializare pe teritoriul României.

Decizia Ministerului Sănătăţii, a Guvernului este salutară, unul dintre obiectivele vizate referindu-se la menţinerea unui mediu favorabil păstrării şi impunerii pe piaţă a medicamentelor cu impact pozitiv în aprovizionarea adecvată şi continuă cu produse farmaceutice a populaţiei.

Modificarea taxei clawback urmăreşte, de asemenea, eliminarea riscului declanşării unei acţiuni în constatarea neîndeplinirii de către ţara noastră a obligaţiilor de stat membru al Uniunii Europene, mai exact a declanşării procedurilor de infringement, eventualele consecinţe ale unei asemenea situaţii fiind de evitat.

În concluzie, în vederea eliminării riscului pronunţării unei hotărâri în defavoarea României, este oportună adoptarea propunerii de modificare şi completare a OUG nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

Consider că este un proiect legislativ pozitiv şi voi vota pentru adoptarea acestuia, în momentul în care va fi supus votului din Camera Deputaţilor”, a mai spus Carmen Holban.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ambasadoarea Greciei la București a participat la activitățile organizate la Potlogi, de „Zilele Județului Dâmbovița”

Publicat

pe

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost animat, astăzi – 3 iunie 2023, de o activitate inedită prin care organizatorii, Complexul Muzeal Curtea Domnească, Universitatea București – Facultatea de Limbi Străine, Consiliul Județean Dâmbovița și Ambasada Greciei la București, au dorit să le dezvăluie iubitorilor de istorie obiceiuri și tabieturi de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, întâmplate la Curtea Palatului construit în localitatea de pe Valea Sabarului.

Expoziția de elemente de îmbrăcăminte, decorațiuni, podoabe, obiecte și ustensile folosite în odăile Palatului la pregătitul și servitul mesei și a băuturilor s-a desfășurat sub titulatura „Rânduiala oaspețelor domnești în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a principiilor fanarioți”. Majoritatea pieselor care comun această expoziție tematică provin din colecții particulare. Și nu a fost numai atât! Oaspeții și ceilalți vizitatori aflați astăzi la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi au putut să guste din bucate preparate după rețete asemănătoare cu cele folosite în bucătăriile domnești cu câteva sute de ani în urmă.

Gazda acestui eveniment parte a manifestărilor socio-culturale și sportive desfășurate sub egida „Zilele Județului Dâmbovița – 511 ani de atestare documentară” a fost directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească – Ovidiu Cârstina. Invitat special – ambasadorul Greciei la București, Excelența Sa doamna Sofia Grammata. Înaltul oaspete a fost primit și însoțit în această vizită de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan. De asemenea, au participat la acest eveniment vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, deputații Carmen Holban, Marian Țachianu și Radu Popa, secretarul general al județului – Dănuț Popa, primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan, primarul interimar al comunei Potlogi, Viorel Draghici, alți reprezentanți ai vieții publice dâmbovițene și numeroși turiști veniți din toate colțurile țării.

Șeful administrației județene i-a adresat ambasadoarei Greciei un cuvânt de bun venit pe meleagurile dâmbovițene, în mod deosebit la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Corneliu Ștefan i-a spus Excelenței Sale Sofia Grammata că este oricând invitată în județul Dâmbovița pentru a vizita și a cunoaște și alte obiective de importanță turistică și istorică, tradițiile și ospitalitatea dâmbovițeană.

Ambasadorul Greciei a mulțumit gazdelor pentru primirea făcută. A vorbit despre prietenia româno-greacă, depre istoria comună și legăturile avute în timp, despre credința creștin-ortodoxă care ne unește, grecii și românii fiind singurele popoare neslave care își ghidează viața, conduita, crezul, după dogmele creștin ortodoxe.

Specialiștii în istorie au făcut o prezentare a expoziției, insistând asupra fiecărui element etalat, asupra provenienței sale și a utilității. Expoziția va putea fi vizitată pe tot parcursul lunii iunie.

Înainte de mult așteptata degustare de bucate gătite după rețete domnești, oaspeții au fost invitați la un miniconcert de muzică medievală susținut de formația „Trei Parale”, care are în componență cercetători de la Muzeul Țăranului Român.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Concurs internațional de rezistență hipică, organizat în comuna Sălcioara (județul Dâmbovița)

Publicat

pe

Comuna Sălcioara, din județul Dâmbovița, a găzduit, astăzi – 3 iunie 2023, cea mai mare competiție internațională de rezistenţă hipică organizată în România: Cupa Shagya Arab, ajunsă la cea de-a X-a ediție, care a cuprins Cupa României (Copii, Juniori, Tineret și Seniori) și Cupa Al Maghaweer (cu participare internațională). Evenimentul sportiv s-a desfășurat sub egida Federației Ecvestre Internaționale și a Federației Ecvestre Române, cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului.

Este al treilea an când s-a ales ca loc de desfășurare Sălcioara. După cum ne-a precizat directorul de concurs Viorel Dabija – președintele Clubului Sportiv „Shagya” Buftea (clubul organizator), perimetrul din jurul localității Sălcioara este perfect pentru o competiție de anduranță ecvestră.

Cupa Shagya Arab a fost organizată anul acesta cu suportul financiar al Consiliului Județean Dâmbovița și al Primăriei Sălcioara. În semn de recunoștință pentru susținerea acordată, directorul Viorel Dabija le-a înmânat reprezentanților celor două instituții plachete omagiale. Împreună cu președintele CJD – Corneliu Ștefan, au venit la Sălcioara vicepreședinta Luciana Cristea, secretarul general al județului – Dan Nicolae Popa Stănescu, deputații Carmen Holban și Marian Țachianu și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionuț Săvoiu.

În zona start-finish amenajată pe islazul de la marginea satului Sălcioara, spectatorii au putut petrece clipe frumoase la iarbă verde, cu muzică și voie bună, în așteptarea concurenților, care au avut de parcurs între 40 și 160 de kilometri, în funcție de categoria de concurs la care s-au înscris.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats