Connect with us

POLITIC

Președinta OFL Dâmbovița a participat la constituirea unui grup feminin de lucru pentru colaborare și securitate în România și Republica Moldova

Publicat

pe

O delegație a Organizației Femeilor Liberale a participat marți, la Chișinău, alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele OFL din România, senatoarea Nicoleta Pauliuc, la constituirea unui grup de lucru format din femei de pe cele două maluri ale Prutului, care să întărească legăturile dintre cele două state și să contribuie la securitatea regională. Organizația Femeilor Liberale Filiala Dâmbovița a fost reprezentată de Aritina Mihai, președinte și Anda Pulbere-vicepreședinte.

Evenimentul „Mai puternice, peste frontieră”, desfășurat sub egida Women4Security, organizat de Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, a reunit 200 de femei din România (membre ale Organizației Femeilor Liberale) și Republica Moldova, pentru a gândi proiecte, a găsi soluții și pentru a-și uni forțele în vederea dezvoltării unor parteneriate pe patru direcții: implicarea comunităţii, digitalizarea, conexiuni trans-sectoriale și implicarea tinerilor.

„În această perioadă complicată, când riscurile de securitate au crescut exponențial, femeile din regiunea noastră sunt în prima linie pentru a oferi siguranța și pentru a proteja pacea în țară, în localitate, la locul de muncă, iar în Ucraina chiar pe linia frontului. Salut această reuniune a femeilor din România și Republica Moldova, care are ca obiectiv crearea punților dintre statele noastre, stabilirea relațiilor de colaborare la diferite niveluri și în diferite domenii, dar și schimbul de bune practici între femeile de pe ambele maluri ale Prutului. Vă îndemn să lucrăm ca o echipă unită pentru a construi o lume sigură, o lume în care viața fiecărui om este prețuită, este respectată, este protejată”, a declarat Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova.

„În țările UE, una dintre discuţiile semnificative o reprezintă egalitatea de gen și nevoia ca tot mai multe femei să aibă acces la poziții de decizie politică înalte. Privesc la Republica Moldova și realizez că aici problematica de gen a fost rezolvată prin meritocrație. Cel mai important lucru în realizarea acestei rețele este faptul că ne va permite să ne cunoaștem cumva mai bine”, a afirmat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc în fața audienței de la Chișinău.

“Am fost impresionată de cât de aplicat și serios au fost abordate proiectele. Nu-ți este dat mereu să pleci de la un eveniment cu idei atât de bine fixate, termene de implementare, direcții clare. A fost deopotrivă o experiență emoționantă și edificatoare. Nu cred că am trăit până acum o întâlnire, în care deși politicul ne-a adus împreună, emoțiile să fie atât de puternice. Am simțit devotamentul femeilor de peste Prut, o implicare exemplară în viața comunității, o dorință extraordinară de a construi un parteneriat puternic. Am ascultat povești impresionante ale doamnelor, fiecare și-a expus experiența personală, dar aplicat pe problemele de serviciu. Am observat cât de mult de susțin femeile unele pe altele și cât de mare este dorința de a aduce schimbări în bine în comunitate. Și vorbesc despre femei cu inițiativă, care muncesc, care construiesc proiecte pentru comunitate, deși au și o viață personală cu familii numeroase, copii, soți plecați în străinătate”.

Participantele la eveniment au concluzionat că Republica Moldova și România vor propune modalități pentru formalizarea rețelei sau grupului feminin de lucru, inclusiv prin explorarea posibilității includerii ca addendum la Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova și România, semnată la București în noiembrie 2021. Următoarea ședință a Rețelei va avea loc în România în trimestrul al III-lea al acestui an.

BIROUL DE PRESĂ PNL DÂMBOVIȚA

Urmărește Incomod Media și pe Google News

POLITIC

Moțiunea senatorului Corlățean „Practici abuzive de separare a copiilor de mediul lor familial”, dezbătută la APCE

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean a fost invitat, săptămâna trecută, în calitate de vorbitor principal, alături de alți doi experți internaționali, la audierea organizată la Paris de Comisia Afaceri Sociale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Audierea a avut la bază moțiunea de rezoluție „Practici abuzive de separare a copiilor de mediul lor familial” pe care președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a inițiat-o în urmă cu câteva luni la Consiliul Europei.

În deschiderea dezbaterilor de la Paris, senatorul Corlățean a făcut o prezentare detaliată a demersurilor pe care le-a desfășurat, în ultimii ani, împreună cu colegi din Parlamentul României, la solicitarea mai multor familii de români din străinătate, ca urmare a separării brutale a copiilor de părinți, cu încălcarea gravă a procedurilor de către angajați ai serviciilor sociale din țara de domiciliu și prin invocarea unor motivații netemeinice, a căror veridicitate a fost prea puțin analizată.

„Moțiunea a fost inspirată din drame trăite de numeroase familii de români care trăiesc în state din Europa de Vest și Nordică, dar și de familii având alte cetățenii.

Am evocat cu această ocazie traumele suferite de-a lungul timpului de familiile Bodnariu în Norvegia, Furdui în Germania, Rotundu în Danemarca, Hermina Gheorghe în Danemarca, Mihaela Seidler în Germania și, mai nou, drama trăită de familia Samson în Suedia.

Sper ca după această audiere, în ciuda obstacolelor vizibile sau mai puțin vizibile din partea celor care se simt vizați, să putem avansa spre decizia APCE/ Comisia afaceri sociale de a desemna un raportor european pe această temă, în vedere adoptării unui raport, cu concluzii și recomandări adresate statelor.

Chiar dacă unii europeni prezenți la audiere nu s-au simțit confortabil, destui alții au fost șocați să audă în detaliu tipul de abuzuri și tratamente discriminatorii aplicate de agenții unor servicii sociale din state europene, altfel vechi și prospere democrații, tot mai mult însă secularizate și tot mai insensibile față de importanța covârșitoare a relației părinți-copii”, a precizat Titus Corlățean.

Senatorul român a mai arătat că acest proces de separare este în foarte multe situații unul ireversibil, care lasă în urmă traume cu consecințe incalculabile pentru părinți și copii. Titus Corlățean a atras atenția că, în lipsa unei proceduri care să implice în mod obligatoriu o decizie judecătorească și un proces transparent, în care părinții să aibă dreptul la apărare, pot exista încălcări de procedură dictate de alte interese decât interesul superior al copilului, norma juridică prin care se poate admite, decide separarea copilului de părinți.

Senatorul Titus Corlățean a vorbit despre numărul mare de cauze finalizate prin decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de încălcare a dreptului la respectarea vieții de familie, prevăzut în art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, a dreptului la instruire și dreptului părinților de a asigura educația copiilor conform convingerilor lor religioase si filozofice, prevăzut în Primul Protocol Adițional al Convenției (art. 2), a libertății de gândire și de conștiință și a libertății religioase (art. 9 al Convenției) și a dreptului la nediscriminare (interzicerea discriminării potrivit art. 14 al Convenției).

„A mai făcut referire senatorul Corlățean la principiile generale pe care Marea Cameră a CEDO le-a stabilit în anul 2019 prin decizia în cauza Strand Lobben și alții v Norvegia, între care principiul separării doar în cazuri absolut excepționale și în urma unor măsuri clare de sprijin din partea autorităților pentru ameliorarea situației, respectiv al obligației de a permite menținerea legăturilor dintre părinți și copii și păstrarea rădăcinilor și originilor în cazul copiilor separați de părinți.

La rândul lor, cei doi invitați au susținut punctele de vedere exprimate de senatorul român, prin exemple și date relevante și prin evaluări rezultate în urma implicării lor directe în acțiuni de sprijin al unor familii aflate în situații similare.

De asemenea, dl Andenas și dna Dambach au recomandat o evaluare atentă din partea Comitetului Miniștrilor și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei asupra modului în care statele membre ale Consiliului Europei își respectă obligațiile juridice potrivit standardelor în materie impuse de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de Convenția ONU privind drepturile copilului.

Membrii comisiei au avut la rândul lor intervenții cu privire la modul în care este reglementat la nivel național mecanismul prin care se poate declanșa procedura de separare a copiilor de părinți, procedura de adopție, respectiv posibilitatea reîntregirii familiei, subliniind, totodată, faptul că, incontestabil, cel mai bun loc pentru copii lor este în rândul familiei și de aceea sunt obligatorii mecanisme clare și o monitorizare cât mai atentă pentru a elimina posibile erori.

În încheierea dezbaterii, președinta Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE, dna Selin Sayek Böke (Turcia, SOC) a concluzionat că, în acord cu cele discutate, membrii comisiei vor avea în vedere demersuri și modalități specifice pentru continuarea dezbaterilor și analizei pe această temă”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

POLITIC

Senatorul Titus Corlățean se află într-o misiune oficială în Irak

Publicat

pe

Activitatea diplomatică a senatorului social-democrat Titus Corlățean este una deosebit de densă. Astăzi – 25 septembrie 2023, a condus, în calitate de președinte, reuniunea de la Paris a Comisiei speciale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru audierea și alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea statelor membre ale Organizației.

După încheierea acestei ședințe, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a plecat într-o misiune oficială în Irak. La Bagdad, Titus Corlățean va purta discuții cu reprezentanții Guvernului central și conducerea Parlamentului Irakian. Senatorul român va merge și la Erbil în Kurdistanul irakian.

„Sunt numeroase interese bilaterale politice, economice, energie, de securitate și apărare, de schimburi universitare etc, iar România din păcate a cam lipsit din peisaj în ultimii ani. E cazul să încercăm sa recuperăm.Dacă după aceea se vor mișca și miniștrii români, cu atât mai bine”, a spus Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats