Connect with us

SOCIAL

3 soluții acustice pentru izolații fonice

Publicat

pe

Beneficiile izolării fonice sunt evidente. Implementarea soluțiilor de izolare fonică poate reduce stresul cauzat de zgomot, îmbunătăți calitatea somnului, crește concentrarea și productivitatea la locul de muncă sau în spațiile de învățare. De asemenea, izolarea fonică poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care trăiesc în zone cu trafic intens sau care locuiesc aproape de aeroporturi sau alte surse de zgomot. Printre cele mai bune soluții acustice pentru izolații fonice sunt polistirenul, vata minerală și placa fonoizolantă din spumă poliuretanică. Fiecare dintre aceste soluții va fi analizată în acest articol.

Cum funcționează izolarea fonică?

Absorbția sunetului este unul dintre principiile de bază ale izolării fonice și se referă la capacitatea unui material de a reduce energia undelor sonore care intră în contact cu el. Materialele absorbante, precum spuma acustică, vata minerală sau panourile fonoabsorbante, pot minimiza reverberația și contribui la îmbunătățirea calității sunetului într-un spațiu.

Densitatea materialului este un factor cheie în eficiența izolării fonice. Acesta influențează capacitatea de a bloca sunetele cu frecvențe diferite. Materialele fonoizolante comune, cum ar fi polistirenul, vata minerală și spuma poliuretanică, au densități specifice care afectează performanța izolării fonice. De exemplu:

  • polistirenul de 10 cm are o rezistență la compresiune de 80KPa și o densitate de minimum 15kg/mc;
  • vata minerală bazaltică cu grosimea de 10 cm are densitatea de 40 kg/mc;
  • placa fonoizolantă din spumă poliuretanică are o densitate de 90 kg/m3.

Polistirenul are densitate scăzută și este adesea folosit ca o soluție economică pentru izolarea fonica. Cu toate acestea, densitatea sa scăzută poate face dificilă blocarea sunetelor cu frecvențe mai înalte.

Vata minerală are o densitate mai mare decât polistirenul și este mai eficientă în reducerea zgomotului. Spuma poliuretanică are densitatea cea mai mare dintre cele trei materiale menționate, oferind o izolare fonică mai bună decât celelalte două.

3 soluții acustice pentru izolații fonice

Acum că ai descoperit care sunt soluțiile acustice pentru izolarea fonică, iată mai multe informații utile despre fiecare în parte:

Polistiren expandat

Polistirenul este un material fonoizolant popular, datorită proprietăților sale unice. În general, polistirenul este ușor și poate fi manipulat fără probleme, ceea ce îl face o alegere ideală pentru anumite aplicații de izolare fonică. De asemenea, acesta poate fi combinat cu alte materiale pentru a-i îmbunătăți eficacitatea în izolarea fonică.

Un avantaj major al folosirii polistirenului în izolarea fonică este costul redus. Polistirenul este una dintre cele mai ieftine opțiuni de izolare fonică disponibile pe piață. De asemenea, acesta este rezistent la umezeală și învechire, ceea ce îl face o alegere durabilă pentru proiectele de construcție și renovare. În plus, polistirenul are și o eficiență termică bună, ceea ce poate ajuta la reducerea costurilor de încălzire și răcire a clădirii.

Cu toate acestea, există și limitări și dezavantaje ale polistirenului în izolarea fonică.

Performanța sa este redusă în comparație cu alte materiale fonoizolante, precum vata minerală sau spuma poliuretanică.

În ceea ce privește aplicațiile și recomandările pentru utilizarea polistirenului în izolarea fonică, acesta poate fi utilizat eficient în anumite situații și tipuri de spații, cum ar fi camerele tehnice, podurile sau subsolurile.

Vată minerală

Vata minerală este un material fonoizolant excelent. Una dintre proprietățile sale este absorbția sunetului, care permite vatei minerale să reducă zgomotul prin absorbția undelor sonore. De asemenea, vata minerală este rezistentă la transferul vibrațiilor, ceea ce înseamnă că poate atenua zgomotul de impact. Această proprietate este utilă în special în spațiile rezidențiale, unde se poate reduce zgomotul produs de trafic.

Vata minerală are avantajul de a fi un material fonoizolant eficient și relativ ieftin în comparație cu alte materiale fonoizolante, cum ar fi spuma poliuretanică sau polistirenul. De asemenea, este un material durabil și poate dura până la 50 de ani. Cu toate acestea, vata minerală poate fi mai greu de instalat decât alte materiale și poate fi mai dificil de tăiat în unele cazuri.

Placa fonoizolantă din spumă poliuretanică

Plăcile fonoizolante se utilizează în structura pereților și a tavanelor pentru îmbunătățirea izolării acustice la zgomot aerian. Plăcile de spumă poliuretanică au proprietăți excelente de absorbție a sunetului. Ele pot reduce rezonanțele și ecourile într-un spațiu și pot îmbunătăți confortul acustic. De asemenea, sunt ușoare și pot fi instalate cu ușurință pe pereți, tavane sau alte suprafețe. Ele pot fi tăiate și adaptate la dimensiunea dorită, ceea ce face procesul de instalare mai simplu.

Însă, trebuie să ai în vedere faptul că unele plăci de spumă poliuretanică pot fi inflamabile și pot degaja fum toxic în cazul unui incendiu.
Acum, e timpul să pui în aplicare cunoștințele pe care le-ai obținut și să alegi soluția potrivită pentru proiectul tău!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prahova

Grup infracțional specializat în trafic de migranți, destructurat de Poliție și DIICOT

Publicat

pe

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești, au executat, astăzi, 4 percheziții în locații din județele Prahova și Ialomița, la domiciliile unor persoane cercetate într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranți, facilitarea șederii ilegale în România, trafic de persoane, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și luare de mită. Oamenii legii au pus în aplicare în vederea audierii 14 mandate de aducere.

„Din cercetările efectuate a rezultat că un grup infracțional organizat, ce ar fi fost specializat în săvârșirea infracțiunilor din sfera traficului de migranți, ar fi efectuat demersuri pentru aducerea în țară a 2.785 de cetățeni străini proveniți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka.

Aceștia ar fi fost adăpostiți în diferite spații de cazare, le-ar fi fost întocmite în fals documentele necesare obținerii avizelor de muncă și implicit a vizelor de intrare pe teritoriul țării, disimulând intenția reală de a înlesni migrarea cetățenilor străini extracomunitari către țări europene.

În schimbul acestor servicii, persoanele bănuite ar fi perceput sume de bani de la victimele infracțiunii de trafic de migranți. Audierile se vor desfășura la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești”, se precizează într-un comunicat transmis de Politia Română.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Argeș

Descinderi la opt traficanți de droguri din județul Argeș

Publicat

pe

Astăzi – 26 septembrie 2023, a fost ziua descinderilor la traficanții de droguri din mai multe județe ale țării. Lucrătorii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, au executat opt percheziții la domiciliile unor persoanele din județul Argeș cercetate pentru trafic de droguri de risc și mare risc. Opt persoane au fost conduse la audieri.

În prima cauză instrumentată, destinderea s-a efectuat la locuința unei persoane care ar fi comercializat în mod repetat, în județul Argeș, diferite cantități de droguri de mare risc, respectiv, Ketamină și MDMA.

În cea de-a doua cauză, în care sunt puse în aplicare 5 mandate de percheziție și 5 mandate de aducere, s-a stabilit că, pe parcursul anului 2023, mai mulți bănuiți ar fi comercializat canabis și 3-CMC, cunoscut sub denumirea de cristal, precum și substanțe cu efect psihoactiv, ADB BUTINACA.

„În cel de-al treilea dosar, cercetările efectuate au relevat că o persoană, din municipiul Pitești, ar fi procurat și comercializat, în mod repetat, droguri de mare risc, MDMA, către consumatori din județul Argeș.

În cea de a patra cauză instrumentată, s-a reținut că, pe parcursul anului 2023, un bănuit ar fi comercializat, în mod repetat, droguri de risc și de mare risc, respectiv canabis și MDMA, către mai mulți consumatori din municipiul Pitești.

Audierile se efectuează la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești”, se precizează într-un comunicat transmis de Poliția Română.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats