Gabriel Dănuț Sandu nu este inventatorul administrației publice locale, ci doar un vector, ales de cetățean pentru a aplica legea, pentru a veghea, întreține și construi comunitatea în ton cu legea, dar și cu ambiția și spiritul întreprinzător. Un individ care vrea să ajungă într-un jilț de primar doar urmărindu-și un interes, un scop, pentru o ambiție trecătoare și nu are de gând să schimbe lucrurile, să aducă noul, confortul, prosperitatea în localitatea pe care o păstorește este pierdut și el și, mai grav, pierde comunitatea.
Primarul de la Voinești, atât cât îl cunoaștem, a dovedit că este un căutător. Un edil care caută în permanență oportunități de dezvoltare, soluții, adaptează din mers trecutul la prezent și la viitor. Dănuț Gabriel Sandu și-a căutat și o anume independență. Nu neapărat politică, mai degrabă administrativă. A vrut ca, în plan socio-edilitar, în ceea ce privește prestarea unor servicii către cetățeni, să aibă o dependență redusă față de alte entități ale statului. Și a reușit. Cel puțin până acum.
Edilul de la Voinești nu termină bine un proiect, că are două-trei care așteaptă la rând. Caută să dea o întrebuințare, o utilitate publică, la tot ceea ce există în comună sub acoperământul fals ultrafolosit „stare de conservare”. Acum, are în plan să reanime școlile vechi de pe teritoriul localității, să le dea din nou viață, chiar dacă sub o altă înfățișare și desfășurare a activității. La fel se va întâmpla și cu clădirea din centrul comunei ridicată în perioada interbelică și în care a funcționat de-a lungul vremii Judecătoria de Plasă, un Post de Jandarmerie și unul de Poliție. Cu sprijin financiar obținut prin Administrația Fondului de Mediu, Primăria Voinești va restaura și reabilita construcția, urmând ca, la finalul lucrărilor, să funcționeze aici Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei și Poliția Locală. Valoarea acestei investiții care a fost deja demarată este de 1.492.892 de lei. Din această sumă, autoritățile locale vor contribui cu 777.803,08 lei, restul de finanțare fiind asigurată de Administrația Fondului de Mediu.
Gabriel Dănuț Sandu are și o deviză în acest sens: „Nimic construit cu atâta trudă de înaintașii noștri nu trebuie să rămână în paragină”.

Ce vrea primarul de la Voinești să edifice în spațiile generoase ale fostelor instituții de învățământ? La Izvoare se va amenaja o baie comunală, unitate de utilitate publică care să aibă în componență saună, un sistem de dușuri, aparate fitness și zone de odihnă. Un stabiliment similar se va înființa și în locul fostei instituții de învățământ de la Oncești.
La Gemenea-Brătulești, va fi înființată o grădiniță cu program prelungit. În urma discuțiilor cu cetățenii, în special cu membrii tinerelor familii, s-a ajuns la concluzia că este absolut necesară o astfel de unitate de supraveghere și învățământ preșcolar. Aici vor fi îngrijiți și educați peste 40 de copii. Totul va fi construit la standarde europene: sală de cursuri și joacă, dormitoare, sală de mese, grupuri sanitare, spații de joacă în curtea interioară.
„Sunt instituții absolut necesare într-o comunitate modernă, europeană, care se înscriu pe drumul confortului și civilizației. În afară de utilitate, de rolul pe care îl vor avea în educație, în procesul de relaționare, în cadrul acestor unități vor fi create și câteva zeci de locuri de muncă. Mi-am propus să salvez de la paragină toate clădirile cu valoare istorică, embleme ale comunității noastre. Le repunem în valoare în circumstanțele vremurilor pe care le trăim, în ton cu nevoile contemporaneității. Le-am primit moștenire, au contribuit la sporirea și înrădăcinarea comunității noastre, trebuie să le prețuim”, ne-a spus Dănuț Gabriel Sandu.
Și lucrurile nu se opresc aici. La Suduleni, primarul de la Voinești intenționează să înființeze un centru psiho-social pentru copiii din localitate. De asemenea, terenul de fotbal de la Gemenea va fi transformat într-un parc cochet, în care locuitorii satului și nu doar ei pot petrece câteva ore de odihnă și recreere.

Urmărește Incomod Media și pe Google News