Connect with us

ADMINISTRAŢIE

95 de milioane de euro pentru construirea unei stații de tratare a deșeurilor colectate separat în Dâmbovița

Publicat

pe

Unul dintre cele mai mari proiecte investiționale derulate vreodată în județul Dâmbovița și unic deocamdată la nivel național este pe poziție. În Consiliul Județean a fost aprobat proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din județul Dâmbovița”, având ca principale obiective realizarea instalației de tratare deșeuri colectate separat și a unui centru de aport voluntar pe teritoriul comunei Șotânga.

Meritul implementării acestui mega proiect, care va contribui deplin la o bună valorificare a deșeurilor menajere colectate de la populație, cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător, aparține președintelui CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan și echipei pe care o coordonează. După cum a precizat șeful administrației județene, se lucrează de 2 ani la acest program. Acum, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici și studiul de fezabilitate pentru construirea acestei stații de tratare mecano-biologice la Șotânga.

„Vom transmite către toate unitățile administrativ teritoriale din județul Dâmbovița acest proiect pentru a fi aprobat în ședințele de consilii locale. În luna august, urmează să depunem la Comisia Europeană acest proiect și să semnăm contractul de finanțare. Ca urmare a actualizării efectuate în această perioadă, valoarea totală a proiectului este de peste 95 milioane de euro. Contribuția CJ este de 27 milioane de euro”, a precizat Corneliu Ștefan.

Implementarea proiectului a fost împărțită în două etape. Prima, care este deja derulată și finanțată prin POIM 2014-2020, are o valoare totală de 7,3 milioane euro, din care 2, 2 milioane de euro reprezintă contribuția Consiliul Județean Dâmbovița. În cea de-a doua etapă, proiectul va fi derulat prin Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027, cu o valoare totală de 87 milioane de euro. Partea de finanțare a CJ Dâmbovița se ridică la peste 25 de milioane de euro.

„Prin aceste două etape și prin proiectul total pe care îl avem, vom construi o instalație de tratare mecano-biologică a deșeurilor reciclabile și cu sortare semi-automată, o instalație de tratare mecanică a deșeurilor reziduale, o linie de tratare biologică prin digestie anaerobă, cu o capacitate de 70 de mii de tone, o platformă de compostare și un centru de colectare prin aport voluntar și stocare temporară a fluxului de deșeuri speciale pe amplasamentul de la Șotânga.

În momentul de față, avem deja în achiziție publică peste 62 de mii de unități de compostare individuală, care permit compostarea deșeurilor din gospodăriile cetățenilor din localitățile aflate în nordul județului Dâmbovița, 9 mașini de colectare separată și transport și o zonă de management al deșeurilor”, a mai spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Vor fi cumpărate 75 de mii de europubele de 120 l pentru deșeuri biodegradabile și  116 mii de europubele de 120 l pentru deșeuri reciclabile. Vor mai fi achiziționați 170 de recipienți dedicați colectării textilelor și 50 de containere de 1.100 de litri pentru biodeșeuri.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Primăria Titu construiește un centru cultural cu facilități diverse

Publicat

pe

Primăria Titu are în implementare, în această perioadă, un proiect care vizează construirea unui centru cultural cu facilități diverse. Noul așezământ va juca un rol important în viața comunității locale, în sensul că va contribui substanțial la dezvoltarea palierelor cultural și educațional – spun reprezentanții administrației publice locale.

Investiția include:
– Sală de spectacole la parter, care va găzdui spectacole de teatru, concerte, conferințe și alte activități culturale.
– Foaier, cu funcțiune de primire, unde va exista garderoba și un mic spațiu comercial pentru produse specifice sau bufet.
– Cabină actori dotată cu dușuri și grup sanitar.
– Depozit mobilier, necesar schimbării funcțiunii sălii de spectacole în sală de mese sau pentru alte activități.
– Oficiu.
– Supantă foaier cu rol de spații repetiții sau spații pentru club. Se poate deschide către sala devenind un balcon al acesteia.
– Cabină actori dotată cu dușuri și grup sanitar.
– Cabină tehnică pentru activitățile din sală
– Spațiu tehnic pentru instalațiilr de ventilare-climatizare


– Hol intrare, cu rol de acces spre celelalte spații sau cu rol de foaier pentru sala de conferințe, birou de informare generală asupra localității și direcționare, vânzare produse artizanat local. Cuprinde un spațiu destinat expozițiilor.
– Sală de conferințe cu anexe, oficiu cu grup sanitar
– Două săli de activități (cercuri)
– Birou administrație
– Hol de nivel cu spațiu pentru muzeu local
– Bibliotecă mediatecă și un mic depozit pentru cărți
– Turnul, cu funcțiunea de nod de circulație verticală, cuprinde grupurile sanitare și are rolul de a lega primele două module. La nivelul trei are o terasă deschisă și acoperită.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

A intrat în linie dreaptă unul dintre cele mai mari proiecte derulate vreodată în Dâmbovița

Publicat

pe

Este vorba despre „Instalația de tratare a deșeurilor colectate separat și a centrului de aport voluntar deșeuri de la Șotânga”, o investiție uriașă – 94.500.000 de euro, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare Etapa 2014-2020.

Joi – 28 septembrie 2023, președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, alături de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Fondurilor Europene – Adrian Câciu, a semnat contractul de finanțare.

Proiectul, așa după cum a arătat Corneliu Ștefan, este deosebit de important pentru protejarea viitorului copiilor noștri și a județului în care trăim.

„Valoarea contractului semnat astăzi, Etapa I, se ridică la aproximativ 36.000.000 de lei. Din această sumă, 22.000.000 de lei reprezintă fonduri europene, diferența fiind contribuția Consiliului Județean Dâmbovița la acest proiect. Datorită contractului semnat, vom achiziționa peste 62.000 de unități de compostare individuală, 4 autocompactoare de 22 mc și 7 autocompactoare de 16 mc pentru biodeșeuri, 2 autocompactoare pentru deșeuri textile, soft de management al deșeurilor, 75.000 de europubele biodeșeuri de 120l, 116.000 de europubele deșeuri recilcabile de 120l, 170 de recipiente dedicate colectării textilelor, 560 de containere de 1.100 litri pentru biodeșeuri”, a declarat Corneliu Ștefan.

Pentru Etapa a II-a a proiectului, se va obține finanțare prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Este vorba de o valoare totală de 87.200.000 euro, iar implementarea acesteia presupune realizarea instalației de tratare a deșeurilor colectate separat, care constă în instalație de tratare mecanică a deșeurilor reciclabile, cu sortare semiautomată, instalație de tratare mecanică a deșeurilor reziduale, linie de tratare biologică prin digestie anaerobă pentru tratarea biodeșeurile colectate separat, cât și a deșeurile cu conținut organic, platformă de compostare, un centru de colectare prin aport voluntar și stocare temporară a fluxurilor de deșeuri speciale pe amplasamentul de la Șotânga.

„Scopul meu și, sunt convins, al tuturor dâmbovițenilor este acela de a reduce impactul negativ asupra naturii. Astăzi, ne-am angajat să investim în tehnologii și practici care vor minimiza poluarea în fiecare localitate a județului Dâmbovița, pentru a lăsa în urmă un mediu curat și sănătos pentru generațiile viitoare. Este un pas mare și încă o dovadă din partea noastră că mediul înconjurător primește atenția și protecția cuvenite”, a mai spus Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite