OPINII
Suntem țara care este!

Suntem o țară răsturnată. Violată din toate pozițiile de toți cei cu dare de mână, din interior sau din afară. Pământ mănos al bugetarilor de lux, al afacerilor cu statul, al multinaționalelor protejate de interese globale. Teren fertil pentru politicienii de doi lei, care prosperă semănând, pe ogorul încă înțelenit al națiunii, vorbe lipsite de sens și promisiuni pe care vântul le duce departe, spre absolutul la care nici nu avem curajul să visăm.
Suntem țara în care bătrânii sunt terorizați prin azile, transformați în obiecte de făcut bani de indivizi care trăiesc bine mersi pe lângă miniștri și sunt cocoliți de autorități.
Suntem țara în care femeile nasc pe trotuar, în fața spitalelor, fiindcă asistentele se tem să îi trezească din somn pe medicii de gardă.
Suntem țara în care există înalți funcționari, baroni ai banului, care câștigă 70.000 de lei lunar și care, culmea, vor fi acum, prin măsurile luate de Guvernul rotativă, defavorizați. Săracii! Nu vor mai primi vouchere de vacanță, fiindcă au depășit 10.000 de lei lunar!
Suntem țara în care partidele, care nu fac nimic și nici nu vor produce ceva bun, cresc în sondaje fiindcă formațiunile care sunt la putere sunt atât de ahtiate de ciolan, amețite, încât au uitat care le este menirea. De obicei, se trezesc când ajung în opoziție.
Suntem țara în care se restructurează 200.000 de locuri de muncă încă neocupate. Și se fac reduceri de cheltuieli la pixuri și hârtie igienică.
Suntem țara în care fermierii zac cu grânele în hambare, neputând să le vândă, iar ministrul de Externe, o doamnă coborâtă de prin cancelariile lui Iohannis, face pe agentul comercial pentru grâul ucrainean.
Suntem țara în care, în plin deficit financiar, împovărați de datorii, mai înființăm o agenție de supracontrol.
Suntem țara în care ne dau sfaturi despre democrație, la televizor sau prin podcasturi, îmbuibații care au înfundat pușcăriile și care au contribuit din plin la disoluția în care trăim astăzi.
Suntem țara în care cei care ajung pe funcții uită repede de unde au plecat și se lasă cu plăcere înconjurați de afoni și limbiști.
Suntem țara unde dictează doar interesul personal sau de grup. În care unii, așa-ziși politicieni, își părăsesc meleagurile, prietenii, țintind, din orgoliu și sete de răzbunare, funcții înalte, de unde încearcă să îi perpelească pe cei care, în mintea lor bolnavă de putere, i-au trădat.
Suntem țara în care s-a desființat dosarul cu șină, iar declarațiile online se depun la etajul doi!
Suntem țara în care facem repetiție de trei ori, în văzul lumii, cu zgomot de fanfară, pentru a ne ieși cum trebuie un amărât de pas de defilare.
Suntem în țara în care mediocrul este consiliat de unul mai prost decât el și apoi se miră de ce nu îi ies lucrurile bine.
Suntem în țara în care se joacă pe brânci manele de cei care își iau doctorate.
Suntem în țara în care ești obligat să plătești contribuții la sănătate și pentru florile de mușețel pe care le vinzi la piață, dar când vrei să îți faci o analiză medicală ești programat peste trei luni, din lipsă de fonduri.
Suntem țara în care avem Parlament, dar despre cum trebuie interpretată și aplicată legea se ocupă judecătorii de la Curtea Constituțională. Stai să vezi ce decizie dau cu pensiile speciale!
Suntem țara în care un pensionar de lux, cu peste 30.000 de lei lunar, se vaită că o duce greu, nu se mai ajunge cu banii și urmărește să vadă ce indexări mai poate prinde.
Suntem țara în care o să căutăm înnebuniți printre rafturile magazinelor unde se află minunea de lapte redus la preț de către guvern.
Suntem țara în care urșii au ajuns aproape de București, fiindcă habitaturile lor au fost invadate de vile și alte tipuri de căsoaie, fiindcă există la Romsilva plan la fructe de pădure. Fiindcă proprietarii prosperi de rezervații de vânătoare îi cresc, fără număr și neinventariați, ca să poată vâna liniștiți, când au chef, fără autorizație, câte un biet mamifer hămesit de foame.
Suntem țara în care ți se cere bani și dacă îți întinzi prosopul pe plajă, iar porția de hamsie pe Litoral a devenit o delicatesă plătită scump.
Suntem țara în care avem pod peste Dunăre mai ceva ca în America, dar la Dâlga nu se găsesc bani pentru o punte care să lege două cătune peste un firicel de apă.
Suntem țara în care ne place să ne privim mizeria, indiferența, sărăcia și opulența din trenulețe de vacanță.
Suntem țara în care protestele clasei muncitoare au fost înlocuite de grevele bugetarilor.
Suntem țara în care vrem să rămânem, dar nu mai știm cum, fiindcă piramida valorilor este și ea răsturnată și violată cu sârg de toți parveniții!
Suntem țara care este!
OPINII
Neprevăzutul, ultima tară a politicii românești!

Este interesant ceea ce de întâmplă acum pe scena politică. Se produc permutări. Rearanjări pe masa de șah. Totul pentru victorie. Sondajele sunt ținute în frâu. Oricum, după eșecul pe care l-au avut la alegerile prezidențiale de anul trecut casele de sondare a opiniei publice, când totul a fost dat peste cap, nimic nu a ieșit cum „trebuia”, acum, așii manipulării prin vraja procentelor tac. Nu mai au curajul să iasă în față cu concluzii fondate pe nimic. Electoratul pare un vulcan scăpat de sub control. Nu știi când acumulează, ce simpatii și când erupe, aruncând cu forță în spațiul public deja bulversat surprize. Clasa politică, partidele aflate la butoane, din prea multă ambiție, orgoliu, dorință de a rămâne la putere cu orice preț, a pierdut contactul cu cetățeanul de rând, cu cei mulți și care așteaptă schimbări în bine. S-au mulțumit să rămână în cercul lor închis. S-au bazat pe acea structură pe care sociologii o mai numesc electorat captiv. Dar și acolo s-a produs o breșă.
Acum se caută soluții de atenuare a acestui șoc care a dat sistemul peste cap, l-a determinat să treacă la măsuri de forță pe care nu ar fi vrut să le pună în practică, să le afișeze. Vor să revină la normal. Acela al lor, european. Nu american și în nici un caz suveranist. Este greu. A fost scos în față de Coaliția „România Înainte”, ce denumire ciudată, Crin Antonescu. Procesul de resuscitare a acestui candidat nu s-a încheiat. Antonescu nu este încă trezit. Nu este încă racordat la realitate, nu rezonează deloc cu poporul, pe undeva nici cu cei care l-au propus. La Cotroceni, Bolojan se mișcă bine. Și-a format o oaste de consilieri, de parcă se pregătește să rămână pentru mai multă vreme la cârma țării. A fost adus acolo și Dacian Cioloș, un dușman de moarte al social-democraților, fostul șef al unui guvern de tehnocrați care nu îmi amintesc să fii făcut ceva demn de reținut. A venit la putere pe valul tragediei de la „Colectiv”. De la el încolo, știm ce a urmat. Dezastrul.
George Simion nu se simte deloc bine. Este atacat din toate părțile. Mai abitir din interior. Chiar și George Becali i-a înfipt cuțitul în spate. Dar nu este ceva ieșit din comun. Este cunoscută inconsecvența și lipsa de statornicie politică a lui Becali. Suveraniștii se războiesc între ei. Starea de fapt existentă nu le face deloc bine. Pierd teren. Încredere. Românul tinde să revină la normalitatea pe care o știe. Simion intră pentru a doua oară în bătălia electorală. Prima a pierdut-o. Dacă nici acum nu intră măcar în turul doi nu va fi bine. Imaginea sa va fi puternic alterată. La fel se întâmplă cu Elena Lasconi. Consumată.
Rămân de urmărit cu atenție Victor Ponta și Nicușor Dan. Mulți consideră că turul doi le aparține. Dar nu excludem surprizele. Politica românească a alunecat bine pe această pantă a neprevăzutului…
OPINII
Competiția prezidențială, între derizoriu și interes…

Nu vi se pare că această competiție pentru Președinția României a căzut în derizoriu? Parcă nu mai este marcată de valoare, de scop comun. Niciun dram de patriotism, de compasiune pentru popor. Pare un exercițiu atins de rutină și atât. Le facem că trebuie!
Avem un snop de candidați mânați mai mult de orgolii, de ambiții partinice, mai sunt unii împinși de la spate de ceea ce se numește, în clar-obscur, sistem. Unii vor să își încerce doar capacitatea de a înlănțui, de a atrage de partea lor conștiințe. Nu pare nimic serios. Nu tu platformă, program, nu tu concurs de idei, dezbateri, confruntări.
Pe scenă se recită prost doar lozinci și chemări la cine știe ce refulări democratice. Proteste, consumate zadarnic. Câinii latră, ursul merge! Se promite totul și nimic. Nu am remarcat concretul. Strivești această lămâie și nu rămâi cu nimic în mână. Totul curge, se topește, lăsând în urmă un gust acru.
Nicușor, cu fățăul acela nevinovat, rutinat în nimicuri și cu discursul semi-cursiv, fără de sevă a concludentului. Un personaj țintuit pe panourile preelectorale. Atât. Un fel de Ciucă mai tânăr.
George Simion revine. Același. Mă așteptam de la acest lider la mai multă substanță, la mai multă culoare. Are antrenament, echipament, dar parcă joacă cu teamă pe un teren devenit complicat, nesigur.
Crin Antonescu. Distant. Plictisit. Rutinat în liniștea sa bruxelleză. Discursul său – linear, de om care, de fapt, nu știe ce vrea. Nehotărât.
Ana Maria Gavrilă, mânată de orgolii feminine, dintr-un spirit de răzbunare. Un fel de cavaler trimis de Călin Georgescu să îi judece pe cei nedrepățiți. Țelul ei „turul doi înapoi”. Nimic pentru viitor.
Doamna primar de la Câmpulung, Elena Lasconi, al doilea candidat rutinat la alegerile anulate. Merge pe linia ei, impulsionată de intrarea în turul doi al competiției prezidențiale șterse de Curtea Constituțională. Dar nu mai are verva de atunci. Nu mai sunt nici prune! Grădina nu a înverzit. Lipsește mușuroiul de furnici. Discursul său, deocamdată, este neinteresant. Naiv. Uneori, năuc, fără țintă. Probabil, așteaptă campania electorală.
Singurul care se agită, cu subiect și predicat, cu vână, este Victor Ponta. Își exprimă clar dorințele, schimbările pe care va încerca să le producă, dacă va ajunge președinte al României. Lupta lui, dacă este cu adevărat sinceră, poate să aibă ca finalitate câștigarea alegerilor prezidențiale. Dar să nu schimbe ritmul și sensul! Mai are obiceiul ăsta. Pornește tare și, până la final, nu mai rămâne cu nimic impresionant. Mulți îl consideră un candidat important, bine pregătit, dar nu este agreat. Antipatia pleacă de la aroganță. Pare genetică, de la rădăcinile sale politice. Nu este perceput ca un independent total. Lumea crede că, în spatele său, se află oastea PSD. Se ține bine de malul american al Atlanticului, dar privește și spre Bruxelles. Este singurul cu toate armele la el.
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică
-
Giurgiuacum 5 zile
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Atenție! Se trece la radierea din oficiu a mașinilor cu ITP expirat. Detalii aici!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Clarvăzătoarea Georgeta Florea spune că trebuie să ne pregătim pentru 3 zile de întuneric! VIDEO
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!