Connect with us

ACTUALITATE

Peste 20.000 de credincioși sunt așteptați la Târgoviște, să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Nifon

Publicat

pe

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, a intrat în tradiția locurilor, devenind una dintre cele mai cunoscute și promovate evenimente de factură creștin-ortodoxă care se desfășoară în România. O manifestare a credinței și unității, a stimulării spiritului și a întăririi încrederii în Dumnezeu.

Inima Vechii Cetăți de Scaun a Țării Românești devine, de Sfântul Ierarh Nifon, un epicentru al ortodoxiei, al rugăciunii și comuniunii între oameni, indiferent de funcțiile și pozițiile pe care le ocupă în societate.

În afară de pelerini, simpli credincioși, veniți de pe cuprinsul întregului județ, ba chiar și din alte zone ale țării, în Parcul Mitropoliei din Târgoviște vin pentru a se ruga la racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon și politicieni, reprezentanți ai Guvernului. Anul acesta, și-a anunțat prezența și premierul României – Marcel Ciolacu, pe lângă alți demnitari ai statului român, parlamentari, miniștri, secretari de stat, șefi de instituții.

Despre importanța acestei sărbători și despre personalitatea Sfântului Ierarh Nifon a vorbit astăzi, 7 august 2023, în cadrul unei conferințe de presă, părintele Ionuț Ghibanu – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

„Erudit și înțelept Ierarh, unul din marii misionari ai Bisericii noastre și cel dintâi sfânt canonizat pe pământ românesc, Sfântul Ierarh Nifon este personalitatea bisericească ce și-a pus amprenta sa binefăcătoare asupra vieții spirituale și culturale de la noi, acum mai bine de jumătate de mileniu, astfel încât ne-a dăruit o amplă înnoire eclezială și a produs frumoase și binecuvântate roade duhovnicești de-a lungul timpului”, a precizat Ionuț Ghibanu.

A mai spus vicarul eparhial că sărbătoarea care urmează a se derula la Târgoviște reprezintă o manifestare a efervescenței credinței, „o mărturie de comuniune, de lumină și de solidaritate creștină, într-o perioadă marcată de numeroase încercări, dintre care criza morală și cea economică, războiul ori asaltul agresiv al ideologiilor și al neopăgânismului încearcă speranța multora dintre semenii noștri”.

Întreaga desfășurare a evenimentelor care se vor consuma joi, 10 august, și vineri, 11 august, este coordonată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon.

„Joi – 10 august 2023, slujba Vecerniei va fi oficiată pe podiumul din parcul Mitropoliei, începând cu ora 18:00. Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Nifon va premia pe cei 19 elevi care au obținut primele locuri la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Religie și la Olimpiada Națională interdisciplinară „Cultură și Spiritualitate”, împreună cu cei 23 de profesori îndrumători.

Apoi, va avea loc Pelerinajul celor peste 3.000 de tineri din Arhiepiscopia Târgoviștei, moment în care racla cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon va fi purtată în procesiune de la Catedrală, prin centrul vechi al Municipiului Târgoviște, cu oprire în două locuri simbolice ale istoricei capitale muntene: la Mânăstirea Stelea și la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni din fața Primăriei orașului. După aceea, tinerii se vor întoarce la Catedrală”, a mai adăugat părintele vicar eparhial.

La această procesiune, estimează reprezentanții Arhiepiscopiei Târgoviștei că vor participa peste 3.000 de tineri de la toate parohiile din județ, de la școlile din Târgoviște, membri ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România, elevi ai Seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de Aur din Târgoviște și studenți ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște.

Vineri – 11 august 2023, în Parcul Mitropoliei, se va oficia Sfânta Liturghie și se va desfășura pelerinajul la moaștele Sfântului Ierarh Nifon. Anul acesta, pe lângă moaştele Sfântului Ierarh Nifon, vor fi aduse la închinare și moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu și ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

„Așa cum știm din experiența anilor trecuți, peste 20.000 de credincioși vor veni în apropierea Catedralei, în Parcul Mitropoliei, acolo unde se vor desfășura ceremoniile liturgice încă de la primele ore ale dimineții și ne referim atât la pelerinii din Eparhie, cât și din județele învecinate și din întreaga țară, care vor ajunge la Târgoviște cu sprijinul Basilica Travel”, a declarat Ionuț Ghibanu.

Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon – Arhiepiscopul Târgoviștei și Înaltpreasfințitul Părinte Athenagoras – Mitropolit de Belgia și Exarh al Olandei și Luxemburgului, Înaltpreasfințitul Părinte Nektarios – Mitropolit de Kition și Exarh de Larnaca și Pano Lefkada, Preasfințitul Părinte Veniamin – Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Sebastian – Episcopul Slatinei și Romanaților și Preasfințitul Părinte Nestor – Episcopul Devei și Hunedoarei.

„Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa va lansa volumele, tipărite de către Editura Eparhiei noastre, respectiv, „Stolnicul Constantin Cantacuzino – diplomat, politician și erudit sprijinitor al misiunii Bisericii prin intermediul culturii, Tipăriturile de la Târgoviște ale Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul precum și Radu Mihnea – binecredincios voievod, promotor al valorilor creștine și luptător pentru unitatea neamului românesc și broșurile misionare, intitulate „Muzica în misiunea Bisericii Ortodoxe” și „Vârsta înțelepciunii și a roadelor credinței” .

După consumarea acestor momente, IPS Nifon va oferi “Diploma de Excelenţă Sfântul Ierarh Nifon” și daruri celor 21 elevi care au obținut locurile I, II și III la etapa națională a Olimpiadelor și Concursurilor școlare 2022-2023, precum și media 10 la Bacalaureat și Evaluarea Națională, alături de cei 18 profesori îndrumători ai lor.

„Ne așteptăm ca pe tot parcursul zilei de 11 august să participe, așa cum am mai spus, peste 20.000 de credincioși. Închinarea la sfintele moaște se va face până seara târziu, iar ceremoniile liturgice vor fi transmise în direct pe pagina de facebook a Eparhiei noastre”.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Târgoviștei, prin vocea preotului vicar Ionuț Ghibanu, își cer scuze locuitorilor municipiului Târgoviște, dâmbovițenilor care în aceste zile de sărbătoare vor fi afectați, temporar, de inevitabile și necesare restricții de circulație.

Practic, pentru buna desfășurare a procesiunilor religioase, a slujbelor și a pelerinajului la Sfintele Moaște, joi – 10 august 2023, în intervalul orar 17:30 – 20:45, traficul rutier va fi total restricționat pe Bulevardul Libertăţii, segmentul cuprins între magazinul Mondial și Casa de Cultură a Sindicatelor. De asemenea, între orele 19:15 – 20:45, circulația va fi restricționată total, pe străzile Calea Domnească (segmental cuprins între sensul giratoriu de la Liceul Ienăchiță Văcărescu și Str. Stelea), Str. Stelea și Str. Revoluției. Nu se vor putea parca autoturismele pe Bulevardul Libertății (segmentul cuprins între magazinul Mondial și Casa Sindicatelor), începând cu ziua de 10 august, ora 15:00, până în data de 11 august, ora 15:00, iar pe Strada Revoluției, în ziua de 10 august, între orele 15:00-21:00. Vineri – 11 august, între orele 06:00 – 13:00, va fi închis circulaţiei Bulevardul Libertăţii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Informare privind serviciile medicale de prevenire gratuite pentru copiii cu vârsta până la 3 ani

Publicat

pe

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a declanșat o campanie de informare cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă prin sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, în fiecare săptămână, pe pagina de Facebook a instituției, va fi publicat un material în acest sens. Primul aduce lămuriri în legătură cu serviciile medicale de prevenire gratuite pentru copiii cu vârsta până la 3 ani.

Cu ocazia primelor consultații acordate copilului, medicul:
– va verifica dacă inima lui funcționează cum trebuie (screening malformații cardiovasculare)
– va urmări dacă există probleme ale șoldului și care, netratate, pot afecta mersul
– va verifica dezvoltarea dinților, văzul și auzul copilului
– se vor identifica eventuale deficienţe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist

La categoria de vârstă 0-3 ani, consultaţiile de prevenție se acordă astfel:
– la externarea din maternitate şi la 1 lună – la domiciliul copilului sau la cabinetul medicului de familie;
– la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24, 36 luni – la cabinetul medicului de familie

În cadrul tuturor acestor consultații preventive, care sunt decontate de CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate medicul poate prescrie tratamente pentru copil și poate elibera trimiteri la analize și investigații sau la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Este recomandat să iei legătura cu medicul tău de familie, atât pentru înregistrarea lui în lista de pacienți, cât și pentru ca medicul să afle dacă copilul are eventuale probleme de sănătate.

Potrivit raportărilor primite de la medicii de familie, în luna iulie au fost acordate la nivel național 48.117 consultații pentru grupa de vârstă 0-3 ani, fiind identificate diferite probleme de sănătate, pentru care au fost efectuate:

✔️ 66 de electrocardiograme (EKG)
✔️ 440 de servicii de kinetoterapie
✔️ 128 de tratamente în displazia luxantă a șoldului în primele 6 luni de viață

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Calitate ecologică la ferma „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”, din județul Dâmbovița

Publicat

pe

Este greu de performat în agricultură în vremurile acestea pline de seisme economice, când siguranța zboară precum păsările de pe o creangă pe alta. Investiția în dezvoltarea unei ferme de producție, fie vegetală, fie zootehnică, este mai mult apanajul, riscul celor care au pasiunea pentru acest domeniu în sânge, cărora le place să muncească pământul, să întrețină animalele, care văd în această activitate nu numai o țintă a prosperității, ci și un ideal, un vis împlinit.

În această categorie a oamenilor vrăjiți de agricultură, de rostuire a pământului, intră și Daniela Ivănescu, din Băleni, județul Dâmbovița. Tânăra femeie, cu un chip aproape angelic, nici nu ai zice că munca într-o fermă vegetală i s-ar potrivi, ci mai degrabă alte activități de oraș, mai cu finețuri, s-a angajat să dezvolte o fermă agricolă, pe drumul spre satul Racovița, aproape de DN 71, Târgoviște-București, în care a înființat mai multe culturi, dar cea mai importantă este cea de zmeură bio în sistem intensiv, de care este tare mândră și pe care vrea să o dezvolte în continuare.

Recolta obținută, ne-a spus proprietara fermei „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”, se valorifică, la cerere, fie în stare proaspătă, fie procesată și transformată în sucuri, siropuri, gemuri și dulcețuri care poartă eticheta aflată în etapa de avanti pe piață „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”. Evident, cheia succesului în astfel de investiții este reprezentată de implicare, dăruire, pasiune, forță de muncă, însă de importanță maximă este capacitatea ta de a putea investi financiar. Alt element indispensabil îl reprezintă proiectele cu finanțare europeană prin AFIR. Acestea au reprezentat o gură de aer sănătoasă, curată și încurajatoare pentru toți cei care se înhamă la dezvoltarea unei afaceri în cel mai mișcător și instabil domeniu care este agricultura.

Înainte de a intra în substanța reportajului nostru cu evenimentul de promovare din 23 septembrie 2023, invitați, discursuri, vizite în teren, degustări de produse, înainte de a nara obiectiv, cu pată de culoare, cum a decurs ultima manifestare cu caracter de marketing pentru „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”, trebuie să cunoaștem personajul principal. Pe Dănuța. Să vedem cum a ajuns să pună pe picioare, bineînțeles, împreună cu soțul său, cu restul familiei sale, una dintre cele mai mari și mai frumoase exploatații agricole specializate din județul Dâmbovița.

Dana Ivănescu și soțul său au lucrat ani buni în străinătate. La un moment dat, Dănuța a zis, gata, hai acasă și să ne punem pe treabă la noi. Sunt multe de făcut și acolo. La început nu este ușor. Totul are iz de aventură, de pătrundere pe tărâmuri necunoscute, dar, ne-a mărturisit Daniela, a vrut să pornească acest proiect și, în cele din urmă, a reușit. Începuturi dificile, dar nu a deznădăjduit. Sprijinită de soțul său, de familie, încurajată de prieteni, de clienți care au văzut că se poate și altfel în materie de produs, a mers mai departe.

„Am fost plecați în afară, în Italia, și ne-am întors acasă cu speranța și cu dorința de a construi în agricultură o afacere profitabilă, utilă societății. Am vrut să dezvoltăm și zona în care trăim, să creăm locuri de muncă pentru oamenii din comunele limitrofe. Sperăm să o ducem cât mai mult, să ne extindem, să putem accesa în continuare fonduri europene pentru dezvoltare”, ne-a spus, cu emoție, Daniela Ivănescu.

Promovarea și distribuția către consumator a produselor obținute într-o fermă agricolă reprezintă unele din cele mai mari provocări. Totul pleacă în primul rând de la calitatea fructelor, a sortimentelor procesate, de remarcarea ta în spațiul de consum și, pentru eficiență financiară, a ta ca producător, cât mai ales pentru client. Eliminarea intermediarului din schemă este importantă. La acest lucru se mai adaugă și reducerea zonei de distribuție a produselor ecologice obținute la maximum 50 de kilometri și dezvoltarea unei piețe locale puternice.

„Am reușit să accesăm un proiect pe fonduri europene prin măsura 16.4A. Este vorba de promovarea a ceea ce facem noi acum. Mulțumim Uniunii Europene, instituțiilor de finanțare, consultanților, care ne-au sprijinit și ne-au susținut în executarea proiectului. Sper să facem față cu brio. Este ceea ce ne place să facem cu adevărat, o activitate care ne aduce satisfacții. Clienții își doresc ca noi să ne continuăm eforturile, să rămânem pe piață cu aceste fructe ecologice, cu produsele noastre procesate care au fost bine primite. O să încercăm să nu dezamăgim pe nimeni”, ne-a precizat Daniela Ivănescu.

Coordonatoarea fermei „Coșul cu bunătăți de la Dănuța” ne-a mai spus că are o colaborare foarte bună cu mai mulți cultivatori de afine, de căpșuni, încearcă și cu cei de legume pentru a dezvolta un centru de colectare și procesare.

„Am reușit să ne cream o nișă de clienți care cumpără direct de la noi, fără intermediari, fructele și produsele procesate. Încercăm astfel să limităm vânzarea prin intermediari și să scurtăm lanțul comercial. Fructele și produsele procesate să ajungă de la noi direct pe masa consumatorului. Este un lucru deosebit, important și pentru noi și pentru client. Măsura 16.4A ne-a ajutat să facem lucrul acesta și sperăm din toată inima să continuăm. Vindem fructele de la poarta fermei. Avem și rețete proprii pentru ceea ce procesăm și transformăm în dulcețuri, gemuri și sucuri. Suntem bucuroși că suntem căutați”, ne-a mai spus Daniela, în timp ce făceam o incursiune prin plantația de zmeur aflată încă în procesul de fructificație. Am aflat că, dacă vremea este bună, produce până în decembrie.

La evenimentul de promovare desfășurat la ferma „Coșul cu bunătăți de la Dănuța” de la Racovița, organizat la sfârșitul săptămânii, a fost lume multă, toți animați de curiozitatea de a vedea cum s-a dezvoltat exploatația agricolă coordonată de Daniela Ivănescu, de a afla ce mai urmează și, nu în ultimul rând, de a degusta delicioasele produse obținute în fermă.

Au fost prezenți printre zecile de invitați și președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, secretarul de stat Ionuț Săvoiu și directorul Direcției pentru Agricultură Dâmbovița – Vlad Pătrașcu. Șeful administrației județene a vizitat plantația de zmeură și a fost încântat să vadă o astfel de fermă. Corneliu Ștefan a spus că îi sprijină cu tot ceea ce îi stă în putere pe cei care aduc plus valoare județului, care, prin investițiile lor, contribuie la dezvoltarea socială și economică a județului, la sporirea renumelui acestui teritoriu.

„Am constatat încă o dată că agricultura în județul Dâmbovița se află într-un continuu proces de dezvoltare, iar finanțările europene sunt indispensabile în tot acest circuit. Zmeura ecologică 100% obținută pe cele 5,5 hectare la „Coșul cu bunătăți de la Dănuța” este produsă în sistem intensiv, după cele mai noi tehnologii în domeniu. Fructele sunt valorificate în stare proaspătă sau sunt procesate, fiind transformate în gemuri, dulcețuri și sucuri de cea mai bună calitate.

Cheia succesului pentru producătorul Daniela Ivanescu și pentru parteneriatul local pe care îl coordonează înseamnă muncă în echipă, dorința de a face mai mult, finanțarea europeană obținută prin AFIR și, nu în ultimul rând, promovarea activității pe care o derulează. Forta exemplului contează! Vrem ca în județul Dâmbovița să apară cât mai multe ferme agricole de acest tip. Dezvoltarea și implicarea aduc prosperitate. Le doresc succes întreprinzătorilor și îi asigur că le voi fi întotdeauna alături”, a fost mesajul președinteluiCJ Dâmboviţa – Corneliu Ștefan.

Evenimentul desfășurat la ferma „Coșul cu bunătăți de la Dănuța” a purtat denumirea „Festivalul Fructelor”. Încă de la intrarea în curtea fermei, erau etalate fructele obținute în exploatație, produsele procesate frumos ambalate și conservate.

„Coșul cu bunătăți de la Dănuța, după numele său, nu este doar o poveste de succes în agricultura noastră locală, ci și un exemplu al modului în care putem valorifica resursele europene pentru a dezvolta piețele locale și pentru a promova lanțurile scurte de aprovizionare. Vorbim despre un concept care se referă la modul în care produsele agricole ajung de la producător la consumator, evitând intermediarii sau reducând numărul acestora și încurajând relațiile directe între aceștia. Ideea este de a elimina barierele dintre producători și consumatori, ceea ce aduce multiple beneficii pentru ambele părți și pentru comunitatea în ansamblu”, le-a a spus celor prezenți la eveniment Denisa Olteanu – reprezentanta firmei de consultanță.

Prin dezvoltarea și implementarea acestui proiect, s-au pus bazele creării a unui parteneriat între mai mulți producători locali, respectiv SWEET GENERAL SRL, DED NATURALIA TERRA SRL, POIANA FRUCTELOR ECOPROD SRL, cărora li se s-au alăturat și câțiva producători locali, urmând ca, după ce cooperativa agricolă va fi înființată, să devină o putere care să-i sprijine pe fermieri în promovarea și comercializarea produselor obținute. Acest parteneriat este coordonat de Daniela Ivănescu.

În scurt timp, veți putea viziona pe www.incomod-media.ro și un material video de la evenimentul „Festivalul Fructelor”, organizat de Ferma „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats