Connect with us

ACTUALITATE

Scrisoare pastorală cu ocazia sărbătorii Sf. Ierarh Nifon, Târgoviște – 11 august 2023

Publicat

pe

Cu bucurie și cu speranță, cu lumină și cu încredere, pășim în pelerinajul către împlinirea sensului existenței noastre, pe calea care duce spre sfințenie, cu certitudinea că Dumnezeu ne însoțește în mod tainic în toate momentele, dăruindu-ne iubirea Sa atotmilostivă și binecuvântatul Său ajutor, prin mijlocirea Maicii Domnului și a tuturor sfinților.

Cu biruitorul exemplul pe care, de fiecare dată, sfinții ni-l oferă, înaintăm pe drumurile vieții, luminând orice întuneric, spulberând obstacolele și împărtășind celor de lângă noi, întotdeauna, din preaplinul de frumusețe al sufletelor noastre, pentru a-i ajuta și pentru a ne bucura împreună de comuniunea Bisericii – icoană a Împărăției lui Dumnezeu pe pământ.

Unul din cei mai importanți sfinți ai Ortodoxiei, dar și ai Europei creștine este Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, ocrotitorul Eparhiei noastre, primul canonizat pe pământ românesc, înțelept sfătuitor voievodal, precum și cel care a înnoit în profunzime viața spirituală de la noi.

Chipul său curajos, înțelept și blând ne inspiră peste veacuri credința, fiindcă Sfântul Ierarh a rămas în conștiința posterității ca un model de ascet desăvârșit, erudit om de cultură, strălucit organizator și unul din cei mai importanți misionari ai timpului său. La îndemnurile sale repetate și pline de înțelepciune, sprijinit de Voievodul Radu cel Mare și de Sfântul Voievod Neagoe Basarab, Ieromonahul Macarie a tipărit, la Târgoviște, Primul Liturghier ortodox din lume, în anul 1508, făcând din Târgoviște cea dintâi capitală a tiparului românesc.

Într-o lume dominată de nefaste și ucigătoare ideologii, sfâșiată de neîncredere și încercată de crize de tot felul, de războaie și de suferință, a merge împreună în pelerinaj, a ne bucura de solidaritatea comuniunii de credință și a mărturisi speranța ce ne dă sens vieții, reprezintă o valoroasă contribuție la mai binele comunității noastre, fiindcă dăruim celor de lângă noi puterea de a birui încercările unei istorii zbuciumate.

Cu părintească grijă, vă îndemn pe toți, clerici, monahi și binecredincioși creștini, să veniți cât mai mulți, în ziua de 11 august 2023, de la ora 07:00, la Catedrala din Târgoviște, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie și unde vă veți putea închina la racla cu sfintele moaște, până seara târziu.

Ceremoniile liturgice vor debuta cu Vecernia, care se va oficia în ziua de 10 august, de la ora 18:00, pe un podium special amenajat în apropierea Catedralei Mitropolitane, și cu Pelerinajul Tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, care se va desfășura prin centrul istoric al vechii noastre Cetăți de Scaun, pentru a da tuturor mărturie de bucuria și de credința noastră.

Anul acesta, bucuria credinței noastre va fi sporită și de faptul că vor fi aduse spre închinare și moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu și moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

Să dăm împreună mărturie despre bucuria credinței, despre puterea speranței și despre măreția Tatălui ceresc într-o lume însetată de sens!

Dorindu-vă spor duhovnicesc, pace și bucurie, vă împărtășesc tuturor arhierești binecuvântări!

† N I F O N
Arhiepiscop și Mitropolit

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

26 octombrie 2023, termen-limită la APIA pentru solicitarea sprijinului financiar de urgență acordat de Guvern

Publicat

pe

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură primește cereri de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase până la data de 26 octombrie 2023, inclusiv.

Potențialii beneficiari sunt așteptați la Centrele APIA pe a căror rază teritorială a fost depusă cererea unică din anul 2022, în vederea depunerii cererii de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase – se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

„Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepțional exprimat sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă valoarea unei cantități unitare de 78 litri/ha de motorină și că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină.

Valoarea schemei, reprezentând sprijinul unitar excepțional sub formă de grant, denumit în continuare grant, este de 2 lei/litru de motorină.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Judetean Dambovita a identificat 8923 de potentiali beneficiari , producatori agricoli care au avut in cererile unice 2022 culturi de porumb, orz, rapita si floarea soarelui si care au solicitat interventii in agricultura sectorul vegetal si in anul 2023″, informează APIA Dâmboviţa.

Sprijinul guvernamental excepțional sub formă de grant are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina și reprezintă suma care se acordă acestora, exprimată în lei, pentru suprafețele cultivate cu porumb, orz, rapiță și floarea soarelui din cererile unice de plată depuse în anul 2022.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Atenție! Se întrerupe furnizarea apei în mai multe localități din Dâmbovița. Vezi lista!

Publicat

pe

de

Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița va întrerupe furnizarea apei, luni – 25 septembrie 2023 și marți – 26 septembrie, în mai multe localități din județ, pentru lucrări de igienizare a bazinelor de stocare, după cum urmează:

– în localitățile Ionești, Greci, Gherghești, Potlogeni Deal din comuna Petrești, în data de 25.09.2023, între orele 06:00-20:00;

– în localitățile Crângurile de Sus, Crângurile de Jos, Bădulești, Rătești, din comuna Crângurile, în data de 25.09.2023, între orele 08:00–16:00;

– în comuna Iedera, în data de 25.09.2022, între orele 08:00-18:00;

– în localitățile Petrești, Puntea de Greci, Coada Izvorului din comuna Petrești, în data de 26.09.2023, între orele 06:00-20:00.

„De la reluarea furnizării apei în zona de aprovizionare afectată și până la emiterea rezultatelor monitorizării calității apei potabile, se recomandă să nu se folosească apa pentru consumul uman, decât după limpezirea și fierberea apei timp de 10 minute.

Rezultatele analizelor de laborator vor fi afișate pe site-ul Companiei de Apă Targoviște Dâmbovița, la adresa: catd.ro/index.php/comunicare/opriri-apa/arhiva-opriri-apa.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă asiguram că echipele noastre depun toate eforturile necesare în vederea finalizării lucrărilor de igienizare în cel mai scurt timp”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats