Connect with us

ACTUALITATE

Pelerinaj către Sfințenie

Publicat

pe

În pofida trecerii anilor și a îndoielilor de tot felul, Sfinții se dovedesc a fi prezenți, prin excelență, în veșnicia divină și în istoria umană. Nu pot fi evacuați cu forța de către o postmodernitate atee și nici îndepărtați de lacrimile și nevoile celor care cer ajutorul lor. Reprezentant al unei elite duhovnicești a Bizanțului căzut sub turci, Sfântul Nifon este chemat pe aceste meleaguri de către voievodul Radu cel Mare pentru a reda identitatea creștină autentică unei Ortodoxii locale ce trebuia să își reia angajamentul civilizator pentru Țara Românească. Pentru a-și putea continua sinuosul drum prin luminile și umbrele veacului, Biserica munteană trebuia reorganizată în mod canonic și avea nevoie de Duhul filocalic de sorginte atonită cu care venea aici marele ierarh constantinopolitan. Salvarea unei moșteniri așa de prețioase ca cea a creștinismului răsăritean și oferirea unui nou orizont al experienței politice și bisericești la nord de Dunăre indică importanța prezenței Sfântului Nifon aici și rolul covârșitor pe care l-a avut de a forma o nouă dinastie de domnitori adânc ancorați în tradiția marilor impărați creștini de odinioară.

Personalitatea Sfântului Neagoe Basarab este doar un exemplu în șirul marilor voievozi munteni, și nu numai, care și-au asumat activ rolul de protectori ai creștinilor din Balcani, de ctitori ai locașurilor sfinte și chiar martiri în fața încercărilor de islamizare venite din partea sultanilor turci.

În acest context istoric general este atât de importantă sărbătorirea solemnă a Sfântului Ierarh Nifon la Târgoviște. Cetate de scaun cu un trecut așa de glorios și cu un patrimoniu cultural și bisericesc de prim rang, avea nevoie de un eveniment care să refacă legătura între generațiile trecute și cele prezente. Uitarea sau refuzul de a recupera această uriașă moștenire a primului Sfânt canonizat pe teritoriul dintre Dunăre și Carpați ar amputa iremediabil memoria acestui neam. Cu greu am putea vorbi de viitor când ne plasăm cu atâta ușurință în zona indiferenței și a abandonului deliberat.

Este incontestabil, lăudabil și prea folositor istoriei acestor locuri rolul covârșitor pe care îl are Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon în sărbătorirea ocrotitorului spiritual al Eparhiei noastre. Acesta nu se reduce doar la ceea ce se petrece în zilele de 10 și 11 august din 2009 încoace, ci și la întregul efort de aducere a sfintelor moaște de la mânăstirea atonită Dionisiu și așezarea lor spre închinare în Catedrala mitropolitană, traducerea și scrierea a numeroase articole, studii și cărți închinate istoriei acestor locuri, restaurarea vechilor biserici ale orașului și implicarea majoră în viața comunității. Numărul credincioșilor care vin aici în fiecare an se înmulțește cu cel al cărora, în fiecare zi a anului, se ating cu credință de racla cu sfintele moaște, cerând de la Dumnezeu ajutor și binecuvântare. Istoria își scrie paginile sale cu fiecare gând și rugă, cu fiecare pas care ne poartă spre adâncurile pline de taină ale lucrării Celui de Sus în inimile celor care nu reduc sfințenia la teorie și credința doar la ceva abstract.

Și, ceea ce dă multă speranță, prezența tinerilor la propriul lor Pelerinaj și popasurile de rugăciune în punctele esențiale ale centrului istoric ale vechii urbe arată Calea pe care ar trebui să mergi și tu, și eu, și toți aceia care cred “că Dumnezeu rânduise pentru noi ceva mai bun, ca ei să nu ia fără noi desăvârşirea”. (Evrei 11, 40).

Pr. prof. Alin Marian Pleșa

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

26 octombrie 2023, termen-limită la APIA pentru solicitarea sprijinului financiar de urgență acordat de Guvern

Publicat

pe

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură primește cereri de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase până la data de 26 octombrie 2023, inclusiv.

Potențialii beneficiari sunt așteptați la Centrele APIA pe a căror rază teritorială a fost depusă cererea unică din anul 2022, în vederea depunerii cererii de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase – se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

„Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepțional exprimat sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă valoarea unei cantități unitare de 78 litri/ha de motorină și că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină.

Valoarea schemei, reprezentând sprijinul unitar excepțional sub formă de grant, denumit în continuare grant, este de 2 lei/litru de motorină.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Judetean Dambovita a identificat 8923 de potentiali beneficiari , producatori agricoli care au avut in cererile unice 2022 culturi de porumb, orz, rapita si floarea soarelui si care au solicitat interventii in agricultura sectorul vegetal si in anul 2023″, informează APIA Dâmboviţa.

Sprijinul guvernamental excepțional sub formă de grant are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina și reprezintă suma care se acordă acestora, exprimată în lei, pentru suprafețele cultivate cu porumb, orz, rapiță și floarea soarelui din cererile unice de plată depuse în anul 2022.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Atenție! Se întrerupe furnizarea apei în mai multe localități din Dâmbovița. Vezi lista!

Publicat

pe

de

Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița va întrerupe furnizarea apei, luni – 25 septembrie 2023 și marți – 26 septembrie, în mai multe localități din județ, pentru lucrări de igienizare a bazinelor de stocare, după cum urmează:

– în localitățile Ionești, Greci, Gherghești, Potlogeni Deal din comuna Petrești, în data de 25.09.2023, între orele 06:00-20:00;

– în localitățile Crângurile de Sus, Crângurile de Jos, Bădulești, Rătești, din comuna Crângurile, în data de 25.09.2023, între orele 08:00–16:00;

– în comuna Iedera, în data de 25.09.2022, între orele 08:00-18:00;

– în localitățile Petrești, Puntea de Greci, Coada Izvorului din comuna Petrești, în data de 26.09.2023, între orele 06:00-20:00.

„De la reluarea furnizării apei în zona de aprovizionare afectată și până la emiterea rezultatelor monitorizării calității apei potabile, se recomandă să nu se folosească apa pentru consumul uman, decât după limpezirea și fierberea apei timp de 10 minute.

Rezultatele analizelor de laborator vor fi afișate pe site-ul Companiei de Apă Targoviște Dâmbovița, la adresa: catd.ro/index.php/comunicare/opriri-apa/arhiva-opriri-apa.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă asiguram că echipele noastre depun toate eforturile necesare în vederea finalizării lucrărilor de igienizare în cel mai scurt timp”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats