Connect with us

ACTUALITATE

Pelerinaj către Sfințenie

Publicat

pe

În pofida trecerii anilor și a îndoielilor de tot felul, Sfinții se dovedesc a fi prezenți, prin excelență, în veșnicia divină și în istoria umană. Nu pot fi evacuați cu forța de către o postmodernitate atee și nici îndepărtați de lacrimile și nevoile celor care cer ajutorul lor. Reprezentant al unei elite duhovnicești a Bizanțului căzut sub turci, Sfântul Nifon este chemat pe aceste meleaguri de către voievodul Radu cel Mare pentru a reda identitatea creștină autentică unei Ortodoxii locale ce trebuia să își reia angajamentul civilizator pentru Țara Românească. Pentru a-și putea continua sinuosul drum prin luminile și umbrele veacului, Biserica munteană trebuia reorganizată în mod canonic și avea nevoie de Duhul filocalic de sorginte atonită cu care venea aici marele ierarh constantinopolitan. Salvarea unei moșteniri așa de prețioase ca cea a creștinismului răsăritean și oferirea unui nou orizont al experienței politice și bisericești la nord de Dunăre indică importanța prezenței Sfântului Nifon aici și rolul covârșitor pe care l-a avut de a forma o nouă dinastie de domnitori adânc ancorați în tradiția marilor impărați creștini de odinioară.

Personalitatea Sfântului Neagoe Basarab este doar un exemplu în șirul marilor voievozi munteni, și nu numai, care și-au asumat activ rolul de protectori ai creștinilor din Balcani, de ctitori ai locașurilor sfinte și chiar martiri în fața încercărilor de islamizare venite din partea sultanilor turci.

În acest context istoric general este atât de importantă sărbătorirea solemnă a Sfântului Ierarh Nifon la Târgoviște. Cetate de scaun cu un trecut așa de glorios și cu un patrimoniu cultural și bisericesc de prim rang, avea nevoie de un eveniment care să refacă legătura între generațiile trecute și cele prezente. Uitarea sau refuzul de a recupera această uriașă moștenire a primului Sfânt canonizat pe teritoriul dintre Dunăre și Carpați ar amputa iremediabil memoria acestui neam. Cu greu am putea vorbi de viitor când ne plasăm cu atâta ușurință în zona indiferenței și a abandonului deliberat.

Este incontestabil, lăudabil și prea folositor istoriei acestor locuri rolul covârșitor pe care îl are Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon în sărbătorirea ocrotitorului spiritual al Eparhiei noastre. Acesta nu se reduce doar la ceea ce se petrece în zilele de 10 și 11 august din 2009 încoace, ci și la întregul efort de aducere a sfintelor moaște de la mânăstirea atonită Dionisiu și așezarea lor spre închinare în Catedrala mitropolitană, traducerea și scrierea a numeroase articole, studii și cărți închinate istoriei acestor locuri, restaurarea vechilor biserici ale orașului și implicarea majoră în viața comunității. Numărul credincioșilor care vin aici în fiecare an se înmulțește cu cel al cărora, în fiecare zi a anului, se ating cu credință de racla cu sfintele moaște, cerând de la Dumnezeu ajutor și binecuvântare. Istoria își scrie paginile sale cu fiecare gând și rugă, cu fiecare pas care ne poartă spre adâncurile pline de taină ale lucrării Celui de Sus în inimile celor care nu reduc sfințenia la teorie și credința doar la ceva abstract.

Și, ceea ce dă multă speranță, prezența tinerilor la propriul lor Pelerinaj și popasurile de rugăciune în punctele esențiale ale centrului istoric ale vechii urbe arată Calea pe care ar trebui să mergi și tu, și eu, și toți aceia care cred “că Dumnezeu rânduise pentru noi ceva mai bun, ca ei să nu ia fără noi desăvârşirea”. (Evrei 11, 40).

Pr. prof. Alin Marian Pleșa

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

CODUL ROȘU de CANICULĂ a fost prelungit și pentru luni și marți, 15 și 16 iulie 2024

Publicat

pe

Valul de căldură va continua să se intensifice în România. Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă și pentru zilele de luni și marți, 15 și 16 iulie 2024 – conform hărții de mai sus.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Atenție! Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Reamintim că este în vigoare un cod roșu de caniculă și pentru astăzi și mâine, 13 și 14 iulie, conform hărții de mai jos.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea! – este mesajul transmis de ISU Dâmbovița.

✅️ Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
✅️ Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
✅️ Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
✅️ Consumați fructe și legume proaspete!
✅️ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
✅️ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!

Consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie și aflați mai multe despre codurile emise https://www.meteoromania.ro/avertizari/

Informații despre modul de comportare pe timp de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

– înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;

– atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;

– evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;

– în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;

– păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;

– încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

În cod roșu de caniculă se întrerup activitățile fizice ale angajaților, atenționează Inspecția Muncii

Publicat

pe

Suntem sub cod roșu de caniculă. În aceste condiții, intervin de drept norme care trebuie respectate cu maximă responsabilitat, mai ales de către angajatori. De urmărirea îndeplinirii acestor obligații se ocupă inspectorii ITM.

Conform dispozițiilor transmise de Inspecția Muncii, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme. Practic, se reduce ritmul activităților fizice și se asigură doi-patru litri de apă.

Iată care sunt măsurile pe care sunt obligați să le ia angajatorii pentru ameliorarea condiţiilor de muncă și pentru asigurarea stării de sănătate a salariaților:

– reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru;eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4.

Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite