Vechea Cetate de Scaun a Țării Românești a fost astăzi, 11 august 2023, cel mai căutat loc de pelerinaj din România. Mii de credincioși de pe cuprinsul întregului județ Dâmbovița, ba chiar și din zonele învecinate, au venit cu inimile deschise, să se roage la moaștele Sfântului Ierarh Nifon – Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești. Creștin-ortodocșii au avut anul acesta ocazia să se închine și la raclele ce purtau moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu și ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.
Vremea, bună. Soare blând de vară, îmbrățișată discret de răcoarea toamnei. Inima Târgoviștei a fost cuprinsă de o vibrație înălțătoare, așa cum nu se mai întâmplă în nicio altă zi a anului.

Agitația a început încă de la primele ore ale dimineții, când pelerinii au coborât din zecile de autocare care au invadat străzile municipiului. Oamenii, încolonați, disciplinați, cu preoții parohiilor în frunte, au intrat rapid în ordinea lucrurilor, fapt ce a dus la neînregistrarea vreunui eveniment neplăcut. Au vegheat la liniștea publică, politicos, atenți, polițiștii dâmbovițeni, jandarmii, polițiștii locali, dar și tinerii însărcinați cu asemenea atribuții de Arhiepiscopia Târgoviștei. Crucea Roșie a fost, de asemenea, la datorie, pregătită să împartă apă credincioșilor și să le acorde primul ajutor în caz de nevoie. La fel, reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță Dâmboviţa.
După estimările organizatorilor, în Parcul Mitropoliei s-au aflat astăzi, pentru a asista la Sfânta Liturghie, peste 20.000 de credincioși. Au fost foarte mulți tineri îmbrăcați în straie populare, care fluturau din loc în loc drapelele patriei.

Sfânta Liturghie a fost oficiată, pe scena special amenajată în vecinătatea Catedralei, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon – Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Athenagoras – Mitropolit de Belgia și Exarh al Olandei și Luxemburgului – Patriarhia Ecumenică, de Înaltpreasfințitul Părinte Nektarios – Mitropolit de Kition și Exarh de Larnaca și Pano Lefkada – Biserica Ciprului, de Preasfințitul Părinte Veniamin – Episcopul Basarabiei de Sud, de Preasfințitul Părinte Sebastian – Episcopul Slatinei și Romanaților și de Preasfințitul Părinte Nestor – Episcopul Devei și Hunedoarei.

Ca de fiecare dată, la evenimentul religios au fost prezenți alături de miile de dâmbovițeni și reprezentanții administrației publice locale și județene. Nu au lipsit: președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul județului – Claudia Gilia, subprefecții Corneliu Sălișteanu și Adrian Chițescu. Alături de aceștia, s-au mai aflat: primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, deputații Carmen Holban, Ionuț Vulpescu și Gabriel Plăiașu. Am remarcat, de asemenea, prezența secretarului de stat Ionuț Săvoiu, a viceguvernatorului Băncii Naționale a României – Leonardo Badea, a directorului Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia – Liviu Mușat și a șefei Înaltei Curți de Casație și Justiție – Corina Corbu. Au mai asistat la Sfânta Liturghie șefii instituțiilor deconcentrate din Dâmbovița, primari, consilieri locali și județeni.

ÎPS Nifon a oferit în acest cadru extins „Diploma de Excelenţă Sfântul Ierarh Nifon” și daruri celor 21 elevi care au obținut locurile I, II și III la etapele naționale ale olimpiadelor și a concursurilor școlare 2022-2023, precum și celor care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat. Au fost premiați și cei 18 profesori îndrumători ai elevilor.
La finalul ceremonialului religios, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a evidențiat în discursul său plin de povețe și învățăminte importanța pastoral-misionară, duhovnicească și culturală a Sfântului Ierarh Nifon, cel care a înnoit viața bisericească munteană, la începutul secolului al XVI-lea și a reorientat-o spre cele mai noi provocări ale acelui timp. Sfântul Ierarh Nifon a creat premisele rodniciei spirituale de mai târziu și a îndemnat la utilizarea tiparului în activitatea eclezială. El este cel dintâi sfânt canonizat pe pământ românesc, care a îndemnat la utilizarea tiparului – cel mai nou mijloc de comunicare socială al epocii, în misiunea pastorală eclezială conferind Cetății Târgoviștei o deosebită cinste și demnitate.
Credincioșii au putut să se închine la moaștele celor trei sfinți până seara.

Urmărește Incomod Media și pe Google News