Connect with us

ACTUALITATE

Sindicaliștii cer Guvernului să oprească masacrarea Culturii! Economia la buget va fi nesemnificativă!

Publicat

pe

Sursa foto: news.ro

Intenția Guvernului de a descentraliza Direcțiile Județene pentru Cultură și Direcția pentru Cultură a Muncipiului București este criticată de Sindicatul Culturalia, care susține că, în realitate, măsura nu va aduce o economie semnificativă la buget, având în vedere că salariile în aceste instituții sunt cuprinse intre 2.100 și 3.574 de lei. În schimb, se vor crea premisele pentru distrugere clădirilor de patrimoniu – se precizează într-un comunicat de presă.

„Înțelegem intenția Guvernului de a face economie la bugetul de stat. Dar eliminarea celor puțin peste 200 de angajați din direcțiile județene pentru cultură, plătiți oricum sub nivelul oricărui alt serviciu deconcentrat, nu ar aduce niciun serviciu bugetului României. Să distrugi patrimonial cultural național, pentru a face o economie nesemnificativă, nu e deloc productiv pentru un stat de drept. Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la premier și să oprim masacrarea Culturii”, a declarat Marius Voicu – vicepreședintele Sindicatului Culturalia.

Angajații mai multor direcții județene pentru cultură au protestat în fața instituțiilor, pentru a opri distrugerea patrimoniului cultural.

„Cheltuielile totale cu aceste direcții sunt aproximativ 2% din bugetul Ministerului Culturii, subfinanțat deja în raport cu nevoile efective, în condițiile în care o bună parte din sumă este asigurată din veniturile extrabugetare ale direcțiilor județene pentru cultură. 
 
De asemenea, trecerea Direcțiilor pentru Cultură din subordinea Ministerului Culturii în subordinea Consiliilor Județene va duce la dispariția completă a atributelor Ministerului Culturii, care nu va mai putea să implemeneze politici de reglementare, de salvare și de promovare a patrimoniului cultural și nu va mai putea monitoriza starea patrimoniului cultural național. Toate acestea vor face să dispară controlul privind aplicarea legislației în vigoare în domeniul Culturii!
 
Transferarea atribuțiilor direcțiilor județene pentru cultură către administrația publică locală va duce, negreșit, la diminuarea până la dispariția completă a funcțiilor Ministerului Culturii, punându-l pe acesta în imposibilitatea de a implementa politici de reglementare, de salvare și promovare a patrimoniului cultural național, dar mai ales va dispărea capacitatea Ministerului Culturii de a monitoriza starea patrimoniului cultural național și de a controla aplicarea legislației în vigoare în acest domeniu.
 
Prețul plătit în acest moment de către statul român pentru protejarea patrimoniului cultural național prin direcțiile județene pentru cultură, este oricum mult prea mic în raport cu valoarea muncii pe care angajații acestora o prestează. De reținut că, cea mai mare parte a acestora au rămas în  acest sistem din pasiune pentru această profesie, iar nu pentru bani, salariile fiind la cel mai mic nivel dintre toate serviciile publice deconcentrate din sistemul public. Salariul net începe de la 2100 de lei și ajunge până la 3574 de lei, în toate direcțiile din țară”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de către Sindicatul Culturalia.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

26 octombrie 2023, termen-limită la APIA pentru solicitarea sprijinului financiar de urgență acordat de Guvern

Publicat

pe

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură primește cereri de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase până la data de 26 octombrie 2023, inclusiv.

Potențialii beneficiari sunt așteptați la Centrele APIA pe a căror rază teritorială a fost depusă cererea unică din anul 2022, în vederea depunerii cererii de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase – se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

„Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepțional exprimat sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă valoarea unei cantități unitare de 78 litri/ha de motorină și că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină.

Valoarea schemei, reprezentând sprijinul unitar excepțional sub formă de grant, denumit în continuare grant, este de 2 lei/litru de motorină.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Judetean Dambovita a identificat 8923 de potentiali beneficiari , producatori agricoli care au avut in cererile unice 2022 culturi de porumb, orz, rapita si floarea soarelui si care au solicitat interventii in agricultura sectorul vegetal si in anul 2023″, informează APIA Dâmboviţa.

Sprijinul guvernamental excepțional sub formă de grant are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina și reprezintă suma care se acordă acestora, exprimată în lei, pentru suprafețele cultivate cu porumb, orz, rapiță și floarea soarelui din cererile unice de plată depuse în anul 2022.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Atenție! Se întrerupe furnizarea apei în mai multe localități din Dâmbovița. Vezi lista!

Publicat

pe

de

Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița va întrerupe furnizarea apei, luni – 25 septembrie 2023 și marți – 26 septembrie, în mai multe localități din județ, pentru lucrări de igienizare a bazinelor de stocare, după cum urmează:

– în localitățile Ionești, Greci, Gherghești, Potlogeni Deal din comuna Petrești, în data de 25.09.2023, între orele 06:00-20:00;

– în localitățile Crângurile de Sus, Crângurile de Jos, Bădulești, Rătești, din comuna Crângurile, în data de 25.09.2023, între orele 08:00–16:00;

– în comuna Iedera, în data de 25.09.2022, între orele 08:00-18:00;

– în localitățile Petrești, Puntea de Greci, Coada Izvorului din comuna Petrești, în data de 26.09.2023, între orele 06:00-20:00.

„De la reluarea furnizării apei în zona de aprovizionare afectată și până la emiterea rezultatelor monitorizării calității apei potabile, se recomandă să nu se folosească apa pentru consumul uman, decât după limpezirea și fierberea apei timp de 10 minute.

Rezultatele analizelor de laborator vor fi afișate pe site-ul Companiei de Apă Targoviște Dâmbovița, la adresa: catd.ro/index.php/comunicare/opriri-apa/arhiva-opriri-apa.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă asiguram că echipele noastre depun toate eforturile necesare în vederea finalizării lucrărilor de igienizare în cel mai scurt timp”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats