Dâmboviţa
Tamponare în lanț pe DN71, la Aninoasa

Două persoane au ajuns la spital în urma unui accident de circulației petrecut pe DN71, pe teritoriul comunei Aninoasa, în apropierea benzinăriei Helene. Din informațiile transmise de Poliție, în evenimentul rutier au fost implicate trei autoturisme.
La fața locului au intervenit pompierii de la Detașamentul din Târgoviște cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță.
ACTUALITATE
Vârstnicii din Dâmbovița se implică activ în viața comunității, în ciuda problemelor cu care se confruntă

Astăzi – 27 septembrie 2023, la sediul Instituției Prefectului Județului Dâmbovița, s-a consumat ședința lunară a Comitetului consultativ de dialog privind problemele persoanelor vârstnice, la care participă reprezentanții Consiliului Județean al Pennsionarilor, cei ai organizațiilor și asociațiilor pensionarilor din sistemul asigurărilor sociale, veterani de război, cadre militare în rezervă și retragere și, bineînțeles, prefectul județului – Claudia Gilia, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie și șefii unor instituții deconcentrate cu activități pe partea socială.
Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice, coordonat de președintele Gheorghe Popa, este singura structură de factură civică care se implică serios, cu nerv și argument, în viața socială a comunității și care, lună de lună, își expune temele, dorințele și necazurile în fața celor care conduc destinele județului și reprezentanțiilor instituțiilor care au în sfera de activitate și problematica persoanelor de vârsta a treia.
Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi erau înscrise, ca de obicei, mai multe teme, spre a fi prezentate, dezbătute și căutate soluții de rezolvare. Fiindcă peste câteva zile, mai precis pe 1 octombrie, se sărbătorește „Ziua Internațională a persoanelor vârstnice”, președintele Gheorghe Popa și ceilalți membri ai Comitetului de conducere au căzut de acord să amâne pentru urmatoarea întâlnire problematica curentă, iar ședința să fie una festivă.
„Această zi trebuie să aducă și mai mult în față persoanele vârstnice rolul pe care l-au avut și care îl au în societate, dar și problematica curentă cu care bătrânii se confruntă. Cu toții trecem printr-o perioadă mai grea, de frământări sociale, de crize, dar așteptăm să apară din partea statului o preocupare mai mare pentru creșterea nivelului de trai al pensionarilor”, a spus președintele Gheorghe Popa.
Prefectul Claudia Gilia a mulțumit celor de față pentru colaborarea constructivă de până acum, pentru sprijinul pe care îl acordă Instituției Prefectului prin sfaturi, propuneri și ridicarea unor probleme cu care se confruntă seniorii din Dâmbovița și care trebuie rezolvate.
„La ceas aniversar, vă doresc multă sănătate, putere de muncă, să rămâneți la fel de activi și implicați în viața societății, pentru că experiența dumneavoastră contează foarte mult. Da, sunteți oameni care ați clădit această țară. Aveți experiență, sunteți mai așezați, priviți lucrurile cu mai multă vigoare, cu mai multă tehnicitate, dar, în aceeași timp, cu mai multă empatie și emoție. Încercăm, împreună, să găsim soluții la cât mai multe probleme”, a precizat Claudia Gilia.
Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, le-a transmis persoanelor vârstnice din județ un sincer La mulți ani la acest ceas aniversar.
„Eu vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut pentru comunitatea dâmbovițeană, vă mulțumesc pentru tot ceea ce întreprindeți zi de zi. Sunt foarte multe idei, foarte multe propuneri care pleacă de la dumneavoastră și cred că, atât cât ne-a stat în putință, am dat curs cererilor, am rezolvat solicitările venite de la dumnevoastră. Voi sprijini în continuare toate propunerile pe care le aveți, care vin din cadrul asociației sau de la dumneavoastră personal „, a fost mesajul transmis de Corneliu Ștefan.
După sesiunea de alocuțiuni, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice a înmânat diplome de onoare prefectului Claudia Gilia, șefului administrației publice județene – Corneliu Ștefan, vicepreședinților Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, primarului Târgoviștei – Cristian Daniel Stan și IPS Nifon – Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei.
Prefectul Claudia Gilia a vrut să mai facă o completare, felicitându-l personal pe președintele Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice, Gheorghe Popa, pentru faptul că ține spiritul tuturor ședințelor extrem de viu, este pragmatic, foarte aplicat pe problematica supusă dezbaterii.
„Ne coalizați pe toți, sunteți, de fapt, omul care ne aduce la masa discuțiilor pe toți. Pentru acest lucru, vă mulțumim și vă dorim multă sănătate. Vă promitem să vă urmăm exemplul”.
Ion Oproiu, renumitul lider sindical dâmbovițean, mereu în vervă și dispus să se ia de piept cu oricine atunci când semenii au de suferit, a spus, plecând de la simbolul pe care îl reprezintă „Ziua internațională a persoanelor vârstnice”, că Guvernul României ar fi trebuit să se aplece mai mult asupra acestei categorii sociale defavorizate. A susținut Oproiu că 80% dintre vârstnicii României au probleme de existență delicate în aceste momente. A adăugat, după ce a evocat puțin istoria de după 1989, că, acum, este pentru prima dată când județul Dâmbovița are la conducere, atât la nivelul Instituției Prefectului cât și la Consiliul Județean, structuri puternice și cu aplecare spre rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea. Dar, în stilul oratoric caractetistic unui sindicalist hârșit și experimentat în mesaje cu nuanță de protest echilibrat, a spus că, din păcate, cu o floare nu se face primăvară și ar fi fost momentul, că, acum, de 1 octombrie, actuala putere să fii majorat pensiile cu cel puțin 20 de procente. Oproiu a mai adăugat că nu este de acord cu aplecarea guvernanților asupra pachetelor sociale care încurajează nemunca.
La finalul ședinței, ne-a oferit câteva cuvinte despre colaborarea cu reprezentanții administrației județene și Napoleon Dobra – președintele pensionarilor de pe Valea Dâmboviţei.
„În cadrul acestor întâlniri, fiecare dintre noi, reprezentanții persoanelor vârstnice din diferite zone ale județului, putem să ne facem cunoscute opiniile, să ridicăm problemele cu care se confruntă cetățenii și, ce este mai important, să găsim înțelegere și rezolvare. Am fost mereu ascultați, ajutați și respectați”, a concluzionat Napoleon Dobra.
De menționat că gospodarul de la Pietrari este unul dintre cei care au luptat pentru redeschiderea Centrului de Sănătate de la Voinești. Demersul a fost apreciat și luat rapid în calcul de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, de managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște – Claudiu Dumitrescu și iată că Spitalul de la Voinești funcționează deja de ceva vreme.
Dâmboviţa
Dâmbovița: Peste 50.000 de șoferi au fost amendați pentru încălcarea regulilor de circulație

Dâmbovițenii s-au mai disciplinat, au mai mult respect față de lege sau cel puțin așa reiese din datele prezentate de comisarul șef Viorel Polexe, șeful Inspectoratul de Poliție Județean, la evaluarea activității pe cele 8 luni trecute ale anului 2023.
A spus inspectorul șef al IPJ Dâmbovița că acțiunile desfășurate de polițiștii din subordine au avut ca obiectiv creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni, asigurarea unor intervenții ferme și rapide la solicitările acestora, descurajarea comportamentelor antisociale, combaterea infracționalității și nu în ultimul rând, creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice.
„În perioada ianuarie – august, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, ponderea infracționalității sesizate este marcată de faptele de natură judiciară, 74% din totalul sesizărilor, fiind înregistrate cu 4,8% mai puține fapte față de primele opt luni ale anului 2022.
Diminuări semnificative se înregistrează în rândul infracțiunilor de amenințare, cu 5,9% mai puține, respectiv pe palierul furturilor, fiind înregistrată o scădere de 10%, în acest caz putând fi evidențiate faptele de furt din locuințe (-12,3%).
În ceea ce privește infracțiunile stradale sesizate, 54% dintre acestea au fost comise în mediul urban și 46% în mediul rural. Este de precizat faptul că în cadrul acestei categorii, în primele opt luni ale acestui an, se înregistrează o scădere cu 14,2%”, a precizat comisarul șef Viorel Polexe.
A mai remarcat șeful Poliției Dâmbovița că, în perioada supusă analizei, a scăzut infracționalitatea stradală. Mai puține bătăi și alte tipuri de violențe, cu -7,2%, furturi, cu -41,,1% și tâlhării, cu -14,3%.
„Referitor la dosarele penale cu autori necunoscuți, în perioada supusă analizei, se evidențiază scăderi cu privire la faptele înregistrate, respectiv cu 8,9% mai puține lucrări penale cu autor necunoscut, dar și creșteri în ceea ce privește soluționarea acestor cauze, mai exact cu 58% mai multe dosare soluționate.
Analizând și urmărind permanent evoluția situației operative, necesitatea prevenirii și combaterii faptelor de natură penală şi contravențională, crearea şi menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică pe raza judeţului, în primele opt luni ale acestui an, s-au organizat 2.414 acțiuni, dintre care 418 au fost pe linie de poliție rutieră, 109 pe linie de ordine publică, 170 în domeniul investigațiilor criminale și 113 în domeniul economic”, a mai adăugat șeful IPJ Dâmbovița.
Dâmbovițenii care au călcat pe bec au fost sancționați contravențional. Polițiștii au aplicat 76.000 de amenzi. Cele mai multe, respectiv 50.308, au primit conducătorii auto, ca urmare a nerespectării regulilor de circulație pe drumurile publice.
„12.910 de sancțiuni au fost date pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, 186 pentru încălcarea prevederilor O.U.G. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență, 127 pentru abaterile stabilite prin Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, 138 în domeniul silviculturii, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 și 95 pentru neregulile privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, conform Legii nr. 333/2003”, a menționat Viorel Polexe.
Pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a numărului de victime, polițiștii dâmbovițeni au pus în aplicare măsuri care au vizat prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente. S-a urmărit depistarea și sancționarea celor care consumă alcool sau substanțe psihoactive la volan, a șoferilor care circulă cu viteză excesivă și sancționarea indisciplinei manifestate de pietoni și bicicliștii dar și a faptelor de neacordare a priorității de trecere.
„În urma activităților desfășurate pentru creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice, polițiștii rutieri au constatat 503 infracțiuni contra siguranței circulației, fiind înregistrată o creștere de 65,4%. În primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, polițiștii au constatat cu 44 mai multe fapte de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, cu 75 mai multe fapte de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului și cu 52 de fapte mai multe de conducere a unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.
Datorită prezenţei active a poliţiştilor în stradă, la nivelul județului Dâmbovița, în primele 8 luni ale acestui an, se înregistrează un trend descendent în ceea ce privește accidentele de circulație grave și ușoare, 68,92% din totalul acestora fiind produse în mediul rural.
Numărul accidentelor grave înregistrează o scădere cu 4,91% față de anul precedent, numărul persoanelor decedate a scăzut cu 40,74%, comparativ cu aceeași perioadă, iar numărul persoanelor rănite grav scade cu 8,69%.
În cazul accidentelor rutiere ușoare se înregistrează o scădere cu 11,88% față de anul 2022, iar numărul persoanelor rănite scade cu 10,81%.
În perioada de referință, cele mai multe accidente de circulație s-au produs ca urmare a încălcării normelor rutiere de către biciclişti, a indisciplinei pietonilor, a nerespectării regulilor privind acordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor, a vitezei și a neasigurării la schimbarea direcției de mers”, a mai precizat inspectorul șef al IPJ Dâmbovița.
Și ca o curiozitate, din situaţia statistică a reieşit faptul că, în zilele de miercuri și vineri, au fost înregistrate cele mai multe accidente de circulație. Fenomenul nu are încă o explicație.
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Imobilizat în pat de 19 ani, Marian își dorește să poată folosi un scaun cu rotile! Haideți să-l ajutăm să ajungă la recuperări! VIDEO
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Managerul Spitalului Județean din Târgoviște, dr. Claudiu Dumitrescu, exemplu de onestitate și profesionalism
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște are, de luna aceasta, și Cabinet de Medicină Sportivă
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Târgoviște: Conducerea Spitalului Județean își cere scuze public față de pacientul consultat cu întârziere de medicul neurolog aflat de gardă
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Gata! Fără documente pe hârtie în Primăria Târgoviște. Și interacțiunea cu cetățeanul va trece în online
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Târgoviște: Urmează să intre în reabilitare încă un bulevard important din centrul orașului
-
Dâmboviţaacum o săptămână
UPDATE: Mama și copilul accidentați în Lungulețu au fost duși la spitale din București
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Program Festival „Ion Dolănescu”. Târgoviște, 21-22 septembrie 2023