Connect with us

Dâmboviţa

Ionuț Vulpescu, deputat: TVA-ul la carte va rămâne la 5%

Publicat

pe

Deputatul Ionuț Vulpescu, atent fiind la tot ceea ce se întâmplă în zona culturală a țării, mai ales în această perioadă de crize de tot felul, când se anunță măsuri, nu neapărat de austeritate, ci de stopare a recesiunii, ne-a anunțat că piața cărții nu va fi deloc afectată de pachetul de legi pregătit de Guvernul Marcel Ciolacu. TVA-ul la carte va rămâne la 5%.

A mai promis fostul ministru al Culturii că va urmări și va interveni cu toată experiența sa, dacă vor apărea probleme, și în ceea ce privește activitatea unor instituții cultural-artistice pasibile să intre în creuzetul unor modificări ale normelor de funcționare.

Deputatul PSD de Dâmbovița, Ionuț Vulpescu, este și inițiatorul unor legi prin care sunt celebrate și păstrate în memoria colectivă o serie de evenimente care au marcat națiunea română, adevărate izvoare ale statului român modern.

„Anul acesta, ca urmare a unei legi pe care am inițiat-o și care a fost promulgată de Președintele României în luna ianuarie, Legea nr. 27/2023, ziua de 11 iunie a fost instituită ca Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești.

De ce este importantă această zi și acest an? În 1848, după evenimentele din martie din Moldova, o parte dintre revoluționarii moldoveni au trecut munții în Transilvania și Muntenia, unde și-au continuat activitatea revoluționară. În acele zile ale lui 1848, visul Marii Uniri a căpătat o formă tangibilă.

Activitatea lor s-a concretizat în „Proclamația de la Islaz”, pe care domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat-o la 11 iunie 1848, și care poate fi considerată prima Constituție democratică a țării și primul document prin care se recunoaște egalitatea drepturilor politice tuturor românilor, cât și minorităților de alte religii.

Gheorghe Magheru, Nicolae Bălcescu, Costache Romanescu, Ion Heliade Rădulescu, Christian Tell, Tudor Vladimirescu, C.A. Rosetti, Maria Rosetti, Ana Ipătescu, Pavel Zăgănescu, Alecu Russo, Avram Iancu, Simion Bărnuțiu, Eftimie Murgu, Andrei Șaguna, Ion C. Brătianu, Alexandru Moruzi, Mihail Kogălniceau, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza sunt doar câțiva dintre cei care au reprezentat una dintre cele mai importante generații de oameni politici, militari sau intelectuali români, generația pașoptiștilor, care a construit fundația a ceea ce astăzi numim România.

11 ani mai târziu, unii dintre ei aveau să fie implicați și în evenimentul pe care îl sărbătorim pe 24 ianuarie, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești și al Moldovei și unirea Principatelor Române”, a precizat Ionuț Vulpescu.

O altă lege avându-l ca inițiator pe deputatul social-democrat de Dâmbovița a avut ca principală motivație nevoia protejării și cultivării memoriei naționale.

„Aceasta vizează montarea de plăci comemorative în locuri legate de mari personalități ale culturii, științei sau vieții politice române, acolo unde au avut loc evenimente importante, inclusiv pe fațadele clădirilor construite ulterior demolării clădirilor în care personalitatea a locuit sau a avut loc un eveniment istoric.

Aceste plăci vor conține, pe lângă câteva informații esențiale, un cod QR. Odată scanat, acest cod va redirecționa utilizatorul către o pagină de internet administrată de Ministerul Culturii, unde va găsi mai multe informații despre personalitatea sau evenimentul respectiv”, a declarat fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

15 octombrie 2023: Târg de legume și fructe locale la Direcția Agricolă Dâmbovița

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Direcția Agricolă Dâmbovița va organiza, duminică – 15 octombrie 2023, în curtea instituției (Bulevardul IC Brătianu, Nr. 23), o nouă ediție a târgului de legume și fructe de la producătorii locali pe care l-a inițiat anul trecut.

Participanții vor avea ocazia să achiziționeze delicii de toamnă, dar și diferite produse procesate, toate la prețuri mai bune ca cele din piață. Prin urmare, nu ratați evenimentul de la Direcția Agricolă!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Consiliul Județean Dâmboviţa, anunț implementare proiect

Publicat

pe

De

CONSILIUL JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA implementează proiectul „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, cod SMIS 116464, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, și are ca obiectiv specific impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Valoarea totală a proiectului este 19.787.516,94 lei (inclusiv TVA), din care asistența financiară nerambursabilă solicitată este în valoare de 19.234.308,79 lei (inclusiv TVA), iar contribuția proprie în proiect a unității administrativ-teritoriale este în valoare de 553.208,15 lei (inclusiv TVA).

Obiectivul general al proiectului este valorificarea durabilă a Ansamblului Curtea Domnească, ca urmare a conservării și protejării obiectivelor: ruinele bisericii – paraclis, Turnul Chindiei, Biserica „Sf. Vineri” – Domnească Mică și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul ansamblului, pentru impulsionarea dezvoltării locale prin creșterea numărului de vizitatori și intensificarea activităților economice pe parcursul perioadei de implementare și sustenabilitate.

Vineri – 29 septembrie 2023, a avut loc primul eveniment cultural din seria evenimentelor culturale denumite generic „Monumentul lunii”, dedicate celor patru obiective valorificate prin proiect.

Primul obiectiv astfel valorificat este Biserica „Sf. Vineri” – Domnească Mică

În partea de sud-est a Curţii Domneşti, pe marginea terasei înalte a râului Ialomiţa, se ridică cea de-a doua biserică domnească, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” (ce apare menţionată, documentar, şi cu denumirea de „Sfânta Vineri” sau „Sf. Petca”), situată iniţial în afara zidurilor de incintă și cunoscută până la începutul secolului trecut cu denumirea de „Biserica Domnească Mică”. Cea mai veche mărturie ce atestă existenţa bisericii, purtând data de 13 iulie 1517, este un ancadrament care are pe listel o pisanie-pomelnic în limba slavonă, amintind pe clucerul Manea Perşanu şi pe jupâneasa sa, Vlădaia. Este vorba numai de consemnarea unei reparaţii a bisericii într-o perioadă în care, în Târgovişte, activitatea din domeniul construcțiilor era febrilă. Ctitorul amintit în această pisanie este una şi aceeaşi persoană cu ctitorul de mai târziu al bisericii Sfântul Nicolae – Androneşti. În secolele XVII – XVIII, Biserica Sf. Paraschiva (sau Biserica Sf. Petca sau Sf. Vineri) este amintită adesea în documente, ceea ce dovedeşte că a funcţionat fără întrerupere. În acea vreme, făcând parte din complexul Curţii Domneşti, domnii ţării i-au purtat o grijă deosebită.

Evenimentul „Monumentul lunii”
Pentru a pune în valoare acest obiect de patrimoniu, s-a organizat o expoziţie/sesiune ştiinţifică de prezentare a monumentului caracterizat printr-o unicitate și valoare istorică și cultural-spirituală deosebită. Publicul-țintă prezent a fost alcătuit din turiști, public adult și public tânăr – de vârstă școlară (8 – 12 ani). Specialiștii Complexului Național Muzeal Curtea Domnească au prezentat obiectivele și rezultatele proiectului, precum și etapele și rezultatele cercetărilor arheologice. De asemenea, vizitarea obiectivului a urmărit prezentarea evoluției lucrărilor de conservare și protejare a Ansamblului „Curtea Domnească”.

Atât publicul tânăr, cât și cel adult a fost încântat de explicațiile vorbitorilor, dar și de expoziția ce reunește obiectele descoperite în urma cercetărilor și săpăturilor arheologice din zona Bisericii „Sf. Vineri” – Domnească Mică. În concluzie, considerăm că evenimentul „Monumentul Lunii”, din data de 29 septembrie 2023, și-a atins scopul specificat în planul de marketing al proiectului.

Compartimentul Imagine, Relații Externe,
Consiliul Județean Dâmbovița

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite