POLITIC
Moțiunea senatorului Corlățean „Practici abuzive de separare a copiilor de mediul lor familial”, dezbătută la APCE
Senatorul Titus Corlățean a fost invitat, săptămâna trecută, în calitate de vorbitor principal, alături de alți doi experți internaționali, la audierea organizată la Paris de Comisia Afaceri Sociale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Audierea a avut la bază moțiunea de rezoluție „Practici abuzive de separare a copiilor de mediul lor familial” pe care președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a inițiat-o în urmă cu câteva luni la Consiliul Europei.
În deschiderea dezbaterilor de la Paris, senatorul Corlățean a făcut o prezentare detaliată a demersurilor pe care le-a desfășurat, în ultimii ani, împreună cu colegi din Parlamentul României, la solicitarea mai multor familii de români din străinătate, ca urmare a separării brutale a copiilor de părinți, cu încălcarea gravă a procedurilor de către angajați ai serviciilor sociale din țara de domiciliu și prin invocarea unor motivații netemeinice, a căror veridicitate a fost prea puțin analizată.
„Moțiunea a fost inspirată din drame trăite de numeroase familii de români care trăiesc în state din Europa de Vest și Nordică, dar și de familii având alte cetățenii.
Am evocat cu această ocazie traumele suferite de-a lungul timpului de familiile Bodnariu în Norvegia, Furdui în Germania, Rotundu în Danemarca, Hermina Gheorghe în Danemarca, Mihaela Seidler în Germania și, mai nou, drama trăită de familia Samson în Suedia.
Sper ca după această audiere, în ciuda obstacolelor vizibile sau mai puțin vizibile din partea celor care se simt vizați, să putem avansa spre decizia APCE/ Comisia afaceri sociale de a desemna un raportor european pe această temă, în vedere adoptării unui raport, cu concluzii și recomandări adresate statelor.
Chiar dacă unii europeni prezenți la audiere nu s-au simțit confortabil, destui alții au fost șocați să audă în detaliu tipul de abuzuri și tratamente discriminatorii aplicate de agenții unor servicii sociale din state europene, altfel vechi și prospere democrații, tot mai mult însă secularizate și tot mai insensibile față de importanța covârșitoare a relației părinți-copii”, a precizat Titus Corlățean.
Senatorul român a mai arătat că acest proces de separare este în foarte multe situații unul ireversibil, care lasă în urmă traume cu consecințe incalculabile pentru părinți și copii. Titus Corlățean a atras atenția că, în lipsa unei proceduri care să implice în mod obligatoriu o decizie judecătorească și un proces transparent, în care părinții să aibă dreptul la apărare, pot exista încălcări de procedură dictate de alte interese decât interesul superior al copilului, norma juridică prin care se poate admite, decide separarea copilului de părinți.
Senatorul Titus Corlățean a vorbit despre numărul mare de cauze finalizate prin decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de încălcare a dreptului la respectarea vieții de familie, prevăzut în art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, a dreptului la instruire și dreptului părinților de a asigura educația copiilor conform convingerilor lor religioase si filozofice, prevăzut în Primul Protocol Adițional al Convenției (art. 2), a libertății de gândire și de conștiință și a libertății religioase (art. 9 al Convenției) și a dreptului la nediscriminare (interzicerea discriminării potrivit art. 14 al Convenției).
„A mai făcut referire senatorul Corlățean la principiile generale pe care Marea Cameră a CEDO le-a stabilit în anul 2019 prin decizia în cauza Strand Lobben și alții v Norvegia, între care principiul separării doar în cazuri absolut excepționale și în urma unor măsuri clare de sprijin din partea autorităților pentru ameliorarea situației, respectiv al obligației de a permite menținerea legăturilor dintre părinți și copii și păstrarea rădăcinilor și originilor în cazul copiilor separați de părinți.
La rândul lor, cei doi invitați au susținut punctele de vedere exprimate de senatorul român, prin exemple și date relevante și prin evaluări rezultate în urma implicării lor directe în acțiuni de sprijin al unor familii aflate în situații similare.
De asemenea, dl Andenas și dna Dambach au recomandat o evaluare atentă din partea Comitetului Miniștrilor și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei asupra modului în care statele membre ale Consiliului Europei își respectă obligațiile juridice potrivit standardelor în materie impuse de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de Convenția ONU privind drepturile copilului.
Membrii comisiei au avut la rândul lor intervenții cu privire la modul în care este reglementat la nivel național mecanismul prin care se poate declanșa procedura de separare a copiilor de părinți, procedura de adopție, respectiv posibilitatea reîntregirii familiei, subliniind, totodată, faptul că, incontestabil, cel mai bun loc pentru copii lor este în rândul familiei și de aceea sunt obligatorii mecanisme clare și o monitorizare cât mai atentă pentru a elimina posibile erori.
În încheierea dezbaterii, președinta Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE, dna Selin Sayek Böke (Turcia, SOC) a concluzionat că, în acord cu cele discutate, membrii comisiei vor avea în vedere demersuri și modalități specifice pentru continuarea dezbaterilor și analizei pe această temă”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.
Dâmboviţa
Senatorul Ciprian Iacob, despre Unirea de la 1859: Rămâne un exemplu viu de unitate și patriotism!
Privind înapoi, cu mândrie și recunoștință, onorăm sacrificiile și viziunea celor care au pus bazele primei uniri politice a teritoriilor românești. La 24 ianuarie 1859 s-a semnat actul istoric ce a deschis calea către România modernă. Pentru noi, cei de astăzi, evenimentul petrecut acum 166 de ani rămâne un exemplu viu de unitate și patriotism.
Unirea Principatelor Române a fost realizată prin eforturile unor lideri vizionari care, cu peste un veac și jumătate în urmă, au înțeles să pună interesul național mai presus de ambițiile personale. Mânați doar de datorie față de Țară și Popor, acești patrioți au reușit, la 24 ianuarie 1859, să consfințească marele act istoric al alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și al Țării Românești, creând astfel primul stat român unificat – Principatele Unite.
Unirea Principatelor nu a reprezentat doar un eveniment politic de o importanță majoră, ci și o expresie elocventă a triumfului spiritului național românesc. Moștenirea acestui moment istoric reverberează peste secole, constituind un apel constant la devotament față de țară, la apărarea valorilor naționale și la menținerea demnității colective. Curajul și viziunea celor care au crezut cu fermitate în idealul unității naționale ne oferă un model de inspirație perpetuă, pe care suntem datori să-l onorăm nu doar prin admirație, ci prin acțiuni concrete și asumate.
La mulți ani, române, la mulți ani popor demn şi nobil!
Ciprian Constantin Iacob,
Senator AUR Dâmbovița
Dâmboviţa
Aurelian Cotinescu, deputat: Mica Unire de la 1859 a fost un măreț act istoric
Deputatul PNL de Dâmbovița Aurelian Cotinescu spune că nu ar trebui să uităm vreodată, ca popor, că Unirea Principatelor Române înfăptuită la 24 ianuarie 1859 a fost „un măreț act istoric”. Să nu uităm că atunci, cu 166 de ani în urmă, au fost puse bazele României moderne. Să nu uităm că atunci, cu 166 de ani în urmă, voința oamenilor a fost dublată de eforturile liderilor politici de la acea vreme.
„Odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, ca domnitor al Moldovei şi al Ţării Româneşti, în 1859, a fost realizată Unirea Principatelor, un moment decisiv în istoria națiunii noastre.
Unirea este singura stare politică, ce putea să asigure viitorul nostru şi să ne permită a da ţării organizarea ce o aştepta de atât de mult timp – Alexandru Ioan Cuza
Unirea Principatelor Române a izvorât din conştiinţa unităţii de neam şi limbă a românilor, dublată de eforturile liderilor politici. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a transmis deputatul PNL Aurelian Cotinescu.
-
Dâmboviţaacum 2 zile
Percheziții la Primăria Lungulețu. Utilaje agricole furate din Europa au fost înregistrate ilegal
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Șofer din Dâmbovița a devenit „vedetă” pe internet
-
Argeșacum o săptămână
Două case s-au făcut scrum azi-noapte în județul Argeș
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un bărbat din Lăculețe, județul Dâmbovița, își duce traiul într-o troiță în mijlocul pădurii
-
Prahovaacum 4 zile
Accident rutier mortal în Valea Călugărească, județul Prahova
-
Prahovaacum 5 zile
Un tânăr motocliclist a decedat într-un accident rutier în Prahova. Alte patru persoane au fost rănite
-
Dâmboviţaacum 2 zile
Târgoviște: O femeie din Micro 9 a rămas blocată în apartament
-
Argeșacum o săptămână
Trei răniți într-un accident rutier în Țițești, Argeș. Șoferul vinovat era băut