SOCIAL
Vezi ce modificări au fost aduse legislației privind indemnizația lunară pentru creșterea copiilor!
Agenția Județeană pentru Plăţi și Inspecţie Socială Dâmbovița ne informează că, luna aceasta, au fost aduse o serie de modificări în ceea ce privește indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, astfel:
– Cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 50% din indemnizaţia cuvenită, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere. Majorarea astfel calculată nu poate fi mai mică decât valoarea minimă a indemnizaţiei pentru creşterea copilului (anterior, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, se primea cuantumul indemnizatiei lunare minime);
– Pe toată perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap, beneficiarul poate solicita recalcularea cuantumului indemnizaţiei pe baza unor hotărâri judecătoreşti definitive, adeverinţe sau alte acte doveditoare privind rectificarea veniturilor care au stat la baza acordării dreptului, eliberate de plătitorii de venituri sau de organele competente. Noul cuantum se acordă de la data prevăzută în hotărârea judecătorească definitivă sau, după caz, de la data prezentării documentelor de rectificare a veniturilor;
– Dacă ambii părinţi îndeplinesc cerinţele de acordare a concediului pentru creşterea copilului, prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, acesta se acordă astfel încât: cel puţin 2 luni de concediu pentru creşterea copilului să se efectueze de părintele care nu a solicitat iniţial acordarea acestui drept (anterior, 1 luna);
– Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel net nu depăşeşte de 8 ori cuantumul minim al indemnizaţiei (anterior, activitati desfasurate in perioada concediului, al caror nivel nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei);
– In situaţia în care se constată că certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului este expirat, plata indemnizaţiei se suspendă pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna următoare celei în care a expirat certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului. Neprezentarea unui nou certificat de încadrare în grad de handicap în termenul de 3 luni conduce la încetarea dreptului.
– În situaţia reîncadrării copilului în grad de handicap în perioada de suspendare de la plata indemnizaţiei se reia, începând cu ziua următoare reîncadrării în grad de handicap.
Prahova
Haideți să-l ajutăm pe Laurențiu să-și cumpere un cărucior electric! Este paralizat de 21 de ani
Închide ochii și gândește-te cum ți-ar fi viața dacă destinul te-ar țintui într-un scaun cu rotile. E greu să te vezi astfel, nu-i așa? V-am provocat la acest exercițiu cu speranța că veți găsi mai ușor calea să ajutați un om care trăiește astfel de 21 de ani. Iar astăzi nu-și dorește decât un cărucior electric. Nu costă o avere, dar el, Laurențiu Tudose, din Măgureni, județul Prahova, nu și-l permite. Așa că, haideți să-l ajutăm! Împreună, contribuind fiecare cu o mică sumă de bani, îi putem face această bucurie. Nu te da înapoi chiar dacă nu poți să donezi decât 10 lei și ți se pare prea puțin! Dacă vom fi mulți, va fi suficient!
CONTURI PENTRU DONAȚII:
LEI: RO78RNCB0208010006810004
EURO: RO51RNCB0208010006810005
TITULAR: Tudose Ion Laurențiu
Viața lui Laurențiu a luat această întorsătură tragică în ziua de 14 noiembrie 2003, la serviciu, în Câmpina. Un accident de muncă l-a lăsat paralizat. Avea atunci doar 23 de ani…
„Când am trecut pe lângă o bandă transportoare, am fost agățat de mâneca de la salopetă și am fost strivit între bandă și rolă”.
Au urmat multe luni de spitalizare și ani de zile cu ședințe de recuperare. Imediat după accident, Laurențiu nu își mai simțea decât capul. Până la urmă, a început să își recapete mobilitatea mâinilor și apoi să stea în poziția șezut. O perioadă, a sperat că va putea să meargă din nou, măcar cu un cadru metalic. Acum, tot ce își mai dorește este să poată continua kinetoterapia, ca să nu i se atrofieze mușchii, și să-și înlocuiască căruciorul manual cu unul electric, să se poată deplasa mai ușor.
„Nu mai sper că voi putea merge vreodată, mi-am luat gândul. Toți medicii sunt rezervați…”.
De 21 de ani, singurul sprijin al lui Laurențiu, zi și noapte, este mama sa, dar cât timp o să mai poată să-l ajute? Bătrânețea este un dușman de temut…
Dâmboviţa
Hală industrială, cuprinsă de flăcări la Moreni. S-a trimis mesaj Ro-Alert
Pompierii de la Detașamentele din Târgoviște și Moreni, județul Dâmbovița, au intervenit cu 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoscară, o autospecială de hidroperforare și un echipaj SMURD pentru stingerea unui incendiu produs la o hală industrială din municipiul Moreni.
La sosirea militarilor, focul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 120 mp. În cele din urmă, incendiul a fost localizat pompierii acționând pentru lichidarea acestuia.
Având în vedere degajările mari de fum pentru protecția populației aflată în proximitate, a fost transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert. Nu au fost înregistrate victime omenești.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Două mașini s-au făcut praf la intrare în Târgoviște, pe Calea București
-
Argeșacum 5 zile
Două case s-au făcut scrum azi-noapte în județul Argeș
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un bărbat din Lăculețe, județul Dâmbovița, își duce traiul într-o troiță în mijlocul pădurii
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șoferiță băută, implicată într-un accident rutier în Dărmănești
-
Argeșacum 4 zile
Trei răniți într-un accident rutier în Țițești, Argeș. Șoferul vinovat era băut
-
Prahovaacum o zi
Un tânăr motocliclist a decedat într-un accident rutier în Prahova. Alte patru persoane au fost rănite
-
SOCIALacum 2 zile
Bătrân de 90 de ani, găsit decedat într-o casă cuprinsă de foc!
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Primăria Târgoviște subvenționează taxa de habitat. Populația va plăti 35 de lei, nu 62 de lei