ADMINISTRAŢIE
Investiții importante în nordul județului Dâmbovița. Președintele CJ, vizită pe șantiere

Proiectele de infrastructură locală se derulează pe bandă rulantă în județul Dâmbovița, în ciuda multiplelor probleme generate de criza declanșată ca urmare a războiului din Ucraina și a conflictelor apărute în Orientul Apropiat. Meritul pentru demararea unor investiții care aduc în comunitățile dâmbovițene confortul și civilizația aparține deopotrivă edililor, dar și conducerii Consiliului Județean Dâmbovița care a fost mereu aproape de administrațiile publice locale, cu sfaturi, consultanță, implicare, finanțare și prin punerea în practică a Programului Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), adevărată bulă de aer pentru autoritățiile aflate în imposibilitatea de a implementa singure proiecte de utilitate publică.
Pentru a urmări stadiul de execuție a unor lucrări, președintele Corneliu Ștefan a efectuat astăzi o vizită de lucru în localitățile Moroeni, Pietroșița, Runcu, Fieni și Pucioasa. Pornind de la Moroeni în jos, vom trece în revistă obiectivele inspectate de președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
În comuna aflată la poalele Munților Bucegi au fost vizitate șantierul noii școli, sala de sport, aflată și ea într-un stadiu avansat de implementare, și terenul de sport, unde deja se pregătea turnarea ultimele straturi. Gazdă a fost primarul Mihai Laurențiu Moraru, care ne-a condus la cele trei obiective aflate aproape de finalizare.
La școală, o instituție emblematică pentru localitate, se lucrează intens. Investiția, după cum ne-a precizat președintele Corneliu Ștefan, a fost finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL 2). Sala de sport, investiție cu o valoare de 1 milion de euro, a fost realizată cu fonduri de la bugetul local, iar terenul de sport, prevăzut cu gazon sintetic, este executat cu finanțare prin Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL). Tot prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, la Moroeni va fi edificat și un centru medical.
A mai vorbit președintele Consiliului Județean și despre una dintre cele mai importante investiții care se execută pe teritoriul celei mai întinse comune din Dâmbovița, respectiv drumul județean DJ 714, lucrare cu o valoare totală de peste 12 milioane de lei realizată prin Programul Național Anghel Saligny.
Ca noutate investițională, a vorbit Corneliu Ștefan despre finalizarea documentației în vederea scoaterii la licitație pentru proiectul tehnic pentru DJ 714, Moroeni-Platoul Padina. Valoarea acestui obiectiv este de 65 milioane de lei. Se are în vedere, prin modernizarea acestei căi rutiere, punerea în valoare a Stațiunii turistice de interes național Peștera-Padina.
De la Moroeni, am coborât un pic mai jos, la Pietroșița. Prima oprire, într-unul din cartierele localității, unde, prin PJDL, a fost realizat un pod care leagă comuna de alte 40-50 de gospodării și terenurile agricole aflate dincolo de un pârâu, în această zonă. Primarul Leonard Dicu ne-a spus că execuția lucrării era absolut necesară, ținând cont de faptul că aici exista un pod de lemn care nu mai prezenta siguranță în exploatare.
Am ajuns apoi la noul dispensar medical, ridicat în aceeași curte cu fostul așezământ sanitar. Vorbim despre o clădire construită cu gust și compartimentată eficient. Dispensarul dispune de mai multe cabinete medicale, un cabinet stomatologic, sală de tratament, sală de așteptare și grupuri sanitare. Investiția a fost realizată prin PNDL 2.
Următoarea oprire, la drumul care leagă Pietroșița de comuna Runcu, prin satul Dealu Frumos. Această importantă cale de acces rutier este reabilitată și modernizată prin Programul Național Anghel Saligny. Valoarea proiectului se ridică la 7 milioane de lei. Leonard Dicu ne-a spus că este cea mai mare investiție executată în prezent pe teritoriul comunei. Drumul are o lungime de 3,5 km. Tot prin Programul Anghel Saligny, la Pietroșița, se mai execută și o punte pietonală în valoare de 2,5 milioane de lei. Lucrările vor fi demarate în luna noiembrie.
A mai spus primarul de la Pietroșița că, în asociere cu Consiliul Județean Dâmboviţa, prin PJDL, se vor asfalta 10 străzi, 5 în satul Pietroșița și 5 în Dealu Frumos.
Am ajuns la Runcu. Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a vrut să vadă cum decurg lucrările la drumul județean care va lega în condiții de confort și siguranță localitățile Râul Alb și Runcu. Echipele de muncitori erau în acțiune. Utilajele, la fel. Condițiile de lucru dificile, dar se avansa cu lucrările. Se construiesc o serie de parapeți și alte elemente de siguranță a drumului care șerpuiește printre dealurile înalte dintre cele două localități deosebit de pitorești.
Proiectul, care este supravegheat îndeaproape de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, este derulat prin Programul Național Anghel Saligny. Valoarea investiției este de 14 milioane de lei, cu o cofinanțarea de 5 milioane de lei asigurată de CJ Dâmbovița. Primul strat de asfalt va fi turnat pe întregul traseu de 3,2 km până la sfârșitul anului 2023. Pe partea de drum aflată pe teritoriul comunei Râul Alb, va fi turnat chiar și al doilea strat de asfalt.
Iată-ne ajunși și în orașul Fieni, unde se află în plină execuție una dintre cele mai mari școli din județul Dâmbovița. Primarul Iulian Tătulescu ne-a precizat că instituția de învățământ va avea 22 săli de clasă și laboratoare. În apropierea școlii, va fi edificată o modernă sală de sport, care va fi legată de unitatea de învățământ printr-un modern tunel pietonal. De asemenea, va fi construit și un teren de sport cu gazon sintetic. Investiția totală depășește 33 de milioane de lei. Fondurile au fost alocate prin Programul Operațional Regional (POR). Lucrările ar trebui să fie finalizate în luna martie 2024.
Incursiunea de astăzi pe șantierele din localitățile din nordul județului Dâmbovița s-a încheiat în orașul Pucioasa. În această stațiune balneoclimaterică de interes național, primarul Constantin Ana a demarat o mulțime de proiecte investiționale menite să îmbunătățească viața, confortul și siguranța cetățenilor, dar și să asigure o tranziție sigură spre excelența statutului de stațiune turistică. Nu există stradă, cartier, zonă de interes care să nu aibă în structură un element investițional, finalizat sau în fază de proiect.
Astăzi, la Pucioasa, am mers împreună cu președintele Corneliu Ștefan și primarul Constantin Ana în vizită la câteva dintre obiectivele aflate în stadii avansate de implementare. Vorbim despre Grădinița nr 1, construită pe amplasamentul fostei instituții de învățământ preșcolar, despre Spitalul Orășenesc, unde se execută ample lucrări de reabilitare și modernizare pe toate palierele, și despre Parcul Central, care este remodelat și reamenajat într-un ritm alert iar la finalizarea investiției locuitorii orașului Pucioasa și turiștii vor putea beneficia de un parc cu o alură modernă, frumos brodat cu elemente noi decorative, cu multă verdeață și zone de promenadă cum se pot întâlni numai în grădinile din marile orașe europene.
Despre proiectele derulate în Pucioasa și despre implicarea autorităților în acest efort de resetare a infrastructurii orașului în toate domeniile, vom reveni cu ample materiale de presă.
ADMINISTRAŢIE
Noua Grădiniță cu program normal Răcari și-a deschis porțile

Astăzi – 28 aprilie 2025, la Răcari, în prezența reprezentanților administrației publice locale, a primarului Marius Caravețeanu, a secretarului de stat în Ministerul Educației – Sorin Ion, a cadrelor didactice, copiilor și părinților, și-a deschis porțile noua Grădiniță cu program normal din oraș. Investiția a fost realizată printr-un proiect derulat prin ADR Sud Muntenia și Ministerul Dezvoltării.
„Bucuria copiilor a fost de nedescris, zâmbetele, râsetele și entuziasmul lor au umplut curtea grădiniței, semn că acest spațiu prietenos va deveni în curând o a doua casă pentru fiecare dintre ei. Astăzi, aceștia au pășit pentru prima dată în sălile luminoase, pline de culoare, amenajate cu grijă pentru a le stimula creativitatea, curiozitatea și dorința de a descoperi lumea.

Marius Caravețeanu – primarul orașului Răcari
Grădinița cu program normal Răcari nu este doar o instituție de învățământ, ci un loc unde copilăria este sărbătorită în fiecare zi, cu grijă, profesionalism și multă dragoste. La mulți ani frumoși și plini de reușite tuturor celor care vor face parte din această minunată poveste!”, a transmis Marius Caravețeanu – primarul orașului Răcari.
Panglica inaugurală a fost tăiată de micuții beneficiari ai grădiniței și educatoare, în prezența secretarul de stat în Ministerul Educației – Sorin Ion și a primarului Marius Caravețeanu.
ADMINISTRAŢIE
Școala Valea Mare va fi alimentată cu energie electrică printr-un parc fotovoltaic propriu

În urmă cu câteva luni, când am fost în comuna Valea Mare, primarul Ion Constantin Miu supraveghea ultimele lucrări înainte de a fi deschis centrul de zi pentru persoanele vârstnice. Acum, când am revenit la Valea Mare, instituția de ocrotire socială deservește circa 70 de beneficiari, vârstnici din satele comunei, însă, după cum ne-a spus edilul, ușa este deschisă și pentru persoane din alte localități care vor să petreacă câteva ore, zilnic, într-un mediu plăcut, organizat, unde au la dispoziție, sală de odihnă, de fitness, cinema, bibliotecă cu peste 1.000 de volume și rețea de calculatoare conectate la internet.
Pentru bătrânii care frecventează centrul și nu numai pentru ei, se organizează cursuri de inițiere în pictură, întâlniri cu preoții din localitate, unde se discută despre viață, tradiția și mistica creștină, despre problemele existențiale ale oamenilor. De asemenea, copiii de la școala din Valea Mare, cu ocazia diferitelor sărbători, prezintă, în sala special concepută pentru astfel de evenimente, diferite spectacole de muzică, dans și poezie. Totodată, sunt organizate și consultații medicale, diferite analize și investigații, măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei.
Școala Gimnazială Valea Mare a trecut printr-un proces de reabilitare și modernizare în cadrul unui proiect derulat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Au urmat alte două proiecte independente privind dotarea instituției de învățământ și eficientizarea energetică a clădirii, plus asigurarea autonomiei energetice, prin amenajarea unui parc fotovoltaic chiar în curtea școlii. Panourile solare vor produce circa 24 KW. Suficient, spune primarul Ion Constantin Miu, pentru buna funcționare a instalațiilor electrice. Se mai are în vedere achiziționarea unor baterii în vederea stocării energiei electrice obținute.
Rețelele de distribuție a apei potabile și de canalizare sunt administrate în regie proprie de Primăria Valea Mare. Mai sunt câțiva pași de parcurs până ce toate satele vor beneficia de sistemul de canalizare. Pentru satele Gârleni, Livezile și o parte din Valea Mare, porțiunea de pe DN 7, ne-a precizat primarul Ion Constantin Miu că este pregătit încă de anul trecut un proiect. Se așteptă semnarea contractului de finanțare. Valoarea investiției este de 2,2 milioane de euro. În cadrul acestui proiect sunt prinse și lucrările de extindere a stației de epurare.
Printr-un proiect care va fi depus fie la Ministerul Dezvoltării, fie vor fi căutate alte surse de finanțare, primarul Ion Constantin Miu dorește să introducă rețeaua de gaze naturale și în satul Livezile, ultima așezare a comunei care nu dispune de rețea de gaze naturale.
Edilul de la Valea Mare a pregătit și autonomia energetică a localității, respectiv asigurarea energiei electrice pentru iluminatul public stradal în toate satele și pentru instituțiile de interes public. Vorbim aici de Primărie, școli, grădinițe, cămin cultural, căminul de zi pentru bătrâni. La Valea Mare, în zona de centru, va fi amplasat pe o suprafață de 1.000 mp un parc fotovoltaic. Prin punerea în exploatare a panourilor solare, se va aduce o economie la bugetul local de cel puțin 50-60 de mii de lei lunar.
Și lucrurile nu se opresc aici. Ne-a mărturisit Ion Constantin Miu că mai are o mulțime de proiecte care așteaptă să intre pe banda materializării, dar toate la timpul lor.
Acum, printr-o asociere cu Consiliul Județean Dâmbovița, prin Programul Județean de Dezvoltare Locală se va moderniza trama stradală de-a lungul DJ 702 A, pe o lungime de 2,7 km. Vor fi construite alei pietonale, șanțuri dalate și podețe de acces în gospodării.
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Târgoviște: Accident rutier în zona sensului giratoriu de la ieșirea spre Ulmi. Un TIR a intrat în gardul unui imobil
-
Argeșacum o săptămână
Adolescentă de 15 ani a decedat după ce a căzut de pe o trotinetă electrică
-
SOCIALacum 4 zile
Șofer nevinovat a murit într-un accident rutier provocat de un tânăr de 22 de ani
-
POLITICacum 4 zile
Alexandra Mădălina Savin face alianță cu cetățenii orașului Bușteni
-
ACTUALITATEacum 20 de ore
Dr. Horațiu Remus Moldovan este noul șef al Casei Naționale de Sănătate
-
Dâmboviţaacum 17 ore
Târgoviște: Accident rutier în zona magazinului Kaufland din centru. Un motociclist a ajuns la spital
-
Argeșacum o săptămână
Incendiul de pădure de la Cetățeni s-a extins. 150 de oameni sunt mobilizați la fața locului
-
ADMINISTRAŢIEacum 6 zile
Ion Cursureanu, primar Hulubești: Fără infrastructură nu avem cum să vorbim de confort și dezvoltare