Connect with us

ACTUALITATE

Șicane la Mogoșani. Ciobanii veniți din Argeș, victime colaterale ale jocului local de interese? VIDEO

Publicat

pe

În comuna Mogoșani, se pare că sunt la modă răzbunările, așa-zisele reglări de conturi, punerea de bețe în roți, dușmăniile construite pe criterii politice, de grup, de familie, pedalarea pe lângă lege sau interpretarea eronată a unor acte normative. Până acum, nu am sesizat că instituțiile statului au intervenit pentru a stopa acest fenomen. Se mai rumegă. De ce, nu știm.

Am relatat, cu puțină vreme în urmă, despre cazul familiei Amuza, oameni gospodari, fermieri înstăriți, cu utilaje agricole, cu zeci de hectare de teren arendat, oameni care trudesc zi de zi pentru bunăstarea lor și nu numai, fiindcă asemenea întreprinzători aduc plus valoare comunității, societății. Au vrut să construiască un solar, dar, din motive încă neelucidate până la capăt, s-au lovit de optuzitatea autorităților locale care, nu vă vine să credeți, pentru amenajarea unui solar, construcție cu caracter provizoriu, temporar, le-au solicitat autorizație de construcție, proiect și tot noianul de avize, de parcă ar fi vrut să înalțe o vilă cu 30 de camere!

Nu s-a sfârșit bine acest spectacol al tracasării cu orice preț care i-a bulversat până și pe consultanții în proiecte europene, că a apărut altul. În vizor, aceeași familie de gospodari, plus ceva în plus. Niște crescători de animale de prin zona montană a Argeșului, care respectă încă tradiția transhumanței, coborâtul oilor de la munte, spre câmpie unde, cât ține vremea bună, cu acordul proprietarilor de terenuri, ovinele pasc pe miriști resturile vegetale, procedeu apreciat de specialiștii în agricultură, care susțin că metoda face bine pământului pe lângă îndestularea temporară a animalelor.

Păstorii respectivi veneau de câțiva ani în zona comunei Mogoșani, unde rămâneau cu oile cât ținea vremea bună. Au venit și anul acesta. Se află pe terenurile de la marginea localității de câteva zile, cu aproape 600 de oi. De data asta au tras, printr-o înțelegere, pe pământul administrat de familia de fermieri Amuza, unde pasc resturile vegetale rămase în urma recoltării porumbului. Numai că au apărut din nou necazurile. Frații Amuza ne-au spus că au fost convocați la Poliție pentru a da cu subsemnatul în legătură cu cantonarea oilor argeșene pe pământul lor. Păstorilor, de asemenea, li s-a pus în vedere că trebuie să plece. Proprietarii terenului au rămas năuci. Nu pricep de ce se descarcă asupra lor și acest necaz. De ce tot ceea ce întreprind este monitorizat cu atenție și sancționat cu duritate și dedicație de către cei care conduc obștea.

Am mers din nou la fața locului pentru a vedea cum stau lucrurile. Evident, înainte ne-am documentat în legătură cu cazuistica situației și am ajuns acolo și noi cu ceva informații la geantă. Ni s-a părut extrem de ciudat ca un crescător de animale, păstrător al tradiției transhumanței, care contribuie până la urmă la necesarul alimentar al țării prin produsele care le obține, să fie tratat în acest mod. Și, mai mult decât atât. De ce să fie cercetat un proprietar de teren care își dă clar acordul ca ovinele păstorului să pască pe terenurile sale?

Am vrut să vedem dacă lucrurile sunt în regulă din toate punctele de vedere, mai ales că auzisem că se pregătise să descindă în câmp o ditamai echipa cu reprezentanți de la Primărie, cu poliție, medic veterinar, ba chiar și paznic de vânătoare, pentru a impune proprietarului de oi părăsirea localității în regim de urgență. Păstorii ne-au asigurat că au totul în regulă. Ovinele sunt crotaliate, toate sănătoase, înregistrare la autoritățile de profil, documentele de tranzit sunt în ordine, sunt organizați așa cum cere legea, iar proprietarii terenului și-au dat acordul… Atunci, de unde problemele?

Membrii familiei Amuza s-au gândit că este vorba despre o răzbunare, încă un episod de șicanare din lungul film care rulează, din păcate, de ceva vreme. Ne-au spus oameni că ceea ce s-a întâmplat din nou reprezintă un abuz și sunt hotărâți să meargă până în pânzele albe pentru a-și apăra drepturile. Nu li se pare corect să fie discriminați, urmăriți pas cu pas, aproape vânați. Cred ei că la mijloc este și factorul politic. Tatăl fraților Amuza a fost consilier PSD, un opozant al actualului primar de la Mogoșani, care este membru PNL. De asemenea, unul dintre cei trei frați este acum consilier local PSD și de aici probabil toată râca.

Am discutat și noi cu anumiți reprezentanți ai instituțiilor competente, le-am explicat speța, cum stau lucrurile în cazul oilor care pasc la Mogoșani. Răspunsul a venit scurt, dacă crescătorii de animale au totul în regulă și au acordul proprietarilor de terenuri să fie cantonate pe pământul lor, nu este nicio problemă!

VIDEO

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Informare CNAS privind obligațiile furnizorilor de servicii medicale în raport cu sistemul e-Factura

Publicat

pe

De

Conform prevederilor legislației referitoare la sistemul naţional privind factura electronică [1], intrate în vigoare la începutul acestui an, în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA – au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia cu instituţiile publice.

Această prevedere se aplică și furnizorilor de servicii medicale, medicamente și dispozitive aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, pentru facturile emise în baza acestor relații contractuale.

Pentru utilizarea și accesarea sistemului RO e-Factura, operatorii economici trebuie să fie înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV). Informațiile referitoare la înregistrarea în SPV sunt disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), linkul direct fiind: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv .

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise în sistemul RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România. De la 1 aprilie 2024, nerespectarea acestui termen se va sancționa cu amendă.

Într-o a doua etapă, începând cu data de 1 iulie 2024, transmiterea facturilor electronice de la emitenți către destinatari se va face obligatoriu prin intermediul sistemului RO e-Factura.

Casele de asigurări de sănătate nu vor accepta la plată facturile netransmise prin intermediul sistemului menționat. Totodată, atenționăm furnizorii că netransmiterea de către emitent a facturii în sistemul RO e-Factura, precum și primirea și înregistrarea de către destinatar a unei facturi netransmise prin acest sistem, în relațiile dintre ei sau cu alți operatori economici constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.

Accesul la aplicația de generare a facturii în format XML, pusă la dispoziție de Ministerul Finanțelor, nu necesită autentificare, aceasta putând fi astfel utilizată la scară largă. Aplicația menționată se găsește pe portalul Ministerului Finanțelor, linkul direct fiind: https://mfinante.gov.ro/ro/web/efactura/aplicatii-web-ro-efactura .

În situaţia în care sistemul RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturii se suspendă până la repunerea în funcţiune a sistemului.

Pe perioada în care sistemul RO e-Factura nu este funcțional, emitentul facturii aplică în mod corespunzător prevederile art. 319 din Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu condiția transmiterii ulterioare în sistem a facturilor electronice emise.

Perioadele de nefuncţionare a sistemului RO e-Factura vor fi publicate pe paginile de Internet ale ANAF şi Ministerului Finanţelor.

Informații detaliate pe această temă se pot afla accesând Ghidul privind utilizarea sistemului naţional de facturare electronică RO e-factura de pe site-ul Ministerului Finanțelor, linkul direct către acest document fiind: https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/ghidE-FACTURA.pdf .

Biroul de presă

[1] Ordonanţa de Urgenţă nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, cu modificările și completările ulterioare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul firmelor cu cel puțin 10 angajați

Publicat

pe

Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, pe parcursul lunii februarie 2024, o campanie națională de promovare a negocierii colective, în întreprinderile mici și mijlocii. Inițiativa reprezentanților instituției a avut ca scop atragerea atenției angajatorilor, dar și a angajaților privind beneficiile negocierii colective, un instrument esențial pentru asigurarea unui mediu de lucru stabil și echitabil.

Angajații beneficiază de mai multă stabilitate la locul de muncă, de salarii echitabile, condiții îmbunătățite de lucru, egalitate de șanse și un echilibru între viața profesională și cea personală. Există avantaje și pentru angajatori, printre acestea numărându-se un climat de muncă propice performanței, implicare și responsabilități sporite din partea personalului, dar și soluționarea timpurie a eventualelor litigii apărute.

„În conformitate cu dispozițiile art. 97 alin. (1) din Legea nr. 367/2022, privind dialogul social, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați și, potrivit dispozițiilor alin. (2) ale aceluiași articol, inițiativa negocierii colective aparține oricăruia dintre partenerii sociali. Astfel, legea dialogului social prevede că, în cazul în care într-o unitate nu există un contract colectiv de muncă (CCM), angajatorul sau orice altă parte îndreptățită, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment”, se precizează într-un comunicat transmis de ITM Dâmbovița.

În această suită de campanii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a avut întâlniri informative cu reprezentanții a 157 de întreprinderi mici și mijlocii din județ, pentru a asigura „o înțelegere corectă a legislației și a avantajelor negocierii colective”.

Au fost identificate 1.358 de societăți, care au numărul de salariați cuprins între 10 și 250. Conducerea ITM a dorit ca informațiile prezentate să ajungă la cât mai mulți dintre antreprenori. Inspectorii de muncă au distribuit pliante informative, pe tema negocierii colective, a etapelor legale pe care aceasta procedură le impune, dar și a beneficiilor pe care le prezintă. Informațiile au fost afișate și la avizierul instituției și pe pagina web a ITM Dâmbovița.

„Pe lângă sesiunile de informare, campania a inclus și controale la angajatori, pentru a verifica respectarea legislației și pentru a oferi sprijin în procesul de negociere. În acest fel, se încurajează încheierea și înregistrarea CCM, care devin practic instrumente juridice cu aplicabilitate generală în unitate, asigurând că niciun contract individual de muncă nu va oferi condiții inferioare celor stabilite colectiv. Inspectorii de muncă dâmbovițeni au verificat 32 de unități și, acolo unde a fost cazul, au dispus măsuri de remediere a neconformităților depistate. ITM Dâmbovița a transmis și notificări către 10 unități ale căror CCM expiră în următoarele 90 de zile, pentru a le reaminti importanța încheierii unora noi”, precizează Marius Lixandru – inspector șef ITM Dâmbovița.

A mai spus Marius Lixandru că, la nivelul instituției pe care o coordonează, există o persoană desemnată cu gestionarea contractelor colective de muncă. Funcționarul asigură consultanță, verificarea documentelor și mediere, în cazul în care apar litigii de muncă în unitățile care au încheiate contractele colective de muncă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite