ACTUALITATE
Cei ce acuză, fie nu sunt oameni credincioși, fie nu prea merg la biserică! Răspunsul vicarului Ghibanu către senatorul Popescu

Senatorul de la partidul „Reper”, o așchie politică sărită din USR, Dragoș Popescu, pe care cu siguranță nu îl vom mai întâlni în noul format de după alegerile parlamentare de anul viitor, a deranjat Biserica Ortodoxă. Problema invocată de alesul neamului este puerilă, așa, o aflare în treabă.
A prins senatorul un bilețel tip înștiințare prin care enoriașii sunt rugați de preoții de la Biserica Stololnicu din Târgoviște să sprijine biserica, achitând contribuția bisericească de 100 de lei pe an, de familie. Nu este ceva nou. Astfel de plăți se fac din totdeauna, peste tot. Nu este musai o obligație, dar senatorul Reper, dacă a prins țidula cu pricina, a cerut lămuriri. Direct pe Facebook. Și cui credeți? Din exprimare vicarului eparhial Ionuț Ghibanu. Iată cum sună expresia politicianului.
„Ar putea să ne explice o față bisericească care e foarte prezentă în mediul on-line și care, poate, vede aceste întrebări! Dacă vrea, desigur”.
Evident, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu a văzut mesajul și l-a luminat pe senatorul, adevărat cavaler al dreptății.
„Conform declarațiilor celor doi preoți slujitori, acel text tipărit a fost distribuit credincioșilor prezenți la biserică, duminică, 22 octombrie 2023, nefiind afișat la scara blocurilor din parohie, sau lăsat în cutiile poștale.
În Biserica Ortodoxă Română, la toate parohiile, Consiliul parohial (format din 7, 9 sau 12 laici) stabilește o contribuție anuală, benevolă, pentru susținerea activităților de cult, conform art. 55, alin. 7 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, susținerea cultului prin diverse contribuții este o modalitate de sprijin folosită de toate marile confesiuni religioase, nu doar la noi în țară, ci pe tot globul.
Cât privește afirmația că preoții sunt plătiți de la buget, trebuie spus că această contribuție nu intră în contradicție cu acest principiu, este perfect legală, iar credincioșii primesc chitanță pentru aceasta, sumele fiind înregistrate în contabilitatea parohiei. Apoi, preoții nu sunt salarizați integral de la bugetul de Stat, ca și alte categorii profesionale menționate de cei ce critică această practică, ci primesc numai un ajutor la salarizare, reprezentând un procent din salariul cuvenit, restul acoperindu-se tocmai din contribuțiile credincioșilor.
De asemenea, precizez că fiecare preot plătește impozit pe venit și contribuții la Asigurările Sociale pentru întreaga sumă cuvenită ca salariu brut, nu doar pentru suma primită ca ajutor de la Stat.
Totodată, fiecare parohie, în calitate de angajator are obligativitatea achitării lunare a contribuțiilor asiguratorii de muncă (CAM), pentru tot personalul încadrat. Tocmai din astfel de contribuții se susține realizarea salarizării preoților și a personalului de cult, dar și toate celelalte cheltuieli legate de întreținerea, funcționarea și reparația locașului de cult și a clădirilor anexe”, a precizat vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.
A mai scris vicarul că astfel de postări arată o necunoaștere a funcționării Bisericii noastre. Mai zice că „în mod cert, cei ce acuză, fie nu sunt oameni credincioși, ori nu aparțin Bisericii noastre, fie nu prea merg la biserică. De altfel, astfel de postări nu fac decât să incite la ură confesională, distorsionează grav adevărul și blamează pe nedrept Biserica”.
ACTUALITATE
Măsuri impuse de structurile MAI din Dâmbovița pentru Sărbători Pascale în liniște

Astăzi – 17 aprilie 2025, pentru a fi în ton cu semnificația religioasă și cu tradițiile care se vor derula în zilele următoare, șefii structurilor MAI din Dâmbovița – Poliție, Jandarmerie și Situații de Urgență, comisarul șef Viorel Polexe, colonelul Mihai Matei și colonelul Cristian Claudiu Florea, au organizat o conferință comună, la Mănăstirea Dealu, pentru a prezenta acțiunile care vor fi întreprinse în perioada Sărbătorilor Pascale cu scopul de a păstra le neîntinate de fapte antisociale, de intențiile unora de a denatura momentele de revelație creștină prin apucături nepoliticoase, în contradicție cu legea, cu normele de conviețuire socială.
„Ne aflăm în pragul Sărbătorilor Pascale, un moment cu o profundă încărcătură spirituală, în care familiile se reunesc, iar fiecare dintre noi caută liniște și bucurie. În același timp, pentru noi, cei din structurile de ordine și siguranță publică, această perioadă presupune o mobilizare amplă și o responsabilitate crescută în ceea ce privește protejarea cetățenilor.
Astfel, pentru a ne bucura în liniște de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului, în perioada 18 – 21 aprilie a.c., zilnic, peste 200 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor fi la datorie, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea producerii oricăror evenimente antisociale. Prioritatea polițiștilor constă în prevenirea și descurajarea oricăror fapte care ar putea tulbura liniștea și siguranța cetățenilor, combaterea infracționalității stradale, precum și asigurarea unei intervenții rapide în situații de risc.
Activitățile de menținere și asigurare a ordinii și liniștii publice vor fi desfășurate în sistem integrat cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, în această perioadă sunt la datorie atât polițiști din structurile de ordine publică, cât și polițiști de la structurile de poliție rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenție rapidă şi polițiști de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.
Pentru fluidizarea traficului şi prevenirea producerii unor accidente grave, poliţiştii rutieri vor acționa pe drumurile publice, în zona lăcaşurilor de cult, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone.
În plus, polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică și economică vor desfășura activități de prevenire și combatere a comerțului ilicit, a încălcărilor legislației privind protecția consumatorului, precum și a altor fapte care pot afecta siguranța cetățenilor.
În acest context, pentru a nu deveni victime ale unor infracțiuni, le recomandăm cetățenilor să nu consume băuturi alcoolice în exces, întrucât comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool, să nu răspundă cu violență la provocări și să încerce să evite conflictele.
În același timp, atragem atenția asupra prudenței în utilizarea rețelelor de socializare – este indicat să nu faceți publice informații despre plecările de acasă sau despre locurile în care vă aflați, deoarece aceste detalii pot fi exploatate de persoane cu intenții infracționale.
De asemenea, șoferii sunt sfătuiţi să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise, să reducă viteza de deplasare în zonele cu circulaţie intensă, să circule cu prudenţă sporită în momentul în care trec pe lângă grupuri de pietoni, să nu oprească autovehiculele în apropierea lăcaşelor de cult şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri.
Pietonilor le recomandăm să circule pe trotuare, să traverseze strada numai prin locurile special amenajate trecerii pietonilor, după o temeinică asigurare şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.
În caz de urgență sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, sesizați cel mai apropiat poliţist ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vă urează sărbători liniștite, în siguranță, în familie, cu credință și lumină în suflet”, a transmis IPJ Dâmbovița, într-un comunicat de presă comun al celor trei instituții cu responsabilitate în asigurarea ordinii, liniștii publice, a vieții și integrității cetățenilor și siguranței bunurilor private și publice.
ACTUALITATE
Urs reperat bântuind prin Valea Voievozilor, lângă Târgoviște

O surpriză de groază pentru locuitorii satului Valea Voievozilor, comuna Răzvad, aici, în coasta Târgoviștei, când s-au trezit pe telefoane cu binecunoscutul sunet stresant Ro-alert. Cetățenilor nu le-a venit să creadă când au citit mesajul în care erau avertizați că un urs ar fi fost văzut bântuind prin localitate.
„În jurul orei 06:40 a fost semnalată prezenţa unui animal sălbatic (urs) în zona Gura Leului – Gura Văii, fiind transmis către populaţie un mesaj prin intermediul RO-Alert!
Facem apel la responsabilitate și sfătuim toti locuitorii să nu încerce sub nicio formă să se apropie de animal și sa sune de urgenta la 112 pentru a anunta autoritatile deoarece prezența ursului poate reprezenta un risc major pentru siguranța lor!
Totodată autorităţile din cadrul AJVPS DÂMBOVIȚA se vor delasa la faţa locului pentru localizarea și îndepărtarea animalului salbatic!”, le-a comunicat cetățenilor Primăria Răzvad.
La fața locului se află echipaje de la Inspectoratul Județean de Jandarmi și de la ISU Dâmboviţa, care acționează împreună cu autoritățile locale pentru îndepărtarea ursului de zonele locuite.
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Direcția Sanitară Dâmbovița a interzis activitatea unui laborator de cofetărie-patiserie din județ
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Accident rutier în Priseaca. Un șofer nevinovat a ajuns la spital
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Se întoarce iarna! Avertizări meteo de vreme rea valabile pe 10 aprilie 2025
-
Giurgiuacum o săptămână
Trei răniți într-un accident pe Autostrada A1, București – Pitești
-
ACTUALITATEacum 6 zile
A început „Simfonia Lalelelor” 2025! Urmează concerte Anna Lesko, Smiley, RO-MANIA și Viorica Macovei
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Pietrari: Aducerea apei potabile în comună, proiectul prioritar al primarului Cornel Coman
-
Dâmboviţaacum o zi
Accident cu o victimă încarcerată, în Racovița, județul Dâmbovița
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Primar Daniel Cristian Stan: Este o minciună că se desființează Chindia Târgoviște!