Connect with us

ACTUALITATE

Zilele Fundației „Renașterea Pietroșiței – Ruralia”, in memoriam prof. dr. Radu Negoescu

Publicat

pe

Fundația „Renașterea Pietroșiței – Ruralia”, izvorâră din crezul prof. dr. Radu Negoescu și a altor cărturari inimoși ai localității că se poate mai mult, că frumoasa așezare de la poalele Bucegilor merită atenție și vizibilitate, a prins din nou viață. Se întâmplă după câțiva ani de neliniști și tristeți, poate debusolare, după dispariția prematură, fulgerătoare, la 24 octombrie 2020, a celui care anima această asociație de cutezători ai spiritului și încrederii în mai bine – Radu Negoescu.

Astăzi – 28 octombrie 2023, s-a vrut o reactivare a celor care au format această oaste unică în județ a încrezătorilor în cultură și dezvoltare socio-economică și educațională, prin unitate, prin șlefuirea talentelor, prin promovarea oamenilor de valoare și a locurilor acestea deosebit de pitorești, înțesate de comori spirituale. Cel care s-a înhămat la acest plug care să deschidă din nou calea luminoasă este Daniel Comăniță, un discipol iubit al prof. dr. Radu Negoescu. Un tânăr care s-a aflat în preajma creatorului Fundației „Ruralia” și a învățat din mers această meserie meticuloasă prin care trebuie să alcătuiești un giuvaer din elementele prețioase ale trecutului și ale prezentului, la care să adaugi, cu atenție, cu căldură și perspicacitate, viitorul.

Am reîntâlnit oamenii destoinici, un fel de rădăcini ale Fundației Ruralia. Parcă ușor îndepărtați unii de alții. Mai retrași. În mici tabere. În ani, în gândurile lor. Lipsea ceva. Liantul. Adică doctorul Radu Negoescu.

Manifestările desfășurate astăzi și închinate memoriei celui care a fost Radu Negoescu au fost colosale. Poate chiar prea mult. Discreția și ritmul aproape pe note muzicale a edițiilor trecute ale „Toamnei Literare Pietrosițene” nu le-am simițit. Erau pe undeva, dar înghesuite. Dar am asistat la un spectacol grandios în care a erupt tinerețea, mugurii viitorului, printre creatorii de poezie, de artă, printre arborii înțelepciunii. De apreciat că în aceste zile au fost păstrate culoarele create de prof. dr. Radu Negoescu, acel „Cros al Pietroșiței” la care au putut participa copiii și tinerii din localitate, expoziții de desene, de pictură, de carte spaniolă și multe alte activități cu caracter cultural și educativ.

Zilele Fundației „Renașterea Pietroșiței Ruralia” (ediția XXI) și „Toamna Literară Pietroșiteană” (ediția a XVI-a), desfășurate fără regretatul profesor doctor Radu Negoescu, au avut și o mulțime de parteneri. Enumerăm aici Primăria Pietroșița, Filiala „ION HELIADE RĂDULESCU” Dâmbovița a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Societatea Scriitorilor Târgovişteni, Asociația Femina, Fundația Comăniță, Consiliul Local Pietroșița, Filiala MIHAI VITEAZUL Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor „REGINA MARIA”, Școala Sf. Nicolae Pietroșița și Fundația „Casa Generațiilor”. Și-au dat concursul o serie de artiști și interpreți de diferite genuri muzicale, dansatori etc. O atmosferă de festival într-o toamnă neobișnuit de caldă.

La evenimentul desfășurat astăzi, 28 octombrie 2023, în inima Pietroșiței, la Căminul Cultural din localitate, au fost prezenți alături de principalul organizator – Daniel Comăniță și de primarul Ion Leonard Dicu: fostul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița – Gheorghe Ana, profesorul universitar doctor George Coandă, scriitorul Constantin Voicu, unii dintre fondatorii Fundației „Renașterea Pietroșiței Ruralia” – Nicolae Posta, profesorul Nicu Chițescu, Domnica și Dumitru Vărzaru, poetul Ion Iancu Vale și mulți, mulți alții. Am remarcat și prezența maestrului Florin Georgescu, și el fiu al acestei frumoase comune, dar, modest, așa cum îl știu, s-a topit în mulțime.

După depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor, întreaga suflare prezentă a intrat în incinta Căminului Cultural unde, pe lângă evocări, lansări de carte, depănat amintiri, recitaluri de muzică și poezie, s-a desfășurat și un deosebit program artistic susținut de elevii Școlii Pietroșița și de grupuri folclorice sosite de la Vulcana Pandele și Voinești. Au mai încântat publicul prezent artistele Rodica Voicu și Viorica Mihalache. Imnul Național a fost interpretat de Antonia Gălie, în vârstă de 6 ani, din comuna Voinești. Fetița este pregătită de Rodica Voicu, la Școala Populară de Arte din Câmpulung.

„Toamna Literară Pietroșițeană” a fost deschisă anul acesta de primarul Ion Leonard Dicu. Edilul a vorbit despre Pietroșița, despre frumusețea locurilor și despre valorile tradiționale și culturale care există aici.

Gheorghe Ana, fostul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, a mărturisit celor prezenți, majoritatea locuitori ai Pietroșiței, că moștenesc o avere inestimabilă. Puține sunt localitățile județului care se pot mândri cu așa de multe valori ale trecutului, cum sunt la Pietroșița – a mai spus Gheorghe Ana.

„Cred că administrația locală are o responsabilitate enormă în a păstra această avere care reprezintă spiritului omului născut la Pietroșița”, a punctat Gheorghe Ana.

Fostul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița le-a mai spus celor de față că tot ceea ce înseamnă meșteșuguri, tradiții, cultură, clădiri de patrimoniu trebuie menținute, păstrate și transmise generațiilor viitoare.

Profesorul universitar George Coandă a transmis un mesaj din partea profesorului academician Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române. Academicianul salută organizatorii și inițiatorii manifestării „Toamna Literară Pietroșițeană – Mircea Horia Simionescu”, pe care o consideră „un bun prilej de punere în valoare nu numai a spiritului locului, dar și a spiritului neamului românesc. Avem nevoie de asemenea manifestări recuperatoare ale identității noastre naționale în aceste vremuri în care forțe potrivnice urmăresc a ni se șterge memoria istorică”.

A mai luat cuvântul Dumitru Vărzaru, președintele Fundației „Casa Generațiilor”, care a vorbit despre rolul pe care și l-a asumat Fundația „Casa Generațiilor”, acela de a gestiona monumentele, clădirile istorice și alte obiective de inters turistic.

A mai susținut o alocuțiune și o adolescentă, reprezentanta Asociației „Pietroșița Următoare”, Andreea Duță.

Emoționant mesajul transmis celor de față de soția regretatului Radu Negoescu, doamna Christiane Negoescu. Domnia sa a vorbit despre unitate, despre colaborarea care ar trebui să existe între administrația locală și membrii Fundației Renașterea Pietroșiței. A spus Christiane Negoescu că nu ar trebui să existe conflicte, răutăți, iar țelul comun ar trebui să fie dezvoltărea Pietroșiței în plan cultural, artistic și turistic.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Măsuri impuse de structurile MAI din Dâmbovița pentru Sărbători Pascale în liniște

Publicat

pe

Astăzi – 17 aprilie 2025, pentru a fi în ton cu semnificația religioasă și cu tradițiile care se vor derula în zilele următoare, șefii structurilor MAI din Dâmbovița – Poliție, Jandarmerie și Situații de Urgență, comisarul șef Viorel Polexe, colonelul Mihai Matei și colonelul Cristian Claudiu Florea, au organizat o conferință comună, la Mănăstirea Dealu, pentru a prezenta acțiunile care vor fi întreprinse în perioada Sărbătorilor Pascale cu scopul de a păstra le neîntinate de fapte antisociale, de intențiile unora de a denatura momentele de revelație creștină prin apucături nepoliticoase, în contradicție cu legea, cu normele de conviețuire socială.

„Ne aflăm în pragul Sărbătorilor Pascale, un moment cu o profundă încărcătură spirituală, în care familiile se reunesc, iar fiecare dintre noi caută liniște și bucurie. În același timp, pentru noi, cei din structurile de ordine și siguranță publică, această perioadă presupune o mobilizare amplă și o responsabilitate crescută în ceea ce privește protejarea cetățenilor.

Astfel, pentru a ne bucura în liniște de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului, în perioada 18 – 21 aprilie a.c., zilnic, peste 200 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor fi la datorie, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea producerii oricăror evenimente antisociale. Prioritatea polițiștilor constă în prevenirea și descurajarea oricăror fapte care ar putea tulbura liniștea și siguranța cetățenilor, combaterea infracționalității stradale, precum și asigurarea unei intervenții rapide în situații de risc.

Activitățile de menținere și asigurare a ordinii și liniștii publice vor fi desfășurate în sistem integrat cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, în această perioadă sunt la datorie atât polițiști din structurile de ordine publică, cât și polițiști de la structurile de poliție rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenție rapidă şi polițiști de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

Pentru fluidizarea traficului şi prevenirea producerii unor accidente grave, poliţiştii rutieri vor acționa pe drumurile publice, în zona lăcaşurilor de cult, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone.

În plus, polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică și economică vor desfășura activități de prevenire și combatere a comerțului ilicit, a încălcărilor legislației privind protecția consumatorului, precum și a altor fapte care pot afecta siguranța cetățenilor.

În acest context, pentru a nu deveni victime ale unor infracțiuni, le recomandăm cetățenilor să nu consume băuturi alcoolice în exces, întrucât comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool, să nu răspundă cu violență la provocări și să încerce să evite conflictele.

În același timp, atragem atenția asupra prudenței în utilizarea rețelelor de socializare – este indicat să nu faceți publice informații despre plecările de acasă sau despre locurile în care vă aflați, deoarece aceste detalii pot fi exploatate de persoane cu intenții infracționale.

De asemenea, șoferii sunt sfătuiţi să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise, să reducă viteza de deplasare în zonele cu circulaţie intensă, să circule cu prudenţă sporită în momentul în care trec pe lângă grupuri de pietoni, să nu oprească autovehiculele în apropierea lăcaşelor de cult şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri.

Pietonilor le recomandăm să circule pe trotuare, să traverseze strada numai prin locurile special amenajate trecerii pietonilor, după o temeinică asigurare şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.

În caz de urgență sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, sesizați cel mai apropiat poliţist ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vă urează sărbători liniștite, în siguranță, în familie, cu credință și lumină în suflet”, a transmis IPJ Dâmbovița, într-un comunicat de presă comun al celor trei instituții cu responsabilitate în asigurarea ordinii, liniștii publice, a vieții și integrității cetățenilor și siguranței bunurilor private și publice.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Urs reperat bântuind prin Valea Voievozilor, lângă Târgoviște

Publicat

pe

O surpriză de groază pentru locuitorii satului Valea Voievozilor, comuna Răzvad, aici, în coasta Târgoviștei, când s-au trezit pe telefoane cu binecunoscutul sunet stresant Ro-alert. Cetățenilor nu le-a venit să creadă când au citit mesajul în care erau avertizați că un urs ar fi fost văzut bântuind prin localitate.

„În jurul orei 06:40 a fost semnalată prezenţa unui animal sălbatic (urs) în zona Gura Leului – Gura Văii, fiind transmis către populaţie un mesaj prin intermediul RO-Alert!

Facem apel la responsabilitate și sfătuim toti locuitorii să nu încerce sub nicio formă să se apropie de animal și sa sune de urgenta la 112 pentru a anunta autoritatile deoarece prezența ursului poate reprezenta un risc major pentru siguranța lor!

Totodată autorităţile din cadrul AJVPS DÂMBOVIȚA se vor delasa la faţa locului pentru localizarea și îndepărtarea animalului salbatic!”, le-a comunicat cetățenilor Primăria Răzvad.

La fața locului se află echipaje de la Inspectoratul Județean de Jandarmi și de la ISU Dâmboviţa, care acționează împreună cu autoritățile locale pentru îndepărtarea ursului de zonele locuite.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite