Connect with us

ACTUALITATE

Ionuț Vulpescu, deputat: Radio România e o formă de a păstra memoria și de a cultiva emoție și sensibilitate

Publicat

pe

Acum, la celebrarea a 95 de ani de existență pe tărâmul culturii și informației valide a Postului Radio România, deputatul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, a scris un text inspirat, o scurtă trecere literară, sensibilă și sinceră prin noianul de nume celebre care, prin talentul, pasiunea și creația lor au construit această instituție fanion al mediei românești.

„95 de ani înseamnă de două ori vârsta pe care o am. Undele scurte care au venit, în timp, dinspre strada Nuferilor devenită general Berthelot, au fost dintre cele mai longevive în educația mea.

Copilăria mea a fost bătrânețea comunismului. Când mă trezeam duminica dimineața și așteptam vocea inconfundabilă a Alexandrinei Halic, la ora Teatrului Radiofonic pentru copii. Tom Sawyer, Huckleberry Finn și atâția alții, așa cum mai târziu am “întâlnit” întâi vocile marilor noștri actori, înainte de a-i vedea la televizor sau a-i cunoaște in carne si oase.

De neuitat rămâne pentru mine, desigur, “Fotbalul minut cu minut” al copilăriei mele, dintre cele mai frumoase povești care mi-au marcat acei ani, cu vocile lui Gheorghe Minoiu, Ion Ghițulescu, Teoharie Coca-Cozma, Sebastian Domozină, Nicolae Secoșan, Teodor Mateescu, Dan Voicilă, Ilie Dobre, Corneliu Mihăilescu si toți ceilalți.

Le recunoșteam vocile, știam stadioanele de pe care relatează. În noaptea mare când Craiova a jucat la Lisabona, cu Benfica, pentru că nu se televiza si pentru ca meciul era la miezul nopții la noi, din pricina fusului orar, părinții mei au încercat să mă păcălească și să adorm. Am visat însă că joacă Universitatea și m-am trezit, în jurul radioului, unul din cele mai cu suflet obiecte pe care le-am avut vreodată.

Ani mai târziu, la Mondialul din America, lângă radio am plâns, după meciul cu Suedia, pentru că înțelesesem că nu vom mai putea fi niciodată campioni mondiali, în timpul vieții noastre. Cenzura nu se simțea atât de tare la radio. Poate și pentru că tot dinspre radio, de la radio Europa liberă sau Vocea Americii, se auzea Speranța.

Apoi, după Revoluție, Matinalul și vocile lui Paul Grigoriu, Ion Ghitulescu, Teoharie Coca Cozma sau Octavian Vintilă. Revista presei făcută de Anca Florea. Sau cronica parlamentară a lui Dionisie Șincan. Să nu uit de cele cinci minute de sport de pe altă planetă aduse de Ovidiu Ioanițoaia la magazinul sportiv care era luni seara. Sau de vocea gravă a lui Eugen Preda. Sau, mai târziu, de neuitatele Invitații ale Eutherpei ale nemuritorului Iosif Sava, profesorul atâtor generații.

Arhiva Radio România este o parte esențială a identității acestei țări. Vocile marilor săi scriitori și creatori, momente unice de istorie a clipei eternizate. Radio România e o formă de a păstra memoria și de a cultiva emoție si sensibilitate.

La mulți ani Radio România și tuturor celor care, cu talent și generozitate, duc această poveste mai departe”, a scris, pe pagina sa de Facebook, deputatul Ionuț Vulpescu.

Cititi mai mult
Reclamă
1 Comment

1 Comment

  1. Dumitru VALEANU

    5 noiembrie 2023 at 15:36

    La multi ani Radio România ! E drept ca acum il ascult din ce in ce mai putin ! Dar, e adevarat ca, in anii tineretii, l-am apreciat mult. Nume fabuloase, voci inimitabile voci cu care am crescut ! Nostalgie benefica !! Pentru noi a fost mai mult decât internetul astazi !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Hai la meci! Preț redus la biletele pentru meciul Chindiei cu Metaloglobus București din 24 februarie 2024

Publicat

pe

Conducerea ACS Chindia Târgoviște vrea cât mai mulți suporteri în tribune, sâmbătă – 24 februarie 2024, ziua când echipa de fotbal fanion a județului Dâmbovița dispută primul meci oficial din acest an, de la ora 11:30, cu Metaloglobus București. De altfel, noul președinte al Clubului, Gabriel Boriga, a declarat, chiar în prima conferință de presă susținută după preluarea funcției, că prezența suporterilor pe stadion înseamnă un sprijin extrem de important pentru echipă, care urmărește calificarea în play-off și revenirea în prima ligă.

În acest sens, a fost redus prețul biletelor de acces la meciul din 24 februarie 2024, astfel: 10 lei la Tribuna a II-a (acces general), respectiv 15 și 20 lei la Tribuna I (15 lei – sectoarele A, B, F, G, 20 lei – sectoarele C, D, E), iar tichetul de parcare costă 10 lei. Copiii sub 14 ani au acces gratuit, în baza unui bilet valabil cu valoare 0 și doar însoțiți de un adult (plătitor de bilet).

Biletele se pot achiziționa online sau de la casele de bilete ale stadionului Eugen Popescu, deschise după următorul program:
– Vineri, 23 februarie – 10:00‑18:00
– Sâmbătă, 24 februarie – 09:00‑12:15

Biletele se pot cumpăra și din magazinele partenere Bilete.ro, respectiv: Vodafone – Bd. Independenței, Bl. 6PP, Sc. B, Parter și Str. Arsenalului, Bl. F2, Parter și Poșta Română – Str. Dr. Marinoiu Nr. 2 (Poșta Veche)

Persoanele cu dizabilități primesc bilete gratuite, în limita locurilor disponibile (Tribuna 2 și Tribună 1).
Biletele pentru persoanele cu dizabilități se ridică de la casele de bilete ale stadionului, pe baza certificatului de handicap, însoțit de Cartea de identitate sau prin cerere pe email: ticketing@afcchindiatargoviste.ro, însoțită de certificatul de handicap scanat.

Dacă întâmpinați probleme la cumpărarea biletelor va rugăm să ne contactați pe adresa de e-mail ticketing@afcchindiatargoviste.ro sau pe furnizorul de servicii de ticketing scriind la office@bilete.ro sau telefonic la 0727.766.631.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Primarul de la Vulcana Băi, Emil Drăghici – președintele ACoR, a fost colaborator al Securității

Publicat

pe

Se apropie de sfârșit cariera politică și administrativă a longevivului președinte al Asociației Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici? După cum sunt semnele, și da și nu. Aflăm că primarul comunei Vulcana Băi, din județul Dâmbovița, a fost dezvăluit de CNSAS ca fiind colaborator al defunctei Securității ceaușiste. CNSAS a scos la iveală faptul că președintele ACOR a întocmit și semnat cu nume real, în iunie 1982, un angajament cu Securitatea. Numele său conspirativ ar fi fost „Dinu” a precizat PREShub.

Emil Drăghici îndeplinea în 1982 funcția de casier la Consiliul Popular din Vulcana Băi. Ar fi activat ca informator în perioada 1982-1987.

„Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum: ascultarea și colportarea știrilor transmise de posturile de radio interzise – nota informativă din 25.07-1984; comentarii negative la adresa conducerii de partid și de stat din țara noastră, sub regimul comunist”, se menţionează într-o notă informativă din 16.06.1982.

Întrebat de jurnaliștii de la PRESShub despre această situație delicată în care se află, dâmbovițeanul Emil Drăghici, președintele ACoR, a recunoscut că există o decizie definitivă de colaborator al Securității. A spus Drăghici că aceasta nu ar reprezenta o problemă pentru activitatea sa politică, nu îi afectează poziția de la ACoR. Poate, zicem noi, dar este o chestiune de moralitate. Dar, din câte am aflat, primarii comunele din România nu ar fi prea interesați de trecutul lui Emil Drăghici, de pecetea de informator al Securității.

Drăghici conduce comuna Vulcana Băi din 1992, iar ACoR din 1997. Bineînțeles, datorită funcției de responsabilitate pe care o deține de atâta amar de timp, nu prea mai poate sta prin comună, dar a avut întotdeauna la cârmă un viceprimar fidel, care și-a îndeplinit cu brio îndatoririle de edil.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite