Connect with us

Giurgiu

Lecție de prim ajutor pentru elevii de clasa a V-a de la Colegiul „Ion Maiorescu” din Giurgiu

Publicat

pe

ISU Giurgiu a organizat, astăzi – 6 noiembrie 2023, o lecție de prim ajutor la Colegiul Național „Ion Maiorescu”, în cadrul Programului „Școala Altfel”, la solicitarea unității de învățământ.

Un paramedic SMURD le-a vorbit elevilor din clasa a V-a B despre obstrucția căilor aeriene, fie cu alimente ingerate în grabă, fie cu diverse obiecte precum monezi, mărgele, agrafe, nasturi etc. De asemenea, s-au adus în discuție și accidentele ce se pot produce atunci când aceștia se află în școală. În acest context, li s-a recomandat să nu se joace cu obiectele folosite la ore, precum compasul din trusa de geometrie pentru că acesta este ascuțit și îi poate răni. Totodată, au fost sfătuiți să nu se împingă pe hol sau în apropierea scărilor și li s-a reamintit faptul că trebuie să fie atenți atunci când servesc masa, să nu înghită nemestecat, să nu alerge și să nu vorbească în timp ce mănâncă pentru că se pot îneca. Acordarea primului ajutor este foarte importantă în astfel de cazuri, iar manevrele trebuie efectuate corect, în cel mai scurt timp.

Cum poate fi ajutat un coleg care se îneacă cu alimente și este conștient? a fost una dintre întrebările adresate de elevi. Aceștia au fost sfatuiți:
– să încurajeze colegul să tușească și să îl supravegheze în permanență;
– să ceară ajutorul unui adult și, împreună, să apleze numărul unic de urgență 112;
– să aplice manevrele salvatoare, dacă aceștia le cunosc.

Folosind un manechin, paramedicul SMURD le-a arătat elevilor cum să execute corect loviturile între omoplați, compresiunile abdominale (manevra Heimlich) și manevrele de resuscitare, iar aceștia au avut posibilitatea de a le exersa. Toți participanții au fost interesați de cunoașterea metodelor de acordare a primului ajutor, activitatea fiind interactivă.

La final, elevilor le-a fost prezentată platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play, de unde aceștia au aflat informații referitoare la modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Giurgiu

Fată de 13 ani, înjunghiată de un tânăr de 20 de ani

Publicat

pe

Foto arhivă

O fată de 13 ani, din comuna Frățești, a ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu cu o plagă înjunghiată. Polițiștii au intrat imediat în alertă.

Din primele informații, se pare că adolescenta, pe fondul unei situații conflictuale, ar fi fost tăiată cu un cuțit de un tânăr de 20 de ani, din București. Se bănuie că acesta era iubitul ei. Bărbatul a fost depistat rapid de oamenii legii și reținut.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Giurgiu

Autoutilitară încărcată cu anvelope a ars ca o torță, în județul Giurgiu

Publicat

pe

O autoutilitară parcată în localitatea Valea Dragului, județul Giurgiu, a luat foc, în această seară, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit. Autovehiculul era încărcat cu anvelope și cu alte bunuri. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta generalizat, pe o suprafață de circa 90%. În interior, erau 36 de cauciucuri, un aragaz și documentele proprietarului.

Pentru a preveni astfel de evenimente, pompierii vă recomandă să respectați următoarele măsuri:
– verificaţi instalaţia electrică: aceasta nu trebuie să prezinte cabluri neizolate;
– nu faceți improvizații la instalația electrică;
– asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
– verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
– verificați perioada de garanție a stingătorului din autovehicul.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite