Connect with us

ACTUALITATE

Judecătoria Târgoviște a revenit acasă. Lucrările de reabilitare și modernizare au fost finalizate

Publicat

pe

Astăzi – 14 noiembrie 2023, a fost inaugurat noul sediu al Judecătoriei Târgoviște. Acest moment se produce la 8 ani de la mutarea instituției într-o clădire a Primăriei, aflată în microraionul 6 din municipiu. Se pune astfel capăt unui provizorat lung și dificil, atât pentru magistrați, personalul auxiliar și avocați, cât și pentru cetățenii care au apelat la Justiție. Spațiile din micro 6 nu corespundeau de niciun fel desfășurării unor activități specifice, în ton cu normele europene, dar magistrații târgovișteni au rezistat cu stoicism în toată această perioadă, sperând în crearea rapidă a unor condiții normale pentru derularea actului de Justiție.

Lucrările la vechiul sediu au demarat, deși cu destulă întârziere, prin implicarea și efortul conjugat al conducerii Tribunalului Dâmbovița, a Judecătoriei și a Ministerului Justiției, și, ceea ce a fost foarte important, s-au derulat într-un ritm bun. Finanțatorul acestui proiect de reabilitare și modernizare a spatiilor Judecătoriei Târgoviște a fost Compania Națională de Investiții (CNI).

Iată că astăzi, în prezența ministrului Justiției – Alina Gorghiu, a judecătorului Narcis Erculescu – membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a conducerii Curții de Apel Ploiești, a Tribunalului Dâmbovița și a Judecătoriei Târgoviște, precum și a reprezentanțilir altor instituții cu responsabilitate în exercitarea actului de justiție, a fost redeschisă, așa cum îi șade bine unei case noi, cu tăieri de panglică, noua Judecătorie.

După inaugurare, invitații, conduși de gazde, respectiv președinții Tribunalului Dâmboviţa și ai Judecătoriei Târgoviște, judecătorii Ion Goloiu și Elena Lavinia Barbu, au făcut un tur prin instituția reabilitată și modernizată de la zero. Totul este perfect, compartimentat util, în ton cu cerințele normelor privind activitățile în domeniul justiției. Cabinete moderne, dotate ca la carte, săli de judecată concepute și aranjate la standarde europene în ceea ce privește mobilierul, tehnica audio-video.

Ministrul Alina Gorghiu s-a arătat impresionată de modul în care se prezintă noul sediu al Judecătoriei Târgoviște. La ora actuală, una dintre cele mai moderne instituții de profil din România. Alina Gorghiu a fost plăcut surprinsă de modul în care a fost gândită sala în care vor fi audiați în cauze specifice minorii. Totul este viu colorat, decoruri calde care să îi detensioneze pe micuții ajunși în postura de a fi audiați în diverse cauze. A mărturisit ministrul Justiției că vrea ca în fiecare instanță din România să existe astfel de săli destinate audierii copiilor.

 

Despre necesitatea acestei investiții care a debutat în luna mai 2021, a vorbit președintele Tribunalului Dâmbovița – judecătorul Ion Goloiu. Valoarea proiectului finanțat de CNI a fost de peste 14 milioane de lei. După cum a precizat magistratul, s-a impus modernizarea sediului tocmai din cauza condițiilor de lucru improprii, a dotărilor vechi, uzate, care nu mai concordau cu cerințele înfăptuirii unui act de justiție de calitate. A mai spus președintele Tribunalului Dâmbovița că sediul Judecătoriei Târgoviște, așa cum se prezintă acum, va reprezenta un argument în plus în vederea atragerii în această instituție a unor noi magistrați care să completeze schema deficitară la acest moment.

A urmat la cuvânt ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Demnitarul Guvernului României și-a arătat satisfacția pentru faptul că, într-un timp relativ scurt, participă la inaugurarea celui de-al treilea sediu de Judecătorie. A mai spus Alina Gorghiu că exemplul de la Târgoviște ar trebui replicat în toate localitățile din România unde există sedii de instanțe improprii.

Ministrul Justiției nu a pierdut prilejul de a vorbi despre digitalizarea instanțelor de judecată. A precizat Alina Gorghiu că, în acest moment, există un proiect cu finanțare prin PNRR – „Dosar electronic național”, care va genera un progres enorm pentru întregul sistem de Justiție din România. Acesta va ușura activitatea magistraților, a celor implicați în actul de Justiție, dar cel mai avantajat va fi până la urmă cetățeanul care apelează la Justiție. Termenul de implementare totală a acestui proiect este 2026.

Ministrul Justiției, la finalul intervenției sale, a oferit un dar adecvat profesiunii de judecător președintei Judecătoriei Târgoviște, respectiv un ciocănel de magistrat confecționat artizanal de un deținut de la Penitenciarul de la Mioveni.

 

A urmat la microfon judecătorul Narcis Erculescu, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, fost președinte al Tribunalului Dâmbovița. Judecătorul Erculescu a precizat că, pentru realizarea acestui proiect, a pus umărul o întreagă echipă de magistrați. Totul a pornit în anul 2010 când președinte al Judecătoriei Târgoviște era judecătorul Dragoș Popoiag. Atunci, au fost întocmite patru dosare care aveau atașate fotografii în care era arătată realitatea, cum se prezintă infrastructura de care beneficiază instanța.

Din păcate, a spus magistratul Narcis Erculescu, abia în 2015 , în urma vizitei ministrului Justiției din acea perioadă – Robert Cazanciuc, s-a decis includerea Judecătoriei Târgoviște pe lista instanțelor care urmau a fi renovate. Și nu a fost totul. A mai trecut ceva timp până ce au demarat lucrările. S-a întâmplat în mai 2021. Despre investiția tocmai inaugurată și perioada de provizorat deosebit de dificilă a vorbit și judecătorul Dragoș Popoiag.

Directorul CNI, Adrian Cefalan, a trecut în revistă toate proiectele pe care Compania Națională de Investiții le derulează în Dâmbovița. Cel mai mare obiectiv finanțat de CNI în județ fiind stadionul „Dâmbovița Arena”. Anul acesta, a adăugat directorul CNI, au fost finalizate la nivel național 241 obiective. În fiecare zi, s-a predat câte o cheie unei comunități, fie că vorbim de primării sau de alte autorități publice locale sau județene. În Dâmbovița, la acest moment, a spus Adrian Cefalan, prin CNI, se află în diferite stadii de execuție 32 de investiții, cu o valoare de aproximativ 480 de milioane de lei.

Au mai luat cuvântul judecătorii Alin Ene, Claudiu Drăgușin, Paul Mihail Frățilescu – președintele Curții de Apel Ploiești și Elena Lavinia Barbu – președinta Judecătoriei Târgoviște.

Activitatea propriu-zisă în noile spații va începe de luni, 20 noiembrie 2023, fiind nevoie de aceste câteva zile pentru transferul propriu-zis.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ziua Sfântă de Florii să ne fie dar de liniște, sănătate și fericire!

Publicat

pe

De

Ziua Sfântă de Florii, în care Mântuitorul Nostru Iisus Hristos a intrat curat, curajos, senin, în Ierusalim, să ne fie dar de liniște, sănătate și fericire. Celor care poartă nume de floare vă urez să aveți parte numai de bucurii și împliniri alături de toți cei dragi. La mulți ani!

Cu stimă,
Sorin Vasile Ioniță – primarul comunei Gura Ocniței
Județul Dâmbovița

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Să aveți parte de sănătate și reușite în tot ceea ce întreprindeți!

Publicat

pe

De

Cu ocazia Sfintei Zile de Florii, când Domnul Nostru Iisus Hristos a pășit triumfător în Ierusalim, pregătit să învingă moartea și să dea drumul zăgazurilor vieții veșnice, vă urez tuturor celor care purtați nume de floare să aveți parte de reușite în tot ceea ce întreprindeți, să fiți sănătoși și iubiți. La mulți ani!

Cu stimă,
Marian Alexandru – primarul comunei Conțești
Județul Dâmbovița

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite