Connect with us

Dâmboviţa

Moarte suspectă. Bătrână dintr-un centru de ocrotire din Dâmbovița a ajuns la spital în șoc hipotermic!

Publicat

pe

O tragedie împănată bine cu mister, cu teamă, cu manevre de pasare a responsabilității, cu revolte interioare ale familiei care vede cum este ocolit adevărul din dorința istorică a omului de a-și ascunde vinovăția, de a-și conserva cu orice preț liniștea, s-a consumat zilele trecute în județul Dâmbovița.

Nenorocirea s-a produs în două episoade. O bătrână de 88 de ani a murit la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, după ce a fost adusă în șoc hipotermic, adică aproape înghețată, de la un cămin de bătrâni din Mereni, comuna Conțești. Medicii și asistentele de la Urgențe au făcut tot ceea ce le-a stat în putință pentru a-i salva viața. Ore în șir, în acțiuni medicale specifice, supraveghere continuă. Degeaba! Organismul femeii nu a mai rezistat. După trei stopuri cardio-respiratorii, a cedat. Familia a fost uimită de eforturile și dăruirea necondiționată a cadrelor de la UPU.

Evident, fiind vorba despre o moarte suspectă, din moment ce femeia a fost adusă la spital în șoc hipotermic, medicii au fost obligați să anunțe organele de anchetă pentru a descâlci ițele, pentru a afla ce s-a întâmplat cu biata femeie, de ce a ajuns înghețată la spital, de parcă fusese părăsită, uitată, închisă undeva în ger. Această situație a stat la baza decesului. Trebuiau căutați vinovații, dacă ei există.

Culmea, femeia a ajuns înghețată la spital de la un cămin de bătrâni. Ce s-a întâmplat acolo? De ce nu a fost anunțată în timp util familia despre posibilele sale afecțiuni care îi pun viața în pericol, dacă a existat o asemenea situație? Târgoviștea se află la 36 km de Mereni. De ce s-a ajuns la șocul hipotermic? Doar când femeia a fost trimisă cu ambulanța către Târgoviște a fost anunțată fiica, de către managerul Centrului, care nu se afla in țară. Apoi, a fost sunată de o asistentă medicală de la spital, care i-a comunicat că mama dânsei se află la Departamentul Urgențe în stare gravă. Vestea a căzut ca un trăsnet pe capul fetei. A ajuns cât a putut de repede la UPU. Medicul de gardă ar fi întrebat-o, pe un ton aproape dojenitor: Ce i-ați făcut? Unde ați ținut-o de a fost adusă în șoc hipotermic? Fata bătrânei, Cristina Andreescu, a rămas ca năucă. A auzit replica doctorului, dar nu a înțeles prea bine sensul. Nu putea pricepe ce s-a întâmplat cu mama sa. O știa bine, atât cât îi permitea vârsta de 88 de ani, la căminul de la Mereni. I-a comunicat medicului că nu are habar de situație, că acum a aflat de nenorocire, că mama sa era internată, pentru a fi supravegheată și îngrijită special într-un cămin de bătrâni…

Să pornim pe firul acestui caz deosebit de grav dar cu multe necunoscute și întrebări la care unii nu vor să răspundă deocamdată. O femeie a murit înghețată. Adusă în această stare cu ambulanța la spital de la un cămin de bătrâni.

Constanta Andreescu a fost om de vază, cunoscut în județul Dâmbovița. A lucrat o viață ca inspector social pentru persoanele cu probleme de văz și auz. Așa cum o laudă acum fiica, Cristina, cu lacrimi în ochi, acum 70 de ani, mama ei a fost prima fată din Viforâta, comuna Aninoasa, care a absolvit liceul de renume „Carabella” din Târgoviște. A fost o elevă eminentă. S-a pensionat, a dus-o bine câțiva ani, până când a fost lovită de maladia care prinde în mrejele ei reci din ce în ce mai mulți bătrâni: Alzheimer.

Cristina Andreescu ne-a spus că și-a îngrijit mama, cu dragoste și tandrețe, timp de 11 ani, dar când situația a degenerat, și s-a întâmplat la începutul verii acestui an, a hotărât împreună cu familia să o ducă la un centru special de ocrotire. Decizie grea, dificilă, dar necesară! La recomandarea unui medic de familie, a ajuns la Căminul de bătrâni „Stejarul” de la Mereni, comuna Conțești, al Asociației „Pururea Tânăr”. Ce frumos sună!

Ne-a spus Cristina Andreescu de câteva ori, accentuând acest lucru, că nu și-a părăsit mama acolo. Decizia de a o duce la cămin a fost una dureroasă. Ori de câte ori putea, uneori chiar săptămânal, împreună cu cumnata sa, soția fratelui, mergea în vizită, îi ducea tot ceea ce îi trebuia, haine, obiecte de toaletă, stătea ore în șir lângă mama sa. Încerca să lege conversații, să îi inducă o stare de bine…

Constanța Andreescu mergea pe picioarele ei, mânca. Singurele probleme derivau de la Alzheimer. Lucrurile au mers bine, atât cât se poate spune bine în aceste condiții de boală și bătrânețe, până zilele trecute, când s-a întâmplat tragedia. Cei doi patroni ai Căminului erau plecați într-o scurtă vacanță în Irlanda. Instituția rămăsese în această perioadă în grija fiului, a unei asistente medicale și a celorlalți angajați. Cine s-ar fi gândit că, în acest interval de timp, scurt, când reprezentanții Asociației sunt plecați, se poate consuma o nenorocire? Dar, s-a întâmplat. Și, așa cum am mai spus la început, ne învârtim într-un cerc de mister, să nu spun fals mister, fiindcă, cu siguranță, niște oameni sunt vinovați pentru cele întâmplate, știu ce a fost acolo, dar fuga de responsabilitate, frica de consecințele legii îi determină, probabil, să adopte poziții de opunere. Cu siguranță, anchetatorii vor desluși acest caz și îi vor trage la răspundere pe vinovați.

Ne-a mărturisit Cristina Andreescu, ieri – 12 decembrie 2023, când se află la căpătâiul mamei sale ce urma să fie condusă pe ultimul drum, că vineri – 8 decembrie, pe la ora 15:30, a primit un telefon din Irlanda, de la patronul Căminului.

„Mi-a spus: doamna Andreescu, să nu vă speriați, pe bunica o vom trimite cu salvarea la spital. I s-a făcut cam rău. Dar nu vă îngrijorați. I-a scăzut pulsul mult, dar tensiunea o are bună. Nu știu. M-a mințit sau poate așa i-au spus cei de la cămin. Mi-a mai zis să stau lângă telefon că pleacă salvarea de la Mereni”, ne-a povestit, cu durere în glas, Cristina Andreescu.

Fiica a tot sperat că bătrâna sa mama scapă, că Dumnezeu va face o minune, deși optimismul medicilor era unul scăzut.

„Pe la 2:30 dimineața, a început să vomite în mască un lichid de culoare închisă. Domnul doctor și asistentele, din nou, s-au mobilizat să o scape și din acest episod. Am rămas impresionată de eforturile pe care le-au depus, de cât de competenți au fost și aplecați asupra cazului. Erau continuu lângă ea”, a mai povestit Cristina Andreescu.

A rămas apoi un pic tăcută pentru a-și înăbuși durerea și să poată să ne vorbească din nou. Lansează supoziții. Variante. Nu înțelege cum de a ajuns mama ei în șoc hipotermic la spital. E un fapt cu care nu se poate deloc împăca.

„Exact lângă camera ei, a doua ușă era cea de la intrare. Eu bănuiesc că a ieșit afară. Nu a mai știut să se întoarcă și ei, probabil, au închis ușa. Au uitat-o afară. Când au găsit-o, era înghețată”, a mai adăugat Cristina Andreescu, după care ne-a vorbit iar despre ce s-a mai întâmplat la spital. Bătrâna Constanța a trecut prin trei stopuri cardio-respiratorii. Ultimul i-a fost fatal. Nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decesul. Era în jurul orei 03:50, sâmbătă dimineața.

În certificatul medical constatator al decesului emis de Serviciul de Medicină Legală Dâmbovița la cauzele decesului se menționează: „insuficiență multiplă de organe, stop cardio-respirator resuscitat, șoc hipotermic”.

 

Deja, relația dintre familia Constanței Andreescu și reprezentanții Căminului de Bătrâni a devenit una tensionată. Cristina Andreescu a solicitat acestora lămuriri, să îi spună ce s-a întâmplat cu mama sa. De ce a suferit acel șoc hipotermic.

„Au ținut una și bună că nu s-a întâmplat la ei în azil. Că nu au uitat-o afară. Că la ei a fost totul în regulă. Că se vede pe camerele video că nu s-a dat jos din pat. Că i-a fost adusă mâncarea la pat. M-am mirat când am auzit treaba asta, că i-au dus mâncare la pat, că mama nu avea nimic. Se putea deplasa”, ne-a precizat Cristina Andreescu.

La Căminul de Bătrâni de la Mereni, am vorbit cu unul dintre administratorii instituției private de ocrotire sociale – Georgiana Iliescu, de profesie asistentă medicală. Părea marcată de această situație. Nu a acceptat ideea că în căminul pe care îl gestionează s-a întâmplat așa ceva. Nu a găsit o explicație pentru șocul hipotermic în care a ajuns la spital Constanța Andreescu. Nu găsește răspunsuri plauzibile, mai ales că nu se aflau în țară când s-a întâmplat nenorocirea. Ne-a spus că probabil asistenta de serviciu a fost neglijentă, dar este exclus ca femeia să fii înghețat în cămin. Asistenta am înțeles că a fost concediată. Despre situația în care se afla bătrâna ne-a spus că a aflat telefonic de la băiatul său, care i-a comunicat că doamna Andreescu nu este bine. Asistenta nu i-a anunțat nici pe ei și nici familia despre problemele apărute. Au hotărât, de la distanță, din Irlanda unde se aflau, să cheme ambulanța.

Fiindcă administratorii Căminului de la Mereni au exclus orice variantă de declanșare a șocului hipotermic în unitatea lor, promovând ideea că poate în salvare s-a întâmplat ceva, am mers și la Serviciul Județean de Ambulanță Dâmbovița, pentru a afla amănunte despre acest caz și pentru a lămuri lucrurile, dat fiind acuzele lansate. Dr. Dorin Maier, directorul medical, a exclus din start această variantă. Ne-a spus că toate ambulanțele sunt prevăzute cu sisteme de încălzire care pornesc atunci când autospecialele pleacă în misiune. Se menține o temperatură de 20 de grade Celsius în interior.

„În nici un caz hipotermia nu se instalează într-o jumătate de oră. Corpul are sistemele lui de reglare. Este nevoie de ore. Este o motivație naivă. Praf în ochii necunoscătorilor”.

Ne-a mai spus doctorul Maier că, din ce a aflat de la subordonați, la fața locului s-a deplasat mai întâi o ambulanță de la stația din Răcari. Când au văzut cadrele sanitare că este vorba despre o situație gravă, au solicitat un echipaj cu medic de la Târgoviște.

„Am auzit că pe bătrână au găsit-o într-o cameră în care era răcoare și era învelită cu mai multe pături”, ne-a declarat directorul medical de la Serviciul Județean de Ambulanță Dâmbovița.

Sâmbătă – 9 decembrie, la Căminul de Bătrâni de la Mereni, Conțești, s-a deplasat o echipă complexă, formată din polițiști de la Răcari, de la Serviciul de Investigații Criminale și de la Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, inspectori de la Direcția Sanitar Veterinară și de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. Evident, nu au găsit nereguli. Controlul s-a executat la 10 ore de la decesul bătrânei Constanței Andreescu.

Ne mai informează IPJ Dâmbovița că „toate aspectele și împrejurările producerii evenimentului urmează să fie stabilite în cadrul dosarului penal întocmit în cauză, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și neglijență în serviciu”.

O anchetă în acest caz a demarat și Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița.

Cristina Andreescu ne-a spus că nu vrea decât să se facă dreptate, să se afle clar ce s-a întâmplat cu mama sa, iar cei vinovați, dacă există, să plătească.

Material realizat de Adriana Răceanu și Ion Obăgilă 

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Deputat Carmen Holban: Lupta împotriva consumului de droguri trebuie să fie un efort comun

Publicat

pe

Carmen Holban, deputat PSD de Dâmbovița, a participat, astăzi – 12 aprilie 2024, alături de ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse – Natalia Intotero și alți colegi parlamentari, la întâlnirea organizată în cadrul Caravanei naționale „Fără bariere – Tot adevărul despre droguri”.

Evenimentul s-a dovedit a fi, consideră Carmen Holban, o experiență profundă și emoționantă, toți cei prezenți având ocazia să asculte poveștile unor persoane care au suferit din cauza consumului de droguri.

„Fiecare poveste spusă în fața tinerilor prezenți la Cinematograful „Independența” a fost o lecție de viață, un apel la conștiință și un semnal de alarmă pentru toți cei care pot fi tentați să încerce drogurile. Acum, mai mult ca oricând, lupta împotriva consumului de droguri trebuie să fie un efort comun”, ne-a precizat deputata Carmen Holban.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Elevă de la Liceul Voinești, violată de mai mulți colegi de școală

Publicat

pe

Comunitatea oamenilor gospodari, pașnici, la locul lor, din Voinești, județul Dâmbovița, a fost tulburată de o veste dramatică, bulversantă. S-a aflat tocmai acum (de ce oare așa târziu?) că în luna martie, pe teritoriul localității, s-ar fi consumat două oribile abuzuri sexuale și emoționale. Protagoniștii acestor fapte reprobabile sunt patru elevi de la Liceul Tehnologic din localitate. Adolescenții, din categoria de vârstă 15 și 16 ani, sunt din Bărbulețu și Pietrari. Victime ar fi fost două eleve de la aceeași școală, fete aflate în plasament la două familii, din Pucheni și Bărbulețu. Cele două tinere prezintă și unele dizabilități.

Una dintre fapte, cea documentată sigur de anchetatori, s-ar fi consumat în perimetrul unei stații de autobuz din Izvoare-Suduleni, pe DN 72A, într-o zonă mai retrasă. Atunci, cei patru ar fi abuzat sexual o elevă de 17 ani. Fata s-ar fi dus acasă în stare de șoc. Părinții adoptivi au intrat la bănuială și, în final, au aflat ce se întâmplase.

Au fost anunțate Poliția și Protecția Copilului, instituție care are în atribuiții să supravegheze atent familiile și copiii aflați la asistenți maternali. Fata ar fi recunoscut că a fost violată de patru colegi de la liceu. Băieții au fost reținuți, apoi arestați preventiv pentru 30 de zile. Acum, s-ar afla depuși în arestul IPJ Teleorman, la Dâmbovița nemaifiind locuri în celule.

Cel de-al doilea abuz sexual s-ar fi consumat, se pare, în februarie, în toaleta școlii, victimă fiind o altă fată, care prezenta aceleași probleme de sănătate. Autorul ar fi unul dintre elevii arestați deja.

Au fost demarate și anchetele efectuate de Inspectoratul Școlar Județean și de Protecția Copilului, plus investigațiile efectuate de polițiști.

Comunicat IPJ Dâmbovița
În urma cercetărilor efectuate de polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Voinești, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, la data de 8 aprilie a.c., patru minori, în vârstă 15 și 16 ani, au fost reținuți pe bază de ordonanță pentru 24 de ore.

Ulterior, la data de 9 aprilie, aceștia au fost prezentați magistraților, pe numele celor în cauză fiind emise mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Din investigațiile efectuate s-a stabilit că, în zilele de 28 și 29 martie a.c., o minoră de 17 ani, în timp ce s-ar fi aflat într-o zonă izolată din satul Suduleni, ar fi fost constrânsă de minori pentru a întreține acte de natură sexuală.

Cei patru minori sunt cercetați în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunilor de agresiune sexuală, viol, tentativă la infracțiunea de viol, complicitate la tentativă la infracțiunea de viol, complicitate la infracțiunea de viol.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pa lângă Judecătoria Târgoviște.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite