Connect with us

ACTUALITATE

Mănăstirea Viforâta, o perlă a ortodoxiei care a fost reșlefuită printr-un proiect cu finanțare europeană

Publicat

pe

Sfânta Mănăstire Viforâta, amplasată în inima satului cu același nume, așezare ce aparține de comuna Aninoasa, județul Dâmbovița, reprezintă un obiectiv important al istoriei și tradiției ortodoxe românești. Un loc încărcat de istorie, de energii pozitive. O insulă a credinței spre care se îndreaptă anual mii de pelerini.

Printr-o colaborare și o comunicare aproape perfectă între autoritățile locale, respectiv primarul Vlăduț Nicolae, și Arhiepiscopia Târgoviștei, prin ÎPS Nifon, arhiepiscop și mitropolit, și preotul vicar Ionuț Ghibanu, la care s-a adăugat profesionalismul firmei constructoare, s-a reușit încheierea lucrărilor de restaurare și consolidare a bisericii mănăstirii și a unui corp de clădiri, în termenul prevăzut de contract și respectându-se toate indicațiile ce au ținut de păstrarea nealterată a trecutului, rădăcinilor, a semnelor și vestigiilor izvorâtoare de tradiție creștin ortodoxă.

Astăzi – 15 decembrie 2023, așa cum cer normativele în materie de finanțări prin fonduri europene, s-a consumat la Mănăstirea Viforâta conferința de presă prilejuită de finalizarea acestui proiect important, cu o valoare de 9 milioane de lei, din care 2 milioane cheltuieli neeligibile asigurate de Primăria Aninoasa, grosul finanțării fiind alocat prin Programul Operațional Regional (POR).

La această întâlnire de final de proiect, alături de primarul Vlăduț Nicolae s-au aflat: preotul Ionuț Ghibanu – vicar eparhial și stareța Macaria de la Mănăstirea Viforâta. În sală au fost prezenți reprezentanți ai bisericii, funcționari de la Primăria Aninoasa și membri ai echipei de implementare.

Pe parcursul alocuțiunilor susținute de cei implicați în proiect, pe un ecran TV a fost difuzat un film documentar promo despre Mănăstirea Viforâta, vechi și nou, istorie și schimbare. Un material video realizat excelent, care, cu siguranță, va avea darul de a convinge vizual și de a atrage către Mănăstirea Viforâta pelerini și turiști dornici să afle amănunte despre istoria credinței ortodoxe în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu.

Preotul Ionuț Ghibanu a mulțumit primarului Vlăduț Nicolae și instituției pe care o coordonează, pentru implicare, pentru faptul că, în urmă cu mai mulți ani, a încheiat cu Mănăstirea Viforâta un parteneriat care, iată, a avut ca rezultantă atragerea de fonduri europene prin care această bijuterie a ortodoxiei românești a fost șlefuită și redată celor credincioși în toată splendoarea ei.

Anul trecut, a mai spus vicarul eparhial, în prezența a câtorva mii de drept credincioși, Biserica mănăstirii Viforâta a fost resființită de Înaltpreasfinția Sa Nifon, arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei.

Și ca o întâmplare minunată, astăzi, odată cu încheierea acestui monumental proiect, a mărturisit Ionuț Ghibanu, s-au împlinit 9 ani de când maica stareță Macaria conduce obștea monahală de la Mănăstirea Viforâta.

Despre buna colaborare dintre reprezentanții bisericii, autoritățile locale și constructor a vorbit și primarul Vlăduț Nicolae. Fără o bună comunicare, sfaturi, idei, opinii îmbrățișate, expuse, calculate, nu se putea ajunge la un asemenea rezultat meritoriu, care a fost urmărit și premiat în consecință. Astfel că, la Gala 2023 organizată de Agenția de Dezvoltare Sud Muntenia, sub titulatura „Pașaport pentru dezvoltare în Sud Muntenia”, directorul acestei prestigioase instituții, Liviu Mușat, a oferit premiul I la Secțiunea „Unități de cult” Primăriei Aninoasa, pentru parteneriatul prolific pe care l-a avut cu Mănăstirea Viforâta.

Edilul Aninoasei, Vlăduț Nicolae, a făcut un scurt istoric al acestui proiect important, a vorbit despre etapele de implementare, de când a fost preluat de la Consiliul Județean Dâmbovița, în 2017. Lucrările efective, a mai spus tânărul primar, au debutat pe 14 ianuarie 2020 și au fost încheiate pe 6 iunie 2022.

„Tot ceea ce s-a realizat aici este rezultatul unei bune colaborări pe care am avut-o cu Arhiepiscopia Târgoviștei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Nifon, arhiepiscopul Târgoviștei, cu părintele vicar Ionuț Ghibanu. Ați fost pentru noi un suport important de care am avut nevoie în permanență pe parcursul derulării lucrărilor”, a spus primarul Vlăduț Nicolae.

A urmat o expunere a proiectului, a obiectivelor propuse și executate. Au fost realizate lucrări pentru partea de rezistență și arhitectură, respectiv intervenții de conservare-restaurare la nivelul stratului pictural / icoane; restaurare componente artistice – restaurare iconostas, consolidare, desfaceri și demolari.

S-au executat lucrări pentru montarea de instalație termică, instalație termică în incintă și alimentare cu apă, instalații electrice, instalație paratrăznet, instalație detecție incendiu, instalație detecție incendiu muzeu, instalație sistem, instalație sistem de supraveghere, instalație electrică centrală, lucrări de sistematizare pe verticală, amenajare spații verzi.

În cadrul proiectului au fost achiziționate centrala termică și accesoriile aferente, set control microclimat (aparat control – 2 buc și dezumidificator – 2 buc), seturi audio ghiduri (10 buc), inscripții braille pentru nevăzători – 4 buc, covor tactil nevăzători – 30 ml, sistem supraveghere cu camere / antiefracție, set mobilier expunere carte și icoane, infochioșc 2 buc, stingătoare CO2 – 9 buc, set eurocontainere 1.100 l în vederea efectuării colectării selective a deșeurilor.

Actualitatea de marketing a constat în organizarea unui eveniment cultural-religios “Muzica psaltică între trecut și viitor” axat pe activitatea de excepție a ieromonahului Macarie (1780-1836) – teolog, traducător și compozitor de muzică bisericească.

„În cadrul evenimentului din data de 06.11.2023 au fost susținute activități specifice respectiv, concert muzică religioasă prin invitarea personalităților marcante din domeniu, recital de poezie, expoziție de pictură bisericească precum și un inedit concurs de bătut toaca. Au fost acordate premii și diplome tuturor participanților la eveniment. Informațiile cu privire la desfășurarea evenimentului au fost postate pe website-urile existente, atât inainte de desfășurare cât și după: www.manastireaviforata.ro și www.primăriaaninoasa.ro. De asemenea, au fost publicate în presa locală și națională”, a precizat primarul Vlăduț Nicolae.

A fost realizat și un film de prezentare de durată scurtă în limbile română și engleză. Pelicula a fost postată pe website atât pentru informarea potențialilor turiști, dar și pentru utilizarea lui în unitățile de învățământ, cu ocazia derulării orelor de religie, istorie, cultură civică sau alte activități educaționale.

„Am stabilit și un plan privind introducerea în circuitul turistic cultural-religios a obiectivului restaurat prin semnarea unui acord de parteneriat / promovare prin care se angajează să promoveze reciproc acest circuit de către reprezentanţii comunității locale, precum și conducerea instituțiilor de cult implicate şi agenţiile de turism interesate”, a mai spus edilul localității.

Campania de promovare on-line și off-line s-a desfășurat prin websiturile www.manastireaviforata.ro și www.primăriaaninoasa.ro, atât pentru Ansamblul Monahal „Mănăstirea Viforâta”, cât și pentru Biserica”Sfântul Gheorghe”, obiectiv important de patrimoniu. Au fost realízate materiale de promovare personalizate respectiv, magneți, semne de carte, suport pentru pahare. Toate acestea au fost distribuite in cadrul evenimentului organizat prin implementarea proiectului.

„Cercetările arheologice preventive din lunile februarie – iunie 2020, realizate in interiorul bisericii Sfântul. Gheorghe din Mânăstirea Viforâta, au surprins succesiunea in timp a cel puțin trei biserici de zid. Din cea mai veche dintre acestea (secolul XV cu aproximatie anul 1530), au fost surprinse in sit elemente constructive inedite, foarte bine păstrate și conturate. Acest fapt a obligat beneficiarul, de a analiza și hotărî in favoarea păstrării si expunerii muzeistice a unui model de succesiune in timp a unui lăcaș de cult important pentru cultura spirituala a Evului Mediu Românesc. Tocmai existența acestor vechi biserici justifica statutul de monument istoric de vârsta medievala a ansamblului mânăstiresc, restaurat complet in epoca modernă și contemporană. Ineditul și frumusețea acestor noi descoperiri justifică întrutotul inițiativa noastră de a face vizibil tuturor eforturile arheologiei de a aduce la lumină și cunoaștere trecutul istoric al țării.

Mai precizăm că proiectul de restaurare actual al monumentului de sec. XIX nu a prevăzut cercetări arheologice preventive, așa cum adesea se întâmplă în ultimul timp, deși era cunoscută existența unei biserici medievale, încă din cercetarea arheologică din anul 2010. Prin săpăturile din anul 2020 a mai fost adăugat istoriei un nou lăcaș de cult, descoperit prin eforturile arheologiei, iar o eventuală reîngropare a sa nu ar fi făcut altceva decât să ascundă tocmai piatra de temelie care a determinat obținerea de fonduri europene pentru restaurarea ansamblului monahal.

De asemenea, au fost obținute date noi și despre a doua biserică despre care existau câteva date, respectiv că datează din secolul XVI, cu abside poligonale, tip Matei Basarab, cu numeroase analogii, inclusiv in Târgoviște, având ca reper aproximativ anul 1650”, se menționează în materialul prezentat de primarul Vlăduț Nicolae.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

1 IUNIE 2024: Nu rata activitățile organizate de Camera de Comerț Dâmboviţa pentru copii!

Publicat

pe

Camera de Comerț, industrie și Agricultură Dâmbovița a pregătit și anul acesta activități interesante pentru copii, cu prilejul zilei de 1 iunie.

Prin urmare, sâmbătă – 1 iunie 2024, între orele 10:00 și 13:00, se vor organiza, la sediul Camerei de Comerț Dâmboviţa – Calea Câmpulung , Nr. 6A, Târgoviște, următoarele activități:
– Ateliere de creație: lego, puzzle, desen
– Club de robotică Code School Clubs Targoviste
– Puctură pe față DINI LAND
– Karaoke și Mini Disco
– Festivalul Culorilor. Crează-ți propriul univers cu creta!
– Copiii în acțiune: Întâlnire cu Poliția – Siguranță și distracție
– Multe alte surprize.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Va fi mare sărbătoare pe 26 mai 2024 la Ghimpați (oraș Răcari). Detalii aici

Publicat

pe

Duminică – 26 mai 2024, Primăria și Consiliul Local Răcari, județul Dâmbovița, organizează, în colaborare cu Asociația Ghimpați 2008, o serie de manifestări cultural-sportive, artistice și religioase prilejuite de împlinirea a 452 de ani de la prima atestare documentară a localității Ghimpați.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite