Connect with us

POLITIC

Deputat Radu Popa: Este nevoie de noi criterii pentru numirile în CA-urile companiilor de stat

Publicat

pe

De ani de zile se tot vorbește de dezmățul existent la nivelul conducerilor marilor companii de stat. Cetățenii simpli și nu numai rămân ca înghețați când aud de salariile mari pe care le primesc șefii acestor instituții economice, considerate bunuri ale întregii țări, de indemnizațiile nesimțite primite de membrii în consiliile de administrație, majoritatea numiți pe filiere politice.

S-a tot vorbit de reducerea acestor sume colosale, de instituirea unor bariere echitabile. Până acum, nu s-a întâmplat mai nimic însă. Dimpotrivă, lucrurile s-au complicat și mai mult când personajele care s-au aflat la cârma companiilor, prin CA-uri, atunci când au fost puse pe liber din varii motive, s-au considerat prejudiciate și au atacat deciziile în instanță. Unii mai cu dare de mână, bine povățuiți, cu specificații clare în contracte, s-au adresat chiar unor curți de arbitraj externe. Aici, statul român a început să piardă procesele pe bandă rulantă. Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a spus, chiar și într-o conferință de presă organizată la Târgoviște, că aceste tipuri de litigii în care sunt implicate companiile de stat ar trebui să se rezolve în țară.

Deputatul PSD Radu Popa a atras atenția în nenumărate rânduri asupra jafului care se întâmplă la nivelul unor companii de stat, cu privire la salarii, indemnizații, numiri și la lipsa de implicare a celor ce conduc aceste unități, mine de aur pentru ei, în ceea ce privește retehnologizarea, dezvoltarea. Spune parlamentarul social-democrat că, dacă ministrul Justiției vrea să facă ceva, soluția este anularea cauzei și nu a efectului. Dar, ca să se ajungă aici, este nevoie de modificări la nivel legislativ, de intervenția Guvernul României.

„Este nevoie de o nouă grilă de criterii pe baza cărora se fac numirile acestor membri în CA și în CS, o analiză temeinică a rezultatelor lor în beneficiul companiilor care îi plătesc”, a spus deputatul.

Radu Popa vine și cu exemple în acest sens. De pildă, Corina Popescu, fostul director general al Electrica, a fost schimbată din funcție cu câteva luni înainte și a primit, din bani publici, multe sute de mii de euro.

„În mandatul ei, cotația bursieră a grupului Electrica s-a prăbușit, investițiile în infrastructura rețelelor s-au realizat doar în proporție de 30-35% dar “duamna Corina” a luat salarii și bonusuri de peste 1 milion de euro, în mandat.

Ciprian Dumitru, membru în CA de la Transelectrica, a fost demis înaintea de finalul mandatului său și a primit 2 milioane de lei drept compensație. În timpul acesta, Transelectrica are cel mai vechi sistem de măsură și control al sistemul energetic din Europa. OMEPA a fost inaugurată de Ceaușescu în 1969 și azi inima sistemului electric se bazează tot pe această platformă, unde, e ușor de intuit, nu e nimic digitalizat la standardele europene”, a mai precizat Radu Popa.

Consideră parlamentarul PSD că în nici un caz nu reprezintă o soluție mandatele interimare de 3-6-9 luni. Trebuie găsiți și numiți în fruntea acestor companii manageri cu experiență, care să știe ce și-au asumat.

„Să facă încă de la numire și să aibe criterii clare de penalizare când ratează obiectivele. Mai are rost să vă spun că, în cazurile reclamate de Alinuța, managerii fuseseră numiți fie de colegul ei Virgil Popescu, fie de alt coleg al ei, fostul șef al SGG, M. Abrudean?”, întreabă Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

Deputat Radu Popa: Modificarea legii în favoarea lui Klaus Iohannis ar crea un precedent periculos

Publicat

pe

Vestea că președintele Klaus Iohannis vrea să candideze pentru un loc de senator independent, dar pe listele PNL, a bulversat lumea politică românească, atâta câtă este ea.

Pentru atingerea acestui deziderat care sfidează toate regulile, ar trebui să fie făcută de urgență o modificare legislativă pentru ca drumul lui Iohannis să fie sigur, fără opintișuri. Liberalii, dar nu toți, ar fi pregătiți să facă acest favor președintelui României. Rămâne de văzut dacă și partenerii de coaliție, PSD, îmbrățișează această idee.

Deputatul social-democrat Radu Popa care, în postările sale pe rețelele de socializare, și-a exprimat direct indignarea și revolta vizavi de o asemenea manevră ce ar urma să schimbe regulile în timpul jocului, doar pentru a-i găsi lui Iohannis un post călduț și imunitate, spune că gestul pe care vor să-l facă liberalii este unul sinucigaș din punct de vedere politic.

„KWI e cel mai dezaprobat politician astăzi, dar chiar și cu acest talent al lor, cu această vocație a dezastrului, le va fi greu să găsească voturile pentru a modifica legea în beneficiul unui singur om. Ar fi un precedent periculos”, a scris Radu Popa.

A mai precizat parlamentarul PSD că legea îi dă dreptul lui Klaus Iohannis să candideze pentru un post de deputat sau senator, este un drept constituțional.

„Însă, dreptul lui nu se poate transforma în obligația noastră. Având în vedere calendarul electoral, ar mai fi doar câteva săptămâni care s-ar suprapune pe perioada mandatelor. KWI are varianta să demisioneze, să preia Ciucă interimatul și, din 20 decembrie, noul președinte să se instaleze în funcție. Dar KWI nu vrea asta și mulți m-ați întrebat de ce nu optează pentru acest parcurs. Răspunsul e simplu: ar pierde privilegiul de a primi pensie de președinte cu două mandate complete. În sensul legii, poți primi pensia doar dacă ai mandat complet de parlamentar, președinte”, a mai adăugat Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

POLITIC

Senator Titus Corlățean: România a negociat bine și este în cercul de decizie al Comisiei Europene

Publicat

pe

România a obținut, pentru prima dată de la intrarea în Uniunea Europeană, în anul 2007, postul de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene. Asta înseamnă – a declarat senatorul PSD de Dâmbovița Titus Corlățean în cadrul unei emisiuni la Antena3, că țara noastră este „în cercul de decizie al Comisiei Europene”. A mai spus parlamentarul că portofoliul dat României – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale – prefigurează „noua generație de politici de coeziune, banii de dezvoltare ai Uniunii Europene”.

„Ce se decide prin acest portofoliu va influența inclusiv dezvoltarea României. Nu mai spun de dimensiunea socială, de educație, de pregătire… Sunt lucrări care, și din perspectiva unui stat ca România, contează foarte mult. 235 de miliarde de euro înseamnă foarte mult”, a declarat senatorul Titus Corlățean.

Cât o privește pe reprezentanta României, Roxana Mînzatu (44 de ani), parlamentarul PSD de Dâmbovița spune că este unul dintre specialiștii României pe zona fondurilor europene.

„Roxana Mînzatu a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative – specializarea Ştiinţe Politice Engleză în cadrul Universităţii din Bucureşti (2002), deţine un master în integrare europeană (2005) şi este absolventă a programului Public Leadership Credential al Harvard Kennedy School of Government (2022).

A fost 13 ani consilier județean și a lucrat cu fonduri europene. A fost subprefect la Brașov, dar și președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. Între 2016 și 2020 a fost deputat PSD, iar în iunie 2024 a fost aleasă europarlamentar PSD, din postura de secretar de stat numit la conducerea Departamentul pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, structură aflată în subordinea directă a premierului”, a precizat senatorul Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite