Connect with us

SOCIAL

Trei caravane medicale au plecat către comunitățile rurale vulnerabile

Publicat

pe

Organizația Salvați Copiii România extinde serviciile medicale din mediul rural și pune la dispoziția echipelor medicale ale Asociației Caravana cu Medici trei caravane medicale în valoare de 300.000 de Euro, dotate cu ecografe cu două sonde și scaun ginecologic și pediatric, cu ajutorul cărora se pot efectua ecografii ginecologice (de sân, tiroidă, abdomen sau transvaginale), precum și ecografii pediatrice.

Unitățile medicale mobile vor asigura un cadru sigur și profesionist, în care o echipă multidisciplinară de specialiști va putea furniza servicii complexe medicale și psiho-sociale adaptate nevoilor pentru aproximativ 10.000 de persoane vulnerabile anual. Cele trei caravane medicale au fost achiziționate cu sprijinul unui grant oferit de MSD for Mothers, ca parte a unui proiect mai amplu care include și Republica Moldova.

S-a luat această decizie ca urmare a faptului că 328 de comune din România nu au medic de familie. În același timp, distribuția unităților medicale și a doctorilor este inegală între zonele rurale și cele urbane. Potrivit unui studiu realizat de Salvați Copiii, în anul 2023, în 17 județe din România, una din 10 gravide din mediul rural nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii, 34% dintre gravide nu au fost la control la medicul ginecolog în cazul sarcinii curente din cauza lipsei banilor sau din cauza distanței mari până la primul cabinet, 50% dintre gravidele care au fost la control la medicul ginecolog în timpul sarcinii menționează că analizele, ecografiile și consultațiile nu au fost gratuite.

„O sarcină care nu este monitorizată poate pune probleme majore atât mamei, cât și fătului, cu consecințe vitale. Ne intensificăm eforturile în zona rurală, unde de multe ori politicile sociale nu sunt integrate, cu aceste caravane medicale care vor oferi asistență medicală. Astfel, programul de reducere a mortalității infantile va ținti atât dotarea maternităților cu aparatură medicală de ultimă generație, cât și sprijinul direct acordat mamelor și copiilor din aceste comunități vulnerabile”, a spus Gabriela Alexandrescu – președinte executiv Salvați Copiii România.

„Ceea ce pune în mișcare Caravana cu Medici este colaborarea dintre medici și parteneri, un transfer de bunăvoință, de resurse și de valori umane pentru o Românie mai bună, mai sănătoasă, mai responsabilă. Parteneriatul cu Salvați Copiii România ne-a arătat cum o caravană poate avea un randament superior când avem parteneri implicați local și cu experiență ”la firul ierbii”. Oferirea celor 3 unități mobile ne va ajuta să ajungem în cele mai izolate părți ale României rurale și ne vor da posibilitatea să îndeplinim toate condițiile legislative și de igienă necesare unui act medical oferit în regim de caravană. Cred că scopul comun este ceea ce stă la baza unei relații autentice și productive”, a declarat dr. Mihai Ranete – membru fondator al Asociației Caravana cu Medici.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Contabilul Primăriei Vișina a fost găsit spânzurat în podul casei

Publicat

pe

Sursa foto: Cronica de Găești

Contabilul Primăriei Vișina și-a pus capăt zilelor. Bărbatul de 46 de ani a fost găsit spânzurat în podul locuinței sale. Cel care a dat peste trupul neînsuflețit al sinucigașului a fost fratele acestuia.

Colegii din cadrul administrației publice locale Vișina au rămas ca de piatră la auzul acestei vești. Nimeni nu își explică de ce bărbatul a recurs la acest gest, care au fost problemele care l-au determinat să ia o astfel de decizie.

Jean Istrate, primarul comunei Vișina, de dimineață, a vorbit cu contabilul la telefon. Acesta i-ar fi spus edilului că are ceva de rezolvat și că mai întârzie la serviciu. Apoi nu s-a mai știut nimic despre el. Familia, apropiații l-au căutat, dar nu au reușit să dea de el. Fratele său, având probabil un semn, s-a urcat în podul casei unde l-a găsit spânzurat.

Polițiștii au demarat cercetările în acest caz, încercând să afle care au fost cauzele care l-au condus pe bărbatul de 46 de ani să își pună capăt zilelor.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

SOCIAL

”Răspundem cu suflet vârstnicilor singuri!”, campanie umanitară lansată de Fundația Regală Margareta

Publicat

pe

Peste 4.000 de vârstnici din România, care se confruntă cu lipsa resurselor, izolarea sau marginalizarea, contează pe sprijinul Fundației Regale Margareta, nu doar în perioada Sărbătorilor, ci în fiecare lună a anului.

Pentru ei, Fundația Regală a lansat Campania „Răspundem cu suflet vârstnicilor singuri!” și invită firmele să contribuie până la 31 decembrie cu 20% din impozitul pe profit pentru anul 2024, prin semnarea unui contract de sponsorizare. Suma disponibilă pentru sponsorizare poate fi calculată pe www.sponsorizez.ro.

De asemenea, persoanele fizice pot face o donație prin SMS cu textul SINGUR la 8844, pentru a contribui cu 2 Euro lunar în susținerea seniorilor vulnerabili.

În România, populația rezidentă de seniori cu vârsta de 65 de ani și peste depășește 3,8 milioane de persoane. Provocările vârstei vin la pachet și cu singurătatea, întrucât 1,35 milioane dintre seniori locuiesc singuri.

În 2024, Fundația Regală Margareta a României, prin implicarea companiilor și a persoanelor fizice donatoare, a sprijinit 4.000 de seniori și a oferit grant-uri pentru 27 de ONG-uri din România care, prin serviciile sociale locale, au răspuns diverselor nevoi ale vârstnicilor din comunitățile lor.

Persoanele vârstnice au beneficiat de:

  • ajutor material – tichete sociale, produse alimentare, igienice și sanitare sau paramedicale, bunuri de necesitate
  • sprijin practic – îngrijire sau menaj la domiciliu, livrarea cumpărăturilor sau a medicamentelor acasă,
  • consiliere socială și îndrumare către servicii de suport accesibile în comunitate
  • susținere emoțională, prin activități de socializare, servicii de alinare a singurătății sau consiliere psihologică
  • soluții pentru îmbătrânire activă, prin voluntariat în centre de zi pentru copii sau incluziune digitală.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite