Connect with us

SOCIAL

Schimbări legislative importante în domeniul asistenței sociale

Publicat

pe

Camera Deputaților a adoptat, în data de 27 martie 2024, proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul asistenței sociale, proiect al cărui parcurs legislativ a început pe 7 septembrie 2023 când a fost prezentat în primă lectură în ședința de Guvern – ne informează Agenţia Județeană pentru Plăţi și Inspecţie Socială Dambovita.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul asistenţei sociale care vizează, în principal, creşterea gradului de profesionalizare a sistemului de asistenţă socială, îmbunătăţirea progresivă a calităţii serviciilor sociale licenţiate şi, implicit, a condiţiilor de trai ale beneficiarilor de servicii sociale, precum şi reglementarea finanţării asistenţei sociale pe baza principiului finanţarea este în interesul beneficiarului”, precizează sursa citată.

Astfel, sase acte normative esențiale pentru sistemul de asistență socială din România vor suporta îmbunătățiri:
– Legea asistenței sociale nr. 292/2011;
– Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în serviciile sociale;
– Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice;
– Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România;
– OUG nr. 113/2011 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială;
– OUG nr. 82/2016 pentru aprobarea statutului special al funcției publice specifice de inspector social și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Reglementările se referă la:
– stabilirea limitelor în care se desfășoară activitatea furnizorilor de servicii sociale în interesul oamenilor. Legea întărește asistența socială la nivelul comunităților mici;
– modificarea modalității de finanțare a serviciilor sociale pe principiul ”finanțarea urmează beneficiarul”, iar banul public este cheltuit transparent cu un traseu mai ușor de urmărit;
– consolidarea rolului inspectorului social și capacitatea funcțională a Inspecției Sociale;
– furnizorii de servicii sociale vor fi consiliați gratuit de către reprezentanții ANPIS, astfel încât să cunoască toate obligațiile pe care le au potrivit legislației;
– niciun serviciu social nu va mai putea funcționa, nici măcar provizoriu, fără controlul în teren al inspectorilor sociali;
– va fi înființat registrul național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale și revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare;
– se introduc sancțiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licență, pentru prima data;
– amenzile cresc de 5 ori, până la 100.000 de lei.

„Subliniem faptul ca in procesul de elaborare a noii legi s-au implicat organizații neguvernamentale, Avocatul Poporului, Colegiul Național al Asistenților Sociali, reprezentanți ai cultelor religioase, mediul universitar, organizații patronale și sindicale, UNICEF, Banca Mondială. Acest proiect de lege va merge la promulgare”, se precizează în comunicatul de presă transmis de AJPIS Dâmboviţa.

Proiectul de lege poate fi consultat aici

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SOCIAL

Tânăr din Alexandria prins de jandarmi cu substanțe interzise asupra lui

Publicat

pe

Un echipaj de jandarmi din municipiul Alexandria, județul Teleorman, în timp ce se afla într-o misiune de patrulare pe strada București, a observat, ieri – 12 ianuarie 2025, în jurul orei 14:30, doi tineri care au devenit agitați la apariția militarilor.

Jandarmii și-au dat seama că neliniștea celor doi este cauzată de ceva necurat, drept pentru care i-au legitimat pe tinerii de 28, respectiv 30 de ani, după care i-au supus și unei percheziții corporale. În urma acestei acțiuni, militarii au descoperit în buzunarul unui bărbat o țigară confecționată manual și un pliculeț ce conținea resturi vegetale de culoare verde maroniu ce emanau un miros înțepător, susceptibile a fi substanțe interzise pentru deținere și consum.

Jandarmii teleormăneni au întocmit în acest caz acte de constatare a unei posibile infracțiuni de deținere de substanțe interzise, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Substanțele găsite asupra unuia dintre tineri fiind ridicate, urmând a fi predate polițiștilor în vederea continuării cercetărilor.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Giurgiu

Trei giurgiuveni reținuți pentru furt calificat. Prejudiciul se ridică la 87.000 de lei

Publicat

pe

Polițiștii giurgiuveni au reținut pentru 24 de ore 3 bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, din localitatea Putineiu, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Din anchetă a reieșit faptul că, în perioada 2-5 ianuarie, cei trei au pătruns prin efracție într-o locuință și o societate comercială, ambele din municipiul Giurgiu, de unde au sustras mai multe bunuri. Prejudiciul creat este de aproximativ 87.000 de lei.

Ieri – 10 ianuarie, polițiștii din cadrul mai multor structuri ale IPJ Giurgiu, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu, au executat 6 percheziții în municipiul Giurgiu și în comuna Putineiu, la domiciliile indivizilor cercetați pentru furt calificat. În urma descinderilor, au fost descoperite o parte dintre bunurile sustrase, respectiv aparate de sudură, un motocompactor, cabluri electrice, bormașini și o trotinetă electrică.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite