Connect with us

ACTUALITATE

Comunicat de presă: Procesul de selecție a amplasamentului de la Doicești pentru implementarea SMR în România este în conformitate cu standardele de securitate ale AIEA

Publicat

pe

SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect SMR, anunță încheierea cu succes a Misiunii de follow-up IAEA SEED (Site and External Events Design), axată pe selecția amplasamentului de la Doicești, planificat pentru dezvoltarea în condiții de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni din România. Apreciem misiunea profesionistă și independentă desfășurată de echipa de experți a AIEA.

Programul SEED asistă statele membre ale AIEA în diferite etape ale dezvoltării unui program de energie nucleară, inclusiv în ceea ce privește evaluarea selecției amplasamentului, evaluarea amplasamentului și proiectarea structurilor, sistemelor și componentelor, luând în considerare potențialele evenimente externe și interne specifice amplasamentului.

Misiunea SEED a fost solicitată de SN Nuclearelectrica pentru a evalua în mod independent procesul de selectie a amplasamentului în conformitate cu standardele de siguranta ale AIEA și, în consecință, pentru a începe următoarea etapă de evaluare a amplasamentului, preliminară solicitarii de licentiere a amplasamentului pentru un proiect SMR în România.

„Echipa AIEA a salutat efortul depus de SNN pentru a desfășura un proces de selecție a amplasamentului din România obiectiv, fezabil și sigur, considerat un cadru robust pentru dezvoltarea proiectului SMR. Solicitarea unei continuări a misiunii SEED desfășurata în 2022 pentru a evalua procesul de selecție a amplasamentului, este cea mai bună dovadă a angajamentului SNN față de securitate și a deciziei sale ferme de a minimiza riscul ca problemele de securitate descoperite într-o etapă ulterioară să pună în discuție implementarea în condiții de securitate a proiectului. Experiența în curs de dezvoltare în România poate fi de mare valoare pentru comunitatea nucleară”, a declarat Paolo Contri – șeful echipei de evaluare și șeful Secției de securitate a evenimentelor externe din cadrul Departamentului de Securitate și Siguranță Nucleară al AIEA.

Echipa științifică românească a furnizat date și dovezi științifice solide pentru a susține decizia de a selecta amplasamentul de la Doicești pentru prima dezvoltare SMR din România. Echipele interne de experți reputați au efectuat investigații, calcule și studii detaliate care au demonstrat că selecția finală a site-ului Doicești este sustenabilă și în deplină conformitate cu abordarea recomandată de AIEA pentru selecția site-ului. În plus, toate aceste lucrări susțin un proces decizional solid.

„Considerăm că un proiect nuclear sigur ar trebui să fie realizat și pe baza unor evaluări amănunțite și independente, de aici și invitația noastră adresată AIEA de a efectua o astfel de evaluare. Proiectele nucleare, indiferent de tehnologie, au un lucru esențial în comun: securitatea nucleară și dorim să dezvoltăm un proiect exemplar prin utilizarea unei tehnologii cu un nivel inalt de securitate nucleara, o selecție riguroasă a amplasamentului, o analiză completă și sigură a evenimentelor externe specifice amplasamentului. Pe lângă experții români, apreciem foarte mult expertiza internațională obiectivă și independentă pentru a ne asigura că toate aspectele legate de securitate sunt luate în considerare și abordate încă din primele etape ale proiectului. Mulțumesc echipei de experți ai AIEA pentru efectuarea acestei evaluări și mulțumesc echipei de experți români pentru reconfirmarea profesionalismului lor”- Cosmin Ghiță, director general SN Nuclearelectrica.

Procesul de selectie a amplasamentului a primit încrederea finanțatorilor externi, în speță USTDA, care a acordat 1,2 milioane USD pentru studiu. Sargent &Lundy, o companie de inginerie solidă și reputată, a realizat studiul în mod independent. Acest lucru subliniază sprijinul internațional și încrederea investită în proiectul SMR Doicești din România, în urma unor orientări, sugestii și recomandări clare făcute de experții AIEA.

„Concluziile echipei de experți ai AIEA privind procesul de selecție a amplasamentului reconfirmă strategia și efortul nostru de a dezvolta un proiect SMR de ultimă generație în România. Salutăm eforturile AIEA și ale SN Nuclearelectrica pentru realizarea evaluarii selecției amplasamentului in conformitate cu cele mai înalte standarde de securitate. În acest fel, proiectul SMR Doicești se poziționează ca un standard de excelență în domeniul dezvoltării SMR în România și în Europa. De asemenea, suntem siguri că evaluările, recomandările și studiile actuale vor contribui și vor acționa ca un catalizator pentru proiectele SMR actuale și viitoare. Credem că avem un proiect solid, iar evaluarea actuală a AIEA ne dă și mai multă încredere”, a declarat Melania Amuza – CEO al RoPower Nuclear.

La momentul finalizarii cu succes a misiunii de evaluare SEED a AIEA, considerăm această evaluare ca fiind un progres în activitatea noastră actuală și un angajament față de inovare și durabilitate în dezvoltarea capacităților energetice nucleare ale României. Dezvoltarea proiectului SMR (462 MW capacitate instalată) va contribui la securitatea energetică a României, la obiectivele de decarbonizare, asigurând în același timp dezvoltarea locală, complementaritatea cu sursele regenerabile și poziționarea regională.

Despre Nuclearelectrica
Compania națională „Nuclearelectrica” SA este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unități nucleare CANDU, fiind două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear și a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susține proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica joacă un rol major la nivel național, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România.

Despre RoPower
RoPower Nuclear este compania de dezvoltare a proiectelor SMR din România, care utilizează tehnologia NuScale. Compania se află în prima linie a avansării soluțiilor de energie nucleară în România. Specializată în dezvoltarea și implementarea reactoarelor modulare mici (SMR), RoPower Nuclear este dedicată creșterii independenței energetice, sustenabilității și creșterii economice a României prin intermediul energiei nucleare curate, sigure și fiabile.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Spectacol de teatru, gratuit la Casa de Cultură din Titu-Târg

Publicat

pe

Duminică – 26 mai 2024, locuitorii orașului Titu sunt invitați din nou la un spectacol de teatru oferit gratuit de Primărie, de la ora 17:30, la Casa de Cultură Titu-Târg. Reamintim faptul că administrația publică locală organizează periodic, de mai mulți ani, astfel de evenimente, cu scopul de dezvolta publicului din oraș gustul pentru arta dramatică.

De această dată, vine la Titu trupa de teatru AGIR-IMPACT ART, care prezintă spectacolul IUBIRE… ÎN ARMATĂ, compus din trei comedii scurte, trecerea de la o piesă la alta, făcându-se aproape natural, sub coordonarea scenică a lui Daniel Neguț.

“Garoafele lui Trandafir”, adaptare după Tudor Mușatescu, este o comedie în care se prezintă povestea unui colonel care, fiind bolnav, nu mai poate onora invitaţia la cină din partea mamei iubitei lui. De aceea, ofiţerul îşi trimite ordonanţa să cumpere un buchet de flori, pe care să-l ducă iubitei sale, plus un bilet în care se scuză că nu poate veni la masă. Ordonanţa, însă, îşi depăşeşte atribuţiunile şi ia decizii de capul său, provocând situaţii și dialoguri hazlii.

„Ce blestem”, adaptare după Marin Voican-Ghioroiu, prezintă povestea plină de umor a unui colonel nevoit să plece în delegație, timp în care ordonanța acestuia – un tip foarte spiritual – se… “ocupă” de soția lui, mult mai tânără.

”Reabilitarea faţadei”, adaptare după Jean-Michel Besson (traducerea din limba franceză – Virginia Udatu) este o comedie într-un act, în care un cuplu de pensionari (el fiind general în rezervă) vine la un medic estetician, colonel, pentru a o „întineri” pe doamna. Generalul este fascinat de frumuseţea asistentei doctorului, aşa că decide să schimbe totul la soţia lui, pentru a o aduce la nivelul de frumusețe al asistentei. Este exact ceea ce dorește și doctorul, care adaugă operații după operații, într-un dialog hazliu cu cei doi, pentru a crește cât mai mult costul intervenției estetice. În final, când află care este prețul, generalul dă din colț, în colț…

Cele trei piese, împreună, generează o comedie spumoasă, atât de situație, cât și de limbaj, comedie care are titlul generic: IUBIRE… ÎN ARMATĂ.

Interpretează: Mariana Anghel, Daniela Bădescu, Viki Chiorpec, Viorel Speteanu, George Vlaicu şi Daniel Neguţ, care asigură și regia spectacolului.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

PERPLEX. Ochelari gratis pentru bugetari. Să-i vadă cu ochi buni pe șefi?!

Publicat

pe

Am mai aflat una bună. Tot de astea din lumea bugetară. Că doar aici se întâmplă minuni pe bune! După atâtea ghișefturi, facilități de tot soiul, minivacanțe prelungite, înnădite, ocolite și sulemenite, sporuri pentru tot ce se poate, mai apărură una. Slujbașul la stat va primi câte 500 de lei pentru efectuarea unui control oftalmologic. Vederea contează la tot muritorul, nu numai la bugetari! Dar, în România, se pare că numai ei au noroc. Poate, în curând, guvernanții, și ei tot bugetari, dar din aia care adună vârful spicelor, o să se gândească să le ofere gratis prezervative, ciorapi, batiste de unică folosință, umbrele, periuțe de dinți și, eventual, gumă de mestecat.

Ar fi, cică, asta cu ochelarii, o cerință europeană. Bă, da voi, hoarda care ne conduceți spre înalte culmi ale prosperității voastre, vă gândiți numai la bugetari? Păi, ce, mă, românul care trudește în privat este considerat cetățean inferior, pleavă, el nu face parte din Europa asta care, cică, ne obligă? Nu vă pute totul a discriminare?

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite