Connect with us

ACTUALITATE

Proiect finalizat. Școala Specială Târgoviște, modernizată integral la 48 de ani de la înființare!

Publicat

pe

Întâmplător sau nu, dar cu siguranță inspirat, astăzi – 9 mai 2024, de Ziua Europei, a fost redeschisă Școala Specială din Târgoviște. Evenimentul s-a întâmplat după doi ani în care instituția de învățământ special s-a aflat într-un amplu program de reabilitare, modernizare și dotare. Proiectul investițional promovat de Consiliul Județean Dâmbovița a avut o valoare de peste 10 milioane de lei. 8,5 milioane de lei – fonduri europene nerambursabile acordate prin Programul Operațional Regional (POR) și 1,5 milioane de lei din bugetul Consiliului Județean Dâmbovița.

La inaugurarea de astăzi a unității școlare aflată în microraionul 5, alături de conducerea instituției, au fost prezenți: președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, primarul Târgoviștei – Cristian Daniel Stan, parlamentarii Titus Corlățean și Radu Popa, directorul Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia – Liviu Mușat, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, inspectorul școlar general – Adriana Tudose, alți reprezentanți ai administrației publice locale și județene.

Un mesaj cu har a transmis cu ocazia acestui eveniment preotul Ionuț Ileana – consilier eparhial, sectorul „Învățământ și activități cu tineretul”. Reprezentantul Arhiepiscopiei Târgoviștei a felicitat conducerea județului pentru implementarea cu succes a acestui proiect care este deosebit de important pentru educația copiilor cu nevoi speciale.

Președintele Corneliu Ștefan a spus că investițiile în educație, în școli și în sănătate sunt cele mai importante, reprezintă coloana dezvoltării acestui județ. A mai vorbit șeful administrației publice județene despre Școala Specială Târgoviște, înființată în anul 1976, despre investitiția de aici, care a avut ca finalitate modernizarea în întregime a unității de învățământ, dotarea celor peste 30 de săli de clasă și laboratoare cu mobilier modern și cu tehnică și material didactic specific. Le-a mai amintit Corneliu Ștefan celor de față despre un alt megaproiect promovat și susținut de Consiliul Județean Dâmbovița. Peste 65 de milioane de lei vor fi investiți pentru dotarea a 61 de unități de învățământ din 59 de unități administrativ teritoriale din județul Dâmbovița.

Primarul Cristian Daniel Stan, în alocuțiunea sa, a precizat că investițiile de acest tip, în infrastructura educațională, sunt dintre cele mai importante. Realizarea unor obiective care urmăresc formarea pentru viitor a copiilor, pregătirea lor pentru confruntarea cu viața, reprezintă o prioritate pentru administrația publică locală și județeană.

Liviu Mușat, directorul Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia, a dezvăluit celor de față, cu satisfacție, că județul Dâmbovița este campion la atragerea de fonduri europene, dar mai ales la dirijarea lor spre pentru dezvoltarea unor investiții necesare vieții de zi cu zi ale cetățenilor, pentru sporirea confortului și civilizației. A mai spus Liviu Mușat că, din totalul de fonduri destinate întregii Regiuni, pe componenta educație, județul Dâmbovița a absorbit între 30 și 40% din fonduri, ceea ce înseamnă foarte mult, având în vedere că în Regiunea Sud Muntenia media de absorbție este undeva la 15%.

După discursurile specifice momentului inaugural, toți cei prezenți au vizitat Școala Specială Târgoviște, clasă cu clasă, laborator cu laborator, exprimându-și uimirea și satisfacția pentru transformările care s-au produs aici. Totul s-a făcut pentru copiii cu care destinul nu a fost tocmai blând, copii care au nevoie de condiții și educație specială pentru a ține pasul cu societatea, cu mersul firesc al lumii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Apel de maximă importanță lansat de Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița

Publicat

pe

De

Suntem conștienți de faptul că, la momentul acesta, volumul de apă potabilă furnizată de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița nu acoperă nevoia solicitată.

De două săptămâni resimțim nevoia de consum mai mult decât dublul față de normal sau față de perioada similară a anului trecut. Aceasta este consecința secetei pronunțate care face ca apa furnizată pentru consum casnic să fie folosită și în alte scopuri (udat gazon, agricultură, industrial etc.), sursele de apă ale cetățenilor scad sau au secat, râul Ialomita nu mai furnizeaza apă pentru agricultură, ceea ce accentuează nevoia de disponibilitate.

Ca atare, pe un termen foarte scurt, avem solicitări de volume peste capacitatea de captare/livrare la: UAT Aninoasa, UAT Șotânga, UAT Doicești, UAT Răzvad sat Valea Voivozilor, UAT Glodeni, UAT Iedera, UAT Produlesti, UAT Lucieni, UAT Raciu, UAT Dragomirești sat Ungureni, UAT Cojasca, UAT Lunguletu, UAT Cândești, UAT Malu cu Flori. Situația este generalizată, pe majoritatea fronturile de captare/furnizare.

În ceea ce privește furnizarea apei potabile către UAT Aninoasa, ca să putem crește debitul și presiunea, vă infomăm că am bugetat la începutul anului și acum suntem în procedură de avizare pentru înlocuirea conductei de aducțiune de la podul Teiș (termen 4 luni), reabilitarea stației de pompare (termen 4 luni), precum și suplimentarea cu încă trei foraje în frontul de captare (termen 1 lună).

Vă asigurăm că toate echipamentele funcționează în regim maxim de captare/furnizare, urmărim continuu parametrii de presiune și debit și facem toate eforturile de optimizare a disponibilității în funcție de momentele din zi.

De asemenea, am procedat la reducerea voluntară a presiunilor peste noapte, ca să acumulăm surplus de apă în bazinele de retenție, acest surplus fiind folosit pe parcursul zilei următoare, astfel, asigurând un debit mai mare decât cel din extragerea de moment.

Vă informăm de Ordinul 88/2017 – Regulamentul cadru al serviciului de alimentare cu apa si de canalizare
Art. 5
(1) Apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti ale populaţiei, ale instituţiilor publice, ale operatorilor economici şi, după caz, pentru combaterea şi stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale.
(3) Utilizarea apei potabile în alte scopuri decât cele menţionate la alin. (1) este permisă numai în măsura în care există disponibilităţi faţă de necesarul de apă potabilă al localităţilor, stabilit potrivit prescripţiilor tehnice în vigoare.
(5) Pentru satisfacerea altor nevoi, cum ar fi: stropitul străzilor şi al spaţiilor verzi, spălatul pieţelor şi al străzilor, spălarea periodică a sistemului de canalizare, spălarea autovehiculelor şi consumul tehnologic al unităţilor industriale, se va utiliza cu precădere apă industrială.

Ca atare, facem un apel de responsabilitate a consumului pe perioada de secetă și vă rugăm ca folosirea apei să fie în scopul casnic contractual!

CONDUCEREA COMPANIEI DE APA TARGOVISTE DAMBOVITA SA

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Situație absurdă la înscrierea copiilor la școală, grădiniță și creșă! Primarul Târgoviștei cere schimbarea legislației

Publicat

pe

Sunt ani de zile de când există, și chiar s-a amplificat, fenomenul migrației copiilor către unități de învățământ din alte localități decât cele de domiciliu, în baza unei legislații proaste! Așa s-a ajuns ca unele școli să fie supraaglomerate, iar altele să se închidă. Și cu toate acestea, responsabilii din Ministerul Educației nu au mișcat niciun deget pentru a rezolva o situație despre care putem spune că a scăpat de sub control. De la cazuri punctuale, speciale și mai ales puține, se întâmplă astăzi ca părinții să nu mai „prindă loc” să-și trimită copiii la unitatea de învățământ (școală, grădiniță) de lângă blocul în care locuiesc! Atât de departe s-a mers, profitându-se de o metodologie total anapoda! Obți viză de flotant și, gata, îți duci copilul la școala sau grădinița pe care o crezi tu mai cu… moț!

Astăzi – 12 iunie 2024, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a tras un semnal de alarmă cu privire la această situație care i-a fost sesizată de către locuitorii orașului. A anunțat edilul că va începe demersuri pentru modificarea metodologiei, inclusiv prin Asociația Municipiilor din România din conducerea căreia face parte. Speră Daniel Cristian Stan să aibă și susținerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmboviţa și pe cea a directorilor unităților de învățământ. Ținta este ca, din 2025, înscrierea copiilor la școală, grădiniță și creșă să se facă după alte reguli, să aibă prioritate copiii din circumscripția unității de învățământ respective și doar dacă rămân locuri să fie acceptați cei din alte zone. Pentru 2024, a mai spus edilul municipiului Târgoviște, nu se poate obține decât o suplimentare a planului de școlarizare, soluție provizorie și insuficientă.

„Suntem în perioada de înscriere la unitățile de învățământ. Constatăm că foarte mulți copii din Târgoviște nu se pot înscrie la grădinițele și școlile din oraș, pentru că metodologia națională permite înscrierea cu o simplă reședință. Nu am nimic cu copiii din afara municipiului Târgoviște, dar nu este admisibil ca un copil care locuiește în blocul de lângă școală să nu poată să vină la acea unitate de învățământ. Eu nu înțeleg! Vorbim de probleme de trafic, de tot felul de aspecte, dar nu stabilim niște reguli clare prin care copiii care au domiciliul în circumscripția unei școli să aibă prioritate la a se înscrie la școala respectivă.

Avem școli în Târgoviște, la clasa pregătitoare, unde, din primii cinci copii înscriși, patru erau din afara municipiului Târgoviște. Școală nouă, făcută pe fonduri europene. Școlile sunt întreținute din taxele și impozitele plătite de părinții care locuiesc în Târgoviște și care, iată, nu pot să-și înscrie copiii la școală. Nu mai vorbesc că, în acest mod, se distruge învățământul din rural! Sunt unități de învățământ dotate, reabilitate, modernizate, care stau degeaba, pentru că avem o metodologie proastă! O spun cu toată responsabilitatea.

Voi face tot ceea ce depinde de mine, și prin Asociația Municipiilor din România, să schimbăm această metodologie, astfel încât să aibă prioritate copiii care au domiciliul în circumscripția școlii respective. Aceeași problemă o întâmpinăm și la grădinițe și la creșe. Au venit părinți să-mi spună că ies din scara blocului lângă grădiniță și copiii lor nu pot merge la acea grădiniță. Nu se poate așa ceva! Fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să poată să gestioneze această situație.

Repet, nu am nimic cu copiii din alte zone, dar obligația mea ca primar al municipiului Târgoviște este să le asigure condiții bune și o infrastructură copiilor din Târgoviște. Pentru că părinții lor plătesc taxele și impozitele din care ne luam noi salariile, din care plătim gazul, curentul, apa… la școlile, grădinițele și creșele din Târgoviște. Sper să se găsească o soluție la Ministerul Educației.

Trebuie schimbată metodologia și, spre exemplu, în prima săptămână de înscriere, să fie acceptați doar copiii care au domiciliul în circumscripția școlii. Dacă rămân locuri, pot veni și din alte zone. Așa mi se pare corect, normal, legal și în concordanță cu principiul autonomiei locale. Anul acesta, în afară de suplimentare, nu se mai poate face nimic. Sper să avem o nouă metodologie pentru anul viitor. Voi face tot ce depinde de mine ca să modificăm metodologia. Solicit Inspectoratul Școlar Județean și conducerilor unităților de învățământ să ne sprijine în acest demers. Problema este generală, la nivel național”, a declarat primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite