Connect with us

ACTUALITATE

„Remix cultural între dealuri” la Vârfuri și Valea Lungă. Coregrafa Diana Dragu a creat o simbioză între dansul popular și cel contemporan

Publicat

pe

Asociația ARTE 21 – Poveștile lumii, membră a Grupului de Acțiune Locală Dealurile Sultanului, implementează în comunele Vârfuri și Valea Lungă, din județul Dâmbovița, în colaborare cu cele două administrații publice locale și Asociația VAR, Proiectul „Remix cultural între dealuri”, care are ca obiectiv revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural local. Sâmbătă – 11 mai 2024, la Căminul Cultural din Valea Lungă, a fost prezentat publicului din zonă, într-un mini-spectacol, rezultatul recoregrafierii dansurilor tradiționale din Valea Lungă – Cricov din perspectiva artistică a Dianei Dragu. Tânăra coregrafă a avut amabilitatea să discute cu noi despre proiectul în care este implicată și despre etapele creării acestei simbioze între dansul popular și dansul contemporan.

Reporter: De unde pasiunea Dianei Dragu pentru dans și cum ai ajuns la coregrafie?

Diana Dragu: Eu am fost tot timpul conectată cu mișcarea. De când eram foarte mică ieșeam în parc împreună cu tatăl meu, jucam badminton, ping-pong… Am luat toate sporturile la rând. La 16 ani, am trecut la fitness și aerobic. Apoi, am intrat într-o trupă de teatru cu care am mers la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Acolo am văzut un spectacol de dans contemporan al unei companii din Israel. Am zis: Uau! Ce poți să faci cu corpul tău! Asta vreau să fac și eu! Mi s-a părut extraordinar ce poate să execute corpul uman. A fost un moment pe care l-am simțit în piept, un fel de sclipire și am decis să merg pe drumul acesta. Aveam 19 ani când s-a întâmplat asta și, de atunci, am tot căutat contexte să fac dans. Atunci când vrei ceva, cred că lucrurile vin către tine… Am găsit Academia de Dans și Performance din cadrul Centrului Național al Dansului din București, unde există un program intensiv, de luni până vineri, de la 10:00 la 16:00, opt luni de zile. Mergi acolo și te antrenezi să devii dansator. A fost foarte interesant, programul este amplu, divers, aduc și coregrafi internaționali și pe cei mai buni din țară. Îți oferă o paletă largă de opțiuni. După ce am terminat Academia, am intrat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică – UNATC, la coregrafie. Aici te „antrenezi” să fii coregraf. Am terminat 3 ani cu licență. În anul II de facultate, am participat și la un Program interdisciplinar Erasmus în Italia, în Bologna. Eu mă duc spre zona aceasta, și teatrală și de dans. Îmi place să-mi pot folosi toate abilitățile de expresie ale corpului, să am capacitatea să îmi folosesc și vocea.

Reporter: Cum ți se pare ideea proiectului „Remix cultural între dealuri”?

Diana Dragu: Consider că este o inițiativă foarte bună să aducem dansul contemporan și în zonele rurale ale României, iar proiectul „Remix cultural între dealuri” oferă această oportunitate. În București și în alte localități urbane, se întâmplă destul de multe lucruri, iar dansul contemporan devine din ce în ce mai cunoscut.

Reporter: Practic, prin Proiectul „Remix cultural între dealuri” implementat de Asociația ARTE 21 – Poveștile lumii, se crează o simbioză între dansul popular și cel contemporan?

Diana Dragu: Exact! Am început cu un fel de antrenament, o introducere în lumea dansului contemporan, să înțeleagă tinerii din ansamblul folcloric cu ce principii lucrăm. Adică, avem mișcare liberă, într-adevăr, doar că sunt teme pe care le poți aborda cu corpul. Apoi, am introdus aceste principii în dansul pe care ei îl știau, în pașii pe care îi folosesc în dansul popular. Practic, am extins felul în care percep dansul, să îl trăiască, nu doar să execute niște mișcări învățate. Dansul contemporan ne aduce mai aproape de ceea ce simțim, de cum ne conștientizăm corpul, spațiul, direcțiile în spațiu. Și în dansul popular există direcții, mergem în față, în spate, stânga, dreapta, doar că este altceva atunci când și conștientizăm ceea ce facem, atunci când nu executăm mecanic ceva ce am învățat. În dansul contemporan, sunt conștientă și fac asta pentru că vreau, iau o decizie tot timpul. Dansul contemporan reprezintă o modalitate de expresie a propriilor emoții, nu este vorba neapărat să înveți niște pași și o coregrafie. Dansul contemporan este mai mult o descoperire a propriului tău corp, prin mișcare liberă.

Reporter: Tinerii cu care ai lucrat cum au perceput toate acestea? Ți-a fost greu să-i modelezi pe ceea ce ai vrut să obții?

Diana Dragu: La început, a fost destul de dificil, întrucât era ceva complet nou pentru ei. Nu știau dacă este bine ceea ce fac. Le-am explicat că, în dansul contemporan nu există bine sau rău, nu există greșit sau corect. În dansul contemporan, totul este posibil. Dansul contemporan nu este doar despre dans. Este vorba de tot procesul până ajungi la coregrafie, rezultatul pe care îl prezentăm pe scenă. Este vorba despre faptul că trebuie să înțelegi că, în momentul în care vii într-un studio de dans, la repetiții, trebuie să te deconectezi de ceea ce este afară și să îți antrenezi starea asta de prezență și gândirea colectivă, pentru că se lucrează într-un grup. Asta le-am transmis, că suntem un grup și facem ceva împreună. Dansul contemporan este o conexiune între minte și corp. Nu învățăm o coregrafie pe care o executăm apoi. În dansul contemporan poți să-ți dai frâu liber imaginației și creativității. Este ceva unic, pentru că fiecare corp este unic și felul în care tu te miști este unic. Asta este frumos în dansul contemporan.

Reporter: Cât timp ai lucrat cu tinerii din Valea Lungă?

Diana Dragu: Am avut la dispoziție doar 9 zile, din păcate. Ar fi fost extraordinar dacă puteam lucra o lună sau chiar mai mult. Am implicat 14 adolescenți, băieți și fete din Valea Lungă, membri ai unui ansamblu de dansuri populare local. Pe partea de muzică, avem colaborare cu formația Subcarpați. Ei fac un fusion între folclor, hip-hop și dub… Asta am vrut, o combinație, ceva diferit. Un remix, cum spune și proiectul. Finalul workshop-lui a însemnat un mini-spectacol de 20 de minute, pe care l-am prezentat oamenilor din zonă, la Căminul Cultural. O combinație între ceea ce am făcut împreună și ceea ce tinerii știau deja. La fel, costumele au fost o alternanță între vechi și nou. Adolescenții implicați în acest proiect vor putea să susțină acest mini-spectacol și altădată, oricând doresc.

Reporter: La finalul workshop-ului, cum au văzut tot ceea ce s-a întâmplat?

Diana Dragu: În primul rând, cred că și-au schimbat viziunea asupra dansului, cred că și-au lărgit orizontul foarte mult. Le va rămâne în minte că există și alte formule de dans. Este important că le-am deschis o ușă, să vadă că se poate și altfel, nu doar dans popular, și ei acum, dacă își doresc mai mult pe zona aceasta, știu că există și altceva și își pot începe căutările.

Reporter: Ai mai fost implicată într-un proiect similar cu „Remix cultural între dealuri”?

Diana Dragu: Nu. Este o provocare pentru mine și, cum îmi plac provocările, am zi „da” imediat ce mi s-a propus să mă implic în acest proiect. Mi se pare o inițiativă foarte bună și îmi doresc să fie dusă și în alte zone. M-am uitat pe hartă, să văd ce se găsește prin apropiere, și cred că mini-spectacolul nostru poate să fie prezentat în toate localitățile din jur și chiar mai departe. După mine, proiectul „Remix cultural între dealuri” merită clar să fie extins!

Reporter: Zona Valea Lungă – Vârfuri, pe care ai descoperit-o cu această ocazie, cum ți se pare? Are potențial turistic?

Diana Dragu: Mi se pare un loc foarte drăguț unde poți să vii ca să te detașezi de haosul din București, să te bucuri de câteva zile de liniște. Am mers pe deal, în natură. Este frumos și să stai printre animale, să asculți păsările, vântul… Este minunat. Și toate acestea pot fi integrate în dansul contemporan!

Proiectul „Remix cultural între dealuri” este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Apel de maximă importanță lansat de Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița

Publicat

pe

De

Suntem conștienți de faptul că, la momentul acesta, volumul de apă potabilă furnizată de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița nu acoperă nevoia solicitată.

De două săptămâni resimțim nevoia de consum mai mult decât dublul față de normal sau față de perioada similară a anului trecut. Aceasta este consecința secetei pronunțate care face ca apa furnizată pentru consum casnic să fie folosită și în alte scopuri (udat gazon, agricultură, industrial etc.), sursele de apă ale cetățenilor scad sau au secat, râul Ialomita nu mai furnizeaza apă pentru agricultură, ceea ce accentuează nevoia de disponibilitate.

Ca atare, pe un termen foarte scurt, avem solicitări de volume peste capacitatea de captare/livrare la: UAT Aninoasa, UAT Șotânga, UAT Doicești, UAT Răzvad sat Valea Voivozilor, UAT Glodeni, UAT Iedera, UAT Produlesti, UAT Lucieni, UAT Raciu, UAT Dragomirești sat Ungureni, UAT Cojasca, UAT Lunguletu, UAT Cândești, UAT Malu cu Flori. Situația este generalizată, pe majoritatea fronturile de captare/furnizare.

În ceea ce privește furnizarea apei potabile către UAT Aninoasa, ca să putem crește debitul și presiunea, vă infomăm că am bugetat la începutul anului și acum suntem în procedură de avizare pentru înlocuirea conductei de aducțiune de la podul Teiș (termen 4 luni), reabilitarea stației de pompare (termen 4 luni), precum și suplimentarea cu încă trei foraje în frontul de captare (termen 1 lună).

Vă asigurăm că toate echipamentele funcționează în regim maxim de captare/furnizare, urmărim continuu parametrii de presiune și debit și facem toate eforturile de optimizare a disponibilității în funcție de momentele din zi.

De asemenea, am procedat la reducerea voluntară a presiunilor peste noapte, ca să acumulăm surplus de apă în bazinele de retenție, acest surplus fiind folosit pe parcursul zilei următoare, astfel, asigurând un debit mai mare decât cel din extragerea de moment.

Vă informăm de Ordinul 88/2017 – Regulamentul cadru al serviciului de alimentare cu apa si de canalizare
Art. 5
(1) Apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti ale populaţiei, ale instituţiilor publice, ale operatorilor economici şi, după caz, pentru combaterea şi stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale.
(3) Utilizarea apei potabile în alte scopuri decât cele menţionate la alin. (1) este permisă numai în măsura în care există disponibilităţi faţă de necesarul de apă potabilă al localităţilor, stabilit potrivit prescripţiilor tehnice în vigoare.
(5) Pentru satisfacerea altor nevoi, cum ar fi: stropitul străzilor şi al spaţiilor verzi, spălatul pieţelor şi al străzilor, spălarea periodică a sistemului de canalizare, spălarea autovehiculelor şi consumul tehnologic al unităţilor industriale, se va utiliza cu precădere apă industrială.

Ca atare, facem un apel de responsabilitate a consumului pe perioada de secetă și vă rugăm ca folosirea apei să fie în scopul casnic contractual!

CONDUCEREA COMPANIEI DE APA TARGOVISTE DAMBOVITA SA

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Situație absurdă la înscrierea copiilor la școală, grădiniță și creșă! Primarul Târgoviștei cere schimbarea legislației

Publicat

pe

Sunt ani de zile de când există, și chiar s-a amplificat, fenomenul migrației copiilor către unități de învățământ din alte localități decât cele de domiciliu, în baza unei legislații proaste! Așa s-a ajuns ca unele școli să fie supraaglomerate, iar altele să se închidă. Și cu toate acestea, responsabilii din Ministerul Educației nu au mișcat niciun deget pentru a rezolva o situație despre care putem spune că a scăpat de sub control. De la cazuri punctuale, speciale și mai ales puține, se întâmplă astăzi ca părinții să nu mai „prindă loc” să-și trimită copiii la unitatea de învățământ (școală, grădiniță) de lângă blocul în care locuiesc! Atât de departe s-a mers, profitându-se de o metodologie total anapoda! Obți viză de flotant și, gata, îți duci copilul la școala sau grădinița pe care o crezi tu mai cu… moț!

Astăzi – 12 iunie 2024, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a tras un semnal de alarmă cu privire la această situație care i-a fost sesizată de către locuitorii orașului. A anunțat edilul că va începe demersuri pentru modificarea metodologiei, inclusiv prin Asociația Municipiilor din România din conducerea căreia face parte. Speră Daniel Cristian Stan să aibă și susținerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmboviţa și pe cea a directorilor unităților de învățământ. Ținta este ca, din 2025, înscrierea copiilor la școală, grădiniță și creșă să se facă după alte reguli, să aibă prioritate copiii din circumscripția unității de învățământ respective și doar dacă rămân locuri să fie acceptați cei din alte zone. Pentru 2024, a mai spus edilul municipiului Târgoviște, nu se poate obține decât o suplimentare a planului de școlarizare, soluție provizorie și insuficientă.

„Suntem în perioada de înscriere la unitățile de învățământ. Constatăm că foarte mulți copii din Târgoviște nu se pot înscrie la grădinițele și școlile din oraș, pentru că metodologia națională permite înscrierea cu o simplă reședință. Nu am nimic cu copiii din afara municipiului Târgoviște, dar nu este admisibil ca un copil care locuiește în blocul de lângă școală să nu poată să vină la acea unitate de învățământ. Eu nu înțeleg! Vorbim de probleme de trafic, de tot felul de aspecte, dar nu stabilim niște reguli clare prin care copiii care au domiciliul în circumscripția unei școli să aibă prioritate la a se înscrie la școala respectivă.

Avem școli în Târgoviște, la clasa pregătitoare, unde, din primii cinci copii înscriși, patru erau din afara municipiului Târgoviște. Școală nouă, făcută pe fonduri europene. Școlile sunt întreținute din taxele și impozitele plătite de părinții care locuiesc în Târgoviște și care, iată, nu pot să-și înscrie copiii la școală. Nu mai vorbesc că, în acest mod, se distruge învățământul din rural! Sunt unități de învățământ dotate, reabilitate, modernizate, care stau degeaba, pentru că avem o metodologie proastă! O spun cu toată responsabilitatea.

Voi face tot ceea ce depinde de mine, și prin Asociația Municipiilor din România, să schimbăm această metodologie, astfel încât să aibă prioritate copiii care au domiciliul în circumscripția școlii respective. Aceeași problemă o întâmpinăm și la grădinițe și la creșe. Au venit părinți să-mi spună că ies din scara blocului lângă grădiniță și copiii lor nu pot merge la acea grădiniță. Nu se poate așa ceva! Fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să poată să gestioneze această situație.

Repet, nu am nimic cu copiii din alte zone, dar obligația mea ca primar al municipiului Târgoviște este să le asigure condiții bune și o infrastructură copiilor din Târgoviște. Pentru că părinții lor plătesc taxele și impozitele din care ne luam noi salariile, din care plătim gazul, curentul, apa… la școlile, grădinițele și creșele din Târgoviște. Sper să se găsească o soluție la Ministerul Educației.

Trebuie schimbată metodologia și, spre exemplu, în prima săptămână de înscriere, să fie acceptați doar copiii care au domiciliul în circumscripția școlii. Dacă rămân locuri, pot veni și din alte zone. Așa mi se pare corect, normal, legal și în concordanță cu principiul autonomiei locale. Anul acesta, în afară de suplimentare, nu se mai poate face nimic. Sper să avem o nouă metodologie pentru anul viitor. Voi face tot ce depinde de mine ca să modificăm metodologia. Solicit Inspectoratul Școlar Județean și conducerilor unităților de învățământ să ne sprijine în acest demers. Problema este generală, la nivel național”, a declarat primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite