Connect with us

ACTUALITATE

Alarmă la Târgoviște! Un torent de mâl pornit de la Barajul Pucioasa a înfundat instalațiile hidrotehnice

Publicat

pe

Decolmatarea barajului de acumulare de la Pucioasa, de pe râul Ialomița, este o lucrare dorită de mult timp de autoritățile orașului de sub poala Patranei și recomandată de specialiștii în construcții hidrotehnice și de reprezentanții instituțiilor de mediu și sanitare, care au văzut în miile de tone de mâl ce s-au depus pe fundul lacului un pericol, atât pentru sănătatea oamenilor cât și pentru mediul ambiant, pentru întregul ecosistem existent în aval de Pucioasa. Demersurile întreprinse pe lângă factorii responsabili de la Apele Române, care administrează și acumularea de la Pucioasa, au fost, în sfârșit, încununate de succes. Adică au pornit lucrările de decolmatare. Un proces complicat și chiar greu de controlat, întrucât pot să apară oricând evenimente neprevăzute, care să ducă la provocarea unor stricăciuni dincolo de diguri. Ceea ce s-a și întâmplat, punând în alertă autoritățile de la Târgoviște.

Primarul Cristian Daniel Stan a lansat astăzi, 22 mai 2024, un avertisment celor care desfășoară lucrări la Pucioasa, cu privire la fenomenul produs în urmă cu câteva zile. O viitură de mâl pornită din barajul de la Pucioasa a afectat construcțiile hidrotehnice de la Târgoviște. Practic, mocirla groasă a blocat canalele de aducțiune care pornesc de la prizele de apă din nordul și sudul municipiului și alimentează lacurile de agrement din Parcul Chindia și de la Complexul Turistic de Natație. Au avut de suferit din cauza torentului de mâl și grădinarii bulgari care cultivă legume în lunca Ialomiței, în sudul municipiului Târgoviște, în zona Cartierului Matei Voievod. Canalele pe care le folosesc pentru irigarea solelor cultivate au fost și ele înfundate cu mâl. Primarul Cristian Daniel Stan a precizat că, dacă în maximum o săptămână, nu se rezolvă această situație și pe Ialomița va continua să curgă mâl, recolta de legume va fi compromisă.

„Râul Ialomița a fost transformat într-un torent de noroi mișcător. Nu știu exact când a început să se producă lucrul acesta, în ultimele 10 zile. Se decolmatează Barajul de la Pucioasa, cred. Nu am fost anunțați oficial de absolut nimic, dar tot ceea ce se scoate din Barajul de la Pucioasa este deversat în aval și blochează în municipiul Târgoviște tot ceea ce înseamnă priză la Iazul Morilor, prizele de alimentare cu apă pentru lacul din Parcul Chindia, pentru lacul de lângă Complexul Turistic de Natație și, foarte important, toate canalele de irigații care îi deservesc pe legumicultorii din Cartierul Matei Voievod. Eu nu știu cine a luat această decizie și de ce a luat-o. Locuitorii din Cartierul Matei Voievod îmi spuneau că lucrul acesta se putea face iarna, când nu i-ar fi afectat pe ei”, a declarat primarul municipiului Târgoviște.

Referitor la acest caz considerat de autoritățile de la Târgoviște a fi un dezastru ecologic, a mai precizat Cristian Daniel Stan că a sesizat toate instituțiile statului cu atribuiții în probleme de mediu, inclusiv pe reprezentanții Administrației Bazinală Buzău care are în gestiune acumularea de pe Ialomița de la Pucioasa.

„În momentul de față, pe toate canalele de aducțiune din Târgoviște, avem mâl, nămol, un strat undeva la o jumătate de metru. Eu cred că ar trebui să vină frumos, cei care au luat această decizie, să meargă la acei oameni și să-i despăgubească la nivelul pierderilor pe care le-au suferit. Este incredibil ce s-a întâmplat. Sper să nu folosesc cuvinte mari, dar este un dezastru ecologic ce s-a întâmplat. Gândiți-vă la fauna din zona aceasta, este distrusă toată. Absolut tot ce este în aval de baraj este în momentul de față colmatat și distrus”, a adăugat, cu revoltă, primarul municipiului Târgoviște.

Din câte am aflat la Pucioasa, se lucrează într-adevăr la decolmatarea parțială a barajului. Este vorba despre o muncă titanică, în condiții dificile, fără să fie întrerupt cursul de apă, și cu multă imprevizibilitate. Se pare că mâlul care a pornit la vale ducând la producerea unor pagube importante instalațiilor hidrotehnice din zona Târgoviștei ar fi rezultat dintr-o halcă imensă de mal care s-ar fi rupt în timpul procesului de colectare a noroiului. Am mai aflat că, până la încheierea lucrărilor, apa va fi în continuare tulbure, cu încărcare de mâl. Altfel nu se poate. De asemenea, am aflat, pe surse, că doar 10% din cantitatea de mâl depozitat în acumulare va fi eliminată.

„Eu refuz să cred că cineva a avizat modalitatea aceasta de decolmatare a Barajului de la Pucioasa, iar dacă a avizat cineva așa ceva este o mare prostie. Să-și asume răspunderea. Momentan, nu am primit niciun răspuns oficial din partea nimănui privitor la această problemă”, a mai declarat Daniel Cristian Stan – primarul municipiului Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Apel de maximă importanță lansat de Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița

Publicat

pe

De

Suntem conștienți de faptul că, la momentul acesta, volumul de apă potabilă furnizată de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița nu acoperă nevoia solicitată.

De două săptămâni resimțim nevoia de consum mai mult decât dublul față de normal sau față de perioada similară a anului trecut. Aceasta este consecința secetei pronunțate care face ca apa furnizată pentru consum casnic să fie folosită și în alte scopuri (udat gazon, agricultură, industrial etc.), sursele de apă ale cetățenilor scad sau au secat, râul Ialomita nu mai furnizeaza apă pentru agricultură, ceea ce accentuează nevoia de disponibilitate.

Ca atare, pe un termen foarte scurt, avem solicitări de volume peste capacitatea de captare/livrare la: UAT Aninoasa, UAT Șotânga, UAT Doicești, UAT Răzvad sat Valea Voivozilor, UAT Glodeni, UAT Iedera, UAT Produlesti, UAT Lucieni, UAT Raciu, UAT Dragomirești sat Ungureni, UAT Cojasca, UAT Lunguletu, UAT Cândești, UAT Malu cu Flori. Situația este generalizată, pe majoritatea fronturile de captare/furnizare.

În ceea ce privește furnizarea apei potabile către UAT Aninoasa, ca să putem crește debitul și presiunea, vă infomăm că am bugetat la începutul anului și acum suntem în procedură de avizare pentru înlocuirea conductei de aducțiune de la podul Teiș (termen 4 luni), reabilitarea stației de pompare (termen 4 luni), precum și suplimentarea cu încă trei foraje în frontul de captare (termen 1 lună).

Vă asigurăm că toate echipamentele funcționează în regim maxim de captare/furnizare, urmărim continuu parametrii de presiune și debit și facem toate eforturile de optimizare a disponibilității în funcție de momentele din zi.

De asemenea, am procedat la reducerea voluntară a presiunilor peste noapte, ca să acumulăm surplus de apă în bazinele de retenție, acest surplus fiind folosit pe parcursul zilei următoare, astfel, asigurând un debit mai mare decât cel din extragerea de moment.

Vă informăm de Ordinul 88/2017 – Regulamentul cadru al serviciului de alimentare cu apa si de canalizare
Art. 5
(1) Apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti ale populaţiei, ale instituţiilor publice, ale operatorilor economici şi, după caz, pentru combaterea şi stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale.
(3) Utilizarea apei potabile în alte scopuri decât cele menţionate la alin. (1) este permisă numai în măsura în care există disponibilităţi faţă de necesarul de apă potabilă al localităţilor, stabilit potrivit prescripţiilor tehnice în vigoare.
(5) Pentru satisfacerea altor nevoi, cum ar fi: stropitul străzilor şi al spaţiilor verzi, spălatul pieţelor şi al străzilor, spălarea periodică a sistemului de canalizare, spălarea autovehiculelor şi consumul tehnologic al unităţilor industriale, se va utiliza cu precădere apă industrială.

Ca atare, facem un apel de responsabilitate a consumului pe perioada de secetă și vă rugăm ca folosirea apei să fie în scopul casnic contractual!

CONDUCEREA COMPANIEI DE APA TARGOVISTE DAMBOVITA SA

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Situație absurdă la înscrierea copiilor la școală, grădiniță și creșă! Primarul Târgoviștei cere schimbarea legislației

Publicat

pe

Sunt ani de zile de când există, și chiar s-a amplificat, fenomenul migrației copiilor către unități de învățământ din alte localități decât cele de domiciliu, în baza unei legislații proaste! Așa s-a ajuns ca unele școli să fie supraaglomerate, iar altele să se închidă. Și cu toate acestea, responsabilii din Ministerul Educației nu au mișcat niciun deget pentru a rezolva o situație despre care putem spune că a scăpat de sub control. De la cazuri punctuale, speciale și mai ales puține, se întâmplă astăzi ca părinții să nu mai „prindă loc” să-și trimită copiii la unitatea de învățământ (școală, grădiniță) de lângă blocul în care locuiesc! Atât de departe s-a mers, profitându-se de o metodologie total anapoda! Obți viză de flotant și, gata, îți duci copilul la școala sau grădinița pe care o crezi tu mai cu… moț!

Astăzi – 12 iunie 2024, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a tras un semnal de alarmă cu privire la această situație care i-a fost sesizată de către locuitorii orașului. A anunțat edilul că va începe demersuri pentru modificarea metodologiei, inclusiv prin Asociația Municipiilor din România din conducerea căreia face parte. Speră Daniel Cristian Stan să aibă și susținerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmboviţa și pe cea a directorilor unităților de învățământ. Ținta este ca, din 2025, înscrierea copiilor la școală, grădiniță și creșă să se facă după alte reguli, să aibă prioritate copiii din circumscripția unității de învățământ respective și doar dacă rămân locuri să fie acceptați cei din alte zone. Pentru 2024, a mai spus edilul municipiului Târgoviște, nu se poate obține decât o suplimentare a planului de școlarizare, soluție provizorie și insuficientă.

„Suntem în perioada de înscriere la unitățile de învățământ. Constatăm că foarte mulți copii din Târgoviște nu se pot înscrie la grădinițele și școlile din oraș, pentru că metodologia națională permite înscrierea cu o simplă reședință. Nu am nimic cu copiii din afara municipiului Târgoviște, dar nu este admisibil ca un copil care locuiește în blocul de lângă școală să nu poată să vină la acea unitate de învățământ. Eu nu înțeleg! Vorbim de probleme de trafic, de tot felul de aspecte, dar nu stabilim niște reguli clare prin care copiii care au domiciliul în circumscripția unei școli să aibă prioritate la a se înscrie la școala respectivă.

Avem școli în Târgoviște, la clasa pregătitoare, unde, din primii cinci copii înscriși, patru erau din afara municipiului Târgoviște. Școală nouă, făcută pe fonduri europene. Școlile sunt întreținute din taxele și impozitele plătite de părinții care locuiesc în Târgoviște și care, iată, nu pot să-și înscrie copiii la școală. Nu mai vorbesc că, în acest mod, se distruge învățământul din rural! Sunt unități de învățământ dotate, reabilitate, modernizate, care stau degeaba, pentru că avem o metodologie proastă! O spun cu toată responsabilitatea.

Voi face tot ceea ce depinde de mine, și prin Asociația Municipiilor din România, să schimbăm această metodologie, astfel încât să aibă prioritate copiii care au domiciliul în circumscripția școlii respective. Aceeași problemă o întâmpinăm și la grădinițe și la creșe. Au venit părinți să-mi spună că ies din scara blocului lângă grădiniță și copiii lor nu pot merge la acea grădiniță. Nu se poate așa ceva! Fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să poată să gestioneze această situație.

Repet, nu am nimic cu copiii din alte zone, dar obligația mea ca primar al municipiului Târgoviște este să le asigure condiții bune și o infrastructură copiilor din Târgoviște. Pentru că părinții lor plătesc taxele și impozitele din care ne luam noi salariile, din care plătim gazul, curentul, apa… la școlile, grădinițele și creșele din Târgoviște. Sper să se găsească o soluție la Ministerul Educației.

Trebuie schimbată metodologia și, spre exemplu, în prima săptămână de înscriere, să fie acceptați doar copiii care au domiciliul în circumscripția școlii. Dacă rămân locuri, pot veni și din alte zone. Așa mi se pare corect, normal, legal și în concordanță cu principiul autonomiei locale. Anul acesta, în afară de suplimentare, nu se mai poate face nimic. Sper să avem o nouă metodologie pentru anul viitor. Voi face tot ce depinde de mine ca să modificăm metodologia. Solicit Inspectoratul Școlar Județean și conducerilor unităților de învățământ să ne sprijine în acest demers. Problema este generală, la nivel național”, a declarat primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite