Connect with us

ACTUALITATE

Zilele județului Dâmbovița 2024. Programul complet aici!

Publicat

pe

Vineri – 31 mai 2024 vor debuta manifestările prilejuite de „Zilele județului Dâmbovița”. Vorbim despre evenimente cultural-artistice și sportive, organizate în locații diferite pe parcursul a opt zile, până în data de joi – 13 iunie 2024.

„Organizat pentru prima dată în anul 2022, momentul aniversar „Zilele Județului Dâmbovița” este unul dintre proiectele președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, ce se materializează, an de an, ca serie de activități care marchează prima atestare documentară a județului nostru ca entitate teritorială. În acest an, se împlinesc 512 ani de când datează primele documente de acest fel.

„Zilele Județului Dâmbovița” sunt un prilej de a strânge laolaltă cât mai mulți dâmbovițeni, dar și vizitatori din alte zone ale țării, care să se bucure de numărul mare de activități culturale, sportive și de divertisment ce se vor regăsi în programul acestor zile de sărbătoare.

Pentru a stârni curiozitatea celor care vor dori să ia parte la această sărbătoare, menționăm că ei vor putea să se afle, la alegere, fie la Târgul Meșterilor Populari, ce va fi deschis la Curtea Domnească din Târgoviște, vineri, 31 mai 2024, ora 14:00, fie la cele 11 expoziții pe teme literare, de istorie și artă, ce vor fi găzduite de Muzeul Tiparului, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, Muzeul de Istorie și Biblioteca Județeană I. H. Rădulescu Târgoviște în perioada 31 mai – 4 iunie, fie la diferite întreceri sportive, dintre care amintim: Campionatul județean de tenis de câmp și Campionatul județean de fotbal „Iubim Dâmbovița”, Turneul de judo „Cupa 1 Iunie” și Crosul „Memorialul Nicolae Guțoiu”, toate aceste manifestări sportive urmând să aibă loc pe 31 mai 2024, Turneul județean de baschet 3 x 3 „Iubim Dâmbovița”; Turneul de Volei de Plajă, Turneul de Baby și Minibaschet și Concursul de lupte de plajă – traseu aplicativ „Cupa 1 Iunie”, pe 1 și, respectiv, 2 iunie. Evenimentele sportive se vor desfășura la Târgoviște – la Complexul Turistic de Natație, Sala Clubului Sportiv Școlar, Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu și chiar în Piața Tricolorului.

Duminică, 2 iunie, ora 15:00, echipa Consiliului Județean Dâmbovița va întâlni echipa primarilor dâmbovițeni, în cadrul unui meci demonstrativ ce va avea loc la Complexul Turistic de Natație din Târgoviște.

Programul Zilelor Județului Dâmbovița va fi bogat și în alte evenimente de divertisment, precum: piese de teatru pentru copii, spectacole de magie și iluzionism, dar și un spectacol prezentare a modei – ce vor avea loc, pe 1 și 2 iunie, la Curtea Domnească din Târgoviște, și paradele de pe 2 iunie – o paradă medievală, tot la Curtea Domnească, și o retroparadă, în cadrul căreia vor putea fi admirate automobile retro pe traseul parcarea Consiliului Județean Dâmbovița – Mănăstirea Dealu.

Dintre evenimentele despre care avem convingerea că vor atrage la Curtea Domnească din Târgoviște mulți iubitori de artă teatrală, dar și de muzică, menționăm spectacolul Atacul de Noapte, ce va avea loc vineri, 31 mai, ora 21:00, și, respectiv, spectacolul Party, organizat zilnic, în perioada 31 mai – 2 iunie, în intervalul orar 12:00 – 22:00.

Ca și în anii precedenți, luni, 3 iunie, ora 17:00, la Cinematograful „Independența” din centrul municipiului Târgoviște va avea loc Gala de Excelență a Județului Dâmbovița, eveniment în cadrul căruia președintele Corneliu Ștefan va înmâna premii mai multor personalități care, de-a lungul timpului, au contribuit, prin efortul și rezultatele muncii lor, la dezvoltarea și promovarea comunității dâmbovițene.

Marți, 4 iunie 2024, ora 12:00, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi va fi, pentru al treilea an, gazda unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean Dâmbovița. Ședința va include și momentul, statornicit în urmă cu 3 ani, al acordării titlului de „Cetățean de Onoare al Județului Dâmbovița” unei personalități dâmbovițene, pentru merite deosebite în slujba comunității. Ședința va fi precedată de inaugurarea, la ora 11:00, a expoziției de pictură și sculptură „Doamne ale artei românești”, și urmată de un recital al sextetului Orchestrei Simfonice Muntenia.

Totodată, marți 4 iunie, ora 16:00, și iubitorii de romanță vor avea prilejul să se integreze în atmosfera de sărbătoare prin posibilitatea de a participa la un moment artistic deosebit – „Romanța celebrează Dâmbovița”, ce va avea loc la Muzeul „Casa Romanței” din municipiul Târgoviște.

Ultimele 3 zile ale ciclului de manifestări aniversare „Zilele Județului Dâmbovița” (11, 12 și 13 iunie) vor transforma zona Ruine din Parcul Chindia Târgoviște într-o uriașă scenă în aer liber, de pe care artiști și formații îndrăgite de publicul român îi vor încânta pe spectatori cu concerte care vor începe, în fiecare seară la ora 19:00: marți, 11 iunie – concertul No Mercy și Boney M. Xperience, miercuri, 12 iunie – concertul Liviu Teodorescu & Band, Andia și Delia și spectacolul DJ Vali Bărbulescu, și joi, 13 iunie – concertul 3 Sud Est și The Motans.

Spectacolul cu lumini laser pe Turnul Chindiei și focurile de artificii de la Curtea Domnească, de joi, 13 iunie, ora 21:00, vor încheia suita de evenimente aniversare din acest an.

„Zilele Județului Dâmbovița” sunt dedicate meleagurilor dâmbovițene și locuitorilor acestora, și intenționează ca toți cei care vor dori să se integreze în atmosfera de bucurie, voie bună și emoție culturală a multitudinii de evenimente programate, să se transforme în beneficiarii de suflet ai aniversării Județului Dâmbovița”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Începând de astăzi, toți cei interesați vor putea consulta programul detaliat al suitei aniversare „Zilele Județului Dâmbovița” pe site-ul Consiliului Județean Dâmbovița, www.cjd.ro .

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Apel de maximă importanță lansat de Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița

Publicat

pe

De

Suntem conștienți de faptul că, la momentul acesta, volumul de apă potabilă furnizată de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița nu acoperă nevoia solicitată.

De două săptămâni resimțim nevoia de consum mai mult decât dublul față de normal sau față de perioada similară a anului trecut. Aceasta este consecința secetei pronunțate care face ca apa furnizată pentru consum casnic să fie folosită și în alte scopuri (udat gazon, agricultură, industrial etc.), sursele de apă ale cetățenilor scad sau au secat, râul Ialomita nu mai furnizeaza apă pentru agricultură, ceea ce accentuează nevoia de disponibilitate.

Ca atare, pe un termen foarte scurt, avem solicitări de volume peste capacitatea de captare/livrare la: UAT Aninoasa, UAT Șotânga, UAT Doicești, UAT Răzvad sat Valea Voivozilor, UAT Glodeni, UAT Iedera, UAT Produlesti, UAT Lucieni, UAT Raciu, UAT Dragomirești sat Ungureni, UAT Cojasca, UAT Lunguletu, UAT Cândești, UAT Malu cu Flori. Situația este generalizată, pe majoritatea fronturile de captare/furnizare.

În ceea ce privește furnizarea apei potabile către UAT Aninoasa, ca să putem crește debitul și presiunea, vă infomăm că am bugetat la începutul anului și acum suntem în procedură de avizare pentru înlocuirea conductei de aducțiune de la podul Teiș (termen 4 luni), reabilitarea stației de pompare (termen 4 luni), precum și suplimentarea cu încă trei foraje în frontul de captare (termen 1 lună).

Vă asigurăm că toate echipamentele funcționează în regim maxim de captare/furnizare, urmărim continuu parametrii de presiune și debit și facem toate eforturile de optimizare a disponibilității în funcție de momentele din zi.

De asemenea, am procedat la reducerea voluntară a presiunilor peste noapte, ca să acumulăm surplus de apă în bazinele de retenție, acest surplus fiind folosit pe parcursul zilei următoare, astfel, asigurând un debit mai mare decât cel din extragerea de moment.

Vă informăm de Ordinul 88/2017 – Regulamentul cadru al serviciului de alimentare cu apa si de canalizare
Art. 5
(1) Apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti ale populaţiei, ale instituţiilor publice, ale operatorilor economici şi, după caz, pentru combaterea şi stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale.
(3) Utilizarea apei potabile în alte scopuri decât cele menţionate la alin. (1) este permisă numai în măsura în care există disponibilităţi faţă de necesarul de apă potabilă al localităţilor, stabilit potrivit prescripţiilor tehnice în vigoare.
(5) Pentru satisfacerea altor nevoi, cum ar fi: stropitul străzilor şi al spaţiilor verzi, spălatul pieţelor şi al străzilor, spălarea periodică a sistemului de canalizare, spălarea autovehiculelor şi consumul tehnologic al unităţilor industriale, se va utiliza cu precădere apă industrială.

Ca atare, facem un apel de responsabilitate a consumului pe perioada de secetă și vă rugăm ca folosirea apei să fie în scopul casnic contractual!

CONDUCEREA COMPANIEI DE APA TARGOVISTE DAMBOVITA SA

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Situație absurdă la înscrierea copiilor la școală, grădiniță și creșă! Primarul Târgoviștei cere schimbarea legislației

Publicat

pe

Sunt ani de zile de când există, și chiar s-a amplificat, fenomenul migrației copiilor către unități de învățământ din alte localități decât cele de domiciliu, în baza unei legislații proaste! Așa s-a ajuns ca unele școli să fie supraaglomerate, iar altele să se închidă. Și cu toate acestea, responsabilii din Ministerul Educației nu au mișcat niciun deget pentru a rezolva o situație despre care putem spune că a scăpat de sub control. De la cazuri punctuale, speciale și mai ales puține, se întâmplă astăzi ca părinții să nu mai „prindă loc” să-și trimită copiii la unitatea de învățământ (școală, grădiniță) de lângă blocul în care locuiesc! Atât de departe s-a mers, profitându-se de o metodologie total anapoda! Obți viză de flotant și, gata, îți duci copilul la școala sau grădinița pe care o crezi tu mai cu… moț!

Astăzi – 12 iunie 2024, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a tras un semnal de alarmă cu privire la această situație care i-a fost sesizată de către locuitorii orașului. A anunțat edilul că va începe demersuri pentru modificarea metodologiei, inclusiv prin Asociația Municipiilor din România din conducerea căreia face parte. Speră Daniel Cristian Stan să aibă și susținerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmboviţa și pe cea a directorilor unităților de învățământ. Ținta este ca, din 2025, înscrierea copiilor la școală, grădiniță și creșă să se facă după alte reguli, să aibă prioritate copiii din circumscripția unității de învățământ respective și doar dacă rămân locuri să fie acceptați cei din alte zone. Pentru 2024, a mai spus edilul municipiului Târgoviște, nu se poate obține decât o suplimentare a planului de școlarizare, soluție provizorie și insuficientă.

„Suntem în perioada de înscriere la unitățile de învățământ. Constatăm că foarte mulți copii din Târgoviște nu se pot înscrie la grădinițele și școlile din oraș, pentru că metodologia națională permite înscrierea cu o simplă reședință. Nu am nimic cu copiii din afara municipiului Târgoviște, dar nu este admisibil ca un copil care locuiește în blocul de lângă școală să nu poată să vină la acea unitate de învățământ. Eu nu înțeleg! Vorbim de probleme de trafic, de tot felul de aspecte, dar nu stabilim niște reguli clare prin care copiii care au domiciliul în circumscripția unei școli să aibă prioritate la a se înscrie la școala respectivă.

Avem școli în Târgoviște, la clasa pregătitoare, unde, din primii cinci copii înscriși, patru erau din afara municipiului Târgoviște. Școală nouă, făcută pe fonduri europene. Școlile sunt întreținute din taxele și impozitele plătite de părinții care locuiesc în Târgoviște și care, iată, nu pot să-și înscrie copiii la școală. Nu mai vorbesc că, în acest mod, se distruge învățământul din rural! Sunt unități de învățământ dotate, reabilitate, modernizate, care stau degeaba, pentru că avem o metodologie proastă! O spun cu toată responsabilitatea.

Voi face tot ceea ce depinde de mine, și prin Asociația Municipiilor din România, să schimbăm această metodologie, astfel încât să aibă prioritate copiii care au domiciliul în circumscripția școlii respective. Aceeași problemă o întâmpinăm și la grădinițe și la creșe. Au venit părinți să-mi spună că ies din scara blocului lângă grădiniță și copiii lor nu pot merge la acea grădiniță. Nu se poate așa ceva! Fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să poată să gestioneze această situație.

Repet, nu am nimic cu copiii din alte zone, dar obligația mea ca primar al municipiului Târgoviște este să le asigure condiții bune și o infrastructură copiilor din Târgoviște. Pentru că părinții lor plătesc taxele și impozitele din care ne luam noi salariile, din care plătim gazul, curentul, apa… la școlile, grădinițele și creșele din Târgoviște. Sper să se găsească o soluție la Ministerul Educației.

Trebuie schimbată metodologia și, spre exemplu, în prima săptămână de înscriere, să fie acceptați doar copiii care au domiciliul în circumscripția școlii. Dacă rămân locuri, pot veni și din alte zone. Așa mi se pare corect, normal, legal și în concordanță cu principiul autonomiei locale. Anul acesta, în afară de suplimentare, nu se mai poate face nimic. Sper să avem o nouă metodologie pentru anul viitor. Voi face tot ce depinde de mine ca să modificăm metodologia. Solicit Inspectoratul Școlar Județean și conducerilor unităților de învățământ să ne sprijine în acest demers. Problema este generală, la nivel național”, a declarat primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite