ACTUALITATE
Comercianții HoReCa au obligația să nu perceapă garanția SGR pentru produsele consumate la locul structurii de vânzare
Garda de Mediu Dâmboviţa desfășoară, în această perioadă, acțiuni de inspecție și control la comerciantii de pe teritoriul județului Dâmbovița (inclusiv supermarket-uri, market-uri, stații de alimentare cu carburanți), care comercializează produse în ambalaje SGR. Verificări similare se efectuează în toată țara, urmărindu-se mai multe aspecte, respectiv:
1. Existența contractului încheiat cu administratorul SGR pentru îndeplinirea obligațiilor ce decurg din HG nr. 1074/2021, după ce s-au înregistrat în baza de date gestionată de administratorul SGR (termenul limită pentru înregistrare a fost 28.02.2023).
2. Obligația de a încasa de la consumator sau utilizator final garanția aferentă produselor în ambalaje SGR, cu excepția cazului în care comerciantul decide să suporte costul garanției pentru produse oferite gratuit (ex. premii sau mostre gratuite).
3. Organizarea punctelor de returnare în cadrul structurii de vânzare sau în imediata vecinătate a acesteia (maxim 150 metri distanță) sau prin acord de parteneriat/conform prevederilor art.7 și art.8 din HG nr. 1074/2021.
4. Permisiunea exclusivă pentru administratorul SGR de a prelua ambalajele SGR de la punctele de returnare, la solicitarea acestuia.
5. Utilizarea programului informatic online pus la dispoziție de administratorul SGR pentru raportarea ambalajelor și garanțiilor aferente acestora.
6. Evidența numărului total al produselor în ambalaje SGR comercializate, detaliat pe produse și puncte de vânzare/magazine online, și evidența ambalajelor SGR returnate, precum și garanțiile plătite, încasate și returnate.
7. Oferirea în scris, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, a clarificărilor și informațiilor solicitate de către administratorul SGR.
8. Acceptarea ambalajelor returnate de consumatori sau utilizatori finali la punctele de returnare, indiferent de locul achiziționării produsului.
9. Protejarea ambalajelor SGR preluate împotriva deteriorării, furtului și altor situații similare, până la preluarea acestora de către administratorul SGR.
10. Păstrarea ambalajelor SGR returnate separat de deșeuri sau alte ambalaje care nu fac parte din SGR, în vederea preluării acestora de către administratorul SGR.
„De asemenea, se vor consemna disfuncționalitățile de orice natură în buna funcționare a sistemului de garanție-returnare constatate și rezultate din activitatea specifică comercianților verificați.
Comercianții HoReCa au obligația de a percepe garanția de la consumatorii finali pentru produsele în ambalaje SGR consumate în afara structurii de vânzare și de a nu percepe garanția pentru produsele consumate la locul structurii de vânzare”, explică Garda de Mediu Dâmboviţa.
ACTUALITATE
BNS: Portofoliul atribuit României în viitoarea Comisie Europeană, o vulnerabilitate!
Blocul Național Sindical (BNS) spune că atribuirea către România a portofoliului Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie în viitoarea Comisie Europeană este mai degrabă o vulnerabilitate, un compromis politic, având în vedere că țara noastră este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene cel mai puțin performante la aceste capitole.
„Din 2007 și până în prezent, România n-a fost în stare să rezolve probleme fundamentale ale pieței muncii, ale drepturilor sociale, ale educației sau demografiei. Oare ce valoare adăugată va putea să aducă România la masa Comisiei Europene în aceste domenii de maximă importanță în politica europeană?
Declarația plină de optimism a președintei Comisiei Europene face trimitere la responsabilitățile noului comisar european care vizează „o Uniune a competențelor” și Pilonul European al Drepturilor Sociale. Ambele teme sunt abordate la un nivel extrem de scăzut ca performanțe și indicatori în politicile publice ale României.
Ne exprimăm îngrijorarea pentru această decizie politică. În opinia noastră, doamna Roxana Mînzatu ar fi fost un comisar mult mai bun, de exemplu, în gestionarea portofoliului Coeziune și reforme”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de către BNS.
ACTUALITATE
16 octombrie, termen important pentru fermieri. Încep plățile!
Ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că APIA va demara, în data de 16 octombrie 2024, plata avansurilor către fermieri. În acest sens, a fost alocat un buget de aproximativ 1 miliard de euro.
„Am solicitat și obținut această derogare de la Comisia Europeană, astfel că venim, și în acest an, în sprijinul fermierilor, pentru a-i ajuta să depășească mai ușor problemele de lichidități cu care se confruntă și acordăm avansurile plăților directe în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)”, a precizat ministrul PSD al Agriculturii – Florin Barbu.
-
ACTUALITATEacum 4 zile
La Casa de Pensii Dâmbovița, s-au impus măsuri de revizuire a deciziilor doar pentru 150 de contestații
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Așa ceva! Instanța refuză expertizarea tehnică a Complexului Mondial Târgoviște, deși legea impune această obligație
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Târgoviște: „Cupa Cartierelor” 2024 la fotbal a fost câștigată de echipa zonei de centru
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Târgoviște: „Meciul Vedetelor” 2024, delectare, sudoare și… consolare!
-
Giurgiuacum o săptămână
Patru tineri răniți într-un accident rutier între Mârșa și Videle
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Titu: Primarul ales Laurențiu Costache, apel către locuitorii orașului
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Adjunctul șefului IPJ Dâmbovița este cercetat penal sub control judiciar
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Comunicat de presă Universitatea „Valahia” din Târgoviște