Connect with us

ACTUALITATE

2.491 de șoferi au rămas fără permis de conducere în județul Dâmbovița! 1.000 dintre ei pentru exces de viteză

Publicat

pe

Comisarul șef Viorel Polexe, comandantul Poliției Dâmbovița, a prezentat, astăzi – 25 iulie 2024, în cadrul unei conferințe de presă, un bilanț succint al activităților derulate pe parcursul primelor șase luni ale acestui an. Cifrele sunt îngrijorătoare la câteva capitole.

Cele mai multe accidente rutiere au fost cauzate de bicicliști

Spre exemplu, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut cu 26,66% comparativ cu perioada similară a anului 2023, chiar dacă evenimentele rutiere grave au înregistrat o scădere cu 21,42%.

De remarcat și faptul că cele mai multe accidente au avut la bază abateri comise de bicicliști (50 de accidente ușoare și 2 grave) și pietoni (40 de accidente ușoare și 5 grave), abia apoi vin cele cauzate de viteză (27 de accidente ușoare și 8 grave), neacordare de prioritate (28 de accidente ușoare și 2 grave) și preocupări de natură a distrage atenția șoferului (20 de accidente grave și 5 ușoare).

„Polițiștii rutieri au aplicat 44.051 de sancțiuni contravenționale, dintre care 10.276 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 8.675 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 4.530 pentru abaterile comise de conducătorii de motociclete / mopede / trotinete şi biciclişti, 1.689 pentru abaterile comise de pietoni și 789 pentru folosirea neregulamentară a telefonului mobil în timpul conducerii auto.

Totodată, polițiștii din Dâmbovița au dispus măsuri de sancționare complementară în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, ca urmare a sancțiunilor contravenționale aplicate, fiind reținute 2.491 de permise de conducere, dintre care peste 1.000 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar peste 200 pentru consumul de băuturi alcoolice”, a mai punctat comisarul șef Viorel Polexe.

Victimele violenței în familie au învățat să ceară ajutor

Ne-a atras, de asemenea, atenția numărul mare de cazuri de violență în familie – 894, cu o pondere de peste 70% a faptelor de lovire și alte violențe. Totuși, ne-a explicat comisarul șef Viorel Polexe, aceste cifre au crescut în special ca urmare a acțiunilor de informare și prevenire derulate de polițiști, în sensul că victimele aleg acum să anunțe organele de anchetă, nu mai îndură bătăile pur și simplu – cum procedau înainte. De precizat că 579 dintre infracțiunile de violență în familie sesizate au fost săvârșite la domiciliu, iar 315 au avut loc în spațiul public.

„În perioada analizată, au fost realizate 1.087 de intervenții la cazuri de violență domestică, 300 în mediul urban și 787 în mediul rural, 760 dintre acestea fiind semnalate prin 112. Au fost emise 109 ordine de protecție provizorii, 107 dintre acestea fiind confirmate de către procuror”, ne-a precizat comisarul șef Viorel Polexe – comandantul IPJ Dâmbovița.

Peste 12.000 de elevi au fost implicați în activități de informare și prevenire a delicvenței juvenile

Un alt indicator care a înregistrat o creștere substanțială (+29,23%) în primul semestru al anului 2024, față de perioada similară din 2023, este cel care vizează violența în unitățile de învățământ. Au fost sesizate 45 de fapte de lovire sau alte violențe, 3 de purtare abuzivă și 3 de furt. Nu trebuie însă să ne gândim că școlile din județul Dâmbovița au devenit un câmp de bătaie. Conform legii, spune comisarul șef Viorel Polexe, accidentările inevitabile produse în timpul diferitelor competiții sportive spre exemplu duc la deschiderea unui dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „lovire sau alte violențe”.

„Au fost desfășurate activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, pe linie de prevenire a bullying-ului / cyberbullying-ului (170 de activități), a consumului de substanțe interzise (231 de activități), a infracțiunilor cu violență (185 de activități), a infracțiunilor contra patrimoniului (16 activități), a faptelor de port fără drept de obiecte periculoase (146 de activități), dar și pentru informarea privind răspunderea penală a minorilor (39 de activități), fiind peste 12.000 de beneficiari”, a declarat comandantul Poliției Dâmbovița.

Dosare penale pentru administratorii de firme care nu au virat la stat contribuțiile aferente salariilor

Am mai aflat de la comisarul șef Viorel Polexe că, în primele 6 luni ale acestui an, au crescut cu 25,6% infracțiunile din domeniul economico-financiar, fiind înregistrate 721 de fapte, cele mai multe dintre acestea fiind de evaziune fiscală. Mai exact, dosarele penale întocmite i-au vizat pe administratorii de societăți comerciale care nu au virat către stat contribuțiile aferente salariilor.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, polițiștii dâmbovițeni de la Economic au efectuat și 96 de percheziții domiciliare, iar în urma probatoriului administrat au fost dispuse măsuri preventive față de 18 persoane, respectiv: 3 au fost arestate pentru 30 de zile și 15 au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile. Totodată, au fost aplicate 85 de sancțiuni contravenționale și au fost dispuse măsuri asigurătorii în valoare de peste 3,7 milioane de lei.

27 de dâmbovițeni au rămas fără permisul de port armă

Și polițiștii de la Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au avut o activitate intensă pe parcursul semestrului I al anului 2024. Aceștia au efectuat 33 de acțiuni punctuale și 9 percheziții domiciliare. Totodată, au aplicat 60 de sancțiuni contravenționale, au indisponibilizat 22 de arme de foc, 175 de cartușe, peste 80 kg de carne de vanst și peste 100 de litri și 37 de kg de produse de protecția plantelor. De asemenea, au eliberat 48 de permise de armă, au prelungit valabilitatea altor 125 și au emis 170 de autorizații pentru procurarea de arme letale sau neletale.

De reținut că polițiștii din Dâmbovița au și anulat (24) și suspendat (3) permise de port armă. De precizat că, în cazul celor anulate, posesorii pot depune un nou dosar abia după 5 ani. Ca exemplificare, ne-a spus șeful IPJ Dâmbovița că anularea a intervenit în cazul persoanelor care au fost implicate în diferite fapte de violență, prin lege considerându-se că, pe acest fond, există riscul ca deținătorii de arme să ajungă să le folosească împotriva celor cu care intră în conflict. Măsura suspendării a fost luată atunci când, la controale periodice efectuate, s-a constatat că armele nu sunt păstrate corespunzător.

La capitolul firme de pază și agenți de securitate, în perioada analizată, polițiștii din Dâmboviţa au verificat documentația în vederea acordării sau reînnoirii licenței pentru 21 de societăți comerciale, au eliberat avize pentru 84 de proiecte ale sistemelor de alarmare și pentru 94 de planuri de pază / transport valori. De asemenea, au eliberat atestate profesionale pentru 200 de persoane. În același interval de timp, 8 dâmbovițeni au rămas fără acest document întrucât au încălcat prevederile legale în domeniu. Mai precis, au venit la serviciu sub influența băuturilor alcoolice sau și-au părăsit obiectivul în timpul programului de lucru.

38 de dosare penale și 266 de sancțiuni contravenționale în domeniul Protecției Animalelor

Deși, ca simpli cetățeni, nu prea simțim că avem în județul Dâmbovița și un Birou pentru Protecția Animalelor, comandantul IPJ ne-a informat că, în primele șase luni ale acestui an, au fost înregistrate 28 de dosare penale, 167 de petiții și reclamații – toate soluționate, s-au efectuat 56 de acțiuni și au fost aplicate 266 de sancțiuni contravenționale.

„Printre faptele de natură penală pentru care sunt efectuate cercetări se află infracțiunile de uciderea animalelor cu intenție, fără drept, rănirea sau schingiuirea animalelor, efectuarea de intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sub forma cupării urechilor și a cozilor”, ne-a exemplificat comisarul șef Viorel Polexe.

Cât privește procentul de ocupare a funcțiilor existente la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, acesta depășește 80%, cu mențiunea că, din păcate, deficitul de personal se înregistrează la structurile operative – Secțiile Rurale de Poliție și subunitățile care intervin la evenimente.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

ISU Giurgiu organizează „Ziua porților deschise pentru copii”. Detalii aici!

Publicat

pe

În acest weekend, 12-13 octombrie 2024, subunitățile ISU din Giurgiu, Bolintin Deal, Mihăilești și Colibași, din județul Giurgiu, își vor deschide porțile pentru toți cei care își doresc să afle cu ce se ocupă pompierii.

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă autospecialele folosite în misiunile operative și vor primi informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Activitățile sunt organizate în contextul sărbătoririi Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor și se vor desfășura în aer liber, între orele 10:00-13:00.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

IMPORTANT! Sterilizări la câini și pisici, GRATUIT, în comuna Tătărani

Publicat

pe

Primăria Tătărani, din județul Dâmbovița, îi informează pe locuitorii comunei că, marți – 15 octombrie 2024, o echipă de medici veterinari va efectua sterilizări la câini și pisici, gratuit.

Cabinetul medical mobil va fi amenajat la Primăria Tatarani. Pentru programări, sunați la numărul de telefon 0733.121.124.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite