Connect with us

AGRICULTURĂ

Deputat Marian Țachianu: Statul trebuie să se gândească serios la investiții în sistemele de irigații

Publicat

pe

Vremea extrem de călduroasă a afectat enorm agricultura românească. Mulți fermieri au ajuns aproape de faliment din cauza pierderilor suferite și a costurilor mari de producție, nemaipunând la socoteală și piața de desfacere. Agricultorii români, neputând să păstreze același ritm cu fermierii din Vest și cu infuzia de produse dinspre Ucraina, sunt aproape de disperare. În atare condiții, sunt semnale că, în următoarea perioadă, prețurile la alimente vor începe să crească. Din nou!

2024, după părerea unor specialiști, ar putea fi considerat cel mai secetos din istorie. Culturile prăşitoare au fost cel mai mult afectate de lipsa de apă și de valurile de căldură.

„Producțiile de porumb și floarea soarelui vor fi drastic diminuate. Cele mai afectate regiuni sunt sudul și sud-estul României. Vorbim de județele Călărași, Ialomița, Vrancea, Constanța și Tulcea. Aici au fost compromise culturile de grâu și de porumb. Cu probleme generate de secetă s-au confruntat și agricultorii din Moldova. Vorbim de aproximativ 2 milioane de hectare calamitate între 50-100%.

Și în Dâmbovița avem suprafețe întinse cultivate cu porumb și floarea soarelui afectate de secetă. În aceste condiții, pentru a nu pune în pericol siguranța alimentară trebuie să ne gândim serios la investiții masive în sistemele de irigații. Altă soluție nu există. Vedem că, de la an la an, este tot mai rău”, ne-a precizat deputatul PSD Marian Țachianu.

Evident, seceta care a afectat sectorul vegetal lovește și în fermele zootehnice. De unde să asiguri la iarnă hrana pentru animale în condițiile în care culturile de cereale păioase, de porumb și de floarea soarelui au fost afectate? Ești obligat să obții furajele din sursă externă, la prețuri mari.

„Cu siguranță, sunt zootehniști care se gândesc probabil să își închidă fermele, neputând face față noilor presiuni apărute. Sunt probleme care trebuie rezolvate. Din mers, pentru că, în agricultură, nu există pauze. Fluxul este continuu”, ne-a mai spus parlamentarul PSD Marian Țachianu – cunoscut fermier la nivelul județului Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Deputat Marian Țachianu: Amnistia fiscală se aplică și fermierilor

Publicat

pe

Ordonanța de urgență a Guvernului privind amnistia fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede, printre altele, ştergerea a 50% din datoriile persoanelor fizice sub 5.000 de lei, restante la 31 august, și a 25% din cele mai mari de 5.000 de lei, precum şi a accesoriilor, respectiv: dobânzi şi penalităţi, dacă datoria se plăteşte până pe data de 25 noiembrie 2024.

Cât privește persoanele juridice, dacă plătesc „principalul”, vor scăpa de dobânzi şi penalităţi. Există în Ordonanță și o bonificație de 3% din impozit, sub formă de credit fiscal pentru compensarea altor obligații de plată anul viitor, pentru contribuabilii persoane juridice care și-au plătit la timp dările către stat, iar îndeplinirea condițiilor se va constata din oficiu.

În contextul adoptării acestui act normativ (vezi textul integral), deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu, cunoscut fermier, îi informează pe agricultori că amnistia fiscală este și pentru ei. Cu alte cuvinte, le vor fi șterse o parte din datoriile înregistrate la ANAF și la primării. Consideră parlamentarul că măsura este una venită mai ales că anul 2024 a fost unul dintre cei mai grei pentru fermieri, din cauza secetei prelungite.

„Îi îndemn pe toți să profite de această facilitate ca să scape de datorii, pentru că, așa cum a spus ministrul Finanțelor, o nouă amnistie fiscală ar mai putea fi acordată peste 10 ani sau chiar deloc”, a punctat deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

11 septembrie 2024: „Ziua porumbului”, eveniment organizat la ferma Elsit din județul Ialomița

Publicat

pe

Miercuri – 11 septembrie 2024, de la ora 10:00, va avea loc, la ferma Elsit, din localitatea Orezu, județul Ialomița, cea de-a XV-a ediție a evenimentului „Ziua porumbului”, organizat de Forumul APPR – Mândru că sunt fermier.

„Ediția din acest an este una excepțională, care își propune să aducă în prim plan, pe lângă importanța culturii de porumb la nivelul țării noastre, și îngrijorarea fermierilor cu privire la tendința de scădere accelerată a suprafețelor cultivate cu porumb atât la nivel național cât și la nivel european.

În cadrul evenimentului nostru, un loc central este alocat celei mai mari Conferințe naționale dedicate Managementului riscurilor în agricultură, o dezbatere onestă despre efectele schimbărilor climatice asupra activităților agricole, cu accent pe cultivarea porumbului și cât de urgentă și necesară este o strategie incluzivă privind managementul riscurilor în agricultură”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de către organizatori.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite